Патріотичний телерадіосезон

Патріотичний телерадіосезон

21 Вересня 2014
8076
21 Вересня 2014
10:00

Патріотичний телерадіосезон

8076
Теми миру й війни, єдності України, допомоги армії, спротиву російській агресії стали ключовими в новому сезоні для регіональних мовників. Про зміни в сітках телеканалів і радіостанцій із різних регіонів повідомляють у Незалежній асоціації телерадіомовників
Патріотичний телерадіосезон
Патріотичний телерадіосезон

Цьогорічний осінній сезон став знаковим з огляду на відхід частини телеканалів від розважального контенту, який був ключовим напрямом останніх років, і посилення інформаційного та публіцистичного мовлення. Ці тенденції в першу чергу зумовлені напруженими подіями в країні, анексією Криму та  війною на сході.

 

Відповідно, телекомпанії запустили нові програми про війну, українських героїв, документальні проекти та політичні ток-шоу. Разом з тим активізувався інтерес до української історії, культури, збільшилася кількість патріотичного контенту.

 

Зокрема, «1+1» знімає документальний цикл фільмів про Бандеру, готує проект «Хоробрі серця» про героїв-українців. «Інтер» запускає нові рубрики в ранковому шоу - «Близький схід», «Наш Київ!», «Україна вражає». А «Україна» в новому сезоні покаже проект Кобріна «Україна. У пошуках себе» про формування української державності. СТБ, як і інші великі канали, посилив частку інформаційного мовлення.

 

Ще одним викликом для телеканалів у цьому сезоні має стати ставлення до російського контенту, в першу чергу до патріотичних серіалів, фільмів тощо.

 

Теми миру й війни, єдності України, допомоги армії, спротиву російській агресії стали ключовими в новому сезоні і для регіональних мовників. Про зміни в сітках телеканалів і радіостанцій з різних регіонів повідомляють у Незалежній асоціації телерадіомовників.

 

 

«Алекс»: дитячі мрії та мир з піску

 

Запорізький телеканал «Алекс» використав у телевізійному оформленні дитячі мрії та фантазії. Їх на екрані втілила керівник дитячої студії пісочної анімації Dream Sky Наталія Арнаут.

 

«Сонце, квіти, мирне небо над головою і, звичайно ж, кохані мама й тато поруч. Такий світ діти Запоріжжя дарують нам. Цей соціальний проект цікавий тим, що діти залучені до грандіозної телевізійної творчості - їхні мрії втілюються у реальність. Вони з екрану телевізора щиро демонструють нам, дорослим, свою систему цінностей», - каже комерційний директор телекомпанії Ольга Калгановська.

 

За її словами, у зв'язку з останніми подіями в Україні мир у дітей займає ключове місце у сприйнятті навколишньої дійсності: «Сьогодні, на жаль, навколо так мало хороших новин і позитивних емоцій. Енергія любові та гармонії, присутня в оформленні телеканалу "Алекс", дарує нам спокій та надію на мирне вирішення конфлікту. Можливості пісочної анімації величезні, а фантазії дітей безмежні - в цьому ми переконалися на власному досвіді».

 

Формат телеканалу «Алекс» та звичне наповнення в новому сезоні не зазнають змін. Сталим залишиться й хронометраж новин.

 

 

«FM Галичина»: модне - українське

 

У новому сезоні львівське радіо «FM Галичина» відповідатиме своєму слогану «Українське - це модно». Основний акцент буде зроблено на своєму, рідному, українському, патріотичному.

 

Нещодавно в ефір вийшла програма «Унікальна Україна» (будні, 17.10). Авторка й ведуча Ірина Процик повідомлятиме про унікальні факти стосовно України та українських земель. До прикладу: найкоротша річка, найдовша печера, унікальні події, що відбувалися на українських землях (перша Конституція), люди, які вплинули на хід історії чи причетні до творення чогось значущого та важливого (Михайло Кравчук - українець, який допоміг створити перші ЕОМ; Анна Ярославна, яка вчила культури французів) тощо.

 

Також із вересня-жовтня стартує інформаційно-аналітична програма «Тиждень в деталях» (робоча назва). «У FM-просторі немає аналогів інформаційно-аналітичної програми, що підсумовує тиждень, аналізує основні/резонансні події, що відбулися в нашому регіоні, загалом у країні чи світі, і який вплив вони матимуть на конкретного нашого слухача», - повідомляє радіостанція. Програма виходитиме щосуботи.

 

У жовтні на радіо вийде оновлене ранкове шоу зі «свіжими», молодими голосами. «Впродовж серпня ми активно проводили кастинг на заміщення посади радіоведучих ранкового шоу, тепер готуємо нове оформлення до програми. Відповідно, ведучі змінюватимуться як в обідню, так і вечірню пору», - йдеться у повідомленні компанії.

 

Також у новому сезоні стартує програма вихідного дня про українську музику, яку творили колись, від ведучої Галини Батюсь. Робоча назва - «З бабиного капелюха». У програмі розповідатимуть про композиторів, співаків, музику ХХ століття, звучатиме музика ретро, Богдан Весоловський, ВІА «Смерічка», Віктор Морозов, Івасюк, Яремчук, Софія Ротару.

 

Власне, основні зміни телевізійного сезону на радіостанції стартують із листопада. Тоді ж відбудуть інші зміни в сітці мовлення, з'являться нові ведучі та проекти.

 

Зауважмо також, що радіостанція видалила свою сторінку в соціальній мережі vkontakte.ru.

 

 

Стрім-марафони каналу «Ритм»

 

Свій новий сезон рівненський канал «Ритм» вирішив розпочати з кількох стрім-марафонів і планує продовжувати цю практику й надалі. За словами директора телекомпанії Сергія Паладійчука, 24 серпня на каналі пройшов 11-годинний телемарафон «Ціна незалежності».

 

Проект складався з трьох частин. Перша з них була присвячена історії боротьби українського народу за власну незалежність у часи Гетьманщини, на початку ХХ століття під час створення УНР та під час Національно-визвольного руху в кінці 80-х та на початку 90-х років минулого століття. В другій частині ведучі каналу говорили з учасниками Революції Гідності про події на Майдані в Києві та в Рівному. Принагідно згадали й Майдан 2004 року. Третю частину було присвячено подіям сьогодення, антитерористичній операції на сході України, громадянським та волонтерським ініціативам щодо допомоги рівнянами українській армії. Окремою темою дискусії у студії телеканалу «Ритм» було майбутнє України.

 

Телемарафон 24 серпня, за словами пана Паладійчука, став поєднанням традиційних та новітніх телевізійних технологій і жанрів. Крім прямоефірних інтерв'ю в студії та демонстрації фільмів журналісти телеканалу «Ритм» використовували новітні інтернет-технології для стрімів із вулиць охопленого святом міста.

 

«Поєднавши демонстрацію архівного відео з онлайн-стрімами з вулиць і прямоефірними коментарями гостей у студії, ми досягли максимальної динаміки та інтерактивності ефіру. Це викликало неабияку зацікавленість з боку наших глядачів», - зазначив директор телекомпанії.

 

Тому за тиждень після Дня Незалежності, під час святкування Дня міста, телеканал «Ритм» влаштував в ефірі 8-годинний стрім-марафон з усіх місць святкування. Цього дня одночасно працювали чотири знімальні групи.

 

«В нас вже немає сумнівів стосовно того, що майбутнє місцевого телебачення полягає в поєднанні традиційних підходів до ефіру з використанням найсучасніших технологій, що забезпечують максимальну швидкість висвітлення будь-яких подій», - наголошує Сергій Паладійчук.

 

 

«ВТВ плюс»: Херсонщина - невід'ємна частина України

 

Херсонський телеканал «ВТВ плюс» розпочав телевізійний сезон із нового оформлення. Цього разу однією з ідей ролика є єдність України.

 

«Цього сезону ми додатково створили іміджеві відеоролики "Запрошує Херсонщин", аби зайвий раз нагадати про красу та унікальність нашого краю як гостям області, так і херсонцям.. Тема заставок - Херсонщина - невід'ємна частина України», - каже директор телекомпанії Віталій Каменський.

 

Канал має намір продовжити проводити телевізійний конкурс дитячого малюнка. Цього року він розпочнеться 19 грудня, а незабаром планується вивести його на міжнародний рівень. Адже бажання взяти участь у конкурсі висловили дитячі колективи з Німеччини та Болгарії. Тема малюнків - «Україно моя, неповторна..».  У дитячій програмі «ВТВ плюс» «Казковий острів» вийде вікторина конкурсу.

 

Збільшиться на каналі й кількість соціально-політичних проектів. «У зв'язку з тим, що в нас з'явилася нова студія, плануємо впровадити декілька проектів на актуальні соціально-політичні теми із залученням фахівців різних сфер: політологів, соціологів, економістів тощо. Планується, що це буде дискусійний майданчик із прямим включенням із площ, вулиць тощо... Робочої назви поки немає, проект перебуває в розробці», - зазначив пан Каменський.

 

В осінньому сезоні з'являться нові рубрики в ранковій прямоефірній програмі: «Про кіно», «Персона», «Легенди Херсона», «День в історії», «Лікарю, скажіть», «Заради-поради».

 

Також «ВТВ плюс», як і ZIK, хоче продовжити проводити телемости. «На кшталт того, що відбувся між ТРК "ВТВ плюс" (м. Херсон) і студією "Чернівці" (м. Чернівці). Організатор і натхненник телемостів - НАМ. Перший телеміст відбувся, як кажуть, на одному диханні, успіх проекту - очевидний»,- запевняє керівник каналу.

 

 

«Радіо Київ»: Не без добрих людей

 

Міська радіостанція «Радіо Київ 98FM» у цьому сезоні запустила проект «Київ - місто добрих людей». Його мета - спонукати людей допомагати переселенцям зі сходу та Криму, військовим у зоні АТО, пораненим бійцям, сиротам загиблих героїв тощо.

 

Щогодини в новинах та спецпроектах радіостанція розповідатиме, кому конкретно потрібна допомога, куди звертатись, які громадські організації, центри, «гарячі» телефонні лінії існують. Також в ефірі виходитимуть соціальні ролики благодійних організацій. Щоб заохочувати все більше й більше киян, приватних підприємств, організацій до благодійності, проект «Київ - місто добрих людей» розповідатиме про те, яка допомога була надана. Скільки коштів перераховано, як оцінюють допомогу постраждалі.

 

«Особливу увагу ми приділяємо тим, від кого залежить життя киян - міським чиновникам. Їхні відповіді на конкретні запитання, що вони роблять для створення комфортних умов переселенцям, пораненим чи сім'ям бійців, ми регулярно розміщуємо у новинах та інтерв'ю. На осінньо-зимовий сезон проект "Київ - місто добрих людей" розширюється та включає короткі спецпроекти за участі експертів-психологів та представників духовенства для того, щоб допомагати не лише матеріально, але й психологічно в цей непростий час», - каже Аліна Гутевич, керівник відділу маркетингу та реклами.

 

У сітці каналу в новому сезоні щодня та щогодини виходитимуть ролики про благодійність  киян, зірок шоу-бізнесу, чиновників КМДА, представників громадських організацій, керівників приватних підприємств на 10-й хвилині, а ролики соціального напрямку від благодійних організацій - на 30-й хвилині. Інтерв'ю на тему допомоги транслюватимуться двічі на тиждень по буднях 11:45 та 17:45, а також у суботу та неділю 11:45 та 17:45.

 

«Закликаємо всі радіостанції України до нашого проекту та до створення подібних благочинних програм, аби в нашій країні чимскоріш перемогло добро, настав мир та єдність», - наголошує пані Гутевич.

 

Окрім проекту «Київ - місто добрих людей», на радіостанції виходитиме «стрес-шоу» із Геннадієм Балашовим - «Філософія грошей» (будні 18.00-19.00), проект «Лабіринтами вулиць Києва» (щоденно, впродовж дня), консультація лікаря-ветеринара «Зоотайм» (субота, 9.15), «Танцюємо по-українськи» (щоденно з 20.00-23.00).

 

Фото - http://dyvys.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8076
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду