Як одеські активісти «побили себе самі». Майстер-клас центральних телеканалів

Як одеські активісти «побили себе самі». Майстер-клас центральних телеканалів

7 Травня 2016
2439

Як одеські активісти «побили себе самі». Майстер-клас центральних телеканалів

2439
Моніторинг порушень стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», 5-го каналу впродовж 25–30 квітня 2016 року.
Як одеські активісти «побили себе самі». Майстер-клас центральних телеканалів
Як одеські активісти «побили себе самі». Майстер-клас центральних телеканалів

25 квітня, понеділок

Переддень вибуху на Чорнобильській АЕС. Центральні телеканали ретранслюють розповіді ліквідаторів катастрофи, переповідають історичні факти, натомість «Інтер» і в темі сконцентрувався на піарі «Опоблоку»: «Без льгот и поддержки оказались жители граничащих с Чернобылем районов Иванковского и Полесского. В прошлом году правительство Яценюка отменило ликвидаторам и пострадавшим более десятка видов соцпомощи и исключило из списка 4-й зоны радиоактивного загрязнения более полусотни населенных пунктов. О том, что вынуждены теперь выживать, люди пожаловались главе фракции "Оппозиционного блока" Юрию Бойко. Сегодня народный депутат с рабочим визитом в зоне отчуждения. Накануне 30-летия Годовщины аварии на ЧАЭС он приехал поддержать местных жителей и работников станции. А также возложил цветы к стелле с именами погибших». Звісно, розлогого пояснення ситуації, коментарів чиновників та експертів немає. Ідентичний сюжет вийшов і на «Україні», яка не забуває також і про Гумштаб Ахметова.

«1+1» продовжує піарити голову облради Волині, близького до Ігоря Коломойського, Ігоря Палицю: «Будівництво новітньої спортивної арени вартістю понад 12 мільйонів гривень ініціював і профінансував благодійний фонд голови облради Волині. У благодійному фонді очільника Волині Ігоря Палиці, який став ініціатором і меценатом проекту, запевняють: новітній комплекс буде доступним не тільки професіоналам, а й усім охочим».

5 канал, розповідаючи про нового очільника військово-морських сил, більше сконцентрувався не на ньому, а на фігурі головнокомандувача — Петра Порошенка: «Президент України нагородив державними нагородами 219 учасників антитерористичної операції. З них 11 посмертно. Новим очільником військово-морських сил, схоже на те, що буде Ігор Воронченко. Президент погодив його кандидатуру. Порошенко зазначив, що Воронченко два роки тому не зрадив присязі, під час анексії Криму. Та робив все за для збереження військової техніки та виведення армійців на материк…». Те саме, в менших масштабах, зробив і «UA: Перший». Інші канали подали новину коротко й нейтрально.

Також «Час новин» піарить міністра оборони: «Реформування флоту є серед пріоритетів України, і в цьому процесі може бути певна допомога від західних партнерів, зокрема в питанні кораблів. Про це 5-му каналу розповів міністр оборони Степан Полторак».

«Інтер» тим часом піарить Віталія Кличка: «Прописаться или оформить недвижимость за 20 минут и ни секундой больше — этого требует от центров предоставления услуг мер столицы Виталий Кличко. Сегодня он провел заседание антикоррупционного совета. Вот что он сказал».

І не забуває про «Опоблок»: «После публикации материалов о скандальной поездке руководства Ощадбанка на футбольный матч в Варшаву, банкир попытался обвинить журналистов в клевете. Но суд отказался удовлетворить иски Пышного к информагентству, а также к народному депутату Николаю Скорику, который назвал его взяточником». Далі — коментарі самого Миколи Скорика й інформагентства, яке його цитувало. Позиції Пишного немає.

Наступний матеріал випуску — теж підтримує екс-регіоналів: «У здания Беляевской райадминистрации собрались жители городка и коллектив райбольницы — пришли защитить главного врача. Утверждают, местные власти хотят уволить Виталия Маковецкого, а это несправедливо: он — настоящий профессионал и хозяйственник. Поддержать митингующих приехали депутаты "Оппозиционного блока". Объясняют: истиной причиной скандала стали закулисные интриги в райсовете». Позиції інших сторін конфлікту немає.

26 квітня, вівторок

Тридцяті роковини Чорнобильської катастрофи. Центральні телеканали видали в ефір десятки сюжетів зі спогадами, фактами, наслідками й майбутнім зони Чорнобиля. Однак не забували й пропіарити політиків. 5 канал акцентував на президентській родині. Спершу показав неконкретний коментар Порошенка: «Уряд в цих скрутних умовах економічної кризи, спричиненою російською агресією, має таки винаходити на потреби чорнобильців максимум можливого з бюджету після задоволення потреб на оборону та безпеку. Жорсткі та ефективні заходи із ядерної безпеки повинні бути ключовим пріоритетом у галузі атомної енергетики», потім розповів і про першу леді: «Пташками оригамі обмінялися українські та японські школярі. Кілька тисяч паперових журавликів виготовили до 30-ї річниці чорнобильської трагедії та п’ятих роковин на японській АС Фукусіма». Далі синхрон Марини Порошенко: «Ось ці паперові птахи, вони дійсно, це символ нашого миру, символ нашого щасливого майбутнього, яке ми повинні будувати для наших дітей».

Ідентичний матеріал вийшов на «UA: Першому» та каналі «Україна».

«Інтер» на темі Чорнобиля пропіарив «Батьківщину»: «Вернуть льготы чернобыльцам призывает фракция "Батьківщина". 600 тысяч человек, говорится в обращении Юлии Тимошенко, размещенном сегодня на сайте партии, остались без компенсаций, необходимых на лечение и выживание».

Також цього дня центральні ЗМІ вибухнули іншою новиною: в Одесі розгромили наметове містечко, в якому жили протестувальники, що вимагали відставки міського голови Геннадія Труханова. Центральні канали побачили це по-різному.

«1+1» не полишає спроб дискредитувати Михеїла Саакашвілі: «Протестувальники вимагали відставки міського голови Труханова. До речі, представники самого мера вважають, що до організації наметового табору причетний губернатор Саакашвілі. До сьогодні жодних інцидентів тут не було, але цієї ночі тут з'явилися нападники в медичних масках та з битками. Після нічних подій губернатор Саакашвілі виступив із зверненням, в якому закликав ввести до міста підрозділи Нацгвардії. У той же час мер Одеси Геннадій Труханов звинуватив у провокації своїх опонентів і запевнив, що мерія менше за всіх зацікавлена в дестабілізації ситуації в місті. Тим більше, напередодні річниці трагічних подій 2 травня». Далі в ефірі — коментарі самого Труханова, який підтекстом звинувачує в сутичках команду Саакашвілі, натякаючи на поразку Олександра Боровика на місцевих виборах: «Истоки данных беспорядков идут в выборы городской совет органов местной власти, когда мои оппоненты политические одержали полное поражение. Хотя настаивали и запугивали меня по поводу того, что если я не соглашусь на второй тур, то они устроят здесь то, что они сегодня, по-видимому, устраивают. Не гнушаются ничем, начиная от откровенной лжи и заканчивая вот такими провокациями, в которых даже не боятся о том, что могут пострадать люди», і його радника Олега Бриндака, який у побитті протестувальників звинувачує… самих протестувальників: «Спровоцировали ситуацию они же сами. Они понимали, что это единственный способ обратить на себя внимание — это провокация, это липовый левый разгон, якобы разгон ночного лагеря». Про причини протестів — офшорні рахунки мера й російське громадянство — не сказали й слова.

Подібна версія і в ефірі «Інтера» (той рідкісний випадок, коли позиції «Інтера» та «1+1» збіглися): «А уже утром в ответ активисты заблокировали мэрию. Покрышками и всем, что осталось от их лагеря. Чиновникам, которые пришли на работу, пришлось разбирать завалы. Чуть позже прибыли и коммунальщики, начали загружать все эти конструкции в машины и увозить. Активисты ожесточенно сопротивлялись. Не обошлось без стычек и потасовок между митингующими и чиновниками. В мэрии настаивают — коммунальные службы всего лишь убрали мусор, который остался от разгромленного городка. А разнесли его, по словам чиновников, сами же активисты». Такого ж висновку можна дійти з матеріалу СТБ, хоч він і дав позицію протестувальників. ICTV окрему новину робить на реакції Михеїла Саакашвілі, який переконує, що активістів побили за вказівкою мерії.

Натомість 5 канал — повністю на боці протестувальників. Нападників на намети назвали тітушками й повідомили про причини протестів: «Два десятки тітушок цієї ночі намагалися розігнати активістів наметового містечка під Одеською мерією. Поліції вдалося затримати лише п'ятьох нападників. Порушено провадження за статтею хуліганство із застосуванням зброї. Через нічний напад голова ОДА Михеїл Саакашвілі закликав Президента ввести в Одесу підрозділи Нацгвардії. Натомість, вже відреагували в МВС. Кажуть, в області достатньо поліції. Акція протесту розпочалася після поширення інформації, що Одеській міський голова нібито має офшорні рахунки. Спочатку в ній брали участь близько 30 одеситів, які вимагали відставки мера. Після нічного інциденту вже вдень міську раду пікетували щонайменше дві сотні містян».

Найбільш об’єктивно цю ситуацію висвітлила «Україна», подавши позиції всіх сторін.

Третьою темою дня стала нібито заборона Савіку Шустеру працювати в Україні. Замість розібратися в ситуації канали просто стали на бік Шустера.

«1+1» розповідає: «За словами представників Держслужби зайнятості, довідка про несудимість, надана ним, виявилася неповною, мовляв, щодо нього відрите кримінальне провадження за несплату податків. Сам Шустер вбачає в цьому політичний тиск і заявив, що працюватиме й далі. На конфлікт вже відреагував Президент Порошенко. Він заявив, що буде захищати свободу слова, і висловив впевненість, що конфлікт із Шустером у найкоротший час вичерпають». При цьому кореспондент не береться розслідувати, що ж відбулося зі сплатою податків, що насправді заборонили Савіку, в якості кого, немає коментарів юристів щодо правової складової конфлікту тощо.

«Інтер» — тієї ж думки: «Адвокаты компании подозревают, что это — последствия истории, которая началась в прошлом году, когда на медиапродакшн посыпались проверки. И теперь фискальщики требуют больше 13 миллионов гривен якобы неуплаченных налогов». Немає позиції сторони обвинувачення. Далі захисником Шустера виступає «улюбленець» каналу Дмитро Добродомов (цього народного депутата канал часто піарить).

Подібний сюжет вийшов на СТБ.

Тим часом на 5-му каналі — піар Петра Порошенка: «Президент України засудив заборону Меджлісу кримськотатарського народу, назвавши її злочинним рішенням, на яке повинен відреагувати весь цивілізований світ. На це наголосив Петро Порошенко, під час телефонної розмови з президентом Європейської ради Дональдом Туском, повідомляє про це прес — служба українського гаранта».

«Інтер» вкотре акцентує на «Опоблоку»: «Замгоссекретаря США встречалась и с представителями парламентских фракций. Кроме реформ, обсуждали еще и выполнение Минских соглашений. Виктория Нуланд призвала депутатов изменить законодательство, чтобы уже в июле прошли местные выборы на оккупированных территориях Донбасса. Кроме того, для этих регионов в Конституции определить так называемый "особый статус". И обеспечить амнистию боевикам. На все про все — 8 месяцев». Далі — «експертна» думка екс-регіоналки Юлії Льовочкіної: «Фракция "Оппозиционного блока" высказала свою готовность участвовать во всех необходимых решениях для реализации минского процесса, достижения мира. Мы, наверное, единственная фракция, которая безоговорочно готова делать реальные шаги по достижению мира».

ICTV в цій же новині про Нуланд привертає увагу глядачів до нового прем’єр-міністра: «Вікторія Нуланд вже провела переговори з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом і привітала його з призначенням, наголосивши, що керівництво США цілковито підтримує Україну і її шлях до Європи. Хоча і визнає, що владі треба реалізовувати багато важливих реформ». Те саме робить і «Україна»: «Гройсман взялся за деньги Януковича. Премьер хочет вернуть в бюджет Украины украденные полтора миллиарда долларов. Активы находятся в "Ощадбанке" и уже арестованы, но конфисковать их пока невозможно — необходимы изменения в законах. Инициативы, которые уже есть в парламенте, Гройсман назвал несовершенными и попросил профильные ведомства разработать общий документ».

Також «Факти» продовжують піарити партію «Наш край»: «Співголова партії "Наш край", який раніше очолював Кам'янець-Подільський та був заступником голови КМДА, Олександр Мазурчак наголошує: закон про нову форму управління багатоквартирними будинками треба відтермінувати. Бо зла від поспішного запровадження буде набагато більше, ніж користі. Адже механізму, як обирати управляючу компанію, а головне, хто її контролюватиме, нема».

«Україна» не припиняє розповідати про Гумштаб Ахметова.

27 квітня, середа

«1+1» атакує серіал «Не зарікайся» виробництва каналу «Україна», порушуючи професійні стандарти: «Їх не вважали за людей, готували до смерті, всіляко залякували ними жителів окупованих територій. За рахунок українських бійців сепаратисти роблять не лише кар'єру у російському війську, але і надягають маску визволителів. Саме цей образ українці побачили в серіалі "Не зарікайся" на каналі "Україна". Кадри із цитатами 66 серії миттєво розійшлися мережею».

Далі в матеріалі — коментарі противників серіалу:

«Микола Княжицький, народний депутат України: Те, як зображена дійсність в цьому серіалі, більше відповідає агіткам, аніж реаліям, тому що, на жаль, жодного слова не сказано про російську окупацію, про те, що ми не контролюємо кордон.

В'ячеслав Кириленко, віце-прем'єр-міністр України: Якщо заплющувати очі на окремі факти, хай навіть в одній, двох чи трьох серіях із великого масиву, то завтра це стане конвеєром і будуть продукуватися нібито українські серіали і ми самі будемо споживати цю путінську жуйку і самі себе труїти, і самі знову впадали в цей комплекс меншої вартості і неповноцінності. От в чому глибинна структурна загроза і цього конкретного серіалу».

При цьому тут не згадують про висновки Експертної комісії при Держкіно, Незалежної медійної ради, які виступили проти заборони серіалу, й прихильників стрічки.

«Інтер» продовжує піарити «Опоблок». Цього разу — в сюжеті про засідання одеської міськради: «Призываем всех на второе мая все-таки быть толерантными друг к другу, не вдаваться в те старые, скажем так, вчерашние события, пожать друг другу руку помощи», — закликав член партії Богдан Гіганов.

Далі «Подробности» розхвалюють БЮТ і «Опоблок»: «“Батькивщина” и “Оппозиционный блок” возглавили рейтинг политических симпатий украинцев. Таковы данные соцопроса, проведенного центром социальных исследований “София”». Цікаво, що на офіційному сайті «Софії» останнє дослідження датовано ще травнем минулого року. Директор цього центру — близький до екс-регіоналів та особисто Сергія Львочкіна, співвласника каналу, політолог Андрій Єрмолаєв. Це «дослідження» коментує соціолог Олександр Левцун і дискредитує партію гаранта: «Блок Петра Порошенка втратив символічній статус лідера електорального рейтингу, це дуже важливо і це дуже показово. Весь негатив громадської думки пов'язаний з негараздами в країні, відповідно, можна прогнозувати, що зниження електорального рейтингу партії "Солідарність", БПП воно прискориться».

Аналогічний матеріал вийшов і в ефірі «України».

СТБ піарить Петра Порошенка: «Суверенітет України й досі під загрозою. Про це свідчать чергові спроби зірвати мінські домовленості з боку терористів. Таку заяву зробив сьогодні Петро Порошенко. Президент відвідав сьогодні одну з військових частин на Київщині. Там він подивився новітні озброєння і техніку для ракетних підрозділів та артилерії. Петро Порошенко підтвердив: українські вояки мають наказ будь-що тримати ворога».

Ідентичні новини вийшли на «Інтері» та ICTV.

Більше закцентували на самому озброєнні, ніж на гаранті, «Україна», «1+1» та «UA: Перший». 5 канал у цьому випуску не розповів про зброю взагалі.

«Факти» прорекламували компанію «Мрія»: «Новітня техніка — не головне для хороших врожаїв. Так, в одному з найбільших агрохолдингів України "Мрія" цьогоріч застосували для озимини незвичну технологію. Зерно посіяли на вдвічі меншу глибину, а на деяких полях взагалі розкидали над поверхнею».

«Україна» не забула про Гумштаб Ахметова.

28 квітня, четвер

«1+1» пропіарив гаранта: «Війна в Україні не може бути виправданням економічної кризи. Про це сьогодні заявив Петро Порошенко. Він закликав чиновників припинити списувати все на війну і нарешті почати реформи. Головним завданням влади називає економічне зростання. Це приведе до нових інвестицій, зменшення податків і детінізації заробітної платні». Аналогічна заява вийшла й на 5-му каналі. «Інтер» теж не забарився: «Повысить зарплаты судьям. С таким предложением к правительству обратился Петр Порошенко. Глава государства считает, что на две тысячи гривен работать в системе никто не будет. А судебную реформу необходимо провести. Первым делом — всех переаттестовать, иначе "судьи, которые вросли в свои кресла, будут сидеть, и их оттуда не достанешь"».

Чиновницький «паркет» вийшов і в «Фактах»: «Президент та прем'єр сьогодні зустрілися з лідерами українського бізнесу та міжнародних компаній, які працюють в Україні. І наголосили: відновлення економічного зростання в Україні — один з основних пріоритетів. Це допоможе і бізнесу почуватися комфортніше».

«ТСН» («1+1») тим часом продовжує атакувати «Україну» та її серіал «Не зарікайся»: «Безпрецедентне рішення Національної ради з питань телебачення. Телеканал «Україна» отримав сьогодні жовту картку за те, що допустив в свій ефір серіал, в якому на адресу визволителів Донбасу від проросійських бойовиків лунають слова на кшталт "хунта" і "фашисти". Виробництвом цієї стрічки займалася вітчизняна компанія, яка вважає, що репліки акторів вирвано з контексту. Чи порушувала вона законодавство, тепер буде з'ясовувати Служба безпеки України».

Ідентичний сюжет вийшов і в «Часі новин» 5-го каналу, який для підсилення ефекту використав ще й коментар військовослужбовця:

«Назар Барилко, демобілізований військовослужбовець ЗСУ: Ті бійці АТО, які безпосередньо приймають участь там, які проливають кров, які гинуть, діти сиротами стають, це є перша лінія оборони, а ви всі інші, тобто тил наш, медіаресурси, телеканали, ви маєте вести, ви друга лінія фронту. Якщо ви маєте право називати бійців, які гинуть, називати хунтою і бандерівцями, яке ви маєте право? Скажіть мені?»

Натомість СТБ в підтексті підтримав авторів серіалу: «Телеканал "Україна" отримав попередження від Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Засідали безперервно 5 годин, а потім одноголосно вирішили покарати "Україну" за серіал "Не зарікайся", мовляв, у ньому позитивний образ бойовиків. Більшість медіаекспертів уже заявили: Нацрада ухвалила політичне рішення, а мала би, як державний орган, послуговуватися лише законом. Нагадаю: про мелодраму "Не зарікайся" почали говорити, як у мережі з'явилися цитати лише з одного епізоду серіалу. Її висмикнули з контексту — сказали автори. Але уникнути переслідування — не вдалося».

ICTV продовжує піарити партію «Наш край»: «Відтермінувати на півроку дію закону про ОСББ хочуть народні депутати від партії "Наш край". Як розповів автор відповідного законопроекту, народний депутат Антон Кіссе, документ вже підготовлено. На думку народних обранців, необхідність відкласти обов'язкове введення ОСББ з 1 липня обумовлена тим, що більшість українців просто не встигне пройти процедуру реєстрації ОСББ або обрати управителя».

Не забули «Факти» й Марину Порошенко похвалити: «На Софіївській площі Києва Марина Порошенко взяла участь у майстер-класі з прикрашання великодніх яєць». Ідентичний матеріал вийшов і в ефірі «України», яка традиційно розповідала й про Гумштаб Ахметова:

«Когда Настеньке понадобилась срочная операция, в семье решили обратиться за помощью в штаб Рината Ахметова. Бабушка малышки была уверена: их земляк им не откажет».

Ольга Малащенко, бабушка Насти: В первую очередь, неравнодушный человек. Он знает, что такое чужое горе, он его воспринимает, как свое, личное. Человек с большим сердцем, с открытым большим сердцем, он за всех переживает, за свою страну, за свой Донбасс».

Також у випуску — проахметівський матеріал про його комбінат імені Ілліча: «Экологичное производство. В Мариуполе на металлургическом комбинате имени Ильича сегодня побывал посол США Джеффри Пайетт. На предприятии реализуют один из крупнейших экопроектов в истории Украины — устанавливают современное газоочистительное оборудование, которое позволяет сократить вредные выбросы до минимума. Всего в реконструкцию будет вложено 220 миллионов долларов».

Наступний сюжет — теж присвячений компанії Ахметова: «Социальная ответственность. Девять c половиной миллионов гривен на восстановление и развитие Авдеевки выделит "Метинвест" — управляющая компания местного коксохимзавода. На эти деньги в городе, на окраинах которого и сейчас случаются боевые столкновения, будут отстраивать детсады и больницы. И реанимировать разрушенную інфраструктуру».

29 квітня, п’ятниця

ICTV пропіарив Петра Порошенка: «Великдень стане тестом для Росії на її приналежність до християнської цивілізації. Щоб його скласти, росіяни та їхні маріонетки на Донбасі мають припинити вогонь, принаймні на свято. Про це у Facebook написав президент Петро Порошенко. Водночас глава держави гарантує дотримання режиму тиші з українського боку. І сподівається, що так буде постійно. Порошенко очікує, що ініціативу підтримають і західні партнери».

«Інтер» вкотре акцентує на «Опоблоку», який використовує трагедію другого травня для власного піару: «Что же касается второго эпизода — пожара в Доме профсоюзов, когда погибли сорок два человека, то расследование продолжается до сих пор. Представители "Оппозиционного блока" на днях вернулись из Европы. Говорят — тамошние политики и чиновники считают, что Украина приложила недостаточно усилий для поиска виновников трагедии».

«Україна» присвятила два сюжети Гумштабу Ахметова.

30 квітня, субота

Цього дня новини телеканалів очистилися від порушень професійних стандартів. Усі, крім «України». У випуску вийшов один матеріал про Гумштаб Ахметова і ще один — піар нардепа Олександра Домбровського: «Никаких калькуляторов и мобильных телефонов. На партах только тетради, ручки, задания и линейки. Глава опекунского совета олимпиады "Турнир чемпионов" уверен — за этими детьми будущее страны. Если для них создать рабочие места, Украина может прославиться на весь мир», «Створити умови для наших дітей, розумних, мудрих, інтелектуальних, і тих, які можуть і хочуть працювати, знайти своє місце тут в Україні, — переконував Домбровський. — Тоді можна буде знайти місце України у світі»; «23 года назад именно Александр Домбровский создал эту олимпиаду. Тогда же оснастил все винницкие школы компьютерными классами. А в 17-й гимназии сейчас действует уникальная лаборатория, аналогов которой в Украине нет».

ВИСНОВКИ

Телеканали подали об’ємні й вичерпні сюжети про Чорнобильську трагедію, водночас так і не розібралися в сутичках під Одеською міською радою, створивши враження, що активісти самі інсценували власне побиття. Не дали раду деякі телеканали й ситуації з Савіком Шустером, просто ставши на його бік замість надати повну інформацію та коментарі юристів. Не забули центральні ЗМІ й про піар гаранта та його сім’ї, якого було достатньо цього тижня. Загалом упродовж тижня ми нарахували 49 матеріалів із ознаками замовності. Найбільше — в ефірі «України» (13), «Інтера» (12) та ICTV (9), далі «1+1» (6), 5 каналу (5), СТБ(3) та «UA: Перший» (1).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
TSN.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2439
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду