Телеканали перетворюються на передвиборчі штаби

Телеканали перетворюються на передвиборчі штаби

5 Липня 2015
9789

Телеканали перетворюються на передвиборчі штаби

9789
Що ближче до виборів, то більше на телеканалах неприхованої передвиборчої агітації. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», 5-го та «UA: Першого» каналу 22-27 червня 2015 року.
Телеканали перетворюються на передвиборчі штаби
Телеканали перетворюються на передвиборчі штаби

Журналісти подають в ефір інформацію від своїх політичних фаворитів без жодної перевірки і балансу думок, а у випусках новин опозиційних телеканалів більшає дріб’язкових партійних оголошень. Найбільше це стосується телеканалу «Інтер».

22 червня, понеділок

Правоохоронці провели обшук в готелі «Національ» у Харкові. Шукали «беркутівця», причетного до злочинів на Майдані. Однак опозиційні телеканали скористались тим, що в готелі мешкає Геннадій Кернес і побачили у діях силовиків політичне замовлення на мера Харкова. «Інтер» так відчайдушно намагався це довести, що сам заплутався.

Спершу журналісти сказали, що «узнав о происходящим, в отель потянулись народные депутати. Приехали Дмитрий Святыш, Ефим Звягильський, Михаил Добкин». А потім автор сюжету схибив. Сказав, що у Фейсбуці Аваков написав, що Звягільський заважає слідству. Кореспондент зателефонував до депутата, який переконував, що він: «в Харькове, по своей работе, но так как лежит больной, зашел на 15 минут, на 4 этаж, без лифта поднимался в своем весе». Тож хочеться запитати шановних колег: Звягільській заходив по роботі на 15 хвилин в готель чи приїхав підтримати нібито незаконно обвинуваченого Геннадія Кернеса?

Колеги не дотримались й балансу думок. Коментар обуреного Добкіна, який скаржиться, що «Геннадия Кернеса работники МВД пытаются привязать к любым уголовным делам, которые возбуждаются, закрываются, рассыпаются в судах» є, а відповіді МВС на такі голосні звинувачення – немає. Схожий за змістом матеріал, але без явних «проколів», вийшов і на «Україні». Тут журналісти додали лише коментар обуреного Добкіна.

Знову на телеарені «Інтера» з’явилась Юлія Тимошенко з уже традиційною вимогою знизити тарифи на газ: «Кабмин решил снизить рентные платежи на добычу нефти и газа в Украине почти вдвое. Об этом сообщил министр энергетики и углепрома Владимир Демчишин. В правительстве полагают: это поможет привлечь инвесторов и увеличить добычу углеводородов. Но если такое решение примут, должны быть снижены и тарифы на коммунальные услуги. Так считает лидер "Батьківщини"».

Не забувають «Подробности» й уряд покритикувати: «Глава Минсоцполитики раскритиковал Кабмин за субсидии Мол, депутаты, приняв в прошлую пятницу законопроект об автоматическом оформлении субсидий, фактически оставили пенсионеров и инвалидов без госпомощи». Можливості зреагувати на такі слова Кабміну не дали.

«1+1» рекламує міського голову Черкас Сергія Одарича: «В асоціації міст критикують схвалені венеціанською комісією зміни до української конституції. Йдеться зокрема про надання права президентові призупиняти роботу місцевих рад за рішення, які, на його думку, встановлять під загрозу національну безпеку держави і зазіхають на її територіальну цілісність абощо. Про це член правління Асоціації міст Сергій Одарич заявив сьогодні в Одесі на українському муніципальному форумі». Цікаво, що ще 16 червня Одарич заперечив будь-які зв’язки з власником «1+1» Ігорем Коломойським, але визнав дружні стосунки з близьким соратником олігарха Геннадієм Корбаном.

А на ICTV тим часом – комерційна реклама. Уже не вперше канал піарить «City Beach Club»: «Жіночий день раз на рік не справедливо, вирішили в City Beach Club, і організували свято краси, жіночності та запальної музики у літній вечір. Більдівас-концерт влаштували на головній сцені в елітній резиденції столиці».

23 червня, вівторок

Цього дня «Інтер» також відзначився неправдивою інформацією, висвітлюючи засідання опозиційного тіньового уряду. Основний меседж – сільське господарство України на межі вимирання.

Кореспондент стверджує: «Ждать дотаций из бюджета аграриям, похоже, не стоит. Денег в казне нет. Её дефицит 369 млрд. гривен». Але в жодному поважному виданні чи урядовій структурі ми цієї цифри не знайшли. Її озвучував лише міністр фінансів тіньового уряду Віктор Скаршевський. До речі, цей же тіньовий міністр в коментарі «Подробностям» сказав, що «граждане Украины сняли с валютных депозитов 11 млрд. долларов, а с гривневых депозитов 73 млрд. гривен». Однак звідки в нього такі цифри – знову невідомо.  На жодному інтернет-ресурсі немає таких даних.

Кульмінацією сюжету стала заява керівника тіньового уряду Бориса Колесникова, який переконує, що потрібно: "350 млрд. напечатать. Мы сегодня это уже обсуждали на правительстве. Получается, это уже не печатный станок, это уже целая типография по созданию денег, которые ничего не стоят. Мы так скатываемся к 1918-20 году». І знову ж таки: звідти такі прогнози? Їх теж більше ніде немає.

Можливо, журналісту було б варто взяти офіційні дані НБУ? Чи хоча б 10 хвилин пошукати інформацію у мережі. Однак журналісти не захотіли ні дані перевірити, ні коментарі в офіційних відомств узяти, аби дотриматись балансу думок.

Зате стежити за постами Арсена Авакова у Фейсбуці кореспонденти «Інтера» встигають. Цього дня – знову новина, пов’язана з фейсбуком міністра. Журналісти завуальовано натякають, що в незаконному видобутку бурштину зацікавлений сам Аваков: «На своей странице в "Фейсбуке" министр внутренних дел Аваков призвал срочно легализировать добычу янтаря. […]Сначала бизнес крышевала семья Януковича, после побега - депутаты и милиция. Как оказалось, в карманах местных чиновников оседает лишь небольшая часть, основные финансовые потоки идут в Киев. К одному из нардепов, близкому к руководству МВД. И вот поэтому довольно неожиданной выглядит сегодняшняя инициатива Авакова».Яка суспільно важлива інформація криється в цій новині – автору зрозуміти важко. Адже поки що це лише ініціатива на рівні посту у соцмережі. Більше того, кореспонднети протирічать самі собі й навіть не приховують здивування з цього. Що має винести з такого повідомлення глядач? Мабуть, лише згадку в негативному – хай й геть незрозумілому йому – контексті Авакова.   

Наступний матеріал у випуску – прем’єр Яценюк вимагає відставки міністра екології Ігоря Шевченка. Така ініціатива стала приводом для того, аби «Подробности» підтекстом переконали аудиторію у тому, що голова уряду звільняє лише «неугодних». Для цього використали політкоментаторів, близьких до Опозиційного блоку: Костю Бондаренка, Віталія Балу та Вадима Карасьова. Ось що, до прикладу, говорить Карасьов: «Якщо постійно міняють міністрів, а Кабмін не працює, напевно, настав час чи настало питання: можливо, потрібно міняти керівника уряду для того, щоб уряд запрацювавав».Позиції Яценюка в сюжеті традиційно немає.

Продовжує «Інтер» піарити Опозиційний блок: у випуску – реклама екс-регіонала Юрія Вілкула, батька одного з лідерів партії Олександра Вілкула: «Мэр Кривого Рога Юрий Вилкул переизбран. Открытое голосование проходило в Одессе в рамках 11 Украинского муниципального форума. Кандидатуру Вилкула поддержало более 80% участников конференции».

Натомість на СТБ та «Україні» - піар Гумштабу Ріната Ахметова, а на ICTV виблискував Борис Колесников: «Якщо Україна не поверне Донбас, і не перезавантажить промисловість, дефолт не забариться, зазначає прем'єр опозиційного уряду Борис Колесников»

Не забули «Факти» і про чергову корпоративну рекламу: «Аби в Україну прийшли інвестиції, приватний бізнес і держава мають об'єднатися У Нью-Йорку завершилася конференція Ukrainianinvestmentday, організована інвестиційною компанією Concorde capital».

24 червня, середа

«Подробности» жодного дня не можуть провести без міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Цього дня в ефірі – знову недоречна новина з фейсбуку міністра: «Арсен Аваков похвалил Армению за протесты против тарифов. При этом министр, возможно, забыл, что украинское правительство, членом которого он является, повысило цены на свет на 50%. Это в ныненешнем году. А до 2017 тарифы должны вырасти на все 250%».

Також цього дня звільнили міністра екології Ігоря Шевченка. «Інтер» використав це як привід вкотре розкритикувати «Народний фронт» словами політтехнологів, близьких до екс-регіоналів - Руслана Бортника та Віталія Бали: «Отставка Игоря Шевченко связана с конкуренцией накануне местных выборов. Для "Народного фронта" вопрос выживания на местных выборах. В этой ситуации мы, к сожалению, стали свидетелями серьезной уже предвыборной кампании»

У цьому ж випуску «Подробности» знову обурені Кабміном: «Коррупционные дыры на таможне правительство решило латать в духе последних тенденций отдать самые коррумпированные службы иностранным компаниям. […] Больше 220 тысяч гривен в месяц придётся платить только руководителю контрольной группы, и чуть более полумиллиона куратору направления. Есть информация, что британская компания согласие на работу якобы уже дала». І знову лише здогадки, без коментарів урядовців чи тієї ж британської компанії.

Замість них – чергові піар-сюжети про опозиціонерів. У цьому випуску – три:

«Оппозиция обещает ловить по коррупционеру каждую неделю, разоблачать и сообщать куда следует. Этим займётся Народное бюро расследований, которое организовал депутат от Оппозиционного блока Вадим Рабинович».

«На Луганщине отрыли детский лагерь для переселенцев Поучаствовал в праздновании и нардеп Юрий Бойко. Привез подарки: мячи, футболки и прочий спортивный инвентарь. Со сцены всех поздравил с началом отдыха». Ідентичний сюжет вийшов і на «Україні».

«В Брюсселе оппозиция призвала инвестировать в Украину», «Сегодня встречались, работали с многими европейскими мэрами, руководителями регионов, - каже  екс-регіонал Олександр Вілкул. - Моя задача привлечь европейские инвестиции и технологии, гранты для развития и Днепропетровска, и Украины». Аналогічні матеріали вийшли на СТБ та ICTV.

Пропіарили «Подробности» і заступника Дмитра Фірташа і екс-регіонала Анатолія Гіршвельда: «Четыре аграрных вуза Украины объединились с ведущими предприятиями Харьковской области. Теперь студенты смогут не только изучать теорию, но и осваивать современное оборудование в учебных заведениях и на производстве», «Задача - снижение импортозависимости - является одной из первостепенных задач, задача повышения энергоэффективности, технологий, которые применяются, тоже являются первостепенными», - каже заступник Фірташа.

Натомість в ефірі ТСН «1+1» – антиреклама нардепу з групи «Воля народу» Ігорю Єремєєву, давньому опоненту Ігоря Коломойского: «Рівненський господарський апеляційний суд області пристав на бік російського "Транснафтопродукту" і фактично залишив за росіянами права на два нафтопроводи. Зазначу, що фактично трубою користується за прийнятними для себе цінами структура депутата Ігоря Єремеєва».Обвинуваченому депутату слова не дали.

Також «1+1» агресивно виступив проти каналу «Україна», який переробив російський серіал  «След» і знову випустив в ефір: «Тепер цей серіал називається "Фактологічна експертизна служба міжнародних кримінальних розслідувань", - каже гендиректор "1+1 Медіа"Олександр Ткаченко. - Раніше він називався "Федеральна служба". Ті самі актори, які були в російському серіалі "Слід", відзняті в якихось міжнародних костюмах, є якісь номери не російських а якихось інших країн. Називається серіал інакше, виробництво написано "ТРК Україна" 2015-тий рік. Під вивіскою українського серіалу нам подається фактично той самий російський серіал». Позиції «України» в матеріалі немає.

25 червня, четвер

«Інтер» продовжує працювати прес-службою Опозиційного блоку. Цього дня – трьома повідомленнями:

1) Під час з’їзду опозиціонерів у Миколаєві пікетувальники поштовхались з головою осередку партії Ігорем Дятловим, який потім гучно обурювався в ефірі каналу. Ідентичний матеріал вийшов на "Україні".

2) «Как восстановить Донбасс и добиться прекращения огня, сегодня обсуждали в Краматорске. Здесь прошло собрание областной ячейки "Оппозиционного блока". Избрали и председателя областной организации. Им стал народный депутат от партии Алексей Белый».

3) «В Харьковской области"Оппозиционный блок" до сих пор не зарегистрирован как политическая партия». Аналогічні сюжети вийшли на СТБ та «Україні».

СТБ піарить Леоніда Кучму: «Понад 400 майбутніх аграріїв взяли участь у конкурсі на найкращий проект з розвитку сільського господарства, який організував президентський фонд Леоніда Кучми "Україна"». А «События» не забувають похвалити свого власника Ріната Ахметова за благодійність. У цьому випуску – двома матеріалами.

Натомість «Інтер» хвалить свого власника Дмитра Фірташа та його заступника Олексія Мірошниченка і традиційно критикує уряд. До прикладу: «Сегодня правительство вообще не занимается рабочими местами, - обурюється олігарх. - И вы видите, сколько сейчас безработицы. И я думаю, что не то, что создавать новые, а как бы удержать старые рабочие места». Урядовців знову залишили без можливості відповісти.

Далі канал продовжив  критику чинної влади: «Николай Томенко решил подать в суд на главу Верховной рады за бездействие. Народный депутат Украины заявил о том, что Владимир Гройсман до сих пор не опубликовал закон о десятилетнем моратории на вывоз украинского леса за границу. За этот закон Верховная рада проголосовала еще 9 апреля текущего года». Висловити свою позицію Володимир Гройсман не зміг.

 «1+1» тим часом продовжує топити канал «Україна»: «Махінація, яка стане перешкодою на шляху розвитку українського кіно. Саме так оцінили експерти спробу телеканалу «Україна» російський «Слід» подати як такий, що вироблений в Україні». Позиції «України» в сюжеті ТСН немає.

Натомість в ефірі каналу, який декларує законослухняність, у цьому ж випуску спокійно вийшла корпоративна реклама: «Тариф в одну сторону починається від 3 доларів в еквіваленті на гривні, так, три долари в одну сторону, - пояснює літні розцінки польотів голова департаменту МАУ Христина Ляхович. - І 5 доларів тариф туди і назад. От тариф 638 гривен - це тариф в одну сторону. Це те, що я говорила 3 долари, плюс всі аеропортові збори». 

26 червня, п’ятниця

«Інтер» знову працює прес-службою опозиціонерів. І знову трьома матеріалами:

«Борис Колесников призывает правительство расплатиться с кредиторами»

«Ночная оптика. Сегодня такую оптику - получили. В подарок. От депутатов группы "Воля народа"».

«Оппозиция требует провести настоящую децентрализацию в Украине».

«Україна» теж не залишилася осторонь. У цьому випуску – один рекламний сюжет екс-регіоналам:  «На продолжении переговоров Украины с частными кредиторами настаивают и в Оппозиционном правительстве. Говорят, если прекратить выплачивать внешние долги и объявить дефолт, пострадают обычные граждане, гривна обвалится, продукты и коммуналка подорожают, а безработица вырастет»

Натомість «1+1» знову виступив проти каналу «Україна»: «На цьому тижні членами Держкіно було надано свідоцтво на показ серіалу «Слід», який канал «Україна» подав як такий, що вироблений в Україні. Щойно стало відомо, що Держкіно анулювало усі прокатні посвідчення російського серіалу «Слєд». Також призначено мистецькознавчу експертизу щодо відповідності переробки цього серіалу на начебто український, до чого вдався телеканал «Україна».

Але вкотре прорекламував компанію Ігоря Коломойського: «У Державіаслужбі роздавали нові маршрути. Найбільший український авіаперевізник МАУ навмисне не претендував на рейси. В міжнародних авіалініях заявили, що зробили це, аби зняти закиди в монополізмі, мовляв, неба вистачить на всіх».

«События»  каналу «Україна» знову розповіли про благодійність Ахметова. Цього разу – одним матеріалом.

27 червня, субота

Наприкінці тижня «Україна» таки не втрималась і огризнулась на обвинувачення гендиректора «1+1» Олександра Ткаченка (вийшла  відповідна стаття й в газеті «Сегодня», яка теж належить Ахметову). Щоправда, й словом не обмовившись, що мова йде саме про їхній серіал: «Скандал между гендиректором группы «1+1 медиа» и Госкино разгорелся вокруг сериала, который идет на другом канале. Александру Ткаченко не понравилось, что Госкино позволило его показывать. В то же время Александра Ткаченка не смущает, что на каналах группы «1 + 1» крутят российские сериалы «Гадалка» и «Слепая».

Стабільно в ефірі каналу «Україна» – оди благочинцю Рінату Ахметову. А у ТСН –  раптом піар Борислава Берези: «Громадські активісти закрили у Києві підпільне казино […] Серед тих, хто прийшов боротися із нелегальним бізнесом, народний депутат України Борислав Береза».

ВИСНОВКИ

Після важкого тижня конфліктів навколо екс-голови СБУ Валентина Наливайченка на телеканалах поменшало матеріалів з ознаками замовності, але побільшало політичної передвиборчої агітації. Найактивніший – Опозиційний блок на «Інтері». Канал стабільно висвітлює навіть дрібні події, пов’язані з партією, а також подає в ефір  не підтверджену інформацію. Таким чином, аудиторію каналу вводять в оману щодо реального стану речей в економіці України. Загалом впродовж тижня ми нарахували 48 сюжетів з ознаками замовності. Найбільше традиційно на «Інтері» - 22 , далі – «Україна» (11), «1+1» (8), ICTV(4) та СТБ(3). Новини UA:Першого та «5» каналу залишились чистими.   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрін-шот Подробности
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9789
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду