Вечірні казки для... дорослих

3 Листопада 2011
2197
3 Листопада 2011
00:00

Вечірні казки для... дорослих

2197
Попри резонансні події в країні та світі, телетижневики повільно впадають у сплячку. Огляд підсумкових програм за 30 жовтня 2011 року.
Вечірні казки для... дорослих

Попри резонансні події в країні та світі, телевізійні тижневики повільно впадають у сплячку. Навіть тема євроінтеграції і Януковича сповзає донизу у верстках, поступаючись радше інформаційним, зовсім не підсумково-аналітичним, матеріалам.

Верстка тижневиків, за версією «Контекст-Медіа», мала такий вигляд:

ICTV, «Факти тижня» (18:45)

Вибух у запорізькому супермаркеті кваліфікували як теракт.

В Одесі цього тижня підірвати банк обіцяла місцева пенсіонерка.

Кредитна афера в селі Велика Березна, що на Хмельниччині – банк погрожує виселити на вулицю 11 сільських родин.

Цього тижня представники місії Міжнародного валютного фонду прибули до Києва, аби обговорити, коли поновлювати кредитування.

Європа хоче відновити конструктивний діалог із Україною й заради цього таки запросити в Брюссель Президента Януковича.

Туреччина весь тиждень долала наслідки потужного землетрусу, кількість жертв продовжує зростати, за останніми даними їх уже майже 600.

В Таїланді понад 400 людей загинули через небувалу повінь, найбільшу за останні півстоліття.

В Азійсько-тихоокеанському регіоні завтра має народитися 7-мільярдний мешканець планети.

Свій погляд на майбутнє світу представляє «Пінчук Арт-центр».

У це важко повірити, але у Львові вчора відкрився стадіон.

Без помпи та феєрверків у Києві пройшов кінофестиваль «Молодість».

«1+1», «ТСН. Тиждень» (19:30)

Якщо ви мене зараз бачите, то все гаразд.

Світ цього тижня приголомшили нові подробиці з Лівії.

В Україні урожай – лихо, неврожай – біда. І великий – як виявилося, теж біда.

Історія з картоплею по 9 гривень за кіло має продовження.

З Брюсселя цього тижня прийшла звістка, що надихнула і владну команду, і опозицію.

Справи, якими так зацікавилися в Брюсселі, цього тижня обростали новими подробицями.

Репортаж із Лівії, де наші медики пережили всі жахи війни, але попри розруху не поспішають пакувати валізи.

Клінічну смерть цього тижня пережив Європейський союз.

Стихія цього тижня нагадала про повну нашу залежність від природи.

Дивовижний порятунок немовляти після землетрусу в Туреччині.

Феєрверк страху.

Столиця української Галичини в суботу отримала нарешті свій суперсучасний стадіон, за два з лишком мільярди гривень.

Після шестирічної реконструкції відкрився і «Большой театр» у Москві.

Мільйонер із нетрів.

Майже півроку минуло після нашої розповіді про маленьку Христину Бабяк із Херсона, смерть якої відкрила цілу корупційну схему в Міністерстві охорони здоров’я.

Сергій Стахівський, керівник відділу протидії корупції Мінздоров’я, якого ви щойно бачили в сюжеті, зараз у студії.

Чи хочете ви бути здоровими і щасливими?

І останні миті «Молодості».

«Інтер», «Подробиці тижня» (20:00)

Зима підкралася до Сполучених Штатів непомітно.

Бангкок іде під воду.

В Україні поменшає пасажирських потягів.

Інспектори почали активно вивчати оголошення в газетах і навіть на стовпах, у пошуках підприємців, які працюють без реєстрації.

В Україні – 2,5 мільйони інвалідів.

Президент згоден із рекомендаціями Європи.

Глобальна криза знову стукає у двері.

70 років тому в «Майданек» привезли перших в’язнів.

30 жовтня 1941 року люди встали на захист Севастополя.

ТВі, «Сьогодні. Підсумки» (20:30)

Учора відкрили Львівську арену.

Справи земні.

Що сказав Страсбург?

Гість у студії – Євген Перелигін, керівник Управління з питань європейської інтеграції Адміністрації Президента України.

Про особливості національного тендеру.

Про прем’єрське ностальжі.

Блог-пост.

Рік до наказу.

За круглим столом «Підсумків» – журналіст Вахтанг Кіпіані.

Перший національний, «Підсумки тижня» (21:00)

В Україні відкрили останній – четвертий – стадіон.

Як триває підготовка польських стадіонів до Євро-2012?

У Туреччині аналізують помилки в подоланні наслідків семибального землетрусу, що стався тиждень тому.

Українські банки втрачають клієнтів.

Одним із найбільших сховищ приватної інформації є інтернет і соціальні мережі зокрема.

Як винахідливі торгаші заробляють на здоров’ї довірливих людей?

Історія створення найвідомішої телепередачі для дітей – «Вечірньої казки».

У Росії дітям і досі розповідають казку все ті ж Хрюша, Стєпашка, Філя і Каркуша.

5 канал, «Час. Підсумки» (21:00)

Україна здала четвертий стадіон до Євро-2012.

Партія регіонів почала активно накопичувати людські та фінансові ресурси до виборів.

Українські банки просять клієнтів поділитись особистими даними.

Рух «Окупуй Уолл-Стріт» шириться світом.

Український бестселер «Чорний ворон» про боротьбу партизанів Холодного яру проти більшовиків шукає свого режисера.

ICTV

Чільний сюжет Руслана Тарасова про вибух у запорізькому «Сільпо» виявився повторенням уже озвученої та всім відомої інформації. Кореспондент витрачає ефірний час на транслювання думок сумнівних свідків, тим самим множачи неперевірені чутки. Однак Руслан Тарасов, намагаючись розібратися в резонансному НП, так і не наважується вийти за межі Запоріжжя і чомусь пов’язує вибух у «Сільпо» з підривом бюста Сталіна та вибухом у Свято-Покровській церкві. Руслан Тарасов робить однозначні висновки: «І якщо вибух поруч із Сталіним мав на меті скомпрометувати націоналістичні організації, то теракти у храмі та магазині – типові бізнесові розбірки».

Натомість подібні неодноразові вибухи в торговельних мережах чи резонансний шантаж із вибухівкою в Макіївці в січні цього року залишилися непоміченими програмою «Факти тижня».

Володимир Соколов, розслідуючи аферу в селі Велика Березна, що на Хмельниччині, лише означив, що розслідуванням справи, внаслідок якої з будинків виселяють 11 родин, займаються правоохоронці. Втім, жодного їхнього коментаря в сюжеті немає: «Як там не було, прокуратура Хмельницької області вже порушила карну справу, та незважаючи на це, банк продовжує вибивати борги». Якщо «Факти тижня» не відстежать тему в розвитку, люди, попри увагу кореспондента, так і залишаться з проблемою сам-на-сам.

Перший національний

Михайло Прудник у сюжеті про землетрус у Туреччині зазначив, що «спершу Туреччина не зверталася за міжнародною допомогою – мовляв, має достатньо досвіду, щоб упоратися самотужки. Але незабаром стало очевидно: масштаби стихії надто великі. Чи не вперше за всю історію Анкара попросила підтримки в іноземних країн». Не вперше, Туреччині вже допомагали інші країни під час землетрусів, зокрема й Україна.

В сюжеті Тетяни Кухоцької про нові анкети від банків для збору інформації про клієнтів головним героєм сюжету став... шеф-редактор «Підсумків тижня» Дмитро Драбик. «Дмитро Драбик цю анкету отримав, коли вкотре прийшов до свого банку. Вимога все розповісти про себе його обурила». Такий постановочний прийом радше свідчить про початкове упередження кореспондентки щодо теми з усіма похідними.

Сюжет Ірини Симоніної, в якому оповідається про те, як можна в соцмережах отримати дані будь-якої людини, дещо суперечить попередньому сюжету Тетяни Кухоцької (та зазначала, що персональні дані найлегше дістати на базарі на Петрівці). Кореспондентка попросила системного адміністратора дізнатися, хто приховується за інтернет-прізвиськом. Зрештою, вона його і називає. Наскільки етично було відкрити глядачам ім’я людини (якою ще й, за твердженням кореспондентки, зацікавилася білоруська міліція) – відкрите питання.

Втім, етика кореспондентки дозволила продовжити дослідження далі та з’ясувати вустами невідомого досі «незалежного дослідника у галузі інформаційної безпеки», що збір персональної інформації через соцмережі проводиться для глобального стеження (!) за користувачами. Таке нагнітання негативу мало би бути врівноважено думкою адекватного експерта. Адже важко уявити, як за кожним користувачем сотень соціальних мереж стежить пильне око службіста.

Натомість частину сюжету про правоохоронців, які стежать за користувачами, замасковано під винятково позитивну діяльність (виявили педофілів). І жодного слова про те, хто в Україні стежить за соцмережами, хто має відповідну техніку, спеціалістів тощо.

«1+1»

Ольга Кашпор, яка перейнялася надмірним урожаєм в Україні, змішала разом кілька тем: до завеликого врожаю овочів додала мито на пшеницю, а зверху «залила» це фруктами. Хоча кожна із зазначених тем має свою особливість та історію для окремих досліджень.

Григорій Жигалов, розповідаючи про українських медиків у Лівії, детально зупинився на тамтешній медичній техніці. Медики у синхронах порівнюють обладнання у Лівії з чутками про обладнання в Україні. Насправді доречніше було би приїхати в рівноцінну лікарню в Україні та подивитися на устаткування своїм очима. Загалом, склалося таке враження, що говорячи про обладнання та зарплати для українських медиків у Лівії, Григорій Жигалов зробив наче замовний сюжет для заохочення українців їхати на північ Африки.

«Інтер»

У сюжеті Артема Альошина про нововведення «Укрзалізниці», коли низку маршрутів буде чи то реформовано, чи то скасовано, тему викладено винятково з позиції чиновників. Звичайних громадян для журналіста в цьому матеріалі не існує.

В сюжеті Максима Урлапова, в якому йдеться про те, що податківці вишукують прихованих підприємців за оголошеннями на стовпах, винним виявляється чинний Податковий кодекс. Він загнав у тінь ледь не третину підприємців (звісно, кореспондент не згадує, хто ухвалював цей Кодекс). У сюжеті проти Кодексу виступають не лише опозиціонери, а й провладні депутати, а за логікою автора, рятувальником стане Сергій Тігіпко – саме він упровадив поправки до Податкового кодексу. І саме цей «реформатор» виведе економіку з тіні.

Кореспондент «Подробиць» Дмитро Анопченко детально і красномовно на прикладі іноземців та різноманітних синхронів розповів, що друга хвиля економічної кризи буде і чому це має трапитися. Жодної скептичної думки на це не пролунало, хоча у світі вистачає і скептиків щодо можливої кризи.

Цього тижня виявився досить цікавий збіг (чи, може, ні?): «ТСН. Тиждень» після розповіді про відкриття стадіону у Львові ні сіло ні впало заявив наступну тему – «Після шестирічної реконструкції відкрився і “Большой театр” у Москві». Чи такий само збіг, коли на Першому національному після репортажу про «Вечірню казку» на українському ТБ Андрій Сміян заявив, що «… от у Росії дітям і досі розповідають казку усе ті ж Хрюша, Стєпашка, Філя і Каркуша. Ляльки, яких добре пам’ятають навіть ті, кому зараз за сорок. Ці ляльки майже не змінилися з часу свого першого ефіру, але їх досі люблять і уважно слухають їхні історії».

Моніторинг здійснено громадською організацією «Телекритика» в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів у підсумкових інформаційно-аналітичних телепрограмах із навчальним відеокомпонентом» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
MediaSapiens
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2197
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду