Сюмар вважає, що Нацрада застосовує вибіркове інспектування щодо радіо ZIK

4 Червня 2013
8072
4 Червня 2013
17:02

Сюмар вважає, що Нацрада застосовує вибіркове інспектування щодо радіо ZIK

8072
Сюмар вважає, що Нацрада застосовує вибіркове інспектування щодо радіо ZIK

Виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар вважає вибірковою планову перевірку Radiolife, що перейшло в управління медіахолдингу ZIK. Про це вона сказала в коментарі ZIK.

 

«Увесь світ і так знає, що в Україні процвітає вибіркове правосуддя, а Нацрада вкотре доводить, що в нас є ще є й вибіркове інспектування», - так пані Сюмар прокоментувала події навколо Radiolife, яке має намір стати радіо ZIK.

 

Вона наголосила, що Нацрада зазвичай перевіряє на дотримання правил лише тих, хто може бути ефективним у своїй роботі, відтак нарощує свою аудиторію. Вимоги, які висунули до ZIK, не виставляють до жодної іншої медіа групи, вважає пані Сюмар.

 

«У цьому випадку йдеться про дуже відому медіакомпанію, яка може робити дуже якісний та дієвий продукт, - зазначила експерт. - І, схоже, що саме це й лякає нинішню Нацраду».

 

Вікторія Сюмар наголосила: «ZIK - це явище не тільки в Західній Україні, а й на всеукраїнському медіаринку завдяки своїй результативності, через резонансність своїх журналістських розслідувань та програм. Як на мене, всі державні й громадські структури повинні підтримувати настільки ефективні ЗМІ, що мають реальні рейтинги й спроможні впливати на ситуацію в регіоні та загалом в Україні».

 

Як відомо, 5 червня Нацрада планує розглянути результати планової перевірки ТОВ «Бюро ідей» (Radiolife), яка зафіксувала відсутність мовлення протягом року діяльності, а отже, компанії загрожує анулювання ліцензії.

 

30 травня, ТОВ «Бюро ідей» подало в Нацраду пакет документів на переоформлення ліцензії за двома позиціями: зміна керівництва - генеральним директором підприємства став Дмитро Добродомов, а також зміна позивних на частоті 107,2 FM у Львові із Radiolife на «Радіо ZIK».

 

Нагадаємо, 23 травня медіахолдинг ZIK уклав угоду з ТОВ «Бюро ідей», відповідно до умов якої взяв Radiolife у своє управління. Радіо вийшло в ефір 25 травня на частоті 107,2 FM у Львові. Після укладання угоди журналістам ZIK стало відомо, що «Нацрада в екстреному порядку вносить у порядок денний свого засідання, що відбудеться у вівторок, 28 травня, питання про позбавлення ліцензії Radiolife».

 

Член Нацради Микола Фартушний повідомив «Детектор медіа», що перевірка ТОВ «Бюро ідей» (Radiolife) була проведена у квітні і зафіксувала відсутність мовлення компанії. Її результати дійсно мали розглядатися 28 травня, але Нацрада зняла це питання з розгляду. Однак, за його словами, в регулятора немає підстав для продовження ліцензії Radiolife: «Компанія отримала ліцензію і впродовж року не вийшла в ефір. За законом ми маємо анулювати її ліцензію».

 

Нацрада заявила, що вважає безпідставними висунуті на її адресу звинувачення в перешкоджанні журналістам медіахолдингу ZIK вийти в ефір Radiolife, і трактує їх як тиск на регуляторний орган.

 

Частоту 107,2 МГц у Львові двічі виставляли на конкурс Нацради, однак ZIK не зміг її отримати.

 

Улітку 2011 року на неї був лише один претендент - ТРК «Міст-ТБ» (телеканал ZIK, який хотів розпочати ще й радіомовлення). Тоді під час засідання члени Нацради проголосували за перемогу «Міст-ТБ» у конкурсі. Однак згодом член Нацради Лариса Мудрак відкликала свій голос, оскільки проголосувала за компанію «випадково». В результаті за «Міст-ТБ» проголосували лише чотири члени Нацради, і компанія частоту не отримала.

 

Відтак, рішення про перемогу було скасовано та оголошено новий конкурс, в якому через рік перемогла нова компанія - ТОВ «Бюро ідей» (позивний - Radiolife), яке так і не спромоглося вийти в ефір.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8072
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду