Курс на позачергові. Моніторинг теленовин за 20-25 червня 2016 року

Курс на позачергові. Моніторинг теленовин за 20-25 червня 2016 року

3 Липня 2016
3556

Курс на позачергові. Моніторинг теленовин за 20-25 червня 2016 року

3556
Телеканали почали активно готуватися до позачергових парламентських виборів, які відбудуться в семи округах. Моніторинг порушень стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5-го каналу впродовж 20–25 червня 2016 року.
Курс на позачергові. Моніторинг теленовин за 20-25 червня 2016 року
Курс на позачергові. Моніторинг теленовин за 20-25 червня 2016 року

20 червня, понеділок

Розповідаючи про отруєння в Ізмаїлі та можливу загрозу повторення ситуації в регіонах, канал «112» показав Одесу й додав неконкретний і недоречний у цьому випадку коментар очільника області Михеїла Саакашвілі: «Сейчас я буду предоставлять правительству очень четкие требования. Обещания. Какие у нас угрозы? Город Одесса — есть угроза риска, все видят. Все остальные города, у нас 19 городов, большинство из них, абсолютно почти все из них без адекватных канализаций, водопроводов. У некоторых вообще нет». Як бачимо, в словах Саакашвілі немає жодної конкретики.

Розповідаючи про отруєння в Ізмаїлі, «Інтер» словами звичайної мешканки міста Лілії звинувачує владу, що та могла попередити нещастя. Вона створює емоційну картинку, хоча в сюжеті немає ні підтвердження, ні спростування її слів, ані коментарів експертів:

«Лилия Романенко, жительница Измаила: Все трубы поржавели, вот эти Стоки — все это вылилось и пошло туда, куда не надо. Поэтому виноваты, в первую очередь, власти! Они вовремя не делают и ремонты не производят вовремя».

У цьому ж сюжеті «Подробности» намагаються штрикнути поліцію: «В Измаиле сейчас закрыты все детские сады, рынки, кафе, рестораны. А полиция вместе с чиновниками пытается бороться с уличной торговлей. Вот, например, под "раздачу" попали бабушки, продающие малину». Кореспондент маніпулює: складається враження, що замість усунути проблему отруєння (до якої поліція не має жодного стосунку!) влада й полісмени ганяють стареньких бабусь. Однак у матеріалі «BBC. Україна» пояснює, що продаж продуктів на стихійних і тимчасових ринках обмежили тому, «що там можуть продавати овочі з підтоплених ділянок».

«Інтер» продовжує атакувати владу: «В ООН также не понимают, почему за два с половиной года украинское правительство не решило три главные проблемы переселенцев — доступное жилье, трудоустройство и медицинское обслуживание. Переселенцы говорят — о них как будто забыли, найти работу почти невозможно, поэтому некоторые решаются рискнуть и открыть свое дело. А еще все как один признают — статус переселенца унизителен: их проверяют как преступников, они боятся, что в любой момент в дверь постучат из миграционной службы, и если никого дома не застанут — отменят выплаты». Жодну з цих тез не було розгорнуто і збалансовано. Відповідь на питання, чому український уряд не вирішив названих проблем, мав дати Кабмін. Переселенці скаржаться на відсутність роботи, однак журналіст не бере до уваги всіх факторів: скажімо, частина ВПО не погоджується на будь-яку доступну роботу замість омріяної високооплачуваної, та й загалом проблеми з працевлаштуванням в Україні були й до війни, тож логічно було б узяти коментарі уряду, центру соцзахисту, працевлаштування тощо. Однак «Подробности» акцентують увагу лише на негативі. Навіть те, що переселенці відкривають свій бізнес, що є безумовним плюсом, наводять як контраргумент. Мовляв, через те, що про ВПО держава забула, вони мусять відкривати власний бізнес. Але хіба це не крок до розвитку малого й середнього бізнесу? Ще й враховуючи різноманітні міжнародні гранти для відкриття бізнесу переселенцями. Про ці речі «Інтер» люб’язно змовчав.

На «UA: Першому» — чиновницький «паркет»: «В Торонто відбувся перший канадсько-український бізнес-форум. На ньому були українські та канадські високопосадовці, посли та представники бізнесу. Українська сторона відзвітувала про реформи. Також обговорили новації в галузі сільського господарства, енергетики, інфраструктури таінформаційних технологій. У пленарних сесіях взяли участь представники близько 400 компаній».

Натомість СТБ показав форум значно краще — розповівши конкретно, як іноземних інвесторів переконують у здатності розвитку бізнесу в Україні: «Мінекономрозвитку переконувала, що після того, як ми підписали зону вільної торгівлі з Європою, наші товари стали кращої якості. Втім робоча сила залишилася такою ж, як і була — дешевшою, ніж в Європі. Відтак це наша конкурентна перевага».

У сюжеті про здорожчання гречки канал «Україна» нагнітає паніку, що нинішня ціна — ще не найвища і слід очікувати її зростання. Однак ані експерти, ані журналісти так і не пояснили причини здорожчання. Не було коментаря того ж Антимонопольного комітету, наприклад.

«События» каналу «Україна» також традиційно розповідають про Гумштаб Ахметова.

21 червня, вівторок

«Інтер» повним ходом готується до позачергових виборів до Верховної Ради. Сюжет починають із лідера «Опоблоку» Юрія Бойка: «Жители далекого поселка Беловодск Луганской области требуют децентрализацию. О населенном пункте мало кто знает, до него почти никто из власть имущих и не доезжает. Люди называют себя брошенными. Эти же вопросы, когда парламентарии работают в округах, звучат и на Западе Украины и в центре — утверждает нардеп-оппозиционер Юрий Бойко». Уже традиційно лідер партії наголошує: треба перевибори. І далі кореспондент підводить матеріал до його кульмінації: «На 17 июля назначены довыборы в парламент. Нардепы от "Оппозиционного блока" представили жителям Беловодска своего кандидата — Бориса Лебедева. Сам он луганчанин, фермер. Жителям знаком, но они в недоумении. Показывают листовки, появившиеся в городе. На них — другой кандидат, якобы от "Оппозиционного блока"».

«ТСН» піарить адвоката Геннадія Корбана і членкиню партії «Укроп» Оксану Томчук: «Зустрітися з національною комісією врегулювання електроенергетики хочуть в суді через нові тарифи на газ і гарячу воду. Позов до окружного адмінсуду столиці подала юрист Оксана Томчук. Комісія, певна юрист, перевищила свої повноваження, коли ухвалювала рішення про підвищення тарифів, посилаючись на дві постанови Кабміну».

«Інтер» піарить Валентина Наливайченка: «А сегодня врачам, медсестрам и водителям "скорых" — вручили медали "За содействие Вооруженным Силам Украины". Также руководитель госпиталя — Геннадий Друзенко — подписал меморандум с лидером общественного движения "Справедливость" — Валентином Наливайченко — о сотрудничестве. В частности, Наливайченко обязался помогать врачам на передовой — техникой, лекарствами и деньгами». Ідентичну новину ми побачили й на «Україні».

Не забувають «Подробности» й про «Опоблок»: «Не вспоминать о ветеранах только 9 Мая. Накануне годовщины начала Великой отечественной с ее участниками встретился нардеп-оппозиционер Вадим Рабинович. Председатель подкомитета Верховной Рады по правам человека обсудил с ветеранами их насущные проблемы и вручил подарки».

«1+1» вистилає президентський «паркет». Цього разу в центрі уваги — поїздка Порошенка у Францію: «На подвір'ї Єлисейського палацу вишукувалися жандарми. Там зустрів і привітав українського гостя президент Франції Франсуа Олланд, після чого обидва вирушили на двосторонні переговори. Тривала ця зустріч близько 4 хвилин. Передусім говорили про виконання мінських домовленостей. Франція та Німеччина ініціюють уже найближчим часом наступну зустріч в нормандському форматі на найвищому рівні. Україна готова зустрічатися, а от російський президент досі вагається».

Те саме бачимо й на каналі «112»: «Президенти на двосторонніх перемовинах обговорили припинення вогню на Донбасі, відносини між Києвом та Парижем і реформи в Україні. У рамках візиту Петро Порошенко зустрівся із Клодом Бертулоном — це глава Національних зборів Нижньої палати французького парламенту. У розмові з ним український Президент висловив розчарування рішенням парламентаріїв щодо санкцій проти Росії».

Такий же «паркет» ми побачили на 5-му каналі, «UA: Першому», ICTV, СТБ, «Інтері» та «Україні».

«ТСН» продовжує боротися з підвищенням тарифів, яке відповідає інтересам Ріната Ахметова (на думку низки видань, зокрема й каналу «1+1»): «Нацкомісія в сфері енергетики запропонувала рахувати його вартість в Україні за ціною біржі в Роттердамі плюс транспортні витрати на доставку. Без них це майже 1600 гривень за тонну вугілля. До цього Україна купувала вугілля по 1300 гривень. Експерти впевнені, що цей тягар нестимуть споживачі. Приватні компанії і сепаратисти лише збагачуються, адже переважно вугілля постачає компанія Ріната Ахметова і чимала частина потрапляє з нелегальних копанок на окупованих територіях Донбасу. У Кабміні кажуть, вже розбираються в ситуації». Коментарів Ахметова чи його представників, НКРЕ й незалежних експертів у матеріалі немає. Цікаво, що цією темою, окрім «ТСН», що критикує рішення НКРЕ, й «Событий», які його підтримують, не зацікавились інші телеканали, обмежившись попереднього тижня коротким повідомленням про сам факт такого рішення.

5 канал не випускає з ефірної уваги міністра оборони Степана Полторака: «Десятьох високопосадовців Збройних сил України притягнув до відповідальності Міністр оборони за неналежну організацію навчального збору у селищі Гончарівське. Провести службове розслідування Степан Полторак раніше доручав Військовій службі правопорядку. Раніше волонтери оприлюднювали матеріали, на яких видно, як резервісти 15 червня, протягом дня, сидять під парканом військової частини, де мали б тренуватися. А частина з них, як стверджують волонтери, була у нетверезому стані».

«UA: Перший» продовжує «паркетувати»: «Прем'єр-міністр Володимир Гройсман провів нараду щодо ситуації з масовими отруєннями в Ізмаїлі. Заслухав виконувача обов'язків міністра охорони здоров'я Віктора Шафранського та головного санітарного лікаря Святослава Протаса. Той пояснив, чому продовжили режим надзвичайної ситуації в Ізмаїлі».

Також «Новини» каналу дають в ефір «паркет» Віталія Кличка: «Асоціація міст України має звернутися до парламенту з вимогою скасувати постанову Кабміну про підвищення ціни на газ для населення. Про це в Одесі на ХІІ Українському муніципальному форумі заявив мер Києва Віталій Кличко. На його думку, не можна підвищувати вдвічі тарифи, не підвищуючи зарплат і пенсій. Люди просто перестануть платити, що може призвести до колапсу в ЖКГ».

Коментар самого київського мера нечіткий й неконкретний: «За ініціативою звернення Київради до парламенту, який, вважаю, повинен нас підтримати і застосувати всі механізми, аби уряд скасував постанову 758 про підняття цін на газ для населення. Думаю, що таке звернення до Верховної Ради може ухвалити асоціація».

«Інтер» також приділяє занадто багато уваги прем’єру Володимиру Гройсману. В ефір вийшов великий сюжет, побудований саме на заявах голови уряду. Частина з них не має конкретики: «Я не буду терпіти, коли приходять до бізнесу, нараховують мільйонні штрафи, а потім просять за це відкати. Таких треба саджати в тюрму. І саджати їх дуже швидко. Я думаю, що Національне антикорупційне бюро цим питанням займається і буде займатись і буде демонструвати ту успіхи. Бізнес треба носити на руках».

«Україна» традиційно розповідає про Гумштаб Ахметова.

22 червня, середа

«Інтер» продовжує готуватися до позачергових виборів до Ради. Цього дня в центрі уваги — політкоментатор Руслан Бортник, близький до «Опоблоку». Він коментує цифру ЦВК: 376 кандидатів на 7 округів: «Для крупных политических сил это такая прелюдия к досрочным парламентским выборам. И поэтому мы видим очень острое противостояние. Если власть, условно говоря, проигрывает эти выборы, и здесь речь нетолько о "Оппозиционном блоке", речь идет о бывших членах коалиции — "Бітьківщина", "Самопоміч", "Радикальная партия Ляшка", безусловно, парламент станет на шаг ближе к досрочным парламентским выборам, давление на Президента и на парламентскую коалицию вырастет по проведению досрочных парламентских выборов».

Як бачимо, словосполучення «дострокові вибори» політкоментатор за маленький синхрон повторив аж тричі. А в першому реченні навіть не ставить під сумнів, що дострокові вибори таки будуть. Трохи збалансувала позицію Бортника політична експертка Олександра Решетилова: «Мы видим общую характеристику по всем семи округам, что чаще мы будем видеть единых кандидатов от власти — неважно, это самовыдвиженец, или представитель БПП или "Народного фронта". Но — представитель коалиции. И именно на этих кандидатов большую ставку делает власть, потому что все, по возможности, 7 кандидатов — это те голоса резервные, которые катастрофически сейчас нужны коалиции, чтобы укрепить ее...».

Уже традиційно «Інтер» піарить Сергія Капліна: «Отменить решение правительства Яценюка о реорганизации Госфининспекции требует нардеп Сергей Каплин. Сегодня в Окружном админсуде Киева состоялось последнее заседание в деле. Далее Фемида все обстоятельства рассмотрит в письменном производстве. И уже через месяц ожидается вердикт».

Далі в «Подробностях» — чиновницький «паркет»: «Президент, премьер и спикер Верховной рады почтили память погибших украинцев во время Второй мировой войны. Петр Порошенко, Владимир Гройсман и Андрей Парубий возложили цветы к могиле Неизвестного солдата в киевском Парке славы. На церемонию пригласили ветеранов Второй мировой и воинов АТО. Память погибших почтили минутой молчания. Напомню, сегодня в Украине — день памяти и скорби. 75 лет назад в этот день немецко-фашистские войска вторглись на территорию СССР».

Не забуває «Інтер» і про «Опоблок»: «Льготы ветеранам Второй мировой войны необходимо сохранить. С таким заявлениям выступил лидер "Оппозиционного блока" Юрий Бойко во время возложения цветов к столичному мемориалу Вечной славы. Он уверен: нельзя забывать памятный и скорбный день 22 июня 1941-го. Особенно в то время, когда продолжается вооруженный конфликт на Донбассе. По словам нардепа, важно сохранить моральную и материальную поддержку тех немногих ветеранов, которые сейчас находятся среди нас».

З цієї ж теми в Одесі з’явився опозиціонер Михайло Скорик: «Саме завдяки перемозі у Великій вітчизняній війні, у Другій світовій, Україна заклала основи власної незалежності. Дуже важливо пам'ятати саме цю історію, не переписувати цю історію і я вважаю, що немає ніякого протиріччя, ми багато років ходили на святкування Дня перемоги, в честь пам'ятних дат як сьогодні».

5 канал знову випускає в ефір чиновницький «паркет»: «Представник США прибула обговорити виконання мінських угод та проведення реформ. Зі свого боку, Андрій Парубій подякував США за вже надану підтримку і вкотре наголосив: українська сторона сподівається на рішення Сполучених Штатів щодо надання Україні летальної зброї. Крім того, голова Парламенту похвалився перед помічником держсекретаря роботою парламенту і подоланою політичною кризою». Аналогічний матеріал вийшов і на «UA: Першому», ICTV, «Інтері», «Україні».

Цього дня в ефірі «Событий» — два сюжети з похвалою Гумштабу Ахметова.

Також «Україна» продовжує відстоювати радянський погляд на Другу світову війну. Вона для каналу почалася не в 1939-му, а в 1941-му. Й фашисти напали (хоча правильно «нацисти»): «Свадьба в первый день войны. Они расписались ровно 75 лет назад. О нападении фашистов на Союз узнали во время застолья — военные по повесткам забирали гостей с банкета — прямо на фронт. Сегодня семья отмечает "коронную" свадьбу».

«UA: Перший» теж робить сюжет про здорожчання гречки. Порушуючи принцип достовірності інформації, кореспондент посилається на міфічних експертів: «Люди кажуть, це змова монополістів». Однак тут усе ж є позиції Антимонопольного комітету й експерта, який пояснює складові ціни на дорогу гречку.

23 червня, четвер

«Інтер» продовжує відстоювати інтереси «Опоблоку»: «В Днепре ужесточили правила размещения рекламных бордов на улице. Теперь сносу подлежат те рекламные конструкции, которые находятся ближе 10 метров к проезжей части и 50 метров к перекрестку. Предприниматели говорят: под снос таким образом попадёт 90 % бордов, и бюджет города недополучит миллионы отчислений от рекламы. В депутатском же корпусе предполагают: это решение политическое, и убрать собираются щиты с политической рекламой кандидата в народные депутаты Загида Краснова — сейчас его считают лидером гонки по 27-му округу. Выборы там, напомню, состоятся уже 17 июля».

Хто вважає Краснова лідером — не зрозуміло. І хто саме з депутатського корпусу гадає, що це політична боротьба — теж лишилося поза кадром.

В ефірі ж обурюється голова фракції «Громадська сила» Катерина Збарська: «Сегодня воровская рейдерская власть, которая узурпировала все, что можно, в городе по беспределу будет сносить борды лидера гонки на 27 округе. Это чистая политика».Зрозуміло, позиції Дніпровської міськради в сюжеті немає, як і коментарів незалежних експертів.

«Україна» відстоює бізнес-інтереси свого власника Ріната Ахметова: «Самая наболевшая проблема — железнодорожное сообщение. Пока участок Камыш — Заря — Волноваха способен принимать лишь 13 пар грузовых вагонов в сутки, а необходимо — вдвое больше. Главный аргумент "Укрзализныци" — на расшивку полотна нет денег, поэтому нужна финансовая помощь от промышленников. Председатель комитета с доводами железнодорожников категорически не согласен».

Далі глядачів атакує своїми доводами гендиректор ахметовського Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча Юрій Зінченко: «Получим минимум полмиллиарда долларов дополнительно налогов в бюджет Украины от того, что мы увеличим производство, получим дополнительно налоги в город, о чем сегодня говорил мэр, потому что два завода — это градообразующие предприятия, от работы которых сегодня зависит, как живет город».

Наступний спікер — теж гендиректор іншої компанії Ахметова «Метінвест-Шиппінг» Ірина Лямцева: «Мы теряем в грузоперевозках порядка 6 миллионов тонн грузоперевозок. Это сырье и готовая продукция. И, умножая на среднюю стоимость оплаты тарифа — это порядка 3035 миллионов долларов, или до миллиарда гривен в год потеряла "Укрзализныця". И будет продолжать терять, если мы будем в таком темпе работать».

Ще два «експерта» — опозиціонер Володимир Гусак і гендиректор ахметовської «Азовсталі» Енвер Цкітішвілі. Вони також відстоювали інтереси олігарха. Завершив матеріал директор із морських перевезень ахметовського «Метінвест-Шиппінг» Андрій Смирнов. Як бачимо, матеріал чітко відтворює зручну для Ахметова позицію. При цьому ми не чуємо альтернативних думок, коментарів незалежних експертів і відповідальних за це чиновників.

«1+1» тим часом піарить мера Дніпропетровська в сюжеті про Олександру Кутас — модель на інвалідному візку, яка прийшла працювати в міську раду, щоби «зробити місто доступним для людей з особливими потребами». В сюжеті з’являється й сам мер Філатов: «У нас есть достаточно средств для того, чтобы хотя бы сдвинуть этот процесс с мертвой точки: понизить бордюры, сделать инфраструктурные изменения для того, чтобы люди просто не мучились».

«ТСН» також не припиняє добиватися перегляду цін на тарифи: «Схеми ціноутворення на вугілля, відомі як "Роттердам плюс", за якими паливо продають компанії Ріната Ахметова, незабаром можуть розглянути у суді. Принаймні, над зверненням до суду вже розмірковує Юлія Тимошенко, яка зацікавилась тим, чому компанії Ахметова продаватимуть вугілля українцям за європейськими цінами, а зарплати шахтарям платять зовсім не європейські».

Однак якщо «1+1» про Тимошенко сказав побіжно, то ICTV саме на її діях зосередив новину: «Юлія Тимошенко подала позови до окружного адмінсуду Києва проти уряду та Нацкомісії з держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. За словами лідери "Батьківщини", прем'єр України Володимир Гройсман та уряд не мали права майже вдвічі підвищувати ціну на газ, навіть не обґрунтувавши її. Нагадаю, 9 червня НКРЕ підвищила тариф на теплову енергію і центральне опалення з 1 липня на 90 %. І це сталося результатом затвердження Кабміном ціни продажу газу для потреб ТКЕ на рівні 6879 гривень за тисячу кубів». Відповіді Гройсмана й коментарів незалежних експертів немає. В «ТСН» є лише слова Гройсмана, однак про експертів «1+1» теж забув.

«Україна» традиційно розхвалює Гумштаб: «Несмотря на обстрелы, в этот день свою работу начал стационарный пункт выдачи гуманитарной помощи Рината Ахметова».

24 червня, п’ятниця

«Інтер» не припиняє випускати в ефір матеріали про «Опоблок»: «Признать очередное повышение цены на газ незаконным требует "Оппозиционный блок". Соответствующий иск окружной административный суд Киева рассмотрит в воскресенье 26 июля. По мнению членов фракции, постановление Кабмина о повышении тарифов на голубое топливо не прозрачно и экономически не обосновано. Многие украинцы сегодня не в состоянии платить за газ по таким ценам — считают оппозиционеры».

Також «Опоблок» скористався отруєнням в Ізмаїлі й пропіарився ще й на ньому у випуску тих же «Подробностей»: «Пока же люди вынуждены использовать бутилированную воду. Правда, покупать ее в необходимом количестве могут не все. "Оппозиционный блок" привез в Измаил уже восемь тонн такой воды. Бутылки раздают прямо на улицах в палатках. А в больницы "оппозиционеры" доставили недостающие медикаменты».

«Інтер» продовжує ретранслювати заяви екс-регіоналів: «Спикер Андрей Парубий не выдает подписные листы для сбора подписей за его отставку. Об этом заявил нардеп-оппозиционер Вадиим Рабинович. По его словам, подписи за отставку спикера решили собирать после высказывания Парубия о жителях восточных регионов. Напомню, глава Верховной рады в своем выступлении дал понять, что мнения жителей Востока Украины в вопросе декоммунизации можно не учитывать». Як бачимо, «Подробности» продовжують трактувати слова Парубія по-своєму.

Наступний сюжет — теж на користь опозиції: «Для привлечения к уголовной ответственности лидера парламентской фракции "Оппозиционного блока" Юрия Бойко доказательств нет, заявил Генпрокурор Юрий Луценко в интервью изданию "Высокий замок".И опроверг заявление нардепа от "Блока Петра Порошенко" Сергея Лещенко о том, что во времена предыдущего генпрокурора Виктора Шокина в его сейфе лежало представление на снятие с Бойко депутатской неприкосновенности».

Тим часом на «1+1» — піар компанії Ігоря Коломойсього МАУ. Приводом стала кругла дата — рівно чверть століття тому перший український пасажирський літак полетів до Америки. Коментують у сюжеті пілоти МАУ, а наприкінці ми бачимо ще й такий синхрон: «Ми горді від того, що ми продовжуємо працю поколінь українських авіаторів. А що далі? Ну, далі Чікаго, далі два рейси на день до Нью-Йорка, далі, ще Торонто є тут поблизу. Будемо літати і нести на крилах МАУ — прапор України».

«Україна» вкотре випускає в ефір «паркет» гаранта: «Президент побывал на передовой, в нескольких километрах от Донецкого аэропорта. Там Петр Порошенко пообщался с военными и подписал указ о демобилизации призывников пятой волны. Об этом глава государства сообщил на своей странице в соцсети. На передовую Президент поехал из Харьковской области, где вручал дипломы военным летчикам».

«112» пропіарив Петра Порошенка на випускному Харківського університету повітряних сил: «Шестеро випускників закінчили навчання із медалями та відзнаками. Їх молодим офіцерам вручив Президент України». Те саме бачимо й на 5-му каналі, «Інтері» та «Україні».

Не оминули увагою телеканали й першу леді. 5 канал та ICTV розповіли про те, як Марина Порошенко привітала «Артек» із початком нового сезону.

«Україна» піарить Олега Ляшка: «Повысить зарплаты военным медикам — нардеп Олег Ляшко обещал инициировать этот вопрос в парламенте. Лидер Радикальной партии посетил военный госпиталь в Одессе. Бойцов поблагодарил за героизм, а врачей — за самоотверженность».

Ніяк не заспокояться «Подробности» навколо львівського сміття й критики Андрія Садового: «Несмотря на то, что в мэрии отрапортовали, что решили проблему с вывозом отходов, фактически баки опорожняют раз в несколько дней. Местные активисты заявляют: городской голова Андрей Садовый должен нести персональную ответственность как за гибель людей, так и за мусорный коллапс».

Далі в ефірі з’являється з критикою мера Львова активістка Наталія Шелестак, помічниця Володимира Парасюка: «Якби Андрій Іванович, який 10 років ніяк не міг зробити, скажем, з цього сміттєзвалища хоча би щось подібне до Європи, то і збудувати хоча б якісь сортувальні лінії і якісь переробні заводи, то можливо би, не можливо, тої трагедії би не було».

«Україна», на відміну від «ТСН» попередніх днів, підвищення цін на вугілля й тарифи — підтримує: «Чтоб облегчить жизнь тепловикам, комиссия предлагает считать цену на уголь по формуле, где учитывается стоимость топлива в порту Роттердам. Эта площадка — центр международной торговли углем и ценовой ориентир для мирового рынка». В матеріалі є позиція лише прихильників таких дій НКРЕ, а експертом виступає Валентин Землянський.

«События» також видають в ефір два сюжети з похвалою Гумштабу Ахметова.

Народний депутат від «Опозиційного блоку» Вадим Новинський, близький до найвищого духовного керівництва УПЦ МП, полаявся з митрополитом Переяслав-Хмельницького і Вишневського УПЦ МП Олександром Драбинком. За версією митрополита, Новинський накинувся на нього з кулаками. Новинський називає конфлікт «чоловічою розмовою» й каже, що рук не розпускав. Про такий церковний конфлікт розповіли лише «1+1» та 5 канал. Інші цю інформацію замовчали.

25 червня, субота

«Подробности» вкотре акцентують увагу на групі «Приват» із критичного боку: «"Укрнафта" осталась без газа. Государственная исполнительная служба решила не передавать компании 2 миллиарда кубов голубого топлива из хранилищ. Газ был добыт компанией еще в 2006-м. По закону, "Укрнафта", которую контролирует группа "Приват", должна была продать его населению. Менеджмент делать это отказался, заявив, что цена слишком низкая. Однако решением "Нефтегаза" голубое топливо все же было изъято. Теперь владельцы "Укрнафты" пытаются его вернуть назад».

«Україна» традиційно розповідає про Гумштаб Ахметова.

ВИСНОВКИ

Підготовка до позачергових виборів до парламенту набирає обертів. «Інтер» активно просуває кандидатів від «Опоблоку», особливо Загіда Краснова. Це прізвище трапляється частіше за інші прізвища кандидатів. Паралельно з хвалебними біографіями кандидатів екс-регіонали невтомно повторюють про потребу дострокових виборів до Верховної Ради. «1+1» теж піарить своїх кандидатів у народні депутати. Серед укропівців найбільш помітною на телеекрані є адвокатка Геннадія Корбана Оксана Томчук. Загалом упродовж тижня ми нарахували 56 сюжетів із ознаками замовності. Значну частину з них склали «паркетні» повідомлення про Президента й голову уряду. Впевнено лідирує за кількістю підозрілих сюжетів «Інтер» (18), далі — «Україна» (15), «UA: Перший» та 5 канал дали в ефір по п'ять паркетних матеріалів, «1+1» і ICTV — по чотири підозрілі сюжети, «112» — три, і СТБ — один матеріал із ознаками замовності

У моніторингу аналізувалися такі випуски новин: «Подробности» («Інтер», випуски о 20:00), «ТСН» («1+1», випуски о 19:30), «Час новин» (5 канал, випуски о 19:00), «Новини» («UA: Перший», випуски о 21:00), «Факти» (ICTV, випуски о 18:45), «События» («Україна», випуски о 19:00), «Вікна» (СТБ, випуски о 22:00).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Скрін-шот Подробности
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3556
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду