Видання «Forbes. Україна» підрахувало, скільки Курченко переплатив за UMH

Видання «Forbes. Україна» підрахувало, скільки Курченко переплатив за UMH

26 Червня 2013
9349
26 Червня 2013
11:32

Видання «Forbes. Україна» підрахувало, скільки Курченко переплатив за UMH

9349
Видання «Forbes. Україна» підрахувало, скільки Курченко переплатив за UMH
Видання «Forbes. Україна» підрахувало, скільки Курченко переплатив за UMH

Видання «Forbes. Украина» оцінило вартість UMH group («Український медіа холдінг») шляхом порівняння з медіахолдингами, акції яких торгуються на фондових біржах і з'ясував, що українська компанія в такому випадку обійшлася  бізнесмену Сергію Курченку, як мінімум на 80 % дорожче, ніж іноземні медіахолдинги. Про це пише видання.

 

Президент UMH Борис Ложкін після оголошення про продаж 98% акцій медіахолдингу UMH group групі СЄПЕК (ВЕТЭК) Сергія Курченкя в інтерв'ю «Forbes. Україна» дав зрозуміти, що вартість операції була близька до $ 450-500 млн. Видання  вирішило порівняти цю вартість з публічними аналогами з Європи та США.

 

Аналогами послужили польська Agora, західноєвропейські компанії, чиї доходи можна порівняти з показником UMH, а також найбільші світові медіахолдинги. Для оцінки був використаний мультиплікатор EV/EBITDA '13 (відношення вартості компанії до прогнозної прибутку EBITDA в 2013 році). Порівняльні таблиці можна переглянути тут.

 

Фінансову звітність за минулий рік UMH поки що не розкриває. У неофіційній бесіді один з топ-менеджерів компанії розповів, що EBITDA за минулий рік - близько $ 30 млн, виручка - близько $ 160 млн. У 2013 році показники, найімовірніше, не збільшаться через стагнацію рекламного ринку, на який припадає більше половини виторгу UMH. У першому кварталі український ринок друкованої преси просів на 30-35%, і за підсумками року його падіння, згідно з прогнозом медіагрупи Aegis Media\GMG, складе 20-25%.

 

«З метою аналізу Forbes виходив з припущення, що UMH в 2013 році вдасться зберегти прибуток EBITDA на рівні минулого року - $ 30 млн. Якщо припустити, що вартість покупки UMH (з урахуванням боргу) склала $ 400 млн, за підсумками угоди мультиплікатор EV/EBITDA '2013 для української компанії перевищив 13,3. Навіть найбільші світові медіахолдинги інвестори оцінюють скромніше - з мультиплікатором від 5,7 до 9,9», - пише видання.

 

«Яка оціночна вартість UMH? $ 100 млн - оцінка в порівнянні з холдингом Agora (Польща). Показники польської компанії були головним орієнтиром для оцінки інвесторами у спробах провести IPO United Media Holding на Варшавській біржі в грудні минулого року. $ 224 млн - оцінка в порівнянні з показниками семи «медіагігантів» - холдингів США і Великобританії з виручкою більше $ 1 млрд в 2012 році. У спрощеному трактуванні мультиплікатор EV/EBITDA можна вважати величиною, зворотною нормі прибутковості на інвестиції покупця. У даному випадку норма прибутковості складе 7,5%».

 

У письмових відповідях на питання «Fobres.Україна» Сергій Курченко повідомив, що планує фінансувати угоду за рахунок власних і позикових коштів у пропорції 50/50. Щоб угода була економічно виправданою, вартість позикових грошей повинна бути менше, ніж повернення на інвестиції, тобто 7,5%. На 19 червня середня ставка по довгострокових кредитах для українських позичальників - 17,8% у національній валюті, і 9,9% - в іноземній, повідомляє НБУ.

 

Нагадаємо, у ніч з 20 на 21 червня стало відомо, що UMH Group (президент Борис Ложкін) і група СЄПЕК (ВЕТЭК) Сергія Курченка підписали угоду купівлі-продажу 98% акцій медіахолдингу UMH.

 

«Детектор медіа»

Фото -  «Forbes. Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9349
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду