Фейкову новину про український гімн передрукували близько 100 видань

27 Серпня 2013
24834
27 Серпня 2013
13:20

Фейкову новину про український гімн передрукували близько 100 видань

24834
Фейкову новину про український гімн передрукували близько 100 видань

Новину про визнання ЮНЕСКО гімну України найкращим у світі, що не відповідає дійсності, без перевірки передрукували минулого тижня близько 100 інтернет-видань. Про це на сайті  watcher.com.ua повідомив його засновник Максим Саваневський.

 

Розміщення фейкової новини було частиною експерименту, за допомогою якого сайт watcher хотів перевірити «рівень копі-пастерства української журналістики». Першим «новину» про перемогу українського гімну розмістила гумористична сторінка у Facebook  «Баба і Кіт».

 

«Написав фейкову новину про те, що "Український гімн визнано найкращим в світі". На носі була прекрасна дата - День прапора. Окрім того, через День Незалежності вся країна мала гуляти три дні, то ж в інформаційному плані новин буде небагато. Звісно, новину про гімн можна було розмістити на одному з сайтів фейкових новин, але я вирішив піти далі. Написав листа в три українські відомі гумористичні спільноти з проханням допомогти в експерименті. Відгукнувся лише адміністратор сторінки "Баба і Кіт". Вони ж і розмістили новину про гімн», - повідомив Максим Саваневський.

 

 

 

 

 

Як пише пан Саваневський, інформацію про перемогу українського гімну у світовому конкурсі ЮНЕСКО передрукували, не перевіривши, журналісти «Газета.ua»,  «Економические Известия», «Бизнес.ua», «Голос.ua», «Ура-Інформ», «Свідомо» та ще близько 100 видань.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24834
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергей
3887 дн. тому
На новость о "самой красивой валюте" гривне купились даже УНИАН и ИТАР-ТАСС! :)) http://www.20khvylyn.com/news/curiosities/news_5469.html
qqw
3887 дн. тому
По слідах Богдановича -))) Побудували новину за прикладом найкрасивішої валюти. Правда, на новину про валюту Богдановича Украъна повелась двычы-)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду