Новини без політики. Моніторинг АУП

29 Червня 2012
3765

Новини без політики. Моніторинг АУП

3765
Мовна проблема та урагани в країні не стали інформаційним приводом для телеканалів. Усе, що українці мали змогу побачити у червні – футбол, футбол та Королевська.
Новини без політики. Моніторинг АУП

Академія Української Преси за участю вчених Інституту соціології НАН України презентували черговий аналіз новин прайм-тайму восьми провідних українських телеканалів - «Інтера», «1+1», Нового каналу, «України», СТБ, ICTV, Першого національного та TВi. Моніторинг здійснювався протягом першого тижня червня.

«Немає нічого дивного, що відсоток політичних новин цього тижня зменшився до мінімуму (16%). Це один із найнижчих показників за весь час дослідження. – наголошує Наталя Костенко,завідувачка відділу соціології культури і масової комунікації Інституту соціології НАН України.  – Основна подія, яка фіксувалась – Євро-2012. Майже чверть усіх новин про Україну стосувалась чемпіонату з футболу, на фоні яких повідомлення про шквали та урагани, культурні заходи тощо виглядали не виразними».

Більший відсоток політичних новин подавав TВi (27%) та Перший національний (22%). Але діяльність Президента та Прем’єр-міністра висвітлювалися лише в якості додаткових подій.

Більшість телеканалів тримаються разом і акцентують увагу на темі Євро-2012. Виділяються лише канали TВi, який звертає увагу на тему виборів хоч і у якості додаткового повідомлення, та СТБ, тематика якого орієнтована більше на кримінал (справа українських терористів, справа Олександри Попової).

Один із основних показників, збалансованість різних точок зору, тримається приблизно на тому ж рівні, що й у попередні місяці - 18%. Рейтинг каналів відкриває TВi, який показує чверть (25%) новин збалансовано. Найгірші показники у Першого національного – лише 9% новин представлені з декількома точками зору.

У новинах першого тижня червня увага до політичних гравців значно знижена. 60% повідомлень стосувалися політичних інститутів, 32% - політичних персон, 10% - політичних партій.

«Своєрідним доповненням до політичного мотиву стала політична реклама, представлена 3-ма роликами, які не дають забути глядачеві про політичний контекст (ролик ПР, побудований на антирекламі, реклама опозиції та реклама Королевської)» – зауважує Наталя Костенко.

Серед політичних інститутів, які найчастіше згадують у новинах, - місцеві органи влади та силові відомства. Відповідно вони ж отримували найбільшу кількість негативних оцінок.

За увагою серед політичних партій і фракцій маємо 2-х лідерів: Партія регіонів (більшість позитивних оцінок) та опозиція в цілому. Увага до всіх інших партій не перевищувала 1%.

Президент Віктор Янукович лідирує за увагою серед політичних персон (в основному його згадують позитивно або нейтрально – 10,6%, а іронічно або негативно – лише 1%). На другому місці – прем’єр-міністр Микола Азаров (позитивно/нейтрально – 4,8%; іронічно/негативно – 1%). Далі йдуть спікер Володимир Литвин (позитивно/нейтрально – 3,1%; іронічно/негативно – 1%) та ув’язнена Юлія Тимошенко (позитивно/нейтрально – 3,3%; іронічно/негативно – 0,2%), увага до якої і досі не ослабла.

За словами Наталії Костенко, синхрон і на цей раз не порушує вже усталену картину. Близько половини ефірного часу, в якому виступають політики, належить 5-ти персонам: Президентові, прем’єр-міністру, спікеру, міністру закордонних справ та Вадиму Колєсніченку (народному депутату від Партії регіонів).

70% уваги у теленовинах надається правлячій коаліції, 23% - опозиції та 8% - тим, хто не позиціонує свою приналежність до тієї чи іншої сили.

«Синхрон надає дещо перебільшений результат, ніж показники уваги. 74% -правляча коаліція, 16% – опозиція, 10% - всі інші» -  звернула увагу завідувачка відділу соціології культури і масової комунікації Інститут соціології НАН України.

Телеканали досить одностайні в своїх перевагах, окрім Нового каналу (33%) та СТБ (29%), які приділяють більше уваги опозиції. СТБ також думонструє свою власну позицію, приділяючи увагу політикам, які не відносять себе до жодної з політичних сил. А TВi та Новий лідирують за наданням синхрону представникам опозиції.

«Ця хвиля досліджень не принесла якихось нових результатів. Новини перестають бути політичними новинами, вони доволі передбачувані і не обіцяють нічого цікавого», - впевнена Наталя Костенко.

У той же час завідувач відділу соціальних структур Інституту соціології НАН України Сергій Макеєв  переконаний, що тенденція деполітизації новин досягла свого максимуму. «Вона вже пробила собі дорогу і буде повторюватися й надалі. Звісно ситуація зміниться ближче до виборів, але потім усе повториться знову. Новини замовчували важливі події, мовну проблему, хоча напруга в суспільстві зростала. Це просто не послугувало приводом для обговорення. Проблема мови – проблема політиків. З минулого досвіду, усі політичні партії та гравці, які намагалися розіграти мовну карту, потерпіли поразку» - стверджує соціолог.  

Схожу думку висловив і президент Академії Української Преси Валерій Іванов. «Ця картина повторюється, вона стала вже звичною. Хоча і не є нормальним те, що набагато більше уваги (3:1) та синхронів (4:1) надається владі, - запевняє він. - Ми ніколи ще не спостерігали такого низького інтересу телеканалів до виборів (лише 0,4%). Ця тема просто ігнорується каналами. Увага до політичних партій вкрай низька (менше 10%). З телеканалів населення України не може дізнатися навіть про те, що вибори будуть, не кажучи вже про програми партій».

Презентований аналіз є частиною постійнодіючого моніторингу медіа, який Міжнародний благодійний фонд «Академія Української Преси» здійснює з  2002 року.

Проведення заходу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та програму «У-Медіа» Інтерньюз Нетворк.  

Всі думки, що були висловлені під час заходу, не обов’язково відображають точку зору USAID та Інтерньюз Нетворк.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
bessarabiainform.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3765
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду