Нацрада винайшла «маятник»: частоти «Інтера» буде залучено до цифрової програми

30 Травня 2007
26316
30 Травня 2007
17:34

Нацрада винайшла «маятник»: частоти «Інтера» буде залучено до цифрової програми

26316
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення прийняла два рішення, пов’язаних із запровадженням цифрового мовлення в Україні.
Нацрада винайшла «маятник»: частоти «Інтера» буде залучено до цифрової програми

На засіданні 30 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення прийняла два рішення, пов’язаних із запровадженням цифрового мовлення в Україні.

 

По-перше, Нацрада не погодила Державну програму із впровадження цифрового мовлення в Україні (проект), у зв’язку з «уточненням тексту програми». Як пояснив «ТК» Віталій Шевченко, голова Нацради з питань ТБ і РМ, у цьому програмному документі не враховано низку суттєвих зауважень та пропозицій самої Нацради, регуляторного органу безпосередньо задіяного в запровадженні в Україні цифрового мовлення.  

 

По-друге, Нацрада нарешті запропонувала стратегію, яка уможлює запровадження «цифри» в Україні. Цю схему назвали «методом маятника».

 

Для створення «маятника» Нацрада домовилася з каналом «Інтер» щодо часткового залучення його частот для врегулювання проблеми. Про це було заявлено як про стратегічне партнерство каналу та Національної ради. Річ у тім, що основна проблема із запровадження цифрового мовлення в Україні – відсутність вільного аналогового ресурсу. До того ж, якщо говорити про частоти, виділені Україні в рамках конвенції «Женева – 2006» (3 – 6-й діапазони), то, як пояснив Ігор Курус, в так званому третьому діапазоні, крім телебачення, працюють також радіолокація, радіонавігація, повітряна радіонавігація, радіорелейний зв’язок, ультракороткий радіозв’язок, ультракороткий радіозв’язок рухомий, ультракороткий радіозв’язок морський рухомий. Така сама ситуація в 4-му і 5-му діапазонах, де до того ж ще працює тропосферний зв’язок. Тобто, крім телебачення, існує ще ціла низка служб, яка використовує цей діапазон. 

 

Суть схеми «маятник» роз’яснює Ігор Курус, перший заступник голови Нацради з питань ТБ і РМ: «Інтерес Нацради в цьому партнерстві є дуже простим: ми не маємо зараз аналогового резерву для того, щоби паралельно запустити цифрові частоти. Тому ми залучили 51 частоту «Інтера», номінали яких співпадають із планом «Женева 2006», і направляємо ці частоти в УДЦР, щоби їх проаналізували щодо використання у цифровому стандарті. Найперше ми прорахуємо 26-й канал в Ковелі та 33-й в Ужгороді.  Далі ми переведемо на той же 26-й канал мінімум три канали, що мовлять в аналоговому режимі, і таким чином вивільнимо ці три аналогові канали для переведення їх у цифровий стандарт. Ось таким чином ми маємо запустити маятник». 

 

При цьому Ігор Курус застерігає: перехід на цифрове мовлення відбудеться лише за умов, якщо населення в зоні прийому сигналу буде забезпечено цифровими приймачами, як мінімум, на 90%. 

 

У зв’язку із стратегічним партнерством у рамках «цифрового проекту» АТЗТ «Українська незалежна телевізійна корпорація» («Інтер») подовжено дію ліцензії до 2015 року (термін дії попередньої закінчувався в 2007 р.). Як пояснили представники каналу, це викликано питанням залучення інвестицій в спільний із Нацрадою мега-проект «оцифрування» країни.

 

За словами представника телеканалу, той факт, що Нацрада звернулася саме до телеканалу «Інтер», пов’язаний із реорганізацією компанії в групу каналів. Логіка така: оскільки один цифровий сигнал будуть використовувати кілька каналів (орієнтовно 4 – 6), то непогано було би, щоби вони були «естетично і програмно оформлені в одному ключі». Натомість, у самій Нацраді говорять, що із переформатуванням партнерство ніяким чином не пов’язано, просто «Інтер» – це найкраще підготована мережа. Канал від 2003 року провадить заміну передавачів на твердотільні, а ці модернізовані передавачі найлегше перезапустити в цифровому стандарті. Мережі УТ1 і УТ2, де працюють відповідно Перший Національний та «1+1», не є настільки модернізованими.

 

Леся Ганжа, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26316
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду