Які українські джерела інформації залишилися в кримчан

Які українські джерела інформації залишилися в кримчан

12 Березня 2014
6248
12 Березня 2014
18:16

Які українські джерела інформації залишилися в кримчан

6248
Виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М’ясникова – про ситуацію в медіапросторі Криму, а також про те, чи мовлять у Криму українські радіостанції та як працюється кримським місцевим мовникам
Які українські джерела інформації залишилися в кримчан
Які українські джерела інформації залишилися в кримчан

Із перших днів окупації Криму російськими військами під загрозою опинилися засоби масової інформації, що працюють у Криму, а також стратегічні телекомунікаційні споруди.

 

Одними з перших об'єктів, захоплених озброєними людьми, стали підприємства Концерну радіомовлення радіозв'язку і телебачення. Ще 28 лютого відбулося перше захоплення приміщень ДП РТПЦ АР Крим, РПЦ «Севастополь» АР Крим, РПЦ «Красноперекопськ» особами у військовій польовій формі одягу, без опізнавальних знаків, у повному спорядженні з бойовою зброєю (бронежилети, пістолети, автомати). В результаті захоплення було виведено з ладу частину приймально-передавального обладнання.

 

3 березня озброєні особи висловили вимоги вимкнути усі державні канали та вставити в сітку телемовлення інші невідомі канали. Того дня було вимкнено «Чорноморську ТРК», замість якої 5 березня почав мовити канал «Россия 24».

 

6 березня на радіотелевізійну передавальну станцію «Сімферополь» радіотелевізійного передавального центру АР Крим Концерну РРТ зайшли озброєні люди разом із представниками російської телерадіокомпанії. Вони почали відключати українські телеканали, вмикаючи на їхніх частотах російські.

 

Станом на 9 березня в Криму були вимкнені з аналогового ефіру практично всі українські телеканали, а на їхніх частотах розпочали мовлення «Первый канал», «Россия 1», «Россия 24», НТВ, ТНТ, СТС. З місцевих каналів ефірне мовлення продовжує підконтрольна новому кримському уряду державна ТРК «Крим».

 

10 березня в Сімферополі було відключено цифрове ефірне мовлення українських телеканалів. А на їхніх частотах почали мовити російські канали.

 

Того ж дня українські канали почали вимикати і в кабельних мережах. За даними джерел каналу «1+1», кабельним операторам погрожували зброєю і під силовим тиском змусили відключити мовлення українських каналів.

 

Про те, які українські джерела інформації залишилися в кримчан, як працюється в Криму місцевим телекомпаніям, чи залишаються в ефірі українські радіостанції та що робити кримським мовникам, щоб захистити своє право на діяльність, у бліц-інтерв'ю «Детектор медіа» розповіла Катерина М'ясникова, виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників, яка моніторить ситуацію в Криму та вже закликала своїх міжнародних колег інформувати світову громадськість та міжнародні організації, які захищають свободу висловлювань, про стан справ в Автономній республіці Крим.

 

 

 

- Катерино, скільки в Криму місцевих телекомпаній, радіокомпаній? Скільки із них є членами НАМ?

- У Криму мовило 8 радіостанцій (4 республіканські, 4 місцеві) та 11 телеканалів (5 республіканських та 6 місцевих). З них 4 компанії є членами асоціації.

 

- 9 березня в Криму було припинено ефірне мовлення всіх загальнонаціональних українських телеканалів. Чи залишилися в ефірі місцеві телекомпанії?

- У загальнореспубліканському ефірі залишається ДТРК «Крим», АТR, ИТВ, ТВFM. На частотах «Чорноморської ТРК» мовить канал «Россия 24». Серед місцевих телеканалів припинив мовлення лише ТРК «Моріон», але це сталося ще минулого року.

 

- Яка зараз ситуація з «Чорноморською телерадіокомпанією»? У якому режимі вона мовить?

- За нашою інформацією вони мовлять на супутнику, у частині кабельних мереж Криму, а також в інтернет. На сайт телекомпанії постійно здійснюють DDoS-атаки.

 

- Наскільки відомо, один з невеликих місцевих мовників у Феодосії сам вимкнув своє мовлення, коли розпочалася військова окупація Криму. Чи є ще такі випадки, коли мовники самі вирішили припинити свою діяльність у Криму? З яких причин вони це зробили?

- Так, такий випадок мав місце, але зараз мовлення відновлено. Наразі всі місцеві мовники працюють.

 

- 9-10 березня кабельні оператори теж почали вимикати українські телеканали. Чи залишаються в кабелі місцеві телекомпанії?

- Є інформація про часткове вимкнення «Чорноморської ТРК». Всі інші поки доступні в кабельних мережах.

 

- Яка зараз ситуація з державною телерадіокомпанією «Крим»? У місцевих кримських ЗМІ пишуть, що вона підконтрольна самопроголошеній владі, а тому залишається в ефірі. Яка у вас інформація щодо ДТРК «Крим»?

- Так, ДТРК «Крим» - в ефірі. За нашою інформацією, вона повністю підконтрольна так званому уряду Криму та веде антиукраїнську інформаційну політику.

 

- Що відбувається з радіомовленням у Криму? Чи залишаються в ефірі українські радіостанції (як місцеві, так і мережеві - вони ж також члени вашої асоціації)? За вашим прогнозом, чи будуть вимикати українські радіостанції?

- Поки що і загальнонаціональні, і регіональні, і місцеві станції зберігають мовлення. Є окремі випадки відключення з ефіру національних станцій, але це пов'язано зі знеструмленням приміщень, на яких знаходяться передавачі.

 

- Як зараз, на вашу думку, необхідно діяти кримським телерадіокомпаніям, щоб зберегти своє мовлення і відстояти право на свою діяльність?

- Найнадійнішим захистом будь-якого каналу, особливо регіонального чи місцевого, є його аудиторія. Найяскравішим прикладом цього є канал ATR, який бояться вимикати, оскільки він користується дуже високим авторитетом у значної частини кримського населення. Отже, я б радила телерадіокомпаніям у Криму активно співпрацювати зі своїми глядачами та слухачами, підвищувати рівень довіри до себе і шукати захисту у мешканців Криму. Ми зі свого боку намагаємося допомагати технічно, юридично, надаємо консультації та поради щодо фізичної безпеки компаній та їх працівників.

 

- Із чим, на вашу думку, пов'язані вимоги нової кримської влади вимкнути українські канали з ефіру та з кабелю? Чи згодні ви, що в такий спосіб кримська самопроголошена влада хоче не допустити до кримчан інформації з України до проведення так званого «референдуму»?

- Я думаю, російська та кримська влада дуже добре розуміють значення інформації в сучасному світі. Вони хочуть залишити доступними тільки ті джерела інформації, що є лояльними до їх політики. Впевнена, що питання не тільки в референдумі, але й підконтрольності інформаційного простору Криму в цілому.

 

- Які українські джерела інформації залишаються в кримчан?

- 37% кримчан мають доступ до супутника. Орієнтовно в тих же обсягах оцінюється доступ до інтернет. Все ще підтримують трансляцію українських каналів частина кабельних операторів. Але це поле звужується.

 

- Яким ви прогнозуєте розвиток ситуації в телерадіопросторі Криму? Чи вдасться українським телерадіокомпаніям повернутися в ефір, у кабельні мережі? За яких умов це можливо?

- Усі регіональні та місцеві канали, я думаю, чекають скрутні часи. Ще до початку кризи мовники скаржилася на низькі доходи від реклами та скрутне фінансове становище. В умовах згортання малого та середнього бізнесу і зриву сезону, ситуація може значно погіршиться. Українські канали зможуть нормально працювати в Криму тоді, коли туди повернеться Україна, з її законами та правилами. Поки триматиме протистояння, перспективи українських ЗМІ на півострові не найкращі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6248
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду