Увага до виборів низька, до «ДНР» - висока. Моніторинг АУП

Увага до виборів низька, до «ДНР» - висока. Моніторинг АУП

16 Жовтня 2014
1623

Увага до виборів низька, до «ДНР» - висока. Моніторинг АУП

1623
На третьому тижні вересня лідером уваги серед політичних об’єднань є самопроголошена ДНР – вона ж отримує найбільше негативних оцінок. Телеканали продовжують нехтувати стандартом балансу думок. Найбільше новин з декількома точками зору на СТБ та Інтері.
Увага до виборів низька, до «ДНР» - висока. Моніторинг АУП
Увага до виборів низька, до «ДНР» - висока. Моніторинг АУП

На третьому тижні вересня (22-27 вересня) увага до виборів низька – вибори до ВР як головна тема фігурують лише у 4% повідомлень і у 3% як додаткова тема. Найчастіше згадувана тема повідомлень – війна на сході України - 28% (на другому тижні вересня – 35%).

Такі дані моніторингу презентувала сьогодні Академія Української Преси. Дослідження здійснювалося за участі вчених Інституту соціології НАН України методом контент-аналізу новин прайм-тайму восьми провідних українських телеканалів — «Інтера», «1+1», Нового каналу, «України», СТБ, ICTV, Першого національного та 5-го каналу.

Частка репортажів із східних областей склала 42% новинного потоку (на другому тижні вересня 44%, у травні 43%, у квітні 40%).

З боку України серед учасників конфлікту найбільша увага до збройних сил (34%), держави та її органів (31%), поранених і загиблих – по 11%. Вони найчастіше іменуються патріотами, активістами, волонтерами, добровольцями.

З боку іншої сторони – до Росії та її керівних органів (15%, на другому тижні вересня 23%), її збройних сил (15%, два тижні раніше - 17%), до озброєних формувань ДНР та ЛНР – 11%. Вони здебільшого позначаються як терористи, диверсанти, найманці, бойовики 

 Графік уваги до різних сторін конфлікту по телеканалам:

Серед учасників конфлікту позитивно оцінюються громадські організації та волонтери України (22%), збройні сили України (11%), добровольчі батальйони (7%), а негативні й іронічні оцінки найчастіше адресовані державним органам України – 26%. Цивільне населення на сході оцінюється переважно нейтрально (93%), а незаконні озброєні формування (87%), ДНР, ЛНР, Новоросія (79%), Росія та її державні органи (74%), ЗС Росії (59%) – переважно негативно.

Стандарти балансу думок продовжують залишатися вкрай низькими. У попередньому моніторингу АУП вже зафіксував рекордне зниження стандартів за весь час спостереження (починаючи з 2004 року). Отже, на третьому тижні вересня 12% повідомлень в цілому були з декількома точками зору (на другому тижні цього місяця 9%, на третьому тижні травня 11%, у квітні 21%). Найбільше таких повідомлень на СТБ – 26% та Інтері – 19%.

Лідерами уваги до політичних організацій у новинних програмах четвертого тижня вересня є самопроголошена ДНР (4%), ВО «Батьківщина» та «Партія Регіонів» – по 3%.

Про ВО «Батьківщина» говориться переважно позитивно, про ДНР – переважно негативно, про Партію Регіонів однаково часто негативно і позитивно.

Серед політичних персон в новинах четвертого тижня вересня найбільша увага програми приділена П.Порошенко (13%), А.Яценюку (6%) та А.Лисенко – 5%. Іронічні та негативні оцінки найчастіше адресувалися В.Януковичу (86%), М.Княжицькому (86%) та Г.Кернесу (80%).

Серед партій і блоків, що претендують на місця у вищому законодавчому органі, найчастіше згадуються Президент и Блок П.Порошенко (15% та 7% відповідно), Народний фронт (19%), Батьківщина – 7%, прибічники ДНР та ЛНР – 5%. Високою є увага до позапартійних представників центральних органів влади – 21%. Опозиційний блок присутній у 3%, як і кандидати-самовисуванці.

В цілому увага до представників влади у 8 разів більша за увагу до опозиції – 72% проти 9%.

Розподіл уваги до політичних сил по телеканалам:

Найбільший синхрон у працівників центральних органів влади – 24%.  У представників Народного фронту – 19% синхрону, у Опозиційного блоку – 10% (на початку місяця 1%), Блока П.Порошенко – 9% (два тижні тому 7%), у Батьківщини 5% синхрону (два тижні тому 13%).

В цілому частка коментарів та повідомлень представників влади у 6 разів більша за частку прямої мови тих, хто належить до опозиції - 72% проти 12% (на початку місяця теж у 6 разів.

Розподіл синхрону політиків по телеканалам:

Серед політичних гравців найбільша частка синхрону у П.Порошенко (13%), А.Лисенко (10%), А.Яценюка (9%), а двома тижнями раніше у П.Порошенко (13%), А.Лисенко (9%), Р.Чубарова (5%), П.Клімкіна (5%).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
канал ТСН на youtube
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1623
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду