Пекельний 205-й

Пекельний 205-й

26 Липня 2015
6949

Пекельний 205-й

6949
205-й виборчий округ в Чернігові майже став ще однією «гарячою» точкою України. За місце в парламенті тут боровся аж 91 претендент! Найгостріші бої йшли між провладним кандидатом від Блоку Петра Порошенка Сергієм Березенком та лідером партії «Укроп» (близької до Ігоря Коломойського) Геннадієм Корбаном. Також політики використали перестрілку в Мукачево для власного піару. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», 5-го та «UA: Першого» каналу 13-18 липня 2015 року.
Пекельний 205-й
Пекельний 205-й

13 липня, понеділок

Бійці «Правого сектору», які брали участь у перестрілці тиждень тому, все ще ховаються у лісі. Українські силовики досі не в стані їх впіймати. «Інтер» скористався цим, і саркастично підштрикнув міліціонерів. Не гребував журналіст й оціночними судженнями: «В милиции заявляли - группа "Правого сектора", которая засела на горе - оцеплена. Сегодня мы видели, как колона БТРов направлялась в сторону, где могут находится беглецы. Впрочем, все это больше напоминает показуху. Об этом же говорит и то, что подозреваемых сегодня видели в селе Бобовище.Они якобы спустились с гор, и спокойно зашли в сельский магазин купить еду. А когда их засекли милиционеры, взяли в заложники мальчика. Пока что, не для записи, но представители Правого сектора говорят, что вся эта история - спланированная операция МВД». МВС, звісно, слова на відповідь не надали.  

Зате про Мукачево недоречно розпинався лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко: «Ситуація, яка сталася на Закарпатті - вона дійсно є загрозою цілісності всій країні. Це не місцевий конфлікт. Це власне кажучи проблема всієї країни. Тому ми запропонуємо завтра почати ВР не з розгляду законів, які сьогодні представлені в розкладі. А із заслуховування представників і керівників силових структур стосовно ситуації, яка сталася і що там буде зроблено».

Потім «Подробности» зачіпили ще й «Народний фронт», знову ж таки, використовуючи оціночні судження: «Что касается расследования мукачевских событий, то "Народный фронт" возлагает надежды на правоохранительные органы. Но другие фракции им мало верят. "Батьківщина" предлагает - депутаты должны взять все в свои руки. И зарегистрировали постановление о создании временной следственной комиссии». 

Як на те пішло, журналісту варто було б опитати представників усіх великих партій коаліції. Однак «Самопоміч» чи Радикальну партію відкинули. Зате знову дали безсенсовий коментар того ж Юрія Бойка з Опоблоку: «Ми починаємо збір підписів за мир. Наша фракція це анонсувала ще місяць тому. І ми підготувалися для того, щоб Україна побачила - скільки власне кажучи людей хочуть примирення і остаточного завершення військового конфлікту…». А Юлію Тимошенко взагалі запросили гостем у студію:

Ведущая: Юлия Владимировна, ваша фракция инициирует создание временной следственной комиссии по поводу трагических событий в Мукачеве. Неужели вы не верите в объективность расследования МВД, которое они уже проанонсировали?

Юлия Тимошенко, лидер "Батькивщины": Насправді, мені здається, тільки суспільство знаходиться в такому невизначеному стані, що відбувається. Зараз в кожній родині страх, в кожному серці зараз паніка - що відбувається в країні. Насправді в країні добре організовані там, де є сильне державне управління - такі інциденти гасяться за лічені години. І те, що це вже 3 добу іде, говорить про абсолютно нефаховий підхід до справи або не бажання вирішити це питання. Насправді треба було б очікувати від силових структур об'єктивного розслідування і притягнення до відповідальності. Але ми не можемо на них покладатися, тому що вони співучасники всіх контрабандних процесів.

Наприкінці цієї історії з Мукачевим «Інтер» знову розкритикував дії МВС в конфлікті: «Массу вопросов кстати вызывает и субботнее видео из Мукачево, которое МВД опубликовало в доказательство того, что бойцы Правого сектора первыми открыли огонь на поражение. Похоже, что снимали с двух точек двумя разными камерами. Обратите внимание на качество видео. Оно достаточно высокое и явно сделано не камерами наблюдения. Кроме того, в Интернет выложен не целый файл, а только его фрагменты. Отсутствует и сам момент убийства. Не убрал ли редактор компроментирующие разговоры. Напрашивается вывод - если это не видео случайного свидетеля - значит ко всей операции готовились заранее». Ні балансу думок, ні відсутності оціночних суджень в сюжеті каналу немає.

Ідентична ситуація – в наступному матеріалі:«А министр Аваков ситуацию в Закарпатье продолжает изучать заочно. И на третий день противостояния глава МВД не прибыл на место происшествия. Последний раз о Мукачево отписывался вчера - в привычном для него Фейсбуке. Хотелось бы напомнить, что подобное уклонение стоило кресла министру экологии - помните, как отчитывал премьер Яценюк Игоря Шевченко за то, что тот не съездил на пожар на нефтебазе под Киевом. О том, что ситуация в Мукачеве стала индикатором того, что происходит в правоохранительных органах, заявил народный депутат Сергей Каплин. В Фейсбуке политик написал - "после событий, связанных с янтарными войнами, и бойни в Мукачеве - единственный возможный сценарий для министра Авакова - это уход в отставку». Аваков знову не мав права на захист.

Натомість ICTV дуже професійно підійшов до висвітлення цієї теми і запросив у студію експерта, який керував самообороною Євромайдану, Андрія Парубія: «Вважаю правильним рішення Державної фіскальної служби - відсторонене все керівництво митниці від виконання своїх обов'язків до закінчення цього інциденту. У керівництва йде повна переатестація. Переводяться з інших управлінь туди і проводиться повна переатестація всієї митниці». А ось «Україна» - єдиний телеканал, який поцікавився думкою депутатської групи, в яку входить обвинувачений Ланьо: «В группе "Воля Народа", к которой принадлежит Ланьо, уже заявили: исключать коллегу из своих рядов не будут».

Однак у виборі експерта, який міг би якісно прокоментувати події в Мукачево, «Україна» помилилась. Міністр юстиції явно не виглядав експертом зі збройних формувань: «Ті особи, які фактично спровокували цей конфлікт через переділ ринку контрабанди, і фактично призвело до гибелі людей, вони повинні нести відповідальність. І вони не зможуть сховатися в стінах парламенту, чи за якимось високими кабінетами. І це чітка позиція президента. Повинно бути публічне розслідування, обшуки, затримання і суспільство повинно знати конкретних фігурантів цієї справи». Інші телеканали залишились нейтральними.

Тим часом «1+1» продовжує піарити ставленика Ігоря Коломойського і кандидата по 205-му виборчому окрузі Геннадія Корбана: «Стали відомі імена політиків, які очолили нову партію "Укроп".  Політраду "Українського об'єднання патріотів" - так розшифровується назва нової партії, очолив Геннадій Корбан. До неї також увійшли колишній голова Одещини Ігор Палиця, народний депутат Борис Філатов та екс-депутат Дніпропетровської облради Денис Борисенко. Головною метою створення партії є радикальне реформування політичної влади, зазначив колишній заступник голови Дніпропетровщини Геннадій Корбан».

«Інтер», висвітлюючи черговий протест, вкотре забув про баланс думок: «Предприниматели на грани - их бизнес катится в пропасть. Новая система оплаты НДС - поставила их на колени, жалуются пикетирующие. С первого июля вынуждены платить налог на добавленную стоимость наперед - авансом. Предприниматели требуют заморозить действие документа до начала следующего года. Приняв новый закон 2960». Глядачі так і не почули, що це за законопроект, які його плюси та мінуси, що з цього приводу думають українські посадовці і незалежні експерти. Тим часом за традицією в ефірі «України» - хвалебний сюжет про благодійника Ріната Ахметова.  

14 липня, вівторок

«Інтер» продовжує піарити своїх улюбленців на мукачівській трагедії. Весь сюжет побудований на пропозиціях депутатів, однак лише «своїх»: Юлії Тимошенко, Юрія Бойка, та Ігоря Єремєєва. Пролунали чергові обвинувачення в бік МВС від Сергія Мельничука з «Волі народу»: «Съемка велась заранее из тех мест, это не с простых камер велось. То есть операция заранее планировалась. Силовики, которые участвовали в этой операции - они заранее об этом знали, заранее знали, что люди приедут с оружием. Заранее знали, что возможен конфликт». Звідти у нардепа такі припущення і де докази, що це дійсно спланована операція? Невідомо. Те саме стосується і коментаря Вадима Рабиновича з Опозиційного блоку. Рабинович заявив, що Аваков через трагедію в Мукачево має піти у відставку: «Ситуация в стране, где у нас сегодня беспредел, криминальные разгулы, они там золотой приют Захарченко не могут поделить, только стесняются об этом сказать. Котрабанду делят, поэтому Аваков должен уйти в отставку». І знову міністру не дали відповісти на закиди. Аналогічний сюжет вийшов і на «Україні».

Ще один антиміліцейський сюжет «Подробностей» – про Миколаївську ДАІ. Там видали розпорядження не впускати в місто важкі вантажівки. Однак вночі це правило на практиці не діє. ДАІвці сказали, що жодних розпоряджень їм не надходило: «С другой стороны, - розмишляє кореспондент, - может, вовсе не случайно обычные ГАИшники не получали никаких распоряжений от начальства. Ведь если запускать фуры в город только ночью, это серьезно ударит по бизнесу портовиков».

Далі у випуску каналу – реклама Опозиційного блоку: «Принятый закон о местных выборах лишит возможности голосовать миллионы внутренних переселенцев. Об этом заявили в "Оппозиционном блоке". Фракция не поддержала документ. Так как он еще и противоречит выводам Венецианской комиссии». Коментарів незалежних експертів, які змогли б дати зрозумілу глядачеві оцінку ситуації, в сюжеті немає. Зате є реклама агентства, до якого долучився власник каналу Дмитро Фірташ – Агенства модернізації України: «По приглашению Агенства модернизации Украины отечественные и европейские эксперты в области права дискутировали, что нужно сделать, чтобы судьи были менее зависимы от политиков».

Є тут і реклама ще одного українського олігарха Віктора Пінчука: «Американский фонд Палаццо Строцци назвал Человека эпохи Возрождения-2014. В этом году победителем был признан Виктор Пинчук, который уже не первый год оказывает поддержку культурным, социальным и образовательным проектам в Украине». Ідентичні сюжети вийшли на ICTV, «Україна». Не забули «События» і про традиційний матеріал про гуманітарку Ахметова.

15 липня, середа

Цього дня в Чернігові вибухнув справжній скандал. Партія «Укроп» безкоштовно на вулиці роздавала продуктові набори, що є підкупом виборців. Єдиним каналом, який про це розповів – була «Україна»: «Жители Чернигова устроили драку в очереди за бесплатными продуктовыми наборами от одного из кандидатов в народные депутаты. Одной женщине стало плохо. На месте были и сотрудники милиции. Закон запрещает подкуп избирателей, в том числе и продуктами. Но, несмотря на это кандидаты в парламентарии привычным методом борьбы за мандаты, не изменяют. Напомню, 26 июля на 205 округе пройдут довыборы в Верховную раду на место Валерия Кулича, который был назначен главой Черниговской облгосадминистрации». Інші телеканали про таку резонансну подію просто промовчали.

Тим часом «1+1» виступає проти одного з пунктів в реформі самоврядування. У сюжеті про децентралізацію кореспондент каже, що група депутатів у Верховній Раді закликає відмовлятися від об'єднань. І додає коментар співголови депутатської групи «Партія відродження» Віктор Бондаря: «По суті це все робиться просто заради банальної економії бюджетних коштів»…».

А «Інтер» продовжує доводити кришування незаконного видобутку бурштину: «Едем на месторождения. Появление машин спугивает одиноких старателей. Они быстро уезжают, оставляя мотоцикл. Бегут старатели в сторону вот этого леса. Едем за ними. И о чудо, там преспокойно стоит милицейская машина. Рядом столик и палатка. Это стационарный янтарный блокпост. А сразу за деревьями - огромные перемои. Чтобы попасть работать сюда, всего за несколько часов необходимо заплатить полторы тысячи долларов. И тогда милиция вас и не увидит и от посторонних глаз поохраняет». Коментарів МВС на цю тему вкотре немає. Натомість є слова Юрія Луценка, які взагалі не стосуютьсябурштину: «Чому зробили поліцію до того, як закон був прийнятий? Ви ні в кого не хочете спитати? Я чекав 1,5 роки від МВС цього закону. Зрештою в січні вніс цей закон. Все прийнято парламентом. Хоча питання депутатів до закону про сервісні центри, про дорожній рух було багато. Тому менше ми дали аванс МВС. Тепер їм належить працювати».

І рекламувати екс-регіоналів: «Последствия кабминовской экономии. С начала июля правительство отобрало у многодетных семей все льготы по оплате коммунальных услуг. А выплаты, которые получает семья за воспитание приемного ребенка, ничтожно малы - всего лишь два прожиточных минимума. В итоге - детские дома семейного типа почти лишились господдержки. И все меньше людей решаются на усыновление. Об этом заявляют в "Оппозиционном блоке", представители которого побывали сегодня в одном из детских домов». Ідентичний матеріал вийшов на «Україні». А тим часом на ICTV та «Україні» - піар благодійника Ахметова.  А ще цього тижня вже «Україна» пішла в атаку на російські серіали, які показує «1+1» у відповідь на такі ж дії ТСН попереднього тижня.

16 липня, четвер

«1+1» все не заспокоїться, і всіма силами намагається дискредитувати провладного кандидата від Блоку Петра Порошенка і основного суперника Геннадія Корбана Сергія Березенка: «Містом курсують автобуси, зупиняються, де на них вже чекає група людей. Їх запускають за списками. Активісти, що зацікавилися дивними зібраннями вилучили в пасажирів автобуса так звані соціальні угоди. Припускають, що за підпис під нею під час екскурсії містом пасажирам роздавали гроші. Охоронці автобуса, які носили ручки з символікою провладного кандидата Сергія Березенка, спочатку вимагали від журналістів якийсь квиток та показували непристойні жести. Потім повідомили пасажирам, що навчання закінчилося і за 5 хвилин вже в порожній автобус дозволили зайти. Поруч в дворах стояли кілька мікроавтобусів із тітушками. Хлопці спортивної зовнішності запевняють, що приїхали на кастинг моделей». Знову ж таки, немає позиції незалежних еспертів і самого Березенка або його представника.

Зате в наступному матеріалі є повідомлення про ставленника Ігоря Коломойського Геннадія Корбана: «Геннадій Корбан очолить політичну партію "Укроп". Відповідні документи на реєстрацію до Міністерства юстиції принесли його соратники по партії. До керівництва партії увійшли ще шість людей…».

«Подробности» навпаки – критикують Ігоря Коломойського: «Финансово-промышленная группа "Приват" подала иск против государства Украина в Лондонский суд, чем грозила и ранее. Группа контролирует более 40% акций госкомпании "Укрнафта", и считает что ее права нарушаются. Главная претензія - "Приват" не устраивает, что основной акционер "Укрнафты" "Нефтегаз Украины" пытается установить контроль над этой компанией». І знову жодних незалежних точок зору: що це означає для України, які шанси виграти суд, що каже сам Коломойський і українські посадовці, тощо.

Зате є на «Інтері» чергова реклама Опоблоку: «Оппозиция, хоть и голосовала за изменения в Конституцию, критикует многие пункты законопроекта. Об этом говорили на заседании оппозиционного правительства. В частности, оппозиционный министр юстиции Юрий Котляров считает, что предлагаемая модель децентрализации может привести к еще большему контролю президента над регионами при помощи префектов». І тут обійшлися без позиції експертів і прихильників змін до Коституції, порушуючи баланс думок.

Не відстає й ICTV: «Опозиційний уряд підсумував роботу коаліції за півроку. Знецінення національної валюти через неконтрольований друк гривні, зростання безробіття та різке зниження прожиткового мінімуму відносно реальних цін. Усе це, за словами опозиціонерів, результати роботи нинішньої влади. Тож в опозиційному уряді закликають владу дослухатися до їхніх пропозицій. Насамперед, підтримати власного виробника, не підвищувати тарифів і збільшити соцвиплати. А вже до Дня Незалежності опозиціонери обіцяють представити свій варіант Конституції України». Аналогічний сюжет вийшов і на «Україні», яка не забула про традиційну оду благодійності своєму власнику Рінату Ахметову.

17 липня, п’ятниця

«1+1» все активніше розкручує тему з нібито підкупом виборців Сергієм Березенком: «Скандал на 205-му виборчому окрузі навколо Сергія Березенка, якого вважають провладним кандидатом. Напередодні ввечері натовп людей заблокував Тойоту Самрі на одній із центральних вулиць міста. Легковик викликав підозру але діалогу з водієм та пасажирами авто не вийшло. Вони зачинилися і почали знищувати речові докази».

Далі свідком (!) у цій справі виступає суперник Березенка Геннадій Корбан, який запевняє, що люди в машині «эти бумаги (зібрані ними документи, - І. А.) рвали, ели». І додали коментар близького до Коломойського нардепа Віталія Купрія: «Є інформація про те, що ця машина могла обслуговуватися, скажімо, і оплата за це обслуговування приходила з рахунків СБУ Київської області». Коментаря СБУ з цього приводу, звісно, немає. Коли під час розпалення цього конфлікту з’явився нібито власник авто, такий собі пан Констанчук, Корбан одразу назвав його технічним кандидатом Березенка. А ТСН спеціально зробила ще й пряме ввімкнення з місця події. Журналістка одразу передала слово Корбану: «Сегодня штаб провладного кандидата и сам провладный кандидат мечется в поисках, как выйти из этой ситуации, поскольку уже с самого утра начались заявления каких-то технических кандидатов, которые якобы берут в этой ситуации ответственность на себя». Дивно, що жоден телеканал, окрім «1+1», такою резонансною подією, як машина з можливим підкупом виборців, не зацікавився.

«Україні», натомість, зазвичай цікаві лише заяви опозиціонерів. У цьому випуску вони обурювались прийнятим законом про вибори: «Він, на нашу думку, ухвалювався з грубим порушенням регламенту, - говорив опозиціонер Юрій Павленко. - Не можна такий закон, до якого внесено 1700 майже, без їх розгляду схвалити за 30 приблизно хвилин. Ніхто із депутатів до сьогоднішнього дня вам не скаже, що ж насправді ухвалила Верховна Рада…». Не забув канал і про благодійність свого власника розповісти: «Более 15 тысяч наборов выживания выдали за 2 месяца мобильные волонтеры Гуманитарного штаба Рината Ахметова».

18 липня, субота

Навіть у суботу ТСН не дала своїм глядачам відпочити від передвиборчої контрагітації проти провладного кандидата від Блоку Петра Порошенка Сергія Березенка: «От такі соціальні угоди, під якими підписався один з кандидатів в народні депутати по 205-му виборчому округу. Так от, за такий папірець можна у Чернігові отримати грошову винагороду, а саме 400 гривень, нам відверто розповіли чернігівці». Тут мається на увазі, що за соціальну угоду, точніше, продаж голосу, люди, які підходили до спеціальних пунктів, отримували по 400 гривень.ТСН стверджує, що «біля таких пунктів, які виявляють народні активісти, народні депутати, щоразу з'являються представники штабу Сергія Березенка. Саме з його агітацією, як кандидата, виходять із таких пунктів люди». Коментаря обвинуваченого кандидата немає. Кореспондент послався на те, що він відмовився говорити.  Інші телеканали, на диво, знову на такі резонансні речі уваги не звернули.

Тим часом на «Україні» – дві корпоративні реклами – Гумштабу і святкування Дня металурга на «Запоріжсталі».

ВИСНОВКИ

Чим ближчими були вибори в Чернігові, тим бруднішою ставала кампанія кандидатів. Однак колеги-журналісти дали суперникам повне право говорити свою версію правди, а самі відсторонились від висвітлення цього процесу. Про підкуп виборців з боку Геннадія Корбана лише раз за весь тиждень сказала «Україна». Так само, як і за лавірування з боку Сергія Березенка постійно говорить лише ТСН. Таким чином, аудиторія взагалі не знає реального перебігу передвиборчої кампанії в Чернігові. Загалом упродовж тижня ми нарахували лише 41 сюжет з ознаками замовності, що значно менше за попередній. Лідером за кількістю джинсових матеріалів все ж залишається «Інтер» (16), далі – «Україна» (13), «1+1» (8) та ICTV(4). Новини «5» каналу, UA:Першого та СТБ залишились чистими.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: holos.fm
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6949
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду