ТВА вбачає у діях Нацради намагання  зірвати підписання угоди між Україною та ЄС

ТВА вбачає у діях Нацради намагання зірвати підписання угоди між Україною та ЄС

29 Жовтня 2013
10517
29 Жовтня 2013
17:20

ТВА вбачає у діях Нацради намагання зірвати підписання угоди між Україною та ЄС

10517
ТВА вбачає у діях Нацради намагання  зірвати підписання угоди між Україною та ЄС
ТВА вбачає у діях Нацради намагання  зірвати підписання угоди між Україною та ЄС

Чернівецький телеканал ТВА просить представництво Європейського союзу в Україні допомогти каналу у протистоянні з Національною радою з питань телебачення та радіомовлення. Про це йдеться у відкритому листі ТВА на адресу Прадставництва Європейського Союзу в Україні.

 

Телеканал заявляє, що зазнає тиску з боку Нацради і через це позбавлений можливості мовлення в Чернівцях. На думку керівництва ТВА, для рішення щодо відмови каналу в продовженні строку дії ліцензії були використані дані сфальсифікованого моніторингу. Також ТВА заявляє, що Нацрадою не були надані матеріали перевірки, на основі яких було винесено санкцію про попередження телеканалу.

 

Колектив ТВА переконаний, що своїми діями  Нацрада намагається зірвати підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

 

«Ми розуміємо, що в ці дні, коли вирішується доля України щодо вибору стратегічного напрямку руху до Європейської спільноти, дії Національної ради можуть бути розцінені як звичайна провокація. Посадовці, яким держава довірила регулювання такого важливого ринку - інформаційного телерадіомовлення, пішли на свідому фальсифікацію, метою якої, очевидно, є створення перешкод у підписанні Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. На наш погляд, така явна, публічна демонстрація державним органом власного ставлення до європейських цінностей та демократичних принципів свободи слова не може знайти іншого пояснення, крім як намагання зірвати підписання такої надзвичайно важливої Угоди», - йдеться у заяві телеканалу.

 

Нагадаємо, 23 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила чернівецькому телеканалу ТВА друге попередження за порушення рекламного законодавства та відмовила йому в продовженні строку дії ліцензії на ефірне мовлення в Чернівцях.

 

 Наводимо відкритий лист повністю:

 

Відкритий лист

 

Колектив українського місцевого телевізійного каналу «ТВА», даним, звертається до Вас з проханням втрутитися у критичну ситуацію, яка склалася на телевізійному ринку України та полягає у тотальному тиску чинної влади на незалежні засоби масової інформації. В результаті цього тиску український телеканал «ТВА», на підставі підроблених документів, вимикається з телевізійного ефіру.

 

Телевізійний канал «ТВА» є одним із найстаріших і найвпливовіших постачальників аудіовізуальної інформації в Чернівецькому регіоні. Впродовж більш як 20 років ми щоденно спілкуємось із мешканцями регіону, намагаючись доносити їм найбільш збалансовану, відкриту та правдиву інформацію, як про місцеві події, так і про загальноукраїнські та світові новини.

 

Саме через незалежність місцевого мовника, державний апарат, в особі Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, здійснює тиск на телеканал.

 

Як результат, провідний регіональний мовник в 2010 році був позбавлений цифрового мовлення, а у 2013 році, на підставі підроблених документів - ефірного мовлення.

 

Те, за яких обставин телеканал був позбавлений ефірного мовлення, є яскравим прикладом викривленого уявлення української влади про незалежність засобів масової інформації та дотримання європейських стандартів демократії та свободи слова.

 

Так, для позбавлення телеканалу «ТВА» ліцензії на мовлення, були використані дані сфальсифікованого моніторингу.

 

Зазначений моніторинг, начебто, здійснювався звичайною секретаркою, що працює в апараті регіонального представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

Жоден з офіційних регіональних представників Національної ради, які за законом є єдиними, хто має право проводити моніторинг телерадіоорганізацій, не погодився поставити свій підпис під актом моніторингу.

 

Ні до, ні після винесення рішення про застосування санкцій та позбавлення телеканалу ліцензії на мовлення, Національна рада так і не надала нам акт моніторингу, на підставі якого ця санкція була застосована.

 

Також нам, до цієї пори, не був наданий сфальсифікований запис моніторингу.

 

Згідно з відповіддю Голови Національної ради на наш запит про надання сфальсифікованих матеріалів моніторингу, ці матеріали будуть надані лише         6 листопада 2013 року. Проте, на підставі цих, не наданих матеріалів, Національна рада позбавила наш телеканал ліцензії на мовлення вже 23 жовтня 2013 року.

 

Окрім того, Національна рада категорично відмовила нам у ознайомленні з матеріалами перевірки телеканалу «ТВА» до розгляду її результатів на засіданні. Для отримання цих матеріалів ми п'ять разів звертались до цього регуляторного органу. І жодний з цих запитів, по сьогоднішній день, так і не був задоволений.

 

Таким чином, попередження було винесене нам на підставі матеріалів перевірки, які так і не були надані нам для огляду.

 

Перед початком розгляду питання ми звернулись до Національної ради з проханням провести експертизу даних моніторингу, щодо яких ми зазначали про їх фальсифікацію. Національна рада відмовилась навіть розглядати питання достовірності даних моніторингу та заперечила проти проведення експертизи.

 

Ми намагалися з'ясувати питання чи містить система здійснення моніторингу телерадіоорганізацій комплексну систему захисту інформації, яка б унеможливлювала стороннє втручання та фальсифікації даних моніторингу. Існування саме такої системи захисту передбачене Законом України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах». Нам повідомили, що всупереч вимог закону, для здійснення моніторингу телерадіоорганізацій Національна рада не використовує жодних систем захисту.

 

Також слід додати, що дана перевірка проводилась на підставі нашої власної заяви про її проведення. Побачивши ці, та безліч інших порушень, з боку Національної ради, ми звернулись до останньої з проханням відкликати нашу заяву та не розглядати її по суті.

 

Проте, Національна рада вирішила, поза нашою волею, розглянути вже відкликану нами, заяву та, всупереч закону і здоровому глузду, застосувала до нас санкцію.

 

Під час розгляду нашої заяви з'ясувалось, що сфальсифікований акт моніторингу датований 28 серпня 2013 року. Разом з тим, перевірка була призначена Національною радою 18 вересня 2013 року. Враховуючи те, що перевірка ефіру каналу «ТВА», після її призначення, не здійснювалась, можна зробити висновок, що на момент призначення перевірки каналу Національна рада вже знала її результати.

 

Іншими словами, єдиною метою призначення перевірки було застосування до каналу санкції.

 

На наш погляд, тієї кількості кричущих зловживань, з якими зіткнувся телеканал «ТВА», достатньо для висновку про свідому та цілеспрямовану атаку, яка здійснена на канал з метою позбавлення можливості доносити чесну і збалансовану інформацію до громадян України. Є очевидним, що Національна рада не мала жодних законних підстав для позбавлення нас мовлення. Саме тому, для вирішення цієї задачі, були сфальсифіковані матеріали перевірки, під якими жоден офіційний представник Національної ради не погодився поставити свій підпис.

 

Ми розуміємо, що в ці дні, коли вирішується доля України щодо вибору стратегічного напрямку руху до Європейської спільноти, дії Національної ради можуть бути розцінені як звичайна провокація. Посадовці, яким держава довірила регулювання такого важливого ринку - інформаційного телерадіомовлення, пішли на свідому фальсифікацію, метою якої, очевидно, є створення перешкод у підписанні Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. На наш погляд, така явна, публічна демонстрація державним органом власного ставлення до Європейських цінностей та демократичних принципів свободи слова, не може знайти іншого пояснення крім як намагання зірвати підписання такої надзвичайно важливої Угоди.

 

Ми, колектив телеканалу «ТВА», щиро сподіваємось, що Україна зуміє виправити свої помилки та відновити право нашого телеканалу на мовлення, яке було настільки грубо спаплюжено українським державним органом саме напередодні історичного Саміту східного партнерства, який відбудеться наприкінці листопада у Вільнюсі. Тому звертаємось до Вас з проханням втрутитись в дану ситуацію та посприяти її вирішенню у суворій відповідності до Європейських принципів свободи слова - недопущення свавілля з боку державних органів та встановлення верховенства права.

 

З усіх питань, які, можливо, виникнуть під час розгляду цього звернення, просимо зв'язуватись з керівником каналу «ТВА», Татою Кеплер

 

З повагою,

Колектив телеканалу "ТВА"»

 

 

 

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10517
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду