Запах виборів

28 Липня 2012
1671

Запах виборів

1671
У «Фактах тижня» ICTV з’явилася відверта передвиборна джинса (пардон, матеріали з ознаками порушень, які можуть свідчити про замовний характер). Огляд телевізійних тижневиків за 22 липня 2012 року.
Запах виборів

22 липня в ефір вийшли випуски лише чотирьох підсумкових тижневиків: «ТСН. Тиждень» «1+1», «Подробиці тижня» «Інтера» та «Події тижня» каналу «Україна» вже пішли на канікули. Раптовою головною новиною для всіх цих програм стала смерть актора Богдана Ступки. Поза тим, картина тижня в усіх виявилася різною – Перший національний узагалі не зауважив політичних подій, окрім припинення акції протесту під Українським домом, а 5 канал зосередився на темі прийдешніх виборів, подавши її в різних аспектах. Передвиборній тематиці приділив чимало уваги й Вахтанг Кіпіані у своїх «Підсумках» на ТВі, принагідно зробивши пабліситі кампанії «Чесно». Інші ознаки наближення виборів, менш приємні та законні, з’явились у «Фактах тижня» ICTV…

Перший національний, «Підсумки тижня»

Головною темою випуску (після повідомлення про смерть Богдана Ступки) стало офіційне припинення голодування на знак протесту проти закону «Про засади мовної політики» під Українським домом. При цьому про те, що голодування припинили не всі його учасники, в підводці не йдеться. Перший національний послідовно посідає патріотично-критичну позицію щодо абстрактного «наступу на українську мову», – зокрема, протестувальників називають захисниками української мови, хоча це досить суперечливе формулювання, – проте вже традиційно ні у підводці, ні у сюжеті Тетяни Мельниченко не сказано про те, хто є ініціатором цього закону (Партія регіонів) і хто за нього проголосував (ПР, комуністи та блок Литвина). Сам закон постає в матеріалах Першого абстракцією, що зійшла з неба, і долю якої має визначити невідомо хто (а не Віктор Янукович і Володимир Литвин, як є насправді): «Цього тижня захисники української мови офіційно припинили голодувати під Українським домом у Києві. Вони оголосили, що від пасивних акцій переходять до активних дій, і насамперед – у регіонах. Натомість доля закону досі залишається невизначеною». У матеріалі Тетяни Мельниченко за допомогою коментарів експертів – проукраїнського журналіста Віталія Портникова та проросійського політолога Володимира Корнилова – зроблено вже досить заштамповане порівняння становища мов національних меншин в Україні та Російській Федерації. Висновки з сюжету можна зробити досить прогнозовані – в Росії домінує російська мова, в Україні, отже, мала б домінувати українська. Допомагає дійти до цього висновку заключний синхрон Віталія Портникова: «Російська мова – це повітря Росії, як українська – повітря України. Просто проблема в тому, що це повітря в нас намагаються забруднити, от і все». Знов-таки, вороги української мови залишаються знеособленими. Далі у випуску – сама лише соціалка.

ICTV, «Факти тижня»

Почали із смерті Богдана Ступки й поганої погоди в Польщі та Україні. У третьому матеріалі – про проблеми з урожаєм через стихію – «прорізалась» політика. Микола Азаров у сюжеті Максима Крапивного заспокоює, що врожай буде в межах норми, а президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко прогнозує підвищення цін на зерно. Сам автор сюжету також робить певні свої прогнози, щоправда, подаючи їх не як власну думку, а як факт: «Внутрішня ціна на пшеницю теж часто суттєво відрізняється від експортної, що теж створює проблеми для аграріїв. Ціна хліба не відповідає собівартості. Але хліб – це у нас не лише соціальний, але і політичний продукт, і принаймні до виборів ніхто піднімати його вартість точно не буде». Епізодичним негативним героєм матеріалу є збірний образ «зернотрейдерів», проте хто це такі, в сюжеті не зазначено (як немає згадок про «Хліб Інвестбуд» та Юрія Іванющенка, які могли б бути доречними в цьому контексті).

Коротко розповідають про напад на Сергія Власенка, якого облили зеленкою: «У Харкові напали на адвоката Тимошенко. Сергію Власенку плеснули в обличчя зеленкою. Інцидент стався перед входом до лікарні, де нині перебуває лідерка БЮТ. Журналістів туди не пропускають, тож на камеру пригода не зафіксована. Сам адвокат каже, що це зробила молода дівчина, дуже схожа на одну з лідерок місцевої організації "Молоді регіони". Дівчина це категорично спростовує, заступилася за неї вся її організація. Ну а мер Харкова Геннадій Кернес заявив, що Власенко сам облився зеленкою заради піару. Тим часом адвокат Тимошенко написав заяву на ім’я Генпрокурора. Він вважає, що міг і осліпнути, адже зеленка не потрапила в очі лише завдяки тому, що Власенко носить окуляри».

У «рейтингу подій тижня» кажуть про припинення голодування під Українським домом, зазначаючи, що четверо учасників не погодились із завершенням акції. Акцію, до речі, в порівнянні з версією Першого національного схарактеризовано коректніше: «протест проти Закону про мовну політику». Далі за незрозумілою логікою поєднують дві події – рішення судмедекспертів про те, що Тимошенко можна доправити до зали суду, і передвиборну обіцянку Арсенія Яценюка: «Судмедексперти винесли свій вердикт: стан здоров’я Тимошенко дає їй змогу брати участь у судових засіданнях. Висновки підписали 12 експертів. 23 липня у Харкові буде поновлено слухання справи щодо ЄЕСУ. Тим часом соратники по об єднанню опозиції не лише не вірять у справедливість судової та правоохоронної системи і Україні, а і заявляють про плани її суттєвого реформування. Конституційний Суд взагалі згідно із цими планами буде розпущено, прокуратуру позбавлено функцій досудового слідства та загального нагляду. А Арсеній Яценюк наполягає на запровадженні суду присяжних із 12-ти членів журі та трьох суддів, а також на відновленні статусу Верховного Суду та Вищої ради юстиції». Останнє повідомлення доповнено синхроном Яценюка і скидається на передвиборну агітацію, адже йдеться про зміни до Конституції, для яких об’єднаній опозиції треба мати понад триста голосів у парламенті.

Це припущення підтверджується наступним повідомленням, яке нічим іншим, окрім як прихованою агітацією, бути не може:

«Тим часом комуністи планують продовжити переможну ходу Європою і заявляють про суттєве омолодження своїх лав. Лідер Компартії Петро Симоненко під час поїздки південно-східними регіонами України повідомив, що зростання рейтингів партії не в останню чергу пов’язано із курсом на омолодження та модернізацію.

Петро Симоненко, лідер КПУ: "Молодежь сегодня все больше и больше ориентируется на те ценности, которые мы высказываем. В прошлый год прием в партию составил более 11 тысяч человек, из этих 11 тысяч человек 40 % были молодые люди"

Приклад європейських країн, зокрема, результати виборів у Франції, Іспанії, Італії та Португалії дають українським комуністам привід розраховувати і на суттєве збільшення свого впливу у суспільстві».

Таким чином, телеканал Олександра Богуцького і конкретно програму Оксани Соколової можна привітати з тим, що він першим включився у передвиборний джинсовий марафон. (Важлива примітка: слово «джинсовий» слід читати як «такий, що має ознаки порушень, які можуть свідчити про замовний характер матеріалу» – звісно ж, свічки при контактах ICTV з Яценюком і комуністами ми не тримали, тому стверджувати нічого не можемо.)

Наведені вище уривки виявилися не останнім джинсовим (див. вище) матеріалом у випуску: далі у «Фактах тижня» – захоплена розповідь про поїздку братів Кличків до Росії: «Московська прем’єра Кличко – людська, боксерська, політична. Документальний фільм про братів чемпіонів на цьому тижні вийшов на екрани російських кінотеатрів. Червона доріжка та автограф-сесія зібрали соні російських шанувальників боксу». Загалом інформаційний привід не має нічого спільного з політикою, проте Віталія Кличка титрують як «чемпіона світу з професійного боку, лідера “Удару”», а синхрони, включені до матеріалу, цілком гармоніюють із образом, вибудовуваним Кличкові передчасною рекламною кампанією.

5 канал, «Час: Підсумки тижня»

Тижневик 5-го каналу виявився єдиним із чотирьох, що взявся за неоднозначні, складні й вельми невигідні для влади теми конфліктів із медіа – сайтом lb.ua, яким займається прокуратура за скаргою народного депутата Ландіка, та каналом ТВі, проти генерального директора якого порушили кримінальну справу за начебто відмивання грошей. Щоправда, підстави для того, щоб об’єднати ці два випадки і назвати це «медіаскандалом», як це зробила Тетяна Даниленко, не є очевидними – як і підстави для того, щоб трактувати ці події як частину передчасної виборчої кампанії: «Відмашку на старт виборчої кампанії ЦВК дасть 30 липня. І хоча формально у країні політичне літо, фактично перегони вирують щонайменше з червня. За лічені дні до офіційного початку кампанії в Україні спалахнув медіа-скандал. Податкова порушила справу проти гендиректора критичного до влади каналу ТВі. А прокуратура розслідує справу щодо публікації в інтернет-виданні "Лівий берег". Микола Княжицький, якого звинувачують в ухилянні від сплати податків, прямо каже про показовий передвиборний тиск. На захист українських журналістів виступили міжнародні організації Freedom House та "Репортери без кордонів". Лише після того, як акули пера вийшли пікетувати Генпрокуратури, стурбованість ситуацією висловив Президент. Віктор Янукович з Криму, де він проводить літо, закликав перевірити законність кримінальних справ проти Княжицього та сайту "Лівий берег". Правоохоронці наполягають: ніякої політики, ніякого тиску, усе в межах закону. Тим часом канал ТВі почав зникати із кабельних мереж. З технічних, як запевняє оператор, причин». Із матеріалу Дарії Феденко також до кінця не зрозуміло, на яких підставах ці дві історії об’єднано докупи; адже безпосереднього тиску влади у випадку Соні Кошкіної та «Левого берега» немає – є індивідуальний конфлікт із окремим представником Партії регіонів. До того ж, у матеріалі якось непомітно починає йтися про «утиски свободи слова», хоча прямих доказів таких утисків немає.

У наступному матеріалі Азад Сафаров розбирався із процедурними новаціями виборчого законодавства, зокрема із обладнанням усіх виборчих дільниць камерами. Сюжет збалансований і нейтральний, побудований на прямій мові компетентних спікерів, зокрема російського журналіста Сакена Аймурзаєва – свідка застосування аналогічної технології на виборах у Росії. В іронічному тоні витримано наступний сюжет, авторства Ольги Петрів, присвячений передвиборній агітації, яку вже розгорнули політики. Щоправда, в матеріалі не досить акцентовано на тому, що передчасна агітація є не зовсім законною, а також є недостовірне посилання на «соціологів»: «Соціологи порахували: за таку передвиборчу любов готові віддячити голосами менше 7% виборців». Ще один лайфовий матеріал (автор – Марія Коренюк) присвячено зусиллям кандидатів завоювати серця виборців мажоритарних округів. І останній матеріал у випуску – авторства Олександра Аргата – про передвиборну соціологію та шанси політичних сил потрапити до Верховної Ради. До останніх двох прискіпатися важко, і загалом цей випуск програми «Час. Підсумки тижня» являв собою якісний і вчасний зріз передвиборної ситуації, потрібний глядачам.

ТВі, «Підсумки з Вахтангом Кіпіані»

Канал ТВі переживає нелегкі часи й має всі підстави бути ображеним на владу. Ця образа відчутно відбивається на тижневику – вже перше політичне повідомлення у випуску було подано в стилістиці, що радше пасує до блогу, і то не журналістського. Наведімо це повідомлення повністю:

«А тепер з вершин до низин, делегати Донецької обласної конференції Партії регіонів висунули Президента Віктора Януковича делегатом партійного з’їзду, який відбудеться наприкінці липня в Києві. Про це повідомило державне агентство новин “Укрінформ”. Отже, це дозволена і бажана для влади інформація. Як казали за недалеких часів, “тема важная и актуальная”. Нажаль редактори агентства забули зробити необхідне уточнення, глава держави на початку березня 2010 року призупинив своє членство в Партії регіонів.

Віктор Янукович, Президент України: “Я зробив це з двох причин: перша, я по закону зобов’язаний був це зробити, це в Конституції записано. А по-друге, я не хочу заважати моїм товаришам, моїм одно партійцям проводити ефективну політику”.

Вахтанг Кіпіані, ведучий: Риторичне запитання, як можна обрати делегатом партзборів, людину, яка не є членом цієї політичної сили? На якій підставі Янукович буде затверджувати перелік кандидатів у народні депутати? Колеги з сайту “Новости Донбасса” зробили знімок, який дещо пояснює дива альтернативної мудрості регіоналів. На згадуваній конференції всі делегати були розділені на два сорти – пересічні партійці та так звані віп-делегати, навіть не перетиналися біля столів реєстрації. Партзахід крім маячні з висуненням Януковича зробив і добре діло – стали відомі претенденти на мажоритарні округи. Отже, до наступного парламенту балотуватимуться депутати: Юхим Звягільський, Валентин Ландик, Тетяна Бахтєєва, скандальний українофоб і за сумісництвом секретар Донецької міськради Микола Левченко, та інші свідки стабільності та покращення».

Ведучий розглядає факт – реєстрацію Віктора Януковича делегатом з’їзду ПР – який, з огляду на передумови (призупинення членства в партії), свідчить про непослідовність та, можливо, порушення статуту партії і/або закону. Навіщо риторичні запитання, якщо можна поставити конкретні – керівництву Партії регіонів (або бодай донецького осередку), Януковичу (або бодай його прес-секретареві), юристам, які могли б проаналізувати статут партії та законодавство і сказати, наскільки законною є реєстрація Януковича за таких умов? Натомість, в оцінковій лексиці Вахтанг Кіпіані переступив емоційно-агресивну межу, якої, наприклад, ніколи не дозволяв собі переступати у вікопомному «Епіцентрі» В’ячеслав Піховшек: «маячня», «свідки покращення», «скандальний українофоб» тощо. Безперечно, як приватна особа Вахтанг Кіпіані має право на такі оцінки, але кориснішими для аудиторії були б факти, коментарі безпосередньо причетних та компетентних осіб та інша пожива для роздумів.

В аналогічному тоні Вахтанг Кіпіані веде далі – тепер мішенню для hate speech є мер Полтави: «Приклад політичної гнучкості на цьому тижні продемонстрував міський голова Полтави, Олександр Мамай. Свого часу він був обраний громадою як висуванець партії “Совість України”, але вчора, треба розуміти, розпрощався із совістю і урочисто отримав партійний квиток Партії регіонів». Уже традиційно Мамаєві можливості виправдати свої дії прямою мовою надано не було – ведучий лише переказав непрямою мовою тезу полтавського мера про те, що керувати в країні повинна одна партія. І – для контрасту – цілком нейтральне повідомлення про кримських татар: «А в Криму члени Курултаю, національного з’їзду кримськотатарського народу так і не змогли визначитись з якою політичною силою йти на вибори. Наразі жодна з опозиційних національно-демократичних партій не погодились гарантувати прохідні місця у своїх списках двом лідерам національного руху, тож переговори тривають». Повідомляючи про «вільнодумство» Віктора Балоги в Facebook та цитуючи його допис, Вахтанг Кіпіані додає: «Реакцію на дисидентський пост Балоги стали припущення, що урядовець шукає нагоди зі скандалом покинути уряд, щоб піти на вибори не як член команд Президента, а як незалежний кандидат», – не вказуючи, про чиї припущення йдеться.

До розмови у студії «Підсумків» було запрошено директора Інституту медіа права Тараса Шевченка, який представляв результати роботи руху «Чесно». Андрій Сайчук підготував цікавий політично-лайфовий сюжет про перебіг передчасної виборчої кампанії на Харківщині, проте, на жаль, традиційно забув його збалансувати – у матеріалі представлено представників опозиції, громадських активістів, медіаекспертів, але нікого від влади або інших політичних сил.

Цікавим, інформативним і цінним – хоча б із того погляду, що інші канали не приділяють цій темі належної уваги (на цьому акцентує і Вахтанг Кіпіані: «Те, що українські медіа майже не приділяють уваги розгортанню громадянського конфлікту, свідчить як про рівень розвитку медіа, так і суспільства загалом»), – був передостанній блок програми, присвячений подіям у Сирії. До студії запросили президента Інституту сходознавства Національної академії наук України Олександра Богомолова, аби той висловив «український погляд» на ці події. Та все ж ані ця розмова, ані репортаж Анастасії Станко з Одеського кінофестивалю не змогли згладити враження, що творці «Підсумків» просто перестають тримати себе в руках і не можуть дати ради своїм емоціям, які, без сумніву, шкодять якості програми.

Верстка підсумкових телетижневиків 22 липня 2012 року

ТВі, «Підсумки з Вахтангом Кіпіані»

Богдан Ступка – найяскравіша постать національного театру та кіно останніх 20 років

Делегати Донецької обласної конференції Партії регіонів висунули Президента Віктора Януковича делегатом партійного з’їзду

Олександр Мамай – приклад політичної гнучкості

В Криму члени Курултаю так і не змогли визначитись з якою політичною силою йти на вибори

Міністр із надзвичайних ситуацій Віктор Балога демонструє нечуване для теперішнього владного олімпу вільнодумство

Рух «Чесно» оприлюднить результати моніторингу діяльності законодавців на предмет відповідності критеріям руху

Виборча кампанія на Харківщині

Події в Сирії

Статуетки золотих Дюків несподівано пішли не до фільмів із почуттям гумору, а до проблемних стрічок

Перший національний, «Підсумки тижня»

Пішов з життя Богдан Ступка

Захисники української мови офіційно припинили голодувати

Столична санепідемстанція закрила всі київські пляжі

Кондиціонери постачають у наші помешкання велику кількість хвороб

80% людей кажуть неправду щодня

13-річний Олег Красуля потребує допомоги небайдужих

Анастасія Небувайло пішла на поправку

ICTV, «Факти тижня»

Пішов із життя Богдан Ступка

Негода прокотилася Польщею та Україною

Аграрії страждають через вибрики природи

У Харкові напали на адвоката Тимошенко

Рейтинг подій тижня

«Факти тижня» дослідили туристичні смаки українців

У спеку в рази зростають продажі всіляких солодких напоїв

Завершився ІІІ Одеський міжнародний кінофестиваль

5 канал, «Час: Підсумки тижня»

На 71-му році життя помер Богдан Ступка

В Україні спалахнув медіа-скандал

Парламентські перегони-2012 мають стати безпрецедентно прозорими

Політсили вже зробили свої пропозиції виборцю

Вибори-2012 – перші за десятиріччя за змішаною системою

Для соціологів настає гаряча пора

Моніторинг здійснено громадською організацією «Телекритика» в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів у підсумкових інформаційно-аналітичних телепрограмах з навчальним відеокомпонентом» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Засади моніторингу дивіться тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кадр з відео / faktu-week.ictv.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1671
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду