Замовчаних тем менше, та більше порушень стандартів

Замовчаних тем менше, та більше порушень стандартів

4 Червня 2014
1660

Замовчаних тем менше, та більше порушень стандартів

1660
У представленні подій на Донбасі багато оцінок та припущень. Моніторинг замовчань важливих суспільно-політичних тем Першим національним за тиждень 12–18 травня 2014 р.
Замовчаних тем менше, та більше порушень стандартів
Замовчаних тем менше, та більше порушень стандартів

ГО «Телекритика» продовжує окремий моніторинг Першого національного. Цей державний телеканал фінансується з державного бюджету України коштом податків громадян. Саме тому вважаємо за необхідне посилити контроль за дотриманням цим мовником професійних стандартів. Особлива увага приділятиметься замовчаним темам.

Моніторинги за тиждень 12–18 травня дивіться тут, за 5–11 травня – тут, за 28 квітня – 4 травня – тут, за 21–27 квітня – тут, за 14–20 квітня – тут, 7–13 квітня – тут, 24–30 березня – тут, 17–23 березня – тут, 10–16 березня – тут, 3–9 березня – тут, за 24 лютого – 2 березня 2014 року читайте тут, за 3–9 лютого – тут, за 10–16 лютого – тут, за 17–23 лютого – тут.

Детально про методологію проведення моніторингу дивіться тут.

Узагальнений моніторинг усіх основних загальнонаціональних каналів за березень-2014 дивіться тут.

1. Загальна кількість суспільно-політичних тем, окремих фактів чи думок, важливих для повноцінної й невикривленої інформаційної картини кожного дня, замовчаних Першим національним у підсумкових випусках щоденних новин («Підсумки дня», ефіри щодня з понеділка до суботи о 21:00):

Тиждень

Загальна кількість важливих суспільно-політичних тем

З них замовчано Першим каналом

Кількість замовчаних
у % від всіх тем

05.19–05.25

424

215

51%

05.12–05.18

436

234

54%

05.05–11.05

551

292

53%

28.04–04.05

474

218

46%

21.04–27.04

506

304

60%

14.04–20.04

593

346

58%

07.04–13.04

527

315

60%

24.03–30.03

352

217

62%

17.03–23.03

429

255

59%

10.03–16.03

444

286

64%

03.03–09.03

434

287

66%

24.02–02.03

414

306

74%

17.02–23.02

493

414

84%

10.02–16.02

211

191

91%

03.02–09.02

212

185

87%

На звітному тижні тенденції щодо висвітлення тем залишалися сталими – тем, яких канал не висвітлював, стало менше, ніж у попередні тижні. Втім, кількість відчутних порушень стандартів інформаційної журналістики не зменшується. Навпаки, в окремих матеріалах порушення стандартів балансу думок, достовірності подачі інформації та особливо стандарту відокремлення фактів від думок є доволі грубими. Так, наприклад, у четвер, 22 травня в матеріалі про перебіг подій на Донбасі інформація про суперечки між різними групами терористів взагалі базувався на здогадках і припущеннях журналіста.

По днях – про що розповідав і про що не розповідав Перший національний протягом звітного тижня:

19 травня (понеділок) і події неділі 18 травня:

У понеділок 19 травня Перший національний розповідав про такі події на Донбасі. Бойовики захопили окружком у Шахтарську Донецької області. Після переговорів комісія продовжила роботу. Українські військові відбили атаку терористів на блокпост поблизу міста Амвросіївка в Донецької області – Міноборони. СБУ під Краматорськом захопила двох російських журналістів каналу LifeNews, яких підозрюють у тероризмі – СБУ. Затриманих терористів і російських журналістів доставлено до Києва – СБУ. Голову окружної виборчої комісії №44 в Донецьку звільнили з полону. В Донецькій області зменшилася кількість тих, хто підтримує сепаратистів – Тарута. У Слов’янську і Краматорську призупинено виплату пенсій і зарплат у зв’язку з захопленням інкасаторів терористами – Аваков. В. о. голови Луганської ОДА: з боку РФ на територію України постійно прибувають озброєні люди, тож скільки тепер на території області зброї – нікому не відомо.

Не повідомляв канал про такі події на Донбасі. У Краматорську в будинках зникли газ і світло. РНБО: затримані в Краматорську журналісти були частиною терористичної групи. У Горлівці біля міськради сепаратисти побилися між собою за владу в місті. На Донбасі через терористів зупинено рух вантажних потягів, це загрожує зупинкою численних підприємств та економічною катастрофою. Ватажок терористів Стрєлков у відчаї, тому що його «підлеглі» не воюють із київською владою, а займаються мародерством – заступник мера Донецька. Терористи в Донецьку погрожують спалити виборчу дільницю, якщо вона працюватиме в неділю на виборах президента. Терористи з ДНР заявили, що відкрили три своїх «представництва» в Росії. У Донецьку припинилося мовлення більшості телеканалів і радіостанцій. Вдалося звільнити волинського журналіста Шаповала після тритижневого полону і тортур донецьких сепаратистів. Терористи під Слов’янськом на очах у сім’ї розстріляли фермера за «зв’язки з “Правим сектором”». Українські військові знищили до 100 терористів під Слов’янськом. Аваков: в результаті дій учасників АТО в Слов’янську не загинув жоден мирний житель. Поблизу Слов’янська терористи обстріляли військових біля телевежі: один солдат загинув, двох поранено. У Маріуполі бойовики ДНР зірвали Марш миру. Луганські сепаратисти захопили будівлю облміліції і призначили своє «керівництво». На Луганщині терористи обстріляли трансформаторну станцію, зупинивши роботу феросплавного заводу. На блокпосту в Луганську терористи вбили водія легковика і поранили двох його пасажирок. Луганська міліція відмовилася підкорятися «міністру» терористичної ЛНР. До Луганська напередодні виборів привезли кілька тисяч чеченців. У Луганську сепаратисти ухвалили свою «конституцію» і обрали керівництво «республіки».

Про події в інших областях повідомлялося таке. МВС: у Будинку профспілок в Одесі 32 людини загинули від отруєння хлороформом. За масові заворушення з тяжкими наслідками МВС в Одесі заарештувало 12 людей, ще 22 розшукуються. СБУ попередила теракт на Куликовому полі в Одесі – терористи хотіли підірвати автівку в натовпі. У розслідуванні пожежі в Будинку профспілок допоможуть ізраїльські експерти. СБУ в Києві знешкодила угруповання, яке постачало вибухівку і зброю для терактів на сході, вилучено 2 кг пластида. Протягом двох тижнів до Дніпропетровська переїхало 60 жителів із Луганська, Слов’янська, Маріуполя і Донецька, переважна більшість – це сім’ї військовослужбовців та активісти місцевого Євромайдану.

Не повідомляв канал про такі події. Кандидат в мери Одеси Труханов виявився громадянином Росії з підмосковною пропискою. Керівники передвиборних штабів Гурвіца можуть бути причетні до подій 2 травня – Аваков.

Про події, пов’язані з анексією Криму, повідомлялося таке. У Сімферополі «самооборона Криму» затримала журналіста Пашаєва, який вів пряму трансляцію з траурного мітингу кримських татар. МЗС просить ООН відреагувати на затримання в Криму українських режисера і журналіста. Заарештованого в Криму українського режисера Сенцова ФСБ етапувала до Москви і звинувачують у підготовці та організації теракту. Пашаєв розповів, що крім нього «самооборонці Криму» затримали ще трьох журналістів, оператора і випадкового перехожого, який за них заступився. Пашаєв розповів, що його з іншими затриманими 7 годин били, допитували і обікрали, забравши дорогу знімальну техніку.

Не повідомляв канал про такі події в Криму. Аеропорти Криму залишаються зачиненими через підвищений ризик для безпеки польотів над окупованою територією – Мінінфраструктури. Чубаров закликав Кремль визначитися зі ставленням до кримських татар. Понад 7 тисяч татар покинули Крим через тиск окупантів – постпред України в ООН. Генпрокуратура прокоментувала допит польського кореспондента в Криму: ФСБ відкрито переслідує журналістів. Кримські татари на жалобному мітингу ухвалили резолюцію з вимогою статусу національно-територіальної автономії. Окупанти напередодні річниці депортації кримських татар у Сімферополі провели масштабні навчання ОМОНу з розгону мітингів. Піші колони татар на мітинг в Ак-Мечеть супроводжували бойові вертольоти і ОМОН. Турчинов висловив солідарність і підтримку кримським татарам у річницю депортації. Джемілєв закликав татар відстоювати свої права. Російські військові вертольоти намагалися зірвати жалобний мітинг кримських татар у Бахчисараї. У Криму Росія застосовує «північнокавказькі практики», коли люди зникають безслідно – правозахисники. У Севастополі люди протестують проти рішення окупаційної влади знести майже добудований житловий будинок. Окупаційна влада Криму відмовилася дати кримським татарам квоти в органах влади. Росія закрила Крим для українських продуктів.

Про реакції української влади, пов’язані з цими подіями, повідомлялося таке. Вибори відбудуться на всій території України всупереч підступам терористів, – прем’єр-міністр Яценюк. Яценюк: в окремих населених пунктах будуть труднощі з проведенням голосування, але їх небагато, і це не вплине на результати голосування. Генпрокуратура відкрила низку проваджень, пов’язаних зі спробами бойовиків зірвати президентські вибори. Аваков: правоохоронці працюватимуть у день виборів у посиленому режимі, у гарячі регіони прибудуть міліціонери зі спокійних областей. Яценюк: пряма відповідальність за проведення виборів 25 травня на керівниках областей. СБУ: загалом за час проведення антитерористичної операції загинули 24 українських військовослужбовця.

Не повідомляв канал про такі реакції. На Луганщині й Донеччині майже не залишилося міліції, яка б виконувала свої завдання – Турчинов. Турчинов: Росія не має права в однобічному порядку переривати постачання газу в Україну. Бойовики бандформувань на сході України регулярно стріляють по медиках – Міноборони. Коваль попереджає, що «миротворчу» російську армію в Україні зустрінуть вогнем. Турчинов: Україна готовить до Росії позов до міжнародного арбітражу на 100 млрд доларів за окупацію Криму.

Про закордонні реакції на українські події канал повідомляв таке. Путін наказав відвести війська від українських кордонів. Генсек НАТО не підтверджує відведення російських військ від кордонів України. Расмуссен закликав сепаратистів на сході України скласти зброю, а Росію – врешті-решт відвести свої війська. Тимчук: імовірність вторгнення військ сусідньої держави на нашу територію досі ще залишається. МЗС Словаччини: Братислава не бачить перешкод для використання своєї ГТС у реверсному режимі для постачання газу до України. Лавров: у Росії немає претензій до Словаччини щодо реверсу газу в Україну.

Не повідомляв канал про такі реакції. Більдт: будь-яка подальша агресія проти України призведе до дуже жорстких санкцій. Генпрокуратура Німеччини розслідує викрадення в Україні спостерігачів ОБСЄ. Заступник директора ВДТРК Кісєльов пояснив помилкою техперсоналу показ каналом «Росія 1» звірств росіян у Чечні як звірств учасників АТО в Україні.

З інших тем Перший національний повідомляв про такі. Магера: через напади терористів більша частина виборчих дільниць у Донецькій та Луганській областях не має навіть попередніх списків виборців. Уся інформація про перебіг виборів та виявлені порушення надходитиме в оперативний штаб, який сформують при ЦВК. Біля відділків реєстрації виборів по всій країні вишикувалися чималі черги іногородніх. Найбільше скупчення в столиці. СБУ заморозило рахунки Курченка. Курченко ввозив нафтопродукти в Україну як транзитні, але потім їх тут реалізовував. Податки з цих операцій не сплачувалися взагалі. Аваков: реалізація нафтопродуктів Курченком здійснювалася за допомогою високопоставлених чиновників: Клименка, Артема Пшонки, Олександра Януковича. Майно Курченка в Україні під арештом. А ще – 80 тисяч тонн нафтопродуктів. Петренко: Мін’юст ініціював створення бізнес-палати, котра займатиметься поверненням награбованих грошей до держбюджету. Петренко: в Україні створюють єдині центри надання адміністративних послуг за прикладом Грузії.

Не повідомляв канал про такі події. СБУ оприлюднила архівні документи про Великий терор 1937 року. Турчинов закликав Мін'юст розглянути матеріали ГПУ і СБУ про антиконституційну діяльність Компартії України. В Україні уповільнився спад промвиробництва. 71% громадян вважають, що українська мова повинна бути єдиною державною, 25% – за держстатус російської – соцопитування Центру Разумкова. Лише 5% громадян за повернення Януковича на посаду президента, 90% – проти цього – соцопитування Центру Разумкова. Вітчизняним ЗМІ довіряють понад 60% українців, російським близько 13% – соцопитування Центру Разумкова. ЦВК завершила реєстрацію міжнародних спостерігачів на виборах, зареєстровано близько 2,8 тисяч. Оточення Януковича незаконно вивело за кордон близько 100 млрд доларів – міністр юстиції. СБУ надала Мін'юсту матеріали про аниконституційну діяльність КПУ. СБУ заарештувала численні рахунки Януковича, Якименка й Захарченка. СБУ: Курченко незаконно придбав групу «УМХ», футбольний клуб «Металіст», Одеський НПЗ і мережу автозаправок у Німеччині. Прихований дефіцит бюджету в 2013 році склав 800 млрд грн, більшість цих грошей було виведено в оффшори – міністр юстиції. Яценюк: на президентських виборах забезпечено широку політичну конкуренцію.

20 травня (вівторок):

У вівторок про події на Донбасі канал повідомляв таке. Марш миру провели в Донецьку, Маріуполі та інших великих містах Донецької області. Ініціатор – Ахметов (у матеріалі є оцінки й висновки: «Ініціатором заходів став найвпливовіший український бізнесмен… Людям набридли залякування російських засланців, та розгул бандитизму представників так званої Донецької народної республіки… Всі одностайні… Він категорично висловився про терористів, які нині хазяйнують у кількох містах Донбасу»). На підприємствах та стадіоні Ахметова опівдні пролунав гудок, як попередження про можливий страйк та проти сепаратизму (є оцінки: «Тим самим показали сепаратистам, що Донбас – це Україна»). Тимчук: терористи готують коридор у районі села Дмитрівка Донецької області для вивезення поранених та вбитих. Українські десантники знищили два блокпости терористів у Краматорську. В мережі з’явилося відео, як жінки проганяють озброєних терористів з вулиці Краматорська. На Донбасі бойовики захопили 11 окружкомів, існує погроза захоплення ще восьми – ЦВК. В Артемівську терористи погрожували вбити директора школи, якщо там відкриється виборча дільниця. На Донбасі люди відмовляються працювати в комісіях, адже бояться за своє життя, а безпеку їм ніхто не гарантує. У Донецьку сепаратисти палицями трощили автівки, які підтримали акцію «За мирний Донбас» прапорами та сигналами. Терористи в центрі Донецька обстріляли з автоматичної зброї вертоліт українських військових, місцеві міліціонери їм не заважали. «Спікер» самопроголошеної ДНР заявив про початок «націоналізації підприємств», у тому числі заводів Ахметова. Донецька міська влада: захоплені підприємства не що інше, як бандитизм. У Слов’янську внаслідок стрілянини бойовиків у житлових кварталах постраждали приватні будинки. У Слов’янську під час мінометного обстрілу з житлових кварталів поранено 4 українських військових. На центральній вулиці Слов’янська вщент розбомблено три хати. Українські війська перебувають за 5 км від місця події. З 12 квітня до міських лікарень звернулося з різними видами травм 55 людей, троє з них померли – міськвідділ охорони здоров’я Слов’янська. Маріупольскі металурги починають страйк проти сепаратизму.

Не повідомляв канал про такі події на Донбасі. У Донецькій області коло кордону з Росією бойовики встановлюють бетонні блокпости. Звільнений із полону волинський журналіст Шаповал розповів про тортури в таборі терористів, поставлені на потік. У Горлівці бойовики напали на управління хімзаводу. Полковника Нацгвардії Лебедя звільнили з двотижневого полону терористів. Терористи обстріляли наметове містечко АТО між Слов’янськом та Ізюмом. У Донецьку біля СБУ сталася сутичка між терористами. На в’їзді до Донецька терористи перекрили трасу. У Слов’янську і Краматорську Мінсоцполітики тимчасово призупинило виплату пенсій через напади терористів на працівників соцсфери. Терористи захопили виборчу комісію в Маріуполі, поранено члена комісії. Луганська облрада не збирається розпускатися і передавати повноваження терористам із ЛНР. «Луганська народна республіка» попросила ООН визнати її незалежність.

З подій в інших областях канал повідомляв лише про те, що на військовому аеродромі Кульбакін поблизу Миколаєва цілодобово проводяться льотні тренування. Не повідомляв про те, що підприємства Дніпропетровщини підтримали мітинг проти війни на Донбасі.

Про події в Криму канал не повідомляв цього дня нічого, зокрема про таке. З Криму було виведено ще чотири кораблі ВМСУ. У планах «Газпрому» поки що нема газифікації Криму. Україна офіційно повідомила країни Міжнародної морської організації про небезпеку судноплавства в портах окупованого Криму. У Криму «самооборона» побила і затримала журналіста телеканалу «Дождь» і зламала відеоапаратуру.

Про реакції української влади на події канал повідомляв таке. У ВР не проголосували за законопроект про посилення відповідальності за фальсифікації на виборах та підкуп виборців. ВР ухвалила закон про пільги для мобілізованих українців. ВР дозволила голосувати військовослужбовцям не лише з паспортом, а й із військовим квитком. ВР внесла зміни до законодавства, які дозволяють українським військовикам використовувати авто юридичних осіб на час особливого періоду. МЗС: висловлювання Медвєдєва свідчать про неповагу до всього світу, бо цим Росія порушує міжнародні домовленості і не сприймає іншої мови, як мову санкцій. Яценюк: передоплати за російський газ від України не буде, оскільки Москва збільшила ціну вдвічі без жодних підстав, керуючись лише політичною ситуацією. Яценюк: ціну на російське блакитне паливо український уряд збирається з’ясовувати у Стокгольмському арбітражному суді. Яценюк запропонував Європі купувати газ на україно-російському кордоні та підписати відповідну угоду з компанією «Газпром». Нині це відбувається на західному кордоні України з Європою. Ярема: слідчі вже встановили винуватців у вбивстві 46 активістів Майдану. Загалом за офіційними даними загиблих 106.

Не повідомляв канал про такі реакції. Україна через ОБСЄ вимагає від РФ пояснити цілі проведення військових навчань в день виборів. СБУ заявляє про використання російськими телеканалами в новинах про Україну «ефекту 25-го кадру». СБУ: журналісти російського телеканалу LifeNews зізналися в тому, що до України вони приїхали, щоби супроводжувати терористів і висвітлювати їхню незаконну діяльність. МЗС не фіксує відведення російських військ від кордонів України. Аваков закликає міліцію Донбасу не виконувати наказів лідерів терористів. Прикордонники стверджують, що на відстані 10 км від українського кордону військ РФ нема. Прикордонники не пропустили в Україну понад 200 екстремістів із Росії. ВР підвищила пенсії сім’ям загиблих військовослужбовців. ВР прирівняла учасників АТО до учасників бойових дій.

Про закордонні реакції канал повідомляв цього дня таке. Медвєдєв заявив, що Росія не збирається гарантувати територіальну цілісність України. Медвєдєв попередив: повага до українських виборів ще не означає їх визнання. Меркель закликала Путіна сприяти виборам в Україні та визнати їхні результати. Путін та Сі Цзиньпін у спільній заяві щодо України засудили дії тих, хто втручається в чужі справи, та практику застосування односторонніх санкцій (у матеріалі є оцінки: «тим часом російський президент зміцнює свої тили в Азії… Спільну мову політики знайшли вже після першої зустрічі»).

Не повідомляв канал про таке. Петиція з вимогою внести Росію до списку країн – спонсорів тероризму на сайті Білого дому набрала 100 тисяч голосів і має бути розглянута. США досі не бачать відведення Росією військ від українського кордону – Держдеп. Швейцарія розширила санкційний список на 13 осіб, у тому числі туди потрапив нардеп Царьов. Польські військові експерти упізнали на відео донецьких бойовиків зброю польського виробництва, свого часу продану Грузії. Услід за Путіним наказ відступити від українських кордонів дав міністр оборони РФ.

Про інші теми канал повідомляв таке. Рада ухвалила Меморандум: децентралізація влади і гарантії російській мові. 73% респондентів висловилися за унітарну державу – опитування СОЦІС, Київського міжнародного інституту соціології та соціологічної групи Рейтер. Парламент ратифікував меморандум з ЄС про виділення Україні 1 млрд євро. Україна отримала перші 100 млн євро допомоги від ЄС. Активісти Майдану пікетували Генпрокуратуру, вимагаючи перевірити, чи на законних підставах діє КПУ. Кабмін ухвалив постанову про продаж з аукціону арештованого майна Януковича та його оточення. ЗНО у Луганській та Донецькій областях перенесуть на липень.

Не повідомляв канал про таке. Прокуратура підозрює Арбузова в розтрачанні 120 млн грн з бюджету при створенні телеканалу БТБ. Державні шахти за чотири місяці року збільшили збитки майже до 5 млрд грн. Пашинський заявляє про викрадення частини майна з «Межигір’я». Генпрокуратура відкрила 563 справи про розкрадання бюджетних грошей при Януковичі. Україна більш як у 100 разів збільшила імпорт газу з Угорщини. Родичі героїв Небесної сотні почали проводити власні розслідування, будучи незадоволені ходом офіційного слідства. Генпрокуратура: 2,5 тисячі державних посадовців притягнуто до відповідальності за зловживання у використанні бюджетних грошей.

21 травня (середа):

У середу канал повідомляв про такі події на Донбасі. На промислових підприємствах східного регіону другий день триває акція за єдність України. Ахметівська група «Метінвест» обіцяє щодня проводити акції протесту проти бойовиків на Донбасі. У Горлівці протистояння у групах сепаратистів – між прихильниками Абвера і Бєса (матеріал побудований на здогадках і припущеннях, наприкінці оцінки журналіста: «Поки терористи ділять владу між собою, донеччани збираються і надалі протестувати проти бандитизму та мародерства. Збираються відстоювати своє місто, незважаючи на погрози агресивних молодиків»). Військові затримали двох російських диверсантів із ПЗРК і РПГ. Цей арсенал раніше був на озброєнні батальйону української морської піхоти у Феодосії. Патріарх Філарет освятив і передав автобус із власного автопарку другому батальйону Національної гвардії, який вирушає на Донбас. Самопроголошений мер Слов’янська Пономарьов пригрозив лідерам ДНР, що невдовзі його армія прийде в Донецьк наводити лад.

Не повідомляв канал про такі події. Ватажку терористів Стрєлкову Генпрокуратура інкримінує створення терористичної організації і здійснення терактів в Україні. Українські військові взяли під контроль сім районів Донецької області. Батальйон «Донбас» поставив ультиматум співробітникам ДАІ, які перейшли на бік сепаратистів. Правоохоронці затримали самопроголошену «мера» Тореза за посягання на територіальну цілісність України і участь у терористичній діяльності. У моргах Краматорська – від 50 до 100 трупів терористів, бойовики готують «коридор» для вивезення тіл в РФ – АТЦ. Терористи обстріляли військову частину в Артемівську. Кореспондент російського каналу «ЛайфНьюз» допомагав терористам під Краматорськом при обстрілі українських позицій – відеодоказ. Терористи погрожують «повісити на георгіївських стрічках» жінок, які проганяли їх із вулиць Краматорська. Донецька міліція «не помічала», як сепаратисти палицями та камінням трощили автівки учасників акції «За мирний Донбас». Двох бійців спецпідрозділу «Альфа», які отримали поранення під Слов’янськом, відправили на лікування в Тель-Авів. Терористи блокують виборчкоми в Маріуполі й викрадають печатки та документи. У Маріуполі поширюється мародерство, місцевими бойовиками керує «Чечен». Керівництво батальйону «Азов» переконане, що під час подій в Маріуполі 9 травня їх було зраджено. «Губернатора» Луганщини Болотова Генпрокуратура звинувачує в створенні терористичної організації. На Луганщині терористи заблокували роботу склозаводу. У Червоному Лучі Луганської області бойовики захопили будівлю виконкому, де мав працювати окружком.

Про події в інших областях канал повідомляв таке. У Миколаєві відбувся третій круглий стіл національної єдності, хоча раніше його планували провести в Донецьку. У Кіровограді прощалися з українським льотчиком, майором Сабадою, який загинув 2 травня під час АТО у Слов’янську. Відпустити українського режисера Олега Сенцова вимагали під посольством Росії в Києві кінематографісти.

Не повідомляв канал про такі події. Уздовж кордону Харківщини з Донецькою і Луганською областями облаштували 36 блокпостів від сепаратистів. В. о. мера Миколаєва сепаратисти прислали голову собаки і муляж гранати. Невідомі спалили гараж нардепа Царьова в Дніпропетровську.

Про події в Криму канал повідомляв, що окупаційна влада Криму вивезла з «Ощадбанку» понад 32 млн грн, які призначалися на соціальні виплати малозахищеним кримчанам.

Не повідомляв канал про таке. Окружний адмінсуд Києва скасував антиконституційні рішення Севастопольської міськради, що ухвалювалися у лютому-березні 2014 року. У Криму поромна переправа з РФ не справляється з перевезенням вантажів – у чергах стоять сотні машин. Росія обмежила перелік дозволених у Криму українських продуктів. У Криму окупаційна влада заморожує роботу вантажних портів, оскільки без перевезень через Україну працювати неможливо.

З реакцій української влади канал повідомляв про такі. Яценюк заявив про неможливість двосторонніх переговорів із Росією в поточних умовах. Турчинов: на Донбасі зростає підтримка дій Києва. Ахметов: місцевому населенню із самопроголошеними представниками ДНР не по дорозі.

Не повідомляв канал про такі реакції. Турчинов: влада готова очистити схід від терористів і забезпечити проведення виборів. Яценюк вважає, що ситуація на Донбасі «розвернулася в інший бік», до поліпшення. РНБО створить український телеканал для трансляції за кордоном.

Із закордонних реакцій на українські події канал повідомляв таке. Баррозу попередив Москву: не можна перекривати газ, поки йдуть переговори. Росія не повинна використовувати газ як зброю проти України – єврокомісар.

Не повідомляв канал про таке. Кількість внутрішніх біженців в Україні досягла 10 тисяч – ООН. ЄС привітав Меморандум про мир і згоду, прийнятий ВР. Єврокомісія буде моніторити фінансову діяльність «Нафтогазу» і «Укравтодору». Австралія розширила санкції проти Росії. Путін каже, що відвів війська від українських кордонів, і порадив Заходу «краще дивитися» з космосу. Міноборони РФ каже, що відведення військ від кордонів України триватиме до 1 червня. Китай не допомагатиме Росії будувати міст із Кримом. Держдума Росії вимагає звільнити затриманих журналістів телеканалу Life News. Принц Чарльз прирівняв дії Путіна в Україні до дій Гітлера в 30-х роках.

З інших тем канал повідомляв про таке. Яценюк: уряд на виїзному засіданні ухвалив рішення виділити гроші для придбання бюджетним коштом 80 квартир для постраждалих від вибуху в Миколаєві. Понад 700 міжнародних спостерігачів вже прибули до України на час передвиборчих перегонів. КВУ: Близько 70% виборців прийдуть на дільниці 25 травня. «Газпром» постачатиме газ до Китаю впродовж найближчих 30 років, сума контракту – 400 мільярдів доларів. На Андріївському узвозі активісти провели акцію «За пішохідний Київ» і закликали водіїв не їздити тут і не нищити історичну пам’ятку. Вагон дружби і миру буде постійно курсувати між Львовом та Одесою. По дорозі зі Львова до Одеси перед рухом поїзда миру хтось виклав на колію шину з написом «Стоп».

Не повідомляв канал про такі події. Державний борг України за квартал знизився на 7,2 млрд доларів. З КПУ вийшла нардеп Калетнік, єдина мажоритарниця фракції, – тож фракція, за регламентом ВР, втрачає право на існування. Держлікслужба пропонує Кабміну скасувати повторну реєстрацію європейських ліків в Україні. Генпрокуратура почала розслідування стосовно Януковича й Захарченка за фактом незаконного тиску на Митрополита Володимира. Лише 17% дільниць на Луганщині і 31% на Донеччині отримали списки виборців – ЦВК. НБУ до вересня обіцяє оприлюднити інформацію про власників всіх банків. Дружина Арбузова намагалася зняти готівкою в українському банку 50 млн грн. МВС і ГПУ зустрілися з родичами загиблих на Майдані й повідомили, що встановлено вбивць 46 загиблих, семеро з них заарештовано.

22 травня (четвер):

Про події на Донбасі цього дня канал повідомляв таке. У бою під Волновахою Донецької області загинуло 16 українських військових. Є жертви серед мирного населення (оцінки й висновки: «Волноваха майже за сто кілометрів від зони активних дій терористів Слов’янська та Краматорська. Тому цей напад для українських військових був неочікуваним»). Терористи спробували прорвати кільце АТО в Донецькій та Луганській областях на російському кордоні. В результаті бою під Волновахою в лікарні доправлено 30 людей із вогнепальними пораненнями. Терористи повідомляють про 25 поранених під Волновахою. Турчинов: у бойовиків була мета атакувати й захопити місто Волноваху. Українські військові не дали цього зробити. Підрозділи добровольчого батальйону «Донбас» взяли під контроль адміністративні будівлі у Володарському районі Донецької області. Тимчук: донецькі терористи перекрили перекидають свої сили в район Слов’янська. Один військовий загинув, двох поранили в бою поблизу села Рубіжного та міста Лисичанськ на Луганщині. Терористи підірвали пішохідний міст через Сіверський Донець та обстріляли колону техніки, що передислоковувалась українськими військовими. Бойовики тричі штурмували прикордонний пропуск Станичне-Луганське, поранено кількох українських військових. Парубій: атаки на прикордоний пропуск були здійснені як з боку Луганська, так і з боку Російської Федерації. Прикордонники на пункті Краснодон Луганської області не дали перетнути кордон трьом КамАЗам, які намагалися увірватися в Україну з боку Росії. Міненерго: терористи захопили 4 шахти «Лисичанськвугілля» заради вибухівки. Терористи «ЛНР» оголосили «військовий стан». Лідер луганських сепаратистів Болотов закликав Путіна ввести свої війська в Україну. Голова Луганської облради Голенко закликає припинити АТО, яка на його думку є війною з власним народом.

Не повідомляв канал про таке. У Костянтинівці Донецької області терористи «націоналізують» заводи «на потреби ДНР». За фактом бою під Волновахою відкрито кримінальні справи за статтями «теракт» і «службова халатність». Донецька залізниця скасувала 5 потягів через блокування мосту бойовиками. Мер Донецька звернувся до містян із закликом самотужки захищати свої життя і майно, бо міліція не здатна їх захистити. Терористи «ДНР» намагалися знищити тираж спецдодатків до донецьких газет щодо єдності України. Терористи обстріляли житловий масив у Слов’янську. У Луганській області через дії терористів скасували ряд потягів. У Лисичанську терористи «ввели» віськовий стан і заблокували в’їзди до міста. Терористи на Луганщині закликають людей ставати «живим щитом» проти українських військових.

Про події в інших областях повідомлялося таке. У харківському військовому шпиталі на ноги ставлять українських вояків, які постраждали під час антитерористичної операції. У Черкасах СБУ затримало офіцера навчального центру військової частини, який у соцмережах закликав воювати з нинішньою владою і шукав спільників для боротьби. СБУ затримало колишніх правоохоронців у Києві й вилучила в них цілий арсенал зброї.

Не повідомляв канал про такі події. СБУ затримала одесита, який вербував бойовиків для відправлення на Донбас. У Харкові затримали снайпера двох чеченських кампаній. Російський військовий вертоліт порушив повітряний простір України в Сумській області.

З подій довкола окупації Криму канал не повідомляв про те, що «Ощадбанк» документує збитки, завдані окупантами Криму, і подаватиме на Росію до міжнародного суду.

Про реакції української влади на ці події канал повідомляв таке. Яценюк закликає терміново скликати засідання РБ ООН, Україна готова представити докази проти РФ. Яценюк: при сприянні російської влади здійснюються прориви державного кордону України озброєними терористами, які готують на території Росії. Турчинов закликав провести молитву за Україну в церквах всіх конфесій. Предстоятель УПЦ КП Філарет: усі церкви пристали на пропозицію провести всеукраїнську молитву за мир у Софії Київській. Філарет: треба створити у Верховній Раді комісію, яка би справедливо розподіляла благодійні кошти сім’ям загиблих на Майдані. Оскільки родини не отримують те, що народ дав на їх утримання. Генпрокуратура почала розслідування діяльності колишніх міністрів оборони. Яценюк: уряд виділив 100 млн грн на закупівлю 22 БТРів для армії й Нацгвардії.

Не повідомляв канал про такі реакції. ЦВК просить спостерігачів узгоджувати свою поїздку на схід країни з МВС і МЗС для безпеки. Уряд випустив «військові» облігації на понад 1 млрд грн, загалом потреби ЗСУ оцінює в 10 млрд грн. Парубій заявляє, що під Ростовом росіяни створили базу підготовки терористів для дестабілізації сходу України. Парубій: російські ЗМІ є одним із ключових елементів гібридної війни проти України. Росія не дає Україні відповіді на запит щодо оглядового польоту над російською територією в рамках договору про відкрите небо – МЗС.

Із закордонних реакцій на українські події канал повідомляв у четвер таке. НАТО зафіксувало активізацію російських військ на кордонах з Україною, можливо, це є свідченням підготовки до відведення військ. Представник ОБСЄ Ішингер заявив, що Росія надсилає сигнали про бажання деескалації конфлікту. Сікорський: якщо Росія спробує зірвати чи відмовиться визнавати вибори в Україні, на неї чекатимуть нові санкції. Російський бізнес-форум у Петербурзі ігнорують лідери найбільших міжнародних компаній. Росія вимагає у Великої Британії роз’яснень щодо ймовірних висловлювань принца Чарльза про Володимира Путіна.

Не повідомляв канал про такі реакції. Пентагон підтверджує відведення частини військ РФ від кордонів з Україною. ЄС готовий купувати газ на кордоні Росії і України. ЄС розробив план на випадок припинення постачання газу Росією. Сепаратисти на сході України втрачають підтримку місцевого населення – представник ОБСЄ в Україні.

З інших тем канал повідомляв про такі. Набули чинності зміни до виборчого законодавства, які унеможливлюють зрив перегонів при неявці членів комісії. Роботу половини виборчих дільниць Донеччини заблоковано бойовиками «ДНР» (оцінка-узагальнення: «більшість донеччан налаштовані прийти на вибори»). Податкова заарештувала рахунки газети «Вєсті» і проводить обшук в офісі видання. Під час обшуку в кабінеті головреда газети «Вєсті» знайшли 1,5 млн грн готівки. Добровольці Національної гвардії в селі Нові Петрівці на Київщині провели показове навчання для прем’єр-міністра Яценюка. Кияни зібралися біля пам’ятника Шевченку в дату його перепоховання.

Не повідомляв канал про такі події. Цушко знімає свою кандидатуру з виборів президента. Генпрокуратура відкрила справу проти кількох екс-керівників Міноборони і Генштабу армії за службову халатність. На Оболоні зафіксовано масовий підкуп виборців кандидаткою в Київраду Славною, а її охоронці побили голову виборчої комісії. Генпрокуратура передала до суду справу про знущання силовиків над активістом Майдану Гаврилюком. Генпрокуратура почала досудове розслідування щодо Лавриновича і Лукаш за перевищення повноважень з важкими наслідками і служовий підлог. МЗС: на президентських виборах в Україні буде понад 2 тисячі 700 спостерігачів. Держприкордонслужбу пікетували з вимогою відставки її керівника Миколи Литвина.

23 травня (п’ятниця):

Про події на Донбасі канал повідомляв цього дня про таке. В Донецьку терористи намагаються викрасти з лікарні поранених бійців батальйону «Донбас» – партія «Свобода». Батальйон «Донбас» потрапив у засідку. Втрати батальйону «Донбас» у бою під Карлівкою – 4 загиблих та 9 поранених. Бійці батальйону «Донбас» потрапили в засідку бойовиків через зраду – командир батальйону. Ярош: під прикриттям бійців «Правого сектору» батальйону «Донбас» вдалося відійти в район Красноармійська до українського військового блокпосту. Полонених бійців батальйону «Донбас» їхнє керівництво намагалось обміняти. Один із лідерів терористів Безлер заявив, що обміну не буде, адже полонених вони розстріляли. Бійці батальйону «Азов» звільнили міськраду Тореза від терористів. У Донецькій і Луганській областях половина окружкомів заблокована терористами. Із 40 ДВК в Артемівську поки що вдалося відкрити лише 14. В Артемівську Донецької області терористи заблокували міськраду і вимагають скасувати вибори. До Донецька не вдалося завезти бюлетені. КВУ: щодня з Донбасу надходить інформація про нові захоплення окружних виборчих комісій. ЦВК переніс 5 окружкомів Донецька до аеропорту через дії терористів. Утікачка зі Слов’янська народила 7-місячне маля, щойно приїхала до Києва.

Не повідомляв канал про такі події на Донбасі. В Горлівці бойовики увірвалися до школи, де шукали виборчі бюлетені. У Донецькій і Луганській областях виникли проблеми зі зв’язком через пошкодження ліній бойовиками. Жителі Донецька вийшли на вулиці міста охороняти порядок разом із міліцією – МВС. На блокпосту біля Донецька терористи вбили не менше трьох мирних громадян. Терористи в Донецьку виносять із дільниць офісну техніку і забирають у членів ДВК посвідчення. Стрілок погрожує застосувати артилерійську зброю в Слов’янську. Терористи взяли в заручники співробітника банку і викрали 7 інкасаторських машин у Луганську. У Рубіжному Луганської області бойовики обстріляли вокзал. Луганська облрада висловила недовіру губернатору області. В Сєвєродонецьку Луганської області бойовики викрали главу місцевого виборчого штабу «Батьківщини». На Луганщину з Росії прикордонники не дали проїхати 4 вантажівкам зі зброєю.

Про події в інших областях канал повідомляв таке. Волинь у жалобі за загиблими під Волновахою на Донеччині. Своє життя за Україну віддали 10 волинян. Усі сім’ї загиблих під Волновахою отримають по 100 тисяч гривень допомоги від обласної влади. Волинська облрада виділила 3  лн грн на потреби армії. У Дніпропетровську міліція вилучила в офісі однієї з організацій сепаратистські листівки.

Не повідомляв канал про такі події. У Харкові бізнесмени створили благодійний фонд допомоги військовим і силовикам. СБУ вилучила в жителя Херсона арсенал зброї і боєприпасів. На Дніпропетровщині озброєні люди назвалися «Правим сектором» і заблокували відділ міліції Першотравенська.

Про події в Криму повідомлялося таке. Кримські біженці провели в Києві з’їзд, щоб поговорити про свої проблеми: житло, працевлаштування, правова підтримка, навчання та медичну допомогу. За офіційними даними, близько 8 тисяч людей були змушені виїхати з Криму після російської окупації. На знак протесту проти анексії Криму випускники севастопольської гімназії №5 імені Лесі Українки прийшли на останній дзвоник в українських вишиванках.

Не повідомляв канал про такі події в Криму. У Криму на кримських татар чиниться тиск – Amnesty International. Окупаційна влада Криму не збирається домовлятися з Україною про купівлю води через Північно-кримський канал.

Про реакції української влади повідомлялося таке. Матері солдатів вимагають від Волинської обласної влади, уряду й Міноборони забезпечити належною амуніцією та зброєю їхніх дітей, які захищають Батьківщину. До українських військових надішлють мобільні виборчі комісії. АТО в день виборів не будуть проводити, а всі сили Нацгвардії і міліції спрямують на охорону дільниць. У МВС розробили спеціальну карту, яка відображатиме всі правопорушення на день виборів. СБУ затримала п’ять диверсійно-терористичних груп у Києві, Черкасах і Павлограді. Вони планували 25 травня підривати мости, житлові будинки. СБУ ліквідувала банки й офіси, де відмивали гроші на проведення операцій для зриву виборів. СБУ: знешкоджено вірус, який мав знищити результати голосування. Український МЗС привітав заяву Путіна про те, що РФ після виборів працюватиме з українською владою. Яценюк розповів міністрам ЄС про загрози для проведення голосування 25 травня у кількох гарячих точках на Донбасі. Турчинов на зустрічі з Олбрайт заявив, що на більшій території країни вибори пройдуть прозоро і демократично.

Не повідомляв канал про таке. Міноборони стверджує, що українські силовики стискають кільце навколо терористів. МЗС вимагає від Кремля припинити створювати нестабільність на кордоні. У день виборів СБУ не проводитиме військових операцій. Затримані співробітники російського каналу LifeNews інформували терористів про розположення українських військ – МВС. Генпрокуратура має докази, що терористами на Сході країни керує Росія. Мінфін відзвітував, що купили армії за додаткові 7 млрд грн. За добу сили АТО знищили 20 бойовиків, армія втратила двох бійців.

Про закордонні реакції повідомлялося таке. Росія з повагою поставиться до вибору українського народу на виборах 25 травня – Путін. Але досі вважає чинним президентом Януковича. Росія не відправляла своїх спостерігачів на українські вибори, оскільки побоюється за їхню безпеку. ЄС готовий збільшити фінансову допомогу для проведення реформ в Україні – МЗС Данії, Норвегії, Естонії.

Не повідомляв канал про такі реакції. В Єврокомісії готові до другого етапу спрощення візового режиму українцям. Генсек ООН висловив занепокоєння кривавим терактом на Донбасі за три дні до виборів. Росія поскаржилася в ОБСЄ на затримання співробітників LifeNews українською спецслужбою.

З інших тем канал повідомляв про такі. Генпрокуратура оголосила Арбузова в розшук. Україна збільшила імпорт газу з Угорщини на 40%. У Києві показали кінострічку столичних студентів-кінематографістів «Чорний зошит Майдану».

Не повідомляв канал про такі події. ЦВК зареєструвала російських спостерігачів на вибори президента. Глави українських церков на зустрічі з Турчиновим висловилися про важливість захисту територіальної цілісності України. СБУ ліквідувала вірус, який 25 травня міг знищити базу даних на сервері ЦВК. Податкова каже, що обшуки газети «Вєсті» пов’язані з незаконними конвертаційними діями підприємства. Київський окружний адмінсуд захопили невідомі у камуфляжі.

24 травня (субота):

У суботу про події на Донбасі канал повідомляв про таке. На Донеччині та Луганщині з 34 комісій половину захопили сепаратисти. МВС: у Донецькій області з 22 окружних комісії 9 не працює. Голова ЦВК ДНР: печатки і штампи всіх окружних комісій відібрано. КВУ: терористи Донбасу роблять все, щоб вибори не відбулися. У Мар’їнці Донецької області терористи викрали главу окружкому і спалили всю виборну документацію. У батальйоні «Донбас» з’ясували, що військових під Карлівкою розстрілювали з автоматів Калашникова сотої серії, які є на озброєнні лише в РФ. Є відеопідтвердження того, що на сепаратистських блокпостах Донбасу перебувають чеченці. МЗС: бойовики на семи автівках прорвалися через кордон біля пункту Дубрівка Донецької області. Донецькі сепаратисти: жодна виборча дільниця у місті не відкриється. У центрі Донецька жителі трощили скриньки для голосування, які сепаратисти забрали з місцевого окружкому. Бойовики намагалися прорвати кільце АТО під Слов’янськом. Терористи намагаються втекти від АТО у Слов’янську під виглядом мирних жителів. Бойовики в Слов’янську намагаються оточити блокпости українських військових і обстрілюють їх з гранатометів. МВС: по Луганську з 12 окружних комісій 8 не працюють через захоплення приміщення та оргтехніки. У Сєвєродонецьку на Луганщині озброєні представники самопроголошеної республіки об’їжджають виборчі дільниці та знищують списки. Луганський КВУ: у Сєвєродонецьку слід відмовитися від виборів, бо безпеку ані виборцям, ані членам комісій ніхто не гарантує. ЦВК: голосування на Луганщині відбудеться лише в двох округах.

Не повідомляв канал про такі події. Українські військові евакуювали жительку Краматорська, яка прогнала з вулиці бойовиків. У Артемівську бойовики захопили міськвиконком і заблокували окружком. У Макіївці бойовики напали на інкасаторський центр Ощадбанку і захопили зброю. Банки починають припиняти роботу своїх відділень на Сході України. «Міністр юстиції», призначений лідерами «ДНР» каже, що нічого не знав про своє «призначення». Родичі загиблих під Волновахою кажуть, що їм обіцяли не посилати в район бойових дій. Кількість загиблих під Волновахою зросла до 17 людей – МОЗ. У Донецьку озброєні терористи захопили центральний військкомат.

З подій в інших областях канал повідомляв, що два російських вертольоти Мі-35 спробували перетнути адміністративну лінію між Херсонщиною та анексованим Кримом.

Про події довкола Криму було повідомлено, що затриманих ФСБ у Криму українського активіста Кольченка і кінорежисера Сенцова етапували до московського слідчого ізолятора. Не повідомляв, що Росія з 26 травня заборонить вивезення основних продуктів з Криму для «продовольчої безпеки» півострова (24 травня)

З реакцій української влади повідомлялося про таке. МВС взяло під охорону окружкоми та дільничні комісії в 12 областях. ЦВК: жодного факту про заволодіння бюлетенями немає. Правоохоронці зможуть забезпечити охорону лише для 7 окружкомів на Донеччині і 2 на Луганщині. Голова ЦВК: З юридичної точки зору результати виборів президента України будуть бездоганними і юридично невразливими. Порядок на виборчих дільницях по всій Україні охоронятимуть понад 52 тисячі міліціонерів, курсанти міліцейських вишів та бійці Національної гвардії. Яценюк закликав усіх прийти на президентські вибори. Російський снайпер, затриманий СБУ, розповів, що попередньо проходив підготовку в Ростові на Дону і що йому пообіцяли винагороду по 100 доларів за кожного вбитого солдата, по 1000 за офіцера. МЗС: проникнення в Україну озброєних терористичних формувань є черговим актом агресії і цинічним нехтуванням Росією норм і принципів міжнародного права. МЗС: Кремль не полишає спроб дестабілізувати ситуацію в Україні, щоб зірвати президентські вибори.

Не повідомляв канал про такі реакції. Правоохоронними органами відкрито 83 кримінальних справи за спроби зриву виборів на Донеччині і на Луганщині. Департамент громадської безпеки МВС обіцяє покарати міліціонерів-зрадників з Донбасу. СБУ: запчастини для танків Т-72 намагалися потай вивезти з України харківські підприємці.

З закордонних реакцій на українські події канал повідомляв про таке. Сенатор США Кардін: в Україні створені всі умови для проведення чесної кампанії. Путін: Москва готова обговорювати ціну на газ. Але вимагає від Києва спочатку повністю сплатити борг. Путін готовий спілкуватись з українською владою після виборів. Путін: треба пришвидшити будівництво газогонів в обхід України, таких як «Південний потік».

Не повідомляв канал про таке. Пентагон: на кордоні з Україною залишаються десятки тисяч російських військових. Міністр іноземних справ Литви вважає, що дипломатичної мови Росія вже не розуміє. Американські демократи і республіканці мають єдину позицію щодо підтримки України – посол США. Міністр закордонних справ ФРН застерігає Росію від невизнання президентських виборів в Україні. В Угорщині спростували те, що прем’єр-міністр начебто вимагав територіальної автономії для Закарпаття. В угорському МЗС пояснили, що йшлося про автономію культурну, але деякі ЗМІ перекрутили сказане.

З інших тем дня канал повідомляв, що в Софії Київській разом молилися за мир в Україні керівники держави, урядовці та глави церков. Не повідомляв, що за підкуп виборців на Оболоні та напад на члена виборчкому суд зобов’язав міліцію відкрити кримінальну справу.

Замовчання за окремими тематичними напрямами:

2. Масові акції протесту:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.19–05.25

6

05.12–05.18

1

05.05–11.05

1

28.04–04.05

0

21.04–27.04

6

14.04–20.04

5

07.04–13.04

6

24.03–30.03

3

17.03–23.03

2

10.03–16.03

18

03.03–09.03

19

24.02–02.03

16

17.02–23.02

62

10.02–16.02

16

03.02–09.02

15

Перший національний не повідомляв про такі події:

Кримські татари на жалобному мітингу ухвалили резолюцію з вимогою статусу національно-територіальної автономії (18 травня)

Окупанти напередодні річниці депортації кримських татар у Сімферополі провели масштабні навчання ОМОНу з розгону мітингів (18 травня)

Піші колони татар на мітинг в Ак-Мечеть супроводжували бойові вертольоти і ОМОН (18 травня)

Російські військові вертольоти намагалися зірвати жалобний мітинг кримських татар у Бахчисараї (18 травня)

Підприємства Дніпропетровщини підтримали мітинг проти війни на Донбасі (20 травня)

Держприкордонслужбу пікетували з вимогою відставки її керівника Миколи Литвина (22 травня)

3. Факти і розслідування злочинів і прорахунків попередньої влади і її сателітів:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.19–05.25

10

05.12–05.18

10

05.05–11.05

0

28.04–04.05

9

21.04–27.04

20

14.04–20.04

15

07.04–13.04

18

24.03–30.03

25

17.03–23.03

21

10.03–16.03

23

03.03–09.03

20

24.02–02.03

41

17.02–23.02

76

10.02–16.02

66

03.02–09.02

50

Перший національний не повідомляв про такі події цієї тематики:

Оточення Януковича незаконно вивело за кордон близько 100 млрд доларів – міністр юстиції (19 травня)

СБУ заарештувала численні рахунки Януковича, Якименка і Захарченка (19 травня)

СБУ: Курченко незаконно придбав групу «УМХ», футбольний клуб «Металіст», Одеський НПЗ і мережу автозаправок у Німеччині (19 травня)

Прихований дефіцит бюджету в 2013 році склав 800 млрд грн, більшість цих грошей було виведено в офшори – міністр юстиції (19 травня)

Прокуратура підозрює Арбузова в розтрачанні 120 млн грн з бюджету при створенні телеканалу БТБ (20 травня)

Державні шахти за чотири місяці року збільшили збитки майже до 5 млрд грн (20 травня)

Генпрокуратура відкрила 563 справи про розкрадання бюджетних грошей при Януковичі (20 травня)

Генпрокуратура: 2,5 тисячі державних посадовців притягнуто до відповідальності за зловживання у використанні бюджетних грошей (20 травня)

Генпрокуратура передала до суду справу про знущання силовиків над активістом Майдану Гаврилюком (22 травня)

Генпрокуратура почала досудове розслідування щодо Лавриновича і Лукаш за перевищення повноважень з важкими наслідками і службовий підлог (22 травня)

4. Факти порушення свободи слова, перешкоджання журналістській діяльності і фізичного насильства проти журналістів:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.19–05.25

4

05.12–05.18

10

05.05–11.05

13

28.04–04.05

7

21.04–27.04

14

14.04–20.04

6

07.04–13.04

6

24.03–30.03

1

17.03–23.03

3

10.03–16.03

19

03.03–09.03

14

24.02–02.03

6

17.02–23.02

20

10.02–16.02

6

03.02–09.02

4

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Генпрокуратура прокоментувала допит польського кореспондента в Криму: ФСБ відкрито переслідує журналістів (18 травня)

Вдалося звільнити волинського журналіста Шаповала після тритижневого полону і тортур донецьких сепаратистів (19 травня)

У Криму «самооборона» побила і затримала журналіста телеканалу «Дождь» і зламала відеоапаратуру (20 травня)

Терористи «ДНР» намагалися знищити тираж спецдодатків до донецьких газет щодо єдності України (22 травня)

5. Реакції і дії міжнародної спільноти стосовно українських подій:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.19–05.25

29

05.12–05.18

49

05.05–11.05

58

28.04–04.05

39

21.04–27.04

62

14.04–20.04

79

07.04–13.04

65

24.03–30.03

44

17.03–23.03

76

10.03–16.03

63

03.03–09.03

83

24.02–02.03

66

17.02–23.02

86

10.02–16.02

36

03.02–09.02

31

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Більдт: будь-яка подальша агресія проти України приведе до дуже жорстких санкцій (19 травня)

Генпрокуратура Німеччини розслідує викрадення в Україні спостерігачів ОБСЄ (19 травня)

Заступник директора ВДТРК Кісєльов пояснив помилкою техперсоналу показ каналом «Росія 1» звірств росіян у Чечні як звірств учасників АТО в Україні (19 травня)

Петиція з вимогою внести Росію до списку країн-спонсорів тероризму на сайті Білого дому набрала 100 тисяч голосів і має бути розглянута (20 травня)

США досі не бачать відведення Росією військ від українського кордону – Держдеп (20 травня)

Швейцарія розширила санкційний список на 13 осіб, в тому числі туди потрапив нардеп Царьов (20 травня)

Польські військові експерти упізнали на відео донецьких бойовиків зброю польського виробництва, свого часу продану Грузії (20 травня)

Услід за Путіним наказ відступити від українських кордонів дав міністр оборони РФ (20 травня)

Кількість внутрішніх біженців в Україні досягла 10 тисяч – ООН (21 травня)

ЄС привітав Меморандум про мир і згоду, прийнятий ВР (21 травня)

Єврокомісія буде моніторити фінансову діяльність «Нафтогазу» і «Укравтодору» (21 травня)

Австралія розширила санкції проти Росії (21 травня)

Путін каже, що відвів війська від українських кордонів, і порадив Заходу «краще дивитися» з космосу (21 травня)

Міноборони РФ каже, що відведення військ від кордонів України триватиме до 1 червня (21 травня)

Китай не допомагатиме Росії будувати міст з Кримом (21 травня)

Держдума Росії вимагає звільнити затриманих журналістів телеканалу Life News (21 травня)

Принц Чарльз прирівняв дії Путіна в Україні до дій Гітлера в 30-х роках (21 травня)

Пентагон підтверджує відведення частини військ РФ від кордонів з Україною (22 травня)

ЄС готовий купувати газ на кордоні Росії і України (22 травня)

ЄС розробив план на випадок припинення постачання газу Росією (22 травня)

Сепаратисти на Сході України втрачають підтримку місцевого населення – представник ОБСЄ в Україні (22 травня)

В Єврокомісії готові до другого етапу спрощення візового режиму українцям (23 травня)

Генсек ООН висловив занепокоєння кривавим терактом на Донбасі за три дні до виборів (23 травня)

Росія поскаржилася в ОБСЄ на затримання співробітників LifeNews українською спецслужбою (23 травня)

Пентагон: на кордоні з Україною залишаються десятки тисяч російських військових (24 травня)

Міністр іноземних справ Литви вважає, що дипломатичної мови Росія вже не розуміє (24 травня)

Американські демократи і республіканці мають єдину позицію щодо підтримки України – посол США (24 травня)

Міністр закордонних справ ФРН застерігає Росію від невизнання президентських виборів в Україні (24 травня)

В Угорщині спростували те, що прем’єр-міністр начебто вимагав територіальної автономії для Закарпаття. В угорському МЗС пояснили, що йшлося про автономію культурну, але деякі ЗМІ перекрутили сказане (24 травня)

6. Події та заяви, пов’язані з анексією Криму, сепаратизмом у південних і східних областях України і пособництвом сепаратизму та прихованій агресії Росії в інших областях:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.19–05.25

146

05.12–05.18

147

05.05–11.05

199

28.04–04.05

150

21.04–27.04

179

14.04–20.04

190

07.04–13.04

125

24.03–30.03

91

17.03–23.03

112

10.03–16.03

127

03.03–09.03

100

24.02–02.03

87

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

У Краматорську в будинках зникли газ і світло (18 травня)

У Горлівці біля міськради сепаратисти побилися між собою за владу в місті (18 травня)

Ватажок терористів Стрєлков у відчаї, тому що його «підлеглі» не воюються з київською владою, а займаються мародерством – заступник мера Донецька (18 травня)

Терористи під Слов’янськом на очах у сім’ї розстріляли фермера за «зв’язки з Правим сектором» (18 травня)

Українські військові знищили до 100 терористів під Слов’янськом (18 травня)

Луганські сепаратисти захопили будівлю облміліції і призначили своє «керівництво» (18 травня)

На Луганщині терористи обстріляли транформаторну станцію, зупинивши роботу феросплавного заводу (18 травня)

На блокпосту в Луганську терористи вбили водія легковика і поранили двох його пасажирок (18 травня)

Кандидат в мери Одеси Труханов виявився громадянином Росії з підмосковною пропискою (18 травня)

Аеропорти Криму залишаються зачиненими через підвищений ризик для безпеки польотів над окупованою територією – Мінінфраструктури (18 травня)

Чубаров закликав Кремль визначитися зі ставленням до кримських татар (18 травня)

Понад 7 тисяч татар покинули Крим через тиск окупантів – постпред України в ООН (18 травня)

Турчинов висловив солідарність і підтримку кримським татарам в річницю депортації (18 травня)

Джемілєв закликав татар відстоювати свої права (18 травня)

На Луганщині і Донеччині майже не залишилося міліції, яка б виконувала свої завдання – Турчинов (18 травня)

Турчинов: Росія не має права в однобічному порядку переривати постачання газу в Україну (18 травня)

РНБО: затримані в Краматорську журналісти були частиною терористичної групи (19 травня)

На Донбасі через терористів зупинено рух вантажних потягів, це загрожує зупинкою численних підприємств і економічною катастрофою (19 травня)

Терористи в Донецьку погрожують спалити виборчу дільницю, якщо вона працюватиме в неділю на виборах президента (19 травня)

Терористи з ДНР заявили, що відкрили три своїх «представництва» в Росії (19 травня)

У Донецьку припинилося мовлення більшості телеканалів і радіостанцій (19 травня)

Аваков: в результаті дій учасників АТО в Слов’янську не загинув жодний мирний житель (19 травня)

Поблизу Слов’янська терористи обстріляли військових біля телевежі: один солдат загинув, двоє поранено (19 травня)

У Маріуполі бойовики ДНР зірвали Марш миру (19 травня)

Луганська міліція відмовилася підкорятися «міністру» терористичної ЛНР (19 травня)

До Луганська напередодні виборів привезли кілька тисяч чеченців (19 травня)

У Луганську сепаратисти ухвалили свою «конституцію» і обрали керівництво «республіки» (19 травня)

Керівники передвиборних штабів Гурвіца можуть бути причетні до подій 2 травня – Аваков (19 травня)

У Криму Росія застосовує «північнокавказькі практики», коли люди зникають безслідно – правозахисники (19 травня)

У Севастополі люди протестують проти рішення окупаційної влади знести майже добудований житловий будинок (19 травня)

Окупаційна влада Криму відмовилася дати кримським татарам квоти в органах влади (19 травня)

Росія закрила Крим для українських продуктів (19 травня)

Бойовики бандформувань на сході України регулярно стріляють по медикам – Міноборони (19 травня)

Коваль попереджає, що «миротворчу» російську армію в Україні зустрінуть вогнем (19 травня)

Турчинов: Україна готовить до Росії позов до міжнародного арбітражу на 100 млрд доларів за окупацію Криму (19 травня)

Більдт: будь-яка подальша агресія проти України приведе до дуже жорстких санкцій (19 травня)

Генпрокуратура Німеччини розслідує викрадення в Україні спостерігачів ОБСЄ (19 травня)

Заступник директора ВДТРК Кісєльов пояснив помилкою техперсоналу показ каналом «Росія 1» звірств росіян у Чечні як звірств учасників АТО в Україні (19 травня)

У Донецькій області коло кордону з Росією бойовики встановлюють бетонні блокпости (20 травня)

Звільнений з полону волинський журналіст Шаповал розповів про тортури в таборі терористів, поставлені на потік (20 травня)

У Горлівці бойовики напали на управління хімзаводу (20 травня)

Полковника Нацгвардії Лебедя звільнили з двотижневого полону терористів (20 травня)

Терористи обстріляли наметове містечко АТО між Слов’янськом і Ізюмом (20 травня)

У Донецьку біля СБУ сталася сутичка між терористами (20 травня)

На в’їзді до Донецьку терористи перекрили трасу (20 травня)

У Слов’янську і Краматорську Мінсоцполітики тимчасово призупинило виплату пенсій через напади терористів на працівників соцсфери (20 травня)

Терористи захопили виборчу комісію в Маріуполі, є поранений член комісії (20 травня)

Луганська облрада не збирається розпускатися і передавати повноваження терористам з «ЛНР» (20 травня)

«Луганська народна республіка» попросила ООН визнати її незалежність (20 травня)

З Криму виведено ще 4 кораблі ВМСУ (20 травня)

У планах «Газпрому» поки що нема газифікації Криму (20 травня)

Україна офіційно повідомила країни Міжнародної морської організації про небезпеку судноплавства в портах окупованого Криму (20 травня)

Україна через ОБСЄ вимагає від РФ пояснити цілі проведення військових навчань в день виборів (20 травня)

СБУ заявляє про використання російськими телеканалами в новинах про Україну «ефекту 25-го кадру» (20 травня)

СБУ: журналісти російського телеканалу LifeNews зізналися у тому, що до України вони приїхали, щоб супроводжувати терористів і висвітлювати їхню незаконну діяльність.

МЗС не фіксує відведення російських військ від кордонів України (20 травня)

Аваков закликає міліцію Донбасу не виконувати накази лідерів терористів (20 травня)

Прикордонники стверджують, що на відстані 10 км від українського кордону військ РФ нема (20 травня)

Прикордонники не пропустили в Україну понад 200 екстремістів з Росії (20 травня)

ВР підвищила пенсії сім’ям загиблих військовослужбовців (20 травня)

ВР прирівняла учасників АТО до учасників бойових дій (20 травня)

Ватажку терористів Стрєлкову Генпрокуратура інкримінує створення терористичної організації і здійснення терактів в Україні (21 травня)

Українські військові взяли під контроль сім районів Донецької області (21 травня)

Батальйон «Донбас» поставив ультиматум співробітникам ДАІ, які перейшли на бік сепаратистів (21 травня)

Правоохоронці затримали самопроголошену «мера» Тореза за посягання на територіальну цілісність України і участь у терористичній діяльності (21 травня)

У моргах Краматорська – від 50 до 100 трупів терористів, бойовики готують «коридор» для вивезення тіл в РФ – АТЦ (21 травня)

Терористи обстріляли військову частину в Артемівську (21 травня)

Кореспондент російського каналу «ЛайфНьюз» допомагав терористам під Краматорськом при обстрілі українських позицій – відеодоказ (21 травня)

Терористи погрожують «повісити на георгіївських стрічках» жінок, які проганяли їх з вулиць Краматорська (21 травня)

Донецька міліція «не помічала», як сепаратисти битками та камінням трощили автівки учасників акції «За мирний Донбас» (21 травня)

Двох бійців спецпідрозділу «Альфа», які отримали поранення під Слов’янськом, відправили на лікування в Тель-Авів (21 травня)

Терористи блокують виборчкоми в Маріуполі й викрадають печатки та документи (21 травня)

У Маріуполі поширюється мародерство, місцевими бойовиками керує Чечен (21 травня)

Керівництво батальйону «Азов» переконане, що під час подій в Маріуполі 9 травня їх було зраджено (21 травня)

«Губернатора» Луганщини Болотова Генпрокуратура звинувачує в створенні терористичної організації (21 травня)

На Луганщині терористи заблокували роботу склозаводу (21 травня)

У Червоному Лучі Луганської області бойовики захопили будівлю виконкому, де мав працювати окружком (21 травня)

Уздовж кордону Харківщини з Донецькою і Луганською областями облаштували 36 блокпостів від сепаратистів (21 травня)

В.о.мера Миколаєва сепаратисти прислали голову собаки і муляж гранати (21 травня)

Невідомі спалили гараж нардепа Царьова в Дніпропетровську (21 травня)

Окружний адмінсуд Києва скасував антиконституційні рішення Севастопольської міськради, що ухвалювалися у лютому-березні 2014 року (21 травня)

У Криму поромна переправа з РФ не справляється з перевезенням вантажів – в чергах стоять сотні машин (21 травня)

Росія обмежила перелік дозволених у Криму українських продуктів (21 травня)

У Криму окупаційна влада заморожує роботу вантажних портів, оскільки без перевезень через Україну працювати неможливо (21 травня)

Турчинов: влада готова очистити Схід від терористів і забезпечити проведення виборів (21 травня)

Яценюк вважає, що ситуація на Донбасі «розвернулася в інший бік», до поліпшення (21 травня)

РНБО створить український телеканал для трансляції за кордоном (21 травня)

У Костянтинівці Донецької області терористи «націоналізують» заводи «на потреби ДНР» (22 травня)

За фактом бою під Волновахою відкрито кримінальні справи за статтями «теракт» і «службова халатність» (22 травня)

Донецька залізниця скасувала 5 потягів через блокування мосту бойовиками (22 травня)

Мер Донецька звернувся до містян із закликом самотужки захищати свої життя і майно, бо міліція не здатна їх захистити (22 травня)

Терористи обстріляли житловий масив у Слов’янську (22 травня)

У Луганській області через дії терористів скасували ряд потягів (22 травня)

У Лисичанську терористи «ввели» віськовий стан і заблокували в’їзди до міста (22 травня)

Терористи на Луганщині закликають людей ставати «живим щитом» проти українських військових (22 травня)

СБУ затримала одесита, який вербував бойовиків для відправлення на Донбас (22 травня)

У Харкові затримали снайпера двох чеченських кампаній (22 травня)

Російський військовий вертоліт порушив повітряний простір України в Сумській області (22 травня)

«Ощадбанк» документує збитки, завдані окупантами Криму, і подаватиме на Росію до міжнародного суду (22 травня)

ЦВК просить спостерігачів узгоджувати свою поїздку на схід країни з МВС і МЗС для безпеки (22 травня)

Уряд випустив «військові» облігації на понад 1 млрд грн, загалом потреби ЗСУ оцінює в 10 млрд грн (22 травня)

Парубій заявляє, що під Ростовом росіяни створили базу підготовки терористів для дестабілізації сходу України (22 травня)

Парубій: російські ЗМІ є одним з ключових елементів «гібридної» війни проти України (22 травня)

Росія не дає Україні відповіді на запит щодо оглядового польоту над російською територією в рамках договору про відкрите небо – МЗС (22 травня)

У Горлівці бойовики увірвалися до школи, де шукали виборчі бюлетені (23 травня)

У Донецькій і Луганській областях виникли проблеми зі зв’язком через пошкодження ліній бойовиками (23 травня)

Жителі Донецька вийшли на вулиці міста охороняти порядок разом з міліцією – МВС (23 травня)

На блокпосту біля Донецька терористи вбили не менше 3-х мирних громадян (23 травня)

Терористи в Донецьку виносять з дільниць офісну техніку і забирають у членів ДВК посвідчення (23 травня)

«Стрілок» погрожує застосувати артилерійську зброю в Слов’янську (23 травня)

Терористи взяли в заручники співробітника банку і викрали 7 інкасаторських машин у Луганську (23 травня)

У Рубіжному Луганської області бойовики обстріляли вокзал (23 травня)

Луганська облрада висловила недовіру губернатору області (23 травня)

В Сєвєродонецьку Луганської області бойовики викрали главу місцевого виборчого штабу «Батьківщини» (23 травня)

На Луганщину з Росії прикордонники не дали проїхати 4 вантажівкам зі зброєю (23 травня)

У Харкові бізнесмени створили благодійний фонд допомоги військовим і силовикам (23 травня)

СБУ вилучила у жителя Херсону арсенал зброї і боєприпасів (23 травня)

На Дніпропетровщині озброєні люди назвалися «Правим сектором» і заблокували відділ міліції Першотравенська (23 травня)

У Криму на кримських татар чиниться тиск – Amnesty International (23 травня)

Окупаційна влада Криму не збирається домовлятися з Україною про купівлю води через Північно-кримський канал (23 травня)

Міноборони стверджує, що українські силовики стискають кільце навколо терористів (23 травня)

МЗС вимагає від Кремля припинити створювати нестабільність на кордоні (23 травня)

У день виборів СБУ не проводитиме військових операцій (23 травня)

Затримані співробітники російського каналу LifeNews інформували терористів про розташування українських військ – МВС (23 травня)

Генпрокуратура має докази, що терористами на Сході країни керує Росія (23 травня)

Мінфін відзвітував, що купили армії за додаткові 7 млрд грн (23 травня)

За добу сили АТО знищили 20 бойовиків, армія втратила двох бійців (23 травня)

Українські військові евакуювали жительку Краматорська, яка прогнала з вулиці бойовиків (24 травня)

У Артемівську бойовики захопили міськвиконком і заблокували окружком (24 травня)

У Макіївці бойовики напали на інкасаторський центр Ощадбанку і захопили зброю (24 травня)

Банки починають припиняти роботу своїх відділень на сході України (24 травня)

«Міністр юстиції», призначений лідерами «ДНР» каже, що нічого не знав про своє «призначення» (24 травня)

Родичі загиблих під Волновахою кажуть, що їм обіцяли не посилати в район бойових дій (24 травня)

Кількість загиблих під Волновахою зросла до 17 людей – МОЗ (24 травня)

У Донецьку озброєні терористи захопили центральний військкомат (24 травня)

Росія з 26 травня заборонить вивезення основних продуктів з Криму для «продовольчої безпеки» півострова (24 травня)

Правоохоронними органами відкрито 83 кримінальних справи за спроби зриву виборів на Донеччині і на Луганщині (24 травня)

Департамент громадської безпеки МВС обіцяє покарати міліціонерів-зрадників з Донбасу (24 травня)

СБУ: запчастини для танків Т-72 намагалися потай вивезти з України харківські підприємці (24 травня)

Інші теми, про які Перший національний не повідомляв протягом звітного тижня:

СБУ оприлюднила архівні документи про Великий терор 1937 року (18 травня)

Турчинов закликав Мін'юст розглянути матеріали ГПУ і СБУ про антиконституційну діяльність Компартії України (18 травня)

В Україні уповільнився спад промвиробництва (19 травня)

71% громадян вважають, що українська мова повинна бути єдиною державною, 25% – за держстатус російської – соцопитування Центру Разумкова (19 травня)

Лише 5% громадян за повернення Януковича на посаду президента, 90% – проти цього – соцопитування Центру Разумкова (19 травня)

Вітчизняним ЗМІ довіряють понад 60% українців, російським близько 13% – соцопитування Центру Разумкова (19 травня)

ЦВК завершила реєстрацію міжнародних спостерігачів на виборах, зареєстровано близько 2,8 тисяч (19 травня)

СБУ надала Мін'юсту матеріали про антиконституційну діяльність КПУ (19 травня)

Яценюк: на президентських виборах забезпечено широку політичну конкуренцію (19 травня)

Пашинський заявляє про викрадення частини майна з «Межигір’я» (20 травня)

Україна більш як в 100 разів збільшила імпорт газу з Угорщини (20 травня)

Родичі героїв Небесної Сотні почали проводити власні розслідування, будучи незадоволені ходом офіційного слідства (20 травня)

Державний борг України за квартал знизився на 7,2 млрд доларів (21 травня)

З КПУ вийшла нардеп Калетнік, єдина мажоритарниця фракції, – відтак фракція за регламентом ВР втрачає право на існування (21 травня)

Держлікслужба пропонує Кабміну скасувати повторну реєстрацію європейських ліків в Україні (21 травня)

Генпрокуратура почала розслідування стосовно Януковича і Захарченка за фактом незаконного тиску на Митрополита Володимира (21 травня)

Лише 17% дільниць на Луганщині і 31% на Донеччині отримали списки виборців – ЦВК (21 травня)

НБУ до вересня обіцяє оприлюднити інформацію про власників всіх банків (21 травня)

Дружина Арбузова намагалася зняти готівкою в українському банку 50 млн грн (21 травня)

МВС і ГПУ зустрілися з родичами загиблих на Майдані і повідомили, що встановлено вбивць 46-ти загиблих, семеро з них заарештовано (21 травня)

Цушко знімає свою кандидатуру з виборів президента (22 травня)

Генпрокуратура відкрила справу проти кількох екс-керівників Міноборони і Генштабу армії за службову халатність (22 травня)

На Оболоні зафіксовано масовий підкуп виборців кандидаткою в Київраду Славною, а її охоронці побили голову виборчої комісії (22 травня)

МЗС: на президентських виборах в Україні буде понад 2 тисячі 700 спостерігачів (22 травня)

ЦВК зареєструвала російських спостерігачів на вибори президента (23 травня)

Глави українських церков на зустрічі з Турчиновим висловилися про важливість захисту територіальної цілісності України (23 травня)

СБУ ліквідувала вірус, який 25 травня міг знищити базу даних на сервері ЦВК (23 травня)

Податкова каже, що обшуки газети «Вєсті» пов’язані з незаконними конвертаційними діями підприємства (23 травня)

Київський окружний адмінсуд захопили невідомі у камуфляжі (23 травня)

За підкуп виборців на Оболоні та напад на члена виборчкому суд зобов’язав міліцію відкрити кримінальну справу (24 травня)

Моніторинг здійснено в рамках програми Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кадр з відео: 1tv.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1660
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду