«Найважливіший» суд

«Найважливіший» суд

30 Серпня 2015
7245

«Найважливіший» суд

7245
«Інтер» продовжує активно маніпулювати фактами, висвітлюючи судовий процес, на якому «Опозиційний блок» судиться з Мін’юстом. Мовляв, останній спеціально не хоче реєструвати партію в Харкові, бо там тотально підтримують екс-регіоналів. В той же час канал замовчує, що насправді опозиціонери запізно спохватилися перейменувати місцеву партію «Закон і порядок» на «Опозиційний блок». Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», 5-го протягом 17–22 серпня 2015 року.
«Найважливіший» суд
«Найважливіший» суд

17 серпня, понеділок

«Інтер» все ніяк не заспокоїться з темою реєстрації «Опозиційного блоку» в Харкові. Вже енний тиждень поспіль журналісти каналу відстоюють право екс-регіоналів взяти участь у місцевих виборах. При цьому замовчують причини відмови реєстрації конкретно в Харкові: «Михаил Добкин рассказал, что Харькове в течении 70 дней не могло начаться рассмотрение дела иска "Оппозиционного блока" к Минюсту и Харьковскому областному управлению Минюста из-за того, что одному из судей, который вел это дело, вручили повестку в армию. И уже после такой отсрочки также не могли никак начать заседание. А затем все таки отказали в регистрации региональной организации "Оппозиционного блока" под предлогом, что не хватает документов». Між тим, за словами співробітників Мін’юсту, представники партії звернулися із заявою в Управління юстиції з двома вимогами — взяти до відома інформацію про припинення діяльності облорганізації політичної партії «Закон і порядок» і зареєструвати замість неї обласну організацію «Опозиційного блоку». Процедура ліквідації може зайняти близько двох місяців. Поки вона не буде повністю завершена, прийняти рішення про реєстрацію нового партосередку на території області не можна. Цю інформацію кореспонденти замовчали. До того ж, жодному з суддів чи представників Мін’юсту слова в сюжеті також не надали. Аналогічний матеріал вийшов і на «Україні», яка традиційно не забула в цьому випуску і про свого власника Ріната Ахметова. Цього дня канал похвалив його двома матеріалами.

«Подробности» в цей час піарили лідера партії «Народний контроль» Дмитра Добродомова: «Львов в долговой яме. Так считает внефракционный нардеп Дмитрий Добродомов. Политик — родом из Львова — назвал действия нынешних львовских управителей пиаром за счет местных жителей и заявил: будет бороться за кресло мэра культурной столицы Украины».

А «1+1» розповів про підконтрольний Коломойському Фонду оборони країни: «Місце відпочинку для бійців влаштували на Дніпропетровському вокзалі. Чай, кава, солодощі, а також бібліотека, Інтернет і можливість поспати в безпеці. Усе це — коштом небайдужих містян. Місце відпочинку облаштував Фонд оборони країни».

18 серпня, вівторок

«Інтер» продовжує відстоювати інтереси «Опозиційного блоку» в Харкові. Цього разу, окрім традиційних перекручувань фактів а-ля «неточности в документах», журналісти кинулися захищати екс-регіоналів коментарями політтехнологів. Цього дня суд постановив продовжити розгляд справи в письмовій формі. Реакція постійного інтерівського політкоментатора Руслана Бортника прогнозована: «Часто от саме письмове провадження означає те, що судді збираються прийняти таке, м'яко кажучи, не зовсім справедливе або непопулярне рішення. Вони намагаються уникнути персональної відповідальності або затягнути процес».

Як і його колеги, близького до «Опоблоку», Андрія Єрмолаєва: «Налицо признаки коллективной диктатуры. Почему Харьков? Ну, во-первых, в большинстве областей юга и востока Украины "Оппозиционный блок" имеет очень высокие рейтинговые показатели. Я рассматриваю конфликт вокруг "Оппозиционного блока", в частности, суд вокруг харьковской организации, ее регистрации, как часть плана по, возможно, дискредитации избирательной кампании вообще».

Також у матеріалі були три коментарі самих нардепів-опозиціонерів. Зокрема, Юрій Бойко назвав судовий процес «стремлением власти не допустить граждан к голосованию за ту политическую силу, которой они оказывают доверие. То есть "Оппозиционный блок"». Представникам Мін’юсту традиційно висловитися не дали. Як і суддям. Ідентичний матеріал з’явився й на «Україні».

На цих же каналах цього дня — критика Павла Жебрівського, очільника Донецької воєнно-громадянської адміністрації. Він пропонує не проводити місцевих виборів на Донбасі: «Павел Жебривский говорит, жители 51-го поселка решили объединиться в 13 территориальных общин — и уже исполнили все необходимые процедуры. Поэтому выборы для них должны пройти по отдельной схеме». Така заява керівника Донеччини викликала обурення опозиціонерів: «В оппозиции же называют это заявление провокацией и считают, что власть пытается отобрать часть голосов у “Оппозиционного блока”»(«Україна»). Аналогічні меседжі передали своїм глядачам «Подробности», які не забули і свого власника Дмитра Фірташа пропіарити: «Агентство Фирташа собрало ведущих европейских экспертов в Оксфорде […] Какие реформы жизненно нужны стране уже сейчас и как их внедрить — многошаговый план готовят топ-эксперты из Европы. Они собрались в английском Оксфорде».

Тим часом «1+1» знову воює проти «України» за чистоту телепростору: «Вітчизняне законодавство забороняє показ фільмів, що вироблені в Росії з початку минулого року. Змінивши рік виробництва з 2015 на 2013 у титрах, канал "Україна" спокійно поставив в свій ефір продукцію країни агресора "Танго метелика". В Держкіно стверджують, що про підміну не знали. На телеканалі "Україна" ситуацію не коментували і не надали відповіді на інформаційний запит ТСН».

А ICTV «підколює» Коломойськогою. В матеріалі про ірландського бюджетного авіаперевізника Ryanair, який «не прийде на ринок України», кореспондент каже, що «поява такого перевізника на нашому ринку одразу би створила поле конкуренції, здешевила би квитки та нові маршрути створила. Однак, коли йдеться про мільярдні прибутки монополіста, про людей і конкуренцію, звісно, забувають». Оскільки назви компанії монополіста не назвали, брати коментарі було ні в кого. Зате глядачі чітко зрозуміли, про кого мова.

Також в ефірі «Фактів» ICTV та «Событий» каналу «Україна» — реклама Гуманітарного штабу Ахметова.

19 серпня, середа

«Подробности» на «Інтері» чітко гнуть лінію «Опозиційного блоку» у своїх випусках. Цього разу переконують, що влада намагається забрати в опозиції голоси створенням технічних партій. «Ну, если партия, допустим, "Наш край" на определенном этапе была региональная партия, то на сегодняшний день, фактически, документы на эту партию лежат в администрации президента Украины, и в регионах подбираются те люди, которые по тем или иным причинам не попадают в провластные партии. За счет этих людей пытаются оторвать голоса у "Оппозиционного блока"», — переконує глядачів нардеп Микола Скорик.

Дісталося в сюжеті й Коломойському: «Несколькими политическими клонами, которые тоже хотят отобрать голоса, как у оппозиции, так и у власти, пойдет также команда бывшего днепропетровского губернатора, под чьим крылом три проекта: партия "Возрождение", "УКРОП" и "Правый сектор",  — говорят политологи».

Не забули й мера Львова Андрія Садового зачепити: «Просто немає альтернативи. Нема довіри до колишніх — це зрозуміло. Але нема довіри до теперішніх. 5% бар'єр подолати абсолютно нормально. Віра в те, що є більше, ніж 5 % адекватних людей, є непохитною», — стверджує конкурент Садового за крісло мера і лідер «Народного контролю» Дмитро Добродомов. Його канал рекламував і попереднього дня.

Прорекламували «Подробности», звісно, й опозиціонерів. Цього дня Арсеній Яценюк запропонував тимчасово відкласти приватизацію Одеського припортового заводу. Чому таку заяву коментує нардеп від «Опоблоку» Микола Скорик, незрозуміло: «Такой завод продавать в принципе в такой ценовой ситуации недопустимо, это расточительство — в принципе. Если говорить об инвесторе, то говорить уже в спокойные времена идут какие-то игры закулисные. Данная методика устраивала полностью господина Яценюка, и цена в 500600 миллионов долларов его тоже полностью устраивала. Все понимали, что это правительству нужны срочно деньги для того, чтобы попытаться хоть как-то залатать те долги, которые есть у государства перед собственным народом и таким образом исправить рейтинг власти». Відповісти на звинувачення прем’єру традиційно не дали. Як і не взяли коментарів у незалежних експертів.

«1+1» працює за цією ж схемою: порушуючи баланс думок, відстоює інтереси свого власника: «Позиватися до депутата Сергія Лещенко збирається Олександр Лазорко. Тимчасово відсторонений очільник "Укртранснафти" твердить, що нардеп поширює неправдиву інформацію про фінансову діяльність компанії за його керівництва. Зокрема, у статті на сайті "Українська правда" було суттєво занижені прибутки "Укртранснафти", у чому можна переконатися у фінансових звітах компанії, твердить Лазорко». Лещенку можливості відповісти на обвинувачення не дали.

«Україна» традиційно розповіла про Гумштаб Ахметова.

20 серпня, четвер

«Інтер» не припиняє працювати прес-службою опозиціонерів: «В Николаеве милиционеры устроили скандал в офисе партии "Оппозиционный блок". Правоохранители хотели вручить сразу 7 повесток — руководителю местной ячейки партии». Опозиціонери одразу пов'язали виклик до правоохоронців з майбутніми виборами: «С одной стороны власть декларирует демократические преобразования, свободу выражения своих мислей, — виправдовується голова місцевого осередку “Опоблоку” Ігор Дятлов. — С другой стороны — применяет такие методы, скорее всего, лишь для того, чтобы запугать или же сделать все, чтобы не допустить оппозицию к сегодняшним местным выборам».

ICTV також приєднався до піару екс-регіоналів: «За ініціативи Олександра Вілкула у Дніпропетровську розробляють проект пам'ятника святим Петру та Андрію». Ідентичний сюжет вийшов і на СТБ. що належить до медіагрупи того ж таки Віктора Пінчука.

«Україна» ж узагалі запросила одного з лідерів «Опозиційного блоку» в студію, аби той міг безперешкодно донести свої думки до виборців.

«Ведущая: Вот мы только слышали заявление главы Донецкой области, пока нет официального решения, будут ли проводится выборы на неподконтрольных Киеву территориях Донбасса. Ну, понятно что там ваш электорат и вы за выборы. Что намерены предпринимать, чтобы их добиваться?

Юрий Бойко, председатель фракции партии "Оппозиционный блок": "[…] Мы считаем ,что это политическая провокация. К этой части относятся и проблемы с регистрацией Оппозиционного блока в Харьковской области. Что, на наш взгляд, является попыткой власти отстранить нас от выборов…».

«1+1» вчергове повернувся до теми вбивства Георгія Гонгадзе, ставши повністю на бік одного з потерпілих: «Через численні протести Подольського проти ганебних, на його думку, дій людей у мантіях, судді, порушуючи закон, заборонили учаснику процесу бути присутнім на засіданнях і виписали одразу два штрафи на суму в 3,5 тисячі гривень. Подольський каже, акція збору грошей символічна, приймається пожертви не більше однієї гривні. Жертва переслідування часів Леоніда Кучми переконаний, що судді виконують замовлення президента України». Порошенку, звісно, чи його Адміністрації можливості відповісти на такі голосні обвинувачення не дали.

Натомість в ефірі каналу знайшли час на рекламу «Приватбанку»: «Культура благодійності, вона вже давно розвивається в банку, — переконує клієнтів маркетинг-директор “Приватбанку” Сергій Даниленко в матеріалі про день лимонаду для онкохворих. — Це не перша і я вірю, що не остання акція. Співробітники здавали кров на допомогу воїнам АТО. Всього протягом останнього року на різні благодійні програми було зібрано близько 25 мільйонів гривень різними способами».

ICTV натомість прорекламував братів Кличків: «17 вересня в Києві під патронатом Фонду братів Кличків відбудеться наукова конференція Falling Walls Lab. Подію можна порівняти із талант-шоу, де в залі сидять найвідоміші науковці світу, а на сцені не співають, а роблять доповідь». А також — сервіс «Нової пошти»: «Любой проект, вне зависимости, выиграет он первое место, поедет или нет, если этот проект будет интересен, — мы готовы этот проект поддерживать и развивать, и получать от него конкретные результаты», — стверджує Максим Рабінович, директор із розвитку компанії «Нова пошта».

Тим часом «Україна» традиційно випустила в ефір чергову похвалу на адресу Гумштабу Ахметова.

21 серпня, п’ятниця

На «1+1» — знову нафтова сага: «Дбати про енергетичну незалежність України, а не про приватні інтереси імпортерів. З такими проханнями до президента і прем'єра звернулися представники "Укртранснафти". Кажуть, що нинішні дії керівництва державних "Нафтогазу" і "Укртранснафти" створюють неабиякі перепони для найбільших нафтових компаній України, зокрема, в видобувника чорного золота "Укрнафти" і єдиного нафтопереробного заводу в Україні — Кременчуцького. Останній, працівники його виїхали до столиці, щоби передати свої вимоги чиновникам».

Уже під стінами протестувальники вимагали відставки чиновників із «Нафтогазу» й «Укртранснафти», бо «вони діють в інтересах групи компанії "Континіум", що сьогодні пов'язують із бізнесменами Івахівим, Демінським та Лагуром». Слова обвинуваченим особам ніхто не надав, як і можливості висловитись іншим мітингувальникам. Ну а «Інтер», у свою чергу, розповів зовсім іншу історію цього протесту: «Первыми под "Нафтогаз" пришли активисты с претензиями к компании "Укранафта", чтобы та выплатила государству дивиденды. Нефтедобывающую компанию "Укрнафта", как известно, на 42% курируют структуры бывшего днепропетровского губернатора, так называемая группа "Приват"».

Далі журналіст розповідає ту ж версію, що й ТСН, однак ще додає коментар «Нафтогазу»: «В "Нафтогазе" уверяют: истинная причина митинга "оранжевых футболок" — повышение тарифов на транспортировку нефти до рыночных».

Однак якщо в матеріалі про пікет «Нафтогазу» «Інтер» дотримався основних професійних стандартів, то в черговому сюжеті про реєстрацію «Опоблоку» в Харкові знову забув про них: «Отказ в регистрации "Оппозиционного блока" в Харьковской области — незаконный. Такое решение вынес Окружной суд Киева и обязал местное управление юстиции в трехдневный срок зарегистрировать партию. Но чиновники и дальше продолжают нарушать закон», «Сегодня мы убедились в очередной раз что харьковские власти не собираются исполнять решение суда или затягивают с его реализацией. Мы — третья по размерам парламентская фракция, мы имеем колоссальную поддержку в области и мы не можем оставить избирателей. Будем до конца добиваться регистрации и их права отдать голоса за ту силу, которой они симпатизируют», — жаліється глядачам нардеп-опозиціонер Євген Мураєв. Те ж зробили і його колеги по партії. Однак позиції суду та Мін’юсту кореспонденти знову не подали.

Тим часом «Україна» відстоює інші вимоги екс-регіоналів: «Оппозиция требует от правительства проиндексировать зарплаты сейчас, а не в декабре, ведь из-за роста цен уже собрать ребенка в школу стало дороже». Не забув канал і про щоденну порцію благодійності Ріната Ахметова.

22 серпня, субота

Цього дня глядачі відпочивали від матеріалів з ознаками замовності. В ефір вийшло лише два джинсових сюжети.

На «1+1» — піар ставленика Ігоря Коломойського Бориса Філатова: «Навколо веслувального каналу містяни роками приходили на пікніки, для пляжного відпочинку, спорту і риболовлі, але умов для жодного з цих видів дозвілля там досі не було. Їх зустрічали захаращені береги, купи сміття і бездоріжжя. Виправити ситуацію взявся благодійний фонд Бориса Філатова. За два місяці активісти розчистили береги від бур'янів, обладнали 12 планктонів для рибалок, вичистили від сміття дно в зоні для купання і пісок на пляжах!.

«Україна» знову не обійшлася без оди Рінату Ахметову і його благодійності.

ВИСНОВКИ

До початку офіційної передвиборчої кампанії залишилося зовсім небагато — вона стартує 5 вересня. Вочевидь, телеканали перебувають у режимі очікування, бо в ефір знову вийшло менше джинси, ніж це було ще кілька тижнів тому — ми нарахували лише 28 матеріалів із ознаками замовності. Найбільше цього разу на «Україні» — 9, далі «Інтер» (8), «1+1» (6), ICTV (4) та СТБ (1). «Україна» традиційно співає оди Ахметову, «Інтер» повністю перетворився на ретранслятор заяв «Опоблоку», «1+1» знову відкинув професійні стандарти, аби відстоювати інтереси свого власника Ігоря Коломойського.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрін-шот Подробности
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7245
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду