Проти Шокіна і Порошенка

Проти Шокіна і Порошенка

15 Листопада 2015
3237

Проти Шокіна і Порошенка

3237
Справа Корбана викликала шквал критичних матеріалів на адресу генпрокурора та Президента України. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», 5-го протягом 2–6 листопада 2015 року.
Проти Шокіна і Порошенка
Проти Шокіна і Порошенка

2 листопада, понеділок

Суд над Геннадієм Корбаном триває. Для «1+1» ця тема продовжує бути головною. Під час засідання журналісти не раз виходили в прямий ефір. Спершу взяли коментарі в голови чернігівського осередку «Укропу» Оксани Рубан, яку титрували як волонтерку, й невідомого активіста Вадима Міневського, якого неможливо знайти в мережі. Рубан тиснула на роль Корбана в порятунку країни: «Я, как волонтер, у нас в партии большинство волонтеров, которые полтора года помогают фронту. И нас это очень возмущает, та обстановка, которая сейчас произошла». Слова пана Міневського не мали жодної суспільної ваги, окрім нічим не обґрунтованого обурення на адресу Порошенка: «Я єдине, хотів передати звернення Петру Олексійовичу. Ось ми з вами нещодавно стояли на Майдані, а тепер я стою тут. Можливо, ви не з тих почали?».

В цьому ж сюжеті з’явився й коментар самого обвинуваченого Геннадія Корбана: «Я предупреждал об этом много раз, о том, что они готовят подобные акции. Я не думал, что настолько цинично они это сделают. Делать теперь нужно вам. Вы должны теперь все подумать, в какой стране вы оказались и с каким президентом вы оказались. Барыга, который торгует страной и людьми, и своими дешевыми сладостями».

Такі обвинувачення підозрюваного не несуть жодної важливої інформації. Як і ще один матеріал на підтримку Корбана: «Мітинг проти політичних репресій відбувся в Івано-Франківську. Організував його місцевий осередок партії "Укроп". До акції активно долучилися перехожі, вони вбачають небезпеку для політичної конкуренції в затриманні лідера "Укропу" Геннадія Корбана…».

У цьому ж випуску «ТСН» поєднали слідчих, які прийшли вручити повістки екс-регіоналам, із обшуками в Геннадія Корбана: «На погоджувальну раду парламенту завітали слідчі Міністерства внутрішніх справ та Генеральної прокуратури. Хотіли запросити на допити депутатів "Опозиційного блоку" Вадима Новинського, Наталію Королевську та Олександра Вілкула, але пішли ні з чим, адже в понеділкових зборах керівників фракцій ці троє участі не беруть. Водночас такі дії слідчих обурили навіть опонентів колишніх регіоналів. Після суботнього арешту Геннадія Корбана і обшуків у Дніпропетровську та Києві, депутати мають запитання до правоохоронних органів».

І далі в ефірі «ТСН» — незрозумілий, вирваний із контексту коментар Юрія Луценка: «Результати діяльності силових органів не стосуються діячів колишнього мафіозного утворення Януковича». Зате прямі звинувачення — від укропівця Віталія Купрія: «Зараз відбувся арешт Мосійчука, "Правий сектор", Геннадій Корбан, "Свобода" — ті люди, які підтримували революцію гідності». І такі ж закиди озвучила Юлія Тимошенко: «Коли все оточення Януковича і сам Янукович вільно гуляють на волі, коли ніхто з них не притягнутий до відповідальності, в цей час патріотів України просто кидають за ґрати». На завершення сюжету «1+1» у підтексті натякає на співпрацю екс-регіоналів із президентською силою: «Прикметно, що радикала Ігоря Мосійчука заарештовували у сесійній залі без попередження і з порушенням процедури, каже голова правоохоронного комітету Андрій Кожем'якін. А з колишніми регіоналами слідчі були такими коректними».

Щоб іще більше дискредитувати силові структури, «ТСН» подає такі матеріали:

«На приліт проросійського політика (Новинського. — І. А.) чекали його охоронці і рівно о вісімнадцятій він вийшов. Привітався з підлеглими. Поряд не було жодного міліціонера чи прокурора, які б хотіли вручити йому повістку із запрошенням на допит»;

«Генеральна прокуратура та Служба безпеки в особі перших осіб Шокіна та Грицака зібрали прес-конференцію та майже повністю присвятила її так званим злодіянням очільника "Об'єднання патріотів України "Укроп" Геннадія Корбана. Навіть показали фільм, як працюють режисери в правоохоронних органах».

Далі в матеріалі кореспондент переповідає зміст фільму: «Показували рейдерські захоплення, викрадення людей, діяльність конвертаційних центрів та інші злочини за останні 9 років. Силовики стверджують, що до всіх цих незаконних дій має прямий стосунок Геннадій Корбан. Від убивства капітана СБУ Віктора Манзика до організації конвертаційного центру, який нібито переводив у готівку до 50 мільйонів гривень. Ці гроші, буцімто, йшли на виборчу компанію одного з кандидатів у мери Києва, але прізвище кандидата правоохоронці не називають. Окрім цього головні підозри в правоохоронців викликає "Фонд оборони країни". За їхніми підрахунками, лише 40 мільйонів гривень зі 160 пішли на благочинні цілі, інші гроші йшли не туди. У "Фонді оборони країни" кажуть, що жодного звинувачення в свій бік не отримували».

У цьому ж сюжеті журналісти вкотре натякають на співпрацю силовиків і екс-регіоналів: «Усмішка зникла з обличчя Шокіна тільки після запитання журналістів про розслідування подій на Майданів, інших корупційних злочинів депутатів від "Опозиційного блоку", а також Блоку Петра Порошенка. Дав зрозуміти, що конкретних фактів ГПУ не назбирала. Запросив журналістів приносити докази, хоча їх за ці роки було оприлюднено немало».

Тему дискредитації правоохоронців продовжує й наступний матеріал каналу: «Перші особи держави намагаються встановити через генпрокурора Віктора Шокіна особистий контроль над ключовими антикорупційними органами, аби змусити їх працювати у власних інтересах, так сьогодні заявила організація "Transparency International Україна"».

Звісно, в жодному матеріалі «ТСН» не було позиції Президента і його відповіді на закиди політиків.

«Інтер» натомість такої уваги Корбану не приділяв, зате теж дав беззмістовний коментар Корбана щодо Порошенка і підкріпив його коментарем ще одного близького до Коломойського політика, Андрія Денисенка: «Порошенко із своїми цинічними іграми — він дограється до того, що він дуже сильно ризикує. Я думаю, що політичний притулок наш президент Порошенко буде в “ЛНР” і “ДНР” шукати».

«UA: Перший» коротко і стисло подав позицію всіх сторін конфлікту, не зачіпаючи при цьому Порошенка чи Шокіна: є коментарі правоохоронців, які розповідають про фільм із нібито злочинами Корбана, і відповідь на закиди адвокатів обвинуваченого.

ICTV натомість не дав жодного коментаря Корбана та його захисників, зате надав слово правоохоронцям: «За даними силовиків, Геннадій Корбан входив в організоване злочинне угруповання, яке діяло на Дніпропетровщині ще з 2000-х років. На їхньому рахунку не лише викрадення людей, а й вбивства. У Запоріжжі навіть створили незаконну військову базу "Чорна гора". Найманців залучали до рейдерських захоплень. 2006-го вони захопили одеський ринок "Озерки". У злочинців були і свої конвертаційні центри, через які відмивали мільйони. У цій справі фігурує і благодійний фонд, через який збирали гроші для бійців АТО».

Канал лише згадує їх одним реченням, і то нівелюючи їхні слова генпрокурором: «Захист Корбана і соратники кажуть про політичне переслідування. Хоча генпрокурор наполягає: це не політичне замовлення, а боротьба з корупцією та бандитизмом в Україні». Ідентична ситуація склалася й на СТБ, «Україні» та 5-му каналі.

Також «Факти» стверджують, що Корбан викрав нардепа Сергія Рудика: «Нині Сергій Рудик згадує без радощів згадує своє викрадення, організоване тодішнім заступником голови Дніпропетровщини Геннадієм Корбаном». І додають коментар самого депутата: «Погрози були фізичного знищення, якщо я не призначу їхнього представника на посаду начальника головного управління земельних ресурсів. Власне, поки мене тримали в утриманні, мого першого заступника в Києві лякали тим, що мене вб'ють. Безпосередньо вів допити Геннадій Корбан. Вів себе зухвало, відкрито, розповідаючи про наслідки непідписання цього наказу». Відповіді Корбана на ці обвинувачення знову немає.

Взагалі, жоден канал не дав повної картинки й розуміння того, що відбувається й чому. Це зробила, до прикладу, «Українська правда». Зібрала і бекґраунд історії, й розповіла, які конкретно звинувачення інкримінують Корбану, чому його арештували саме зараз тощо.

Були цього дня в ефірі центральних телеканалів і інші теми, в яких журналісти активно порушували професійні стандарти:

1. «Інтер» традиційно піарив «Опоблок»:

  • В сюжеті про студента, якого зловили на фотографуванні бюлетеня в Житомирі, несподівано з’являється голова міської організації «Опоблоку» Наталя Леоненко: «Спостерігалися системні правопорушення, починаючи від візуальної реклами бордів і закінчуючи роздачею агітаційних матеріалів. 100 % протоколів дільничних комісій поверталися на доопрацювання і уточнення. Це вже свідчення з одного боку непідговленності членів комісій до роботи. А з іншого боку сіє сумніви в тому — а що саме перераховували? Що саме уточнювали?». Позиції незалежних експертів у сюжеті немає.
  • «Результаты выборов в Киеве отказывается признавать "Оппозиционный блок". Политсила уверена — власть сфальсифицировала подсчеты голосов. Из-за чего они и не преодолели 5 % барьер. Хотя, сообщается на сайте партии, по итогам параллельного подсчета голосов, по протоколам с мокрыми печатями, они имели все шансы быть представленными собственной депутатской фракцией в столичной мэрии. Сейчас "Оппоблок" Киева оспаривает результаты подсчета голосов более чем на 50 участках». Знову ж таки, в матеріалі представлено позицію виключно «Опоблоку».

2. У сюжеті СТБ про те, що «Варшава готова ділитися досвідом з Україною, зокрема з Дніпропетровськом. За словами колишнього президента Польщі Олександра Кваснєвського, для цього потрібно встановити план розвитку міста», несподіваноз’являється кандидат на посаду мера міста Олександр Вілкул: «Мы очень благодарны господину президенту за поддержку наших инициатив в развитии местного самоуправления и за помощь в привлечение инвестиций в город Днепропетровск». Ідентичний матеріал вийшов і на «Україні», яка вже традиційно піарить «тарифний майдан»: «Ми також вимагаємо включення до прядку денного і прийняття рішення про застосування Нацкомісії з питань регулювання ринку комунальних послуг, — вимагав Олег Ляшко. — Ми вимагаємо прийняття закону про те, щоб лише газ українського видобутку йшов на потреби ЖКГ». Не забув канал і традиційно розповісти про благодійність Ріната Ахметова.

3 листопада, вівторок

На «1+1» продовжується епопея з затриманням Геннадія Корбана. Окрім інформації про хід проваджень проти політика, кореспонденти «ТСН» розповіли ще й про «велелюдний» мітинг, який влаштували укропівці: «Припинити переслідування патріотів вимагали під стінами Верховної Ради. Це були активісти і прихильники політичного об'єднання "Укроп", а також небайдужі громадяни, котрі приїхали з різних регіонів країни. Під час велелюдного мітингу люди вимагали відпустити Геннадія Корбана. Зі сцени учасників акції підтримали і деякі народні обранці, зокрема з фракції "Самопомочі" та Радикальної партії». У цьому ж сюжеті виступає укропівець ит Віталій Купрій, який звинувачує суддю у тому, що він протистояв медикам: «Виявляється, Геннадію Корбану стало зле, але суддя і слідчі не сприяли лікарям, що приїхали йому допомогти». Виступав на мітингу у підтримку Корбана і Олег Ляшко, який захищав політика ще й в ефірі «України».

5 канал та «Інтер» цього разу подали репортажі з усіма поглядами, натомість ICTV та «UA: Перший» позиції адвокатів та Корбана не врахували. Щоправда, «UA: Перший» присвятив частину сюжету обговоренням теми Корбана в кулуарах Ради, давши позиції різних політичних партій.

Також «1+1» продовжує працювати на дискредитацію силовиків. У цьому випуску — трьома матеріалами:

  • «Поміж тим Олександр Єфремов, керівник фракції Партії регіонів у Верховній Раді, майже вільний. Вже три дні як сплив термін перебування його під заставою, а суд не обрав іншого запобіжного заходу і не залишив чинним старий. Борис Колесніков, який вніс заставу за товариша, може забрати свої гроші назад. Генеральна прокуратура каже, що закінчила розслідування і скерувала справу до суду, а те, що суд не обрав іншого запобіжного заходу і не почав розгляд справи — це не їхній клопіт. Єфремову інкримінують фальсифікацію результатів голосування народних депутатів із метою протиправного ухвалення диктаторських законів 16 січня. Адвокат Єфремова заявив в “ТСН”, що його підопічний тікати не збирається, тим більше, що він носить електронний браслет, який йому дуже дошкуляє». Позиції суду й незалежних експертів у матеріалі немає;
  • «Генеральний прокурор, голова Служби безпеки та міністр внутрішніх справ знехтували запрошеннями до Верховної Ради. Керівництво силових відомств спікер парламенту напередодні запросив розказати про резонансні розслідування, які вони провадять. Натомість депутати від "Опозиційного блоку", яким напередодні показово намагалися вручити повістки на допит, сьогодні самі свої повістки шукали»;
  • «Соціальні мережі миттєво відреагували на повідомлення про замах на Віктора Шокіна в'їдливими коментарями та саркастичними фотожабами. Я нагадаю, вчора пізно ввечері вікна службового кабінету гепрокурора обстріляли. Автори малюнків закидають снайперам непрофесійність».

ICTV тим часом піарить «Опозиційний блок»: «Бажанням відвернути суспільний інтерес від справи Геннадія Корбана назвали в "Опоблоці" намір слідчих ГПУ і МВС вручити повістку депутатам від "Опозиційного блоку" Новинському і Королевській та Вілкулу. Сьогодні опоненти влади підсумували результати місцевих виборів. Опозиційний прем'єр Борис Колесніков назвав цьогорічні перегони найбруднішими за всю історію України».

Ідентичні сюжети вийшли на «Інтері» та каналі «Україна», яка розповіла ще й про засідання тіньового уряду.

Також «Подробности» пропіарили «тарифний майдан»: «Після того, як люди отримають перші платіжки — вони з цими платівками куди підуть? Вони прийдуть сюди, — переконував нардеп від блоку БПП Сергій Каплін. — Тому що і ми знімемо всі ці манішки, спустимо партійні прапори. Я готовий повністю деполітизуватися. Я вже бачу по парламенту, по настроям людей, що вони готові проголосувати закони, які зроблять тарифи суттєво нижчими», — прорекламували кандидата в мери Миколаєва Ігоря Дятлова: «Свои рецепты снижения коммунальных платежей изобретают в регионах. В Николаеве кандидат в мэры Игорь Дятлов предлагает внедрить программу по утеплению многоэтажек — не за счет городской казны, а за счет международных грантов. Уверяет — это позволит снизить суммы в платежках вполовину». В сюжеті ані слова не сказали про те, що він іде на вибори кандидатом від «Опоблоку».

Окрім піару Дятлова, в ефірі «Інтера» вийшов ще один сюжет про опозиціонерів:

«Кстати, одно из первых судебных пост-избирательных заседаний сегодня состоялось в Киевском апелляционном админсуде. По результатам выборов в Чернигове. По предварительным данным, оппозиция там преодолевает 5 %-й барьер и проходит в горсовет. Но местный теризбирком постарался всячески затянуть оглашение результатов — собрался даже пересчитать недействительные бюллетени. Такое решение "Оппоблок" опротестовал в Черниговском окружном суде. Но глава избиркома подала апелляцию. Ее не удовлетворили».

Окрім того, «Подробности» стверджують, що вибори в столиці були «брудними». Як аргументи, журналісти наводять цифри: «Количество напечатанных бюллетеней 2 163 00. Выданных — на две тысячи больше. Как так? Да и с явкой киевлян неразбериха: заявляли — 891 750 проголосовавших. А в итоговом протоколе на 4 200 меньше».

Далі журналісти посилаються на міфічних експертів, які стверджують: щойно про фальсифікації заговорили в пресі — дані з сайту ЦВК зникли. Підтримують цю думку кандидати в мери столиці: Володимир Бондаренко, Борислав Береза та Олександр Пузанов. Позиції незалежних експертів чи ЦВК представлено не було.

СТБ тим часом продовжує піарити «Опоблок»: «Запустити надсучасну систему міської безпеки Дніпропетровську планує одна з найвідоміших ІТ-компаній світу. Її представники кажуть: така система значно полегшить роботу патрульним службам, і дасть змогу чітко розпізнавати обличчя, максимально швидко затримувати злодіїв. Своєчасно, на посаді очільника Дніпропетровщини Олександр Вілкул вже починав програму “Безпечне місто”. Тоді встановлювали камери спостереження, а патрульні мали GPS-навігатори. Така система показала себе вкрай ефективно, і тепер тривають активні перемови, аби зробити Дніпропетровськ найбезпечнішим місцем України».

4 листопада, середа

«ТСН» продовжує найактивніше висвітлювати справу Корбана, використовуючи оціночні судження. До прикладу: «Вже коли Печерський суд розглядав скаргу адвокатів Корбана на його незаконне утримання під вартою, до ізолятора тимчасового тримання СБУ прибув слідчий Генеральної прокуратури Микола Макеєв».

Потім камера «ТСН» «випадково», як каже ведуча Наталія Мосейчук, опинилася о восьмій ранку під Печерським судом: «Вранці, за годину до відкриття, Печерський суд Києва відвідали заступник генерального прокурора Юрій Столярчук і прокурор Печерського району столиці Ігор Демідов. Візитерів випадково під будівлею суду зафільмували кореспонденти “ТСН”. Правозахисники кажуть — такі ранкові відвідини одного з найвідоміших судів столиці можуть мати доволі скандальні наслідки».

Далі «1+1» згадує біографії цих прокурорів: «Ще влітку прізвище Столярчука фігурувало у справі діамантових прокурорів. Саме він, за твердженням активістів, намагався закрити цю справу». А на Демидова журналісти знайшли воістину «серйозний» компромат: «Про Демидова теж багато говорили влітку. Саме його оштрафували нові патрульні за порушення правил дорожнього руху і цим вихвалився у фейсбуці заступник генпрокурора Сакварелідзе». Далі кореспондент розповідає ще один «компромат». Демидов, мовляв, аж 10 хвилин розмовляв із чоловіком, який «дуже схожий на керівника департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідства ГПУ Максима Рябенка. На відміну від своїх колег, він приїхав на дорогій білій іномарці вартістю майже у сто тисяч доларів. За даними “ТСН”, машина належить батькові Максима В'ячеславу Рябенко, який займав високі посади у Генпрокуратурі за часів Пшонки».

Продовжує сюжет журналіст риторичним запитанням: «Чи відповідають етичним вимогам спілкування співробітників прокуратури такого рангу із представниками суду, де можуть бути розглянуті резонансні справи». І коментарем правозахисника Євгена Захарова, який лише висловлює припущення: «Якщо вони пішли до голови суду, якщо вони пішли до суді і окремо з ними зустрічалися, то все це може свідчити про те, що вони здійснюють тиск на голову суду, на суддю і так далі. Немає чого прокурорам, які не підтримують обвинувачення в конкретній кримінальній справі, немає чого в суді робити насправді».

А завершується сюжет адвокатами Корбана, які вважають візит прокурорів до суду тиском: «Ми будемо реагувати, — запевнив адвокат Андрій Богдан. — Ми будемо повідомляти всі європейські інституції, всіх послів. Ми будемо писати заяву про порушення кримінальної справи проти пана Столярчукка, тому що це є незаконний вплив на діяльність суду».

Впродовж випуску в матеріалі вийшли ще й прямі включення з зали суду, де кореспондент висвітлював лише сторону Корбана, причому повідомлення були ідентичними:

1. «Геннадій Корбан, лідер "Укропу": Мне ничего не вручалось, мне не вручались никакие документы. Со мной пытались провести незаконно следственные действия в здании СБУ на Аскольдовой, по-моему, да, оно находится. Пригласили в качестве понятых двух работников СБУ, они были в халатах соответствующих. То есть, заставили их расписаться в каких то документах, я даже не знаю в каких».

2. «Зараз у залі суду оголошено другу перерву з тим, щоб викликати до суду адвокатів Геннадія Корбана, які очевидно навіть не встигли прибути, дізнатися завчасно про цей суд. Принаймні так вважає захист Геннадія Корбана. Сам він говорить, що підозру про цей другий злочин, за який його повторно затримали, йому навіть не вручили. Він каже, що йому намагалися вручити якийсь документ, при тому понятими при цих діях були самі співробітники СБУ, за словами Корбана. Про це він одразу заявив у суді».

Натомість «Інтер», «Україна», СТБ, «UA: Перший» та ICTV у своїх матеріалах про Корбана дотримувалися нейтральності, даючи позиції як захисників, так і обвинувачувачів політика, однак усе одно їхня картинка була неповною, а проблема так і залишилася незрозумілою глядачам, бо не було коментарів незалежних експертів.

Тим часом «1+1» піарить «тарифний майдан»: «Розширити “тарифний майдан” обіцяє лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Такий варіант можливий, сказав він, якщо парламент України не проголосує завтра за закони, які повинні полегшити життя простих українців. Ідеться передусім за законопроект, що дозволить зменшити рентну плату на видобуток українського газу». Аналогічний сюжет вийшов і на «Україні».

А «Інтер» продовжує піарити «Опоблок»:

«Милиция займется фактами подтасовки результатов голосования в Киеве. В частности, речь идет о тысячах лишних бюллетеней, которые неизвестно как оказались на избирательных участках. Как свидетельствует этот документ, для голосования в столице напечатали 2 163 000 бюллетеней. Но вот на избирательных участках их оказалось намного больше. Еще вчера данные о количестве напечатанных и выданных бюллетеней были на сайте ЦИК. Позже этот раздел неожиданно перестал работать. В оппозиции уверены — все это явные свидетельства фальсификаций».

ICTV взагалі запросив гостем у студію кандидата в мери Дніпропетровська й одного з лідерів екс-регіоналів Олександра Вілкула. Він активно розхвалював свою співпрацю з поляками: «Встречался с экс-президентом Польши Александром Квасневским. Мы говорили про инвестиции в Днепропетровск, говорили про местное самоуправление. Через две недели, когда меня выберут мэром — я очень в это верю — я положу депутатский мандат. Я никогда не прятался за депутатской неприкосновенностью. Доверие жителей нашего города Днепропетровска для меня гораздо важнее, чем любая неприкосновенность».

Далі Вілкул звинувачував «Укроп» і «Відродження» у фасильфікації виборів, а наприкінці розмови ведуча поставила політику непрофесійне запитання: «Зрозуміло. Скажіть, така політична плутанина у місті якось вплинула на життя громадян? Як живуть дніпропетровці?». Це питання відкрило політику прекрасну можливість активно покритикувати владу, що він і зробив: «Живут очень плохо. В первую очередь, потому что власть довела за последние полтора года людей до обнищания. И много вопросов. И одним из самых больших вопросов — это вопрос занятости, вопрос работы, вопрос достойной заработной платы. И днепропетровцы знают, что это является одной из базовых составляющих частей моей программы».

Цікаво, що в цьому ж випуску «Фактів» вийшов ще й піар опонента Вілкула на виборах у Дніпропетровську — Бориса Філатова: «Історія Дніпропетровська — очима його мешканців. Сьогодні там презентували книгу "Дніпропетровськ. Знову і назавжди". Ідея створення альманаху належить лідеру політичної партії "Укроп" Борису Філатову. За словами кандидата на посаду міського голови Дніпропетровська, нині як ніколи важливо зберегти правдиву історію міста та всієї України для молоді та майбутніх поколінь».

«Україна» тим часом запросила у студію ще одного опозиціонера — Вадима Бойченка, кандидата в мери Маріуполя. Запитання ведучої теж були спрямовані на те, щоб дати можливість політику попіаритися. До прикладу: «В Раде уже зарегистрирован законопроект о переносе выборов в Мариуполе и Красноармейске на 15 ноября. Но депутаты во мнении разделились. Некоторые настаивают, чтобы были назначены новые выборы и процесс был запущен с нуля. То есть выборы должны состояться не раньше, чем через два месяца. Есть даже мнение подождать два года и потом провести голосование. Как думаете, почему депутаты медлят с рассмотрением этого законопроекта?», або «Ваши оппоненты — это так называемая демократическая коалиция. Как вышло, что политсилы, которые еще вчера друг друга критиковали, стали союзниками?». У цьому ж випуску — ще один піар-матеріал «Опоблоку»: «Наказать фальсификаторов выборов в Киеве требуют представители Оппозиционного блока. Тут заявляют, в типографии напечатали на 2 тыс. бюллетени больше, чем нужно. Их могли использовать для подтасовки результатов голосования». І традиційний матеріал про благодійність Ріната Ахметова.

5 листопада, четвер

«Інтер» продовжує доводити, що вибори в столиці нібито активно фальсифікували: «Печатать бюллетени Киевский избирком якобы поручил частному предприятию "Укрспецполиграфия". Но вот постановления об этом нет, заверяет нардеп [Юрий Павленко. — І. А.], а значит решение незаконное». Далі кореспондент розповідає про саме видавництво. Мовляв, воно «под контролем бывших приближенных Януковича, основавших концерн ЕДАПС — Михаила Коновала, Георгия Кувласа и Владимира Шевченко. Несмотря на скандальную историю предприятия, в этом году они получили от столичной власти заказы на 11 миллионов гривен. Именно там могли и допечатать нужные столичной власти бюллетени». Наступний матеріал — на ту ж тему: «В суд подала одна из партий, участвовавшая в избирательном процессе, "Оппозиционный блок". Депутаты уверены, что подобный прецедент мог послужить фальсификациям. И более того, не было даже постановление Киевской избирательной комиссии о том — где печатать эти бюллетени». Ідентичний сюжет із заявою Павленка вийшов і на «Україні», яка не забула розповісти і про Гумштаб Ахметова.

«Інтер» також посилається на результати дослідження, проведеного центром «Софія», стверджуючи: «По данным последнего опроса, проведенного центром София во всех областях страны, украинцы поддержали бы Блок Петра Порошенко "УДАР — Солидарность". За него готовы отдать голоса около 12,5 % опрошенных. На втором месте "Оппозиционный блок" — у него почти 10 процентов, третье место за "Батьківщиной" —  8,5 %. Чуть меньше — у "Самопомочі". Преодолела бы пятипроцентный барьер и Радикальная партия Ляшко. Что касается выборов президентских, то по данным соцопроса, предпочтения украинцев распределились так. За Петра Порошенко проголосовали бы свыше 13,5 % респондентов. Второе место у Юрия Бойко — его поддержали бы более 7,5 % опрошенных, чуть меньше рейтинг симпатий — у Юлии Тимошенко». Однак останнє повідомлення на офіційному сайті організації — про опитування травня 2015 року. Та й то — із зовсім іншими цифрами: БПП — 19,1 %, далі — не «Опоблок», як стверджують журналісти, а «Самопоміч» (13,8 %), і лише потім — «Опоблок». А питання щодо президентських уподобань у знайденому нами дослідженні взагалі немає. Не повідомляє «Інтер» і про наближеність центру «Софія», керівником якого є Андрій Єрмолаєв, до співласника каналу, нардепа «Опоблоку» Сергія Львочкіна.

6 листопада, п’ятниця

«Інтер» розповів про нові деталі у справі Корбана: «Бывший мэр Марганца Олег Бедняк проходит как потерпевший. Именно его похищение 22 октября 2014 года стало одним из эпизодов громкого дела по Корбану. Бедняк рассказывает: похитили его люди из охранной фирмы "Леон". Этой структурой руководил криминальный авторитет Кошляк, которого связывают с Геннадием Корбаном. По словам экс-мэра, похитители требовали, чтобы он добровольно ушел с поста городского головы Марганца…». Порушують журналісти принцип незаангажованості й далі: «Мы уже рассказывали о руководителе Госземагенства Сергее Рудыке и днепропетровском чиновнике Александре Величко. Они тоже стали частью закулисных игр тогдашнего зама губернатора Днепропетровской области Геннадия Корбана. Цели были разные. От Рудыка пытались добиться правильных назначений в его ведомстве, а через Величко — чтобы уволился тогдашний мер Днепропетровскически против порук. Говорят: большие риски». Аналогічний коментар Марганця вийшов і на «Україні». Однак й у цих сюжетах не було позиції захисту Корбана.

Інші телеканали про Марганець не згадали й словом. Натомість «1+1» подав звинувачення Бориса Філатова. Він заявив, що має доказову базу з приводу підкупу виборців за допомогою інформаційних технологій: «За словами Філатова, є списки виборців, там близько тисячі людей, копії їхніх паспортів та фото бюлетенів із поміткою навпроти одного з кандидатів. Усі докази збирають, щоб передати правоохоронцям і оприлюднити їх для широкого загалу». І також покритикував Сергія Думчева: «Борги носорога. Агітатори та учасники комісій, які працювали на Думчева, заявили, що він не заплатив їм обіцяні гроші. Сьогодні вони пішли скаржитися на політика у ЦВК. Кандидат у мери столиці, банкір Сергій Думчев, вибори програв, як і його партія, набравши менше чотирьох відсотків голосів і увійшов в історію однією з найдорожчих компаній вітчизняних виборчих перегонів».

5 канал уже традиційно піарить Порошенка: «Петро Порошенко планує поговорити з депутатами про потребу ухвалити законопроекти, які потрібні для безвізового режиму з Євросоюзом. Про свій намір президент оголосив під час зустрічі зі студентами та викладачами Київського національного університету імені Тараса Шевченка». Ідентичні повідомлення вийшли на ICTV та «UA: Першому».

«Інтер» — стабільно приділяє надмірну увагу «Опоблоку». Цього разу опозиціонери виступали експертами «з розвалу коаліції» через комбата Тетерука, який вдарив Олександру Кужель пляшкою по голові:

«Юрий Бойко, глава фракции "Оппозиционный блок": …Когда-нибудь это должно было случится. Потому что отношения в правящей коалиции, разборки внутри. Вот эти скандалы вот эти все их обвинения взаимные — они уже выплеснулись во вчерашнею безобразную сцену. Парламент будет распущен, нас ждут внеочередные парламентские выборы.

Сергей Левочкин, народный депутат "Оппозиционный блок": "Опозиційний блок" не влаштовує порядок денний, в якому зараз працює коаліція. Тому що тут немає абсолютно нічого спільного з тим, що сьогодні потрібно людям…»

«Інтер» продовжує також гнути свою лінію нібито про масові фальсифікації виборів у столиці. Другий день поспіль розповідає про «Укрспецполіграфію», де друкували бюлетені. Журналісти знову стверджують, що «бюллетени печатала частная фирма "Укрспецполиграфия", которой владеют бывшие приближенные Виктора Януковича, основавший концерн "Едапс". В оппозиции уверены — это не ошибка, лишние документы напечатали специально, чтобы вбросить за нужных кандидатов».

Також в ефірі «Подробностей» — традиційний піар-сюжет про «Опоблок»: «Оппозиция придумала как снизить счета за коммуналку в Николаеве Каковы шансы оппозиции на выборах мэра в Николаеве, и кто может сформировать большинство в местных органах власти? Эти вопросы сегодня обсуждали николаевские депутаты и руководство "Оппозиционного блока"». Ідентичний матеріал вийшов і на «Україні», яка пропіарила ще й Олександра Вілкула: «В Днепропетровске будет создана первая в Украине комплексная карта доступности города для людей с особыми потребностями с ограниченными возможностями и будет реализована серьезная программа. Мы сделаем город Днепропетровск комфортным для всех, кто в нем живет».

Надмірну увагу «Україна» приділила й Віталієві Кличку: «Сегодня в Киеве открыли обновленное приемное отделение детской клинической больницы в одном из районов. Теперь здесь есть кислородные установки, комфортная комната ожидания для родителей и специальный изолятор для инфекционных больных. Киевский городской голова Виталий Кличко заявил, 900 тысяч гривен на этот ремонт удалось достать с трудом». Не забув канал і про традиційний матеріал про Гумштаб Ріната Ахметова.

ВИСНОВКИ

Справа Корбана спричинила зливу критичних матеріалів і коментарів на адресу Президента Порошенка та силових структур, зокрема генпрокурора Віктора Шокіна. У цьому об’єдналися практично всі центральні телеканали. В жодному з них ані Порошенку, ані Шокіну не дали права відповісти на гучні обвинувачення. Те саме стосувалося й піар-сюжетів «Опоблоку», де представлено виключно позицію їхньої партії. Загалом упродовж тижня лідером за кількістю матеріалів із порушеннями професійних стандартів став, як і минулого тижня, «1+1» (16), далі «Інтер» та «Україна» — по 15 сюжетів із ознаками замовності. За ними — ICTV (5) та СТБ (3). По одному недоречному сюжету про Порошенка закінчили інформаційний тиждень 5 канал та «UA: Перший».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрін-шот 1+1
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3237
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду