Виконавчий продюсер «Дитячого Євробачення» Роман Керик: «90% команди, яка підготувала конкурс – це українці»

Виконавчий продюсер «Дитячого Євробачення» Роман Керик: «90% команди, яка підготувала конкурс – це українці»

29 Листопада 2013
5753
29 Листопада 2013
10:36

Виконавчий продюсер «Дитячого Євробачення» Роман Керик: «90% команди, яка підготувала конкурс – це українці»

5753
Про нововведення цьогорічного «Дитячого Євробачення», міжнародну команду, яка допомагала українським фахівцям, тонни техніки та витрачені кошти – у повній версії чат-конференції Романа Керика
Виконавчий продюсер «Дитячого Євробачення» Роман Керик: «90% команди, яка підготувала конкурс – це українці»
Виконавчий продюсер «Дитячого Євробачення» Роман Керик: «90% команди, яка підготувала конкурс – це українці»

25 листопада в Києві офіційно стартував ХІ Дитячий пісенний конкурс «Євробачення». До української столиці з'їхалися діти-учасники з 12 країн: Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Македонії, Грузії, Мальти, Молдови, Нідерландів, Росії, Сан-Марино, Швеції та України. Право приймати цьогорічний конкурс Національна телекомпанія України дістала після перемоги Анастасії Петрик на пісенному змаганні минулого року в Амстердамі (Нідерланди).

 

Фінал «Дитячого Євробачення» відбудеться в суботу, 30 листопада. Трансляцію шоу можна буде побачити в прямому ефірі Першого національного о 20:00. Нашу країну представлятиме Софія Тарасова, яка виконає на сцені Національного палацу мистецтв «Україна» пісню We Are One. Спеціальними гостями фіналу будуть переможниці конкурсів сімейства «Євробачення» різних років Анастасія Петрик, Еммілі де Форест і Руслана. Шоу вестимуть співачка Злата Оґнєвіч і телеведучий Тімур Мірошниченко.

 

Як писала «Детектор медіа», над підготовкою шоу працювали міжнародні фахівці. Так, сценарій «Дитячого Євробачення - 2013» написав британський сценарист Алекс Воррал, участь у створенні сцени та логотипу взяли грецькі майстри Іліас Ледакіс та Вангеліс Нтецес, технічним процесом створення сцени керував Ола Мельциг, світлове оформлення розробив німецький художник зі світла Джеррі Аппельт. Музичне оформлення конкурсу розробив український композитор Михайло Некрасов, режисером телетрансляції буде естонець Марек Міл.

 

Україна вдруге після 2009 року приймає «Дитяче Євробачення». Детальніше про особливості організації, технічного забезпечення, підбір команди, написання сценарію та витрачені кошти розповів під час чат-конференції на «Детектор медіа» виконавчий продюсер цьогорічного «Дитячого Євробачення» Роман Керик.

 

 

Організація

 

- Романе, як відбувалася розробка творчої концепції? Як вдалося зібрати міжнародну команду фахівців? Чи важко із ними працювати?
Реалізація масштабних концепцій вимагає серйозного технічного і технологічного оснащення. Ви привозили техніку з-за кордону чи є ресурси в Україні, щоб забезпечити відповідний рівень техніки і технологій?
Скільки часу тривала підготовка сцени і залу? Які «фішки» будуть використані цього року на «Дитячому Євробаченні»?

- Бачу, хтось серйозно підготувався. Отже, за порядком. Концепція. Спочатку було Слово (с). Все народжується з ідеї. Наша ідея полягала в тому, щоб показати дітям можливості для їхнього творчого розвитку. Концепція «Будь креативним!» і головний герой Пазлик - це символи. Символи того, що в житті можливо все. Якщо ти прагнеш чогось дуже сильно, докладаєш зусиль, щоб досягнути бажаного - все в житті складеться, пазл до пазла. Цікавим є те, що наші пазли білого кольору. Це означає, що кожен може розмалювати їх у бажаний колір. «Будь креативним!» - це заклик дозволити самому собі знайти і розвинути свої таланти.

 

 

Міжнародна команда. Почати треба з того, що організаторами «Дитячого Євробачення» в Україні є Національна телекомпанія України («Перший національний» канал як мовник) і Європейська мовленнєва спілка (правовласник). ЄМС багато років організовує шоу сімейства «Євробачення» в різних країнах, а сформована команда фахівців допомагає їм у цьому з року в рік. Цього року НТКУ разом із ЄМС також долучили цих відомих спеціалістів. Іліас Ледакіс працював над дизайном сцени, Вангеліс Нтецес працював над розробкою лого і концепції сцени, Алекс Воррал - над сценарієм шоу, Джеррі Аппельт - над світловим шоу, Ола Мельциг очолював команду технічних спеціалістів, Марек Мілл забезпечував телетрансляцію.

 

Техніка. Ви здивуєтеся - майже все використовуване обладнання ми знайшли в Україні. Те саме стосується технологій - українські фахівці добре знаються на них. Ми отримали схвальну оцінку від ЄМС стосовно рівня підготовки наших спеціалістів. Крім 13 камер у залі, дві камери постійно працюють на зйомці прес-конференцій у прес-центрі. Фінальна прес-конференція переможців конкурсу буде транслюватися на весь світ.

 

Сцена і зал. Ми розпочали монтаж техніки й конструкцій 11 листопада, сьогодні ми маємо готовність 100%, всі учасники мали змогли провести репетиції. «Фішки» цього року - це ефекти, які ми використаємо для того, щоб шоу було видовищним. Це стосується всіх елементів шоу. Передусім, ми орієнтувалися на доросле «Євробачення» по рівню інновацій та видовищності.

 

- Доброго дня! Підкажіть, а які є особливості телевізійної трансляції? Чи є певна затримка в ефірі від онлайну - чи все, що ми побачимо по ТВ, буде виключно прямим ефіром?

- Телевізійна трансляція «Дитячого Євробачення» буде здійснюватись у прямому ефірі. Картинка телевізійної трансляції збігатиметься із онлайн-трансляцією на сайті http://1tv.com.ua, можлива незначна затримка онлайн-трансляції, пов'язана із затримкою доставки сигналу через інтернет до кінцевого споживача.

 

- Интересно, кто будет вести шоу?

- Ведучі шоу Тімур Мірошниченко і Злата Огнєвіч.

 

- Я так розумію, що доросле «Євробачення» зараз має тенденцію до спрощення, щодо проведення, організації, що все робиться малими коштами! Чи те ж саме стосується й дитячого конкурсу?

- Цікаво у зв'язку з чим ви дійшли таких висновків. Кожна подія із сімейства «Євробачення» - це видовищне шоу, «Дитяче Євробачення» в Україні також буде фантастичним!

 

 

Технічні особливості

 

- Цікаво дізнатися, чи будуть якісь нововведення під час зйомок? Скільки взагалі камер та операторів працює під час такої масштабної події? Також багато чув про те, що буде яскраве світлове шоу: розкажіть, будь ласка, детальніше, що чекає глядачів?

- Нововведень буде багато. Нам потрібно врахувати багато факторів - декорації, світло, спецефекти. Зйомку ми здійснюємо у Full HD, звук записуємо у Dolby E. Відбуватиметься пряма трансляція на Першому національному та у ще більш ніж 12 країнах. Щоби глядачі отримали відмінне зображення, в залі працюють 13 відеокамер, з яких дві - на телескопічних кранах, один SpiderСam, автоматизована доллі, Towercamі, 2 SteadyCam і 6 телекамер на штативах.

 

 

Управління світлом здійснюється із одразу шести світлових пультів. Описати світлове шоу словами - непросте завдання. «Євробачення» - це завжди яскраве, незабутнє й дуже емоційне шоу. Світло відіграє першочергову роль у створенні враження від свята. Ми використали більше 600 світлових приладів найвідоміших виробників. Загалом 78 точок підвісу тримають у повітрі більше 30 тонн обладнання. Інститут, що проектував «Палац Україна», розробив повноцінний проект підйому такої ваги і провів обслідування даху споруди.

 

Багато інноваційних рішень використано у підготовці шоу. Найновіші системи безпеки дозволяють зупинити всі рухомі конструкції під час шоу, два інженери постійно чергують на постах Safety point, і два професійні ріггери чергують на даху в зонах підвісу. Все живлення системи (2 мегавати) відбувається з генераторів, які встановлено поруч із Палацом. Всі системи й головні комунікації застраховано резервом, як мінімум двічі.

 

- Ой, тільки-но прочитав, що на «Євробаченні» буде задіяно 70 тонн техніки. З яких це пір у нас техніку характеризують у тоннах? Ви ж не на металолом її здаватимете. Краще розкажіть, які технічні новинки, камери тощо використовуватимуться?

- Ключовим при характеризуванні об'єму техніки в тоннах є те, що потрібно враховувати можливості розміщення цієї техніки в залі на сцені та на підвісах стелі. Тому цей вражаючий об'єм і вага напряму свідчать про крутизну проекту. Вперше в Україні ми презентували комплекс для управління світловими та відеоефектами компанії MA Lighting, які виступили консультантами-партнерами конкурсу. Ця компанія випускає обладнання для найвідоміших телешоу та концертних турів майже всіх світових зірок. І тепер вони в Україні. Сучасні світлові прилади, які тільки з'явилися на ринку і зараз встановлені у залі. Я можу перелічувати дуже довго :) Щодо телевізійних технологій - вперше у Палаці «Україна» було змонтовано SpiderCam - підвісну тросову систему, яка дозволяє переміщати камеру у будь-яку позицію в залі за секунди! Загалом, весь конкурс - одна суцільна новинка, розповідати про це я можу нескінченно...

 

 

Іноземна команда

 

- Много пишут о том, что вы пригласили иностранных специалистов для работы с музыкой и светом. В Украине нет таких специалистов?

- Дитячий пісенний конкурс «Євробачення» - це європейське шоу, над створенням якого з року в рік працює команда міжнародних фахівців. Супервайзером виступає Європейська мовленнєва спілка, правовласник конкурсу. Конкурс в Україні не став винятком. Мовник, Національна телекомпанія України («Перший національний» телеканал) взяв на себе зобов'язання підготувати конкурс світового рівня. Основна команда, яка цього року організувала і провела конкурс - це українські спеціалісти. Так, ми залучали міжнародну команду із сім'ї «Євробачення», це досвідчені професіонали, які добре знають критерії і вимоги ЄМС. Проте 90% команди, яка підготувала конкурс - це українці.

 

Стосовно музичного оформлення, то саме українець займався музичним оформленням шоу. Це Михайло Некрасов, український композитор і продюсер, який реалізував комплексне музичне оформлення всього конкурсу. Ім'я Михайла Некрасова для багатьох вітчизняних виконавців давно асоціюється з кращими номерами дорослого конкурсу: у співпраці з Русланою, Тіною Кароль та Златою Оґнєвіч він підготував для «Євробачення» чудові музичні номери.

 

 

- Чому в режисери шоу запросили естонця? Це був вибір EBU?

- Сценічним режисером є українець, Віктор Книш, мультикамерним режисером запрошено Марека Міла з Естонії, який привніс нову технологію зйомки, яка відповідає вимогам європейської події такого рівня.

 

- Завжди було цікаво: як відбувається робота над сценарієм такої грандіозної події? Скільки часу потрібно на написання сценарію? Скільки людей працює над ним?

- Спочатку було Слово (с). Спочатку була ідея. Це ідея концепції конкурсу «Будь креативним!», де символом став Пазлик. А далі ми придумували сценарій, де б концепція і символ органічно доповнювали один одного. Сценарій шоу складається не тільки із текстової частини. Наш сценарій - це сценарій одночасно слів ведучих, виступів виконавців, підбір музики, зміни декорацій, спецефектів. Також нам потрібно було врахувати, що одночасно із шоу в залі відбуватиметься онлайн-трансляція в ефірі Першого національного.

 

Перший проект сценарію з'явився задовго до події, це був, по суті, короткий опис подієвих блоків. Пізніше з'явився більш детальний сценарій події, який розробила українська команда організаторів конкурсу. Остаточно доопрацьовувався сценарій із залученням Алекса Воррала - досвідченого сценариста із Великобританії, який пише сценарії для телевізійних програм, радіо та інтернету й має за плечима значний послужний список робіт найвищого калібру. Наприклад, Алекс Воррал, відомий як сценарист чисельних серіалів та церемоній нагородження.

 

 

Фінанси

 

- Евровидение - дорогое удовольствие. Сколько денег было потрачено на проведение «Детского Евровидения» в Украине?

- «Євробачення» - це не тільки задоволення, це демонстрація того, що талановиті діти можуть отримати визнання, це заклик до всіх дітей розвивати свої таланти. На організацію і проведення Дитячого пісенного конкурсу «Євробачення» в Україні було витрачено 29 мільйонів гривень. Мається на увазі не тільки саме шоу, а й усі події в рамках тижня «Євробачення» - культурно-соціальна програма, робота «Євроклубу», робота прес-центру.

 

- Проведення «Дитячого Євробачення» обійдеться у 29 млн грн. З них 25 - із бюджету України. На що пішли такі значні кошти? Чи виправдані ці інвестиції? Чи вдасться повернути частину цих коштів?

- «Дитяче Євробачення» - це проект, який був погоджений і підтриманий на державному рівні. Кошти ми використали на організацію та проведення як самого шоу, так і тижня «Євробачення». Комерційна складова не є ціллю цього конкурсу, це іміджева подія, метою якої є привернення уваги до України і підтримки дитячої творчості.

 

- Романе, чи отримає НТКУ прибутки від спонсорства та реклами «Дитячого Євробачення»? І чи були обмеження у рекламі та спонсорстві з огляду на те, що цей конкурс за участю дітей?

- НТКУ позиціонує цей конкурс як неприбутковий. Обмеження у трансляції реклами були, адже дорослі бренди не можуть рекламуватися під час програм, де задіяні діти

 

- Кто оценивает уровень проведения «Евровидения»? И какой прок от его проведение, если в стране от этого одни убытки?

- Оцінювати будуть глядачі пультами. Ми бачимо багато користі від проведення конкурсу в Україні - це і розвиток дитячих талантів, і покращення іміджу України на міжнародній арені.

 

 

- Так раскажите, на сколько зрительських пультов вы расчитываете? Проще говоря, какую хотите долю от трансляции?

- Цього року ЄМС внесла багато нововведень у проведення шоу і ми сподіваємося, що частка телеперегляду буде відповідати рівню шоу.

 

 

Конкурсанти

 

- Чи буває таке, що від певних ідей учасників (декорації, світлове рішення) довелося відмовитися? Чому?

- Ми готуємо шоу, а шоу - це дуже точно відрежисована подія, де головним героєм є виконавець і його пісня. Костюми, декорації, світло, звук - це елементи, які допомагають підсилити враження від пісні, підкреслити певні емоції. Ми намагалися максимально врахувати побажання учасників. Більше того, бувало й так, що ми самі пропонували учасникам додати елементи шоу, бо наші можливості були дуже великими. З упевненістю можу сказати, що всі учасники залишилися задоволеними оформленням їхнього виступу.

 

- А за кого ви вболіватимете на конкурсі (окрім України)? І чи переглядали ви виступи учасників?

- Вболіватиму за всіх учасників, адже всі діти демонструють прекрасні голосові дані й чудові видовищні постановки.

 

- Де в Києві живуть конкурсанти? По скільки осіб у їхніх командах, чи були якісь обмеження на команди? Хто відповідає за дітей-конкурсантів, їхні батьки чи організатори? Чи приїхали батьки разом із дітьми?

- Делегації проживають у готелі неподалік від НП «Україна», відповідальність за дітей на час перебування на площадці несе НТКУ, всі учасники застраховані.

 

- Чи висловлюватимуть на «Євробаченні» підтримку євроінтеграційного руху?

- «Євробачення» - аполітичний захід.

 

- Вы любите котов?

- А хто їх не любить? Це має відношення до конкурсу? :-)

 

- Дякую всім за запитання і участь у чаті! До побачення!

 

Довідка:

 

Роман Керик має значний досвід роботи з Європейською мовленнєвою спілкою як організатор ДПКЄ, у 2006-2009 роках працював у складі групи з підготовки національних фіналів «Дитячого Євробачення» в Україні, а у 2013 році як technical manager працював на міжнародному фіналі пісенного конкурсу «Євробачення» в Мальмо, Швеція.

 

У 2012 році як продюсер розробив і провів багатокамерну спортивну зйомку багатоденних велоперегонів Tour d'Azerbaijan для телеканалів Eurosport і Eurosport2. У цьому ж році як технічний директор брав участь у проекті «Вболівай з кращими», всеукраїнському турі в рамках Чемпіонату Європи з футболу Євро-2012.

 

Фото - з особистого архіву Романа Керика

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5753
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Neo
3796 дн. тому
Украине очень полезны такие шоу: они показывают всему миру профессионализм наших продакшенов, а также помогают реальному общению людей
Nikita
3796 дн. тому
Очень прикольное шоу! Мы с малой очень довольны остались. Таланто
misha
3796 дн. тому
10%-іноземці,90%-українці. 90% гонорару-іноземці,10% гонорару-українці. Чи наши значно більше вкрали?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду