Катерина М’ясникова: «Ми очікуємо появи системи вимірювання регіональних телеканалів, над якою наразі працюємо»

29 Грудня 2012
24267
29 Грудня 2012
19:18

Катерина М’ясникова: «Ми очікуємо появи системи вимірювання регіональних телеканалів, над якою наразі працюємо»

24267
Підсумки 2012-го та плани на 2013 рік у царині регіонального і місцевого мовлення – у чат-конференції керівника НАМ
Катерина М’ясникова: «Ми очікуємо появи системи вимірювання регіональних телеканалів, над якою наразі працюємо»
800x600

Підбити підсумки 2012 року в регіональному телерадіопросторі «Детектор медіа» запросила виконавчого директора Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) Катерину М'ясникову. Яким був цей рік для місцевих і регіональних телеканалів і радіостанцій? Як вибудовувала НАМ свої відносини з Нацрадою? Яких змін вдалося досягти в регулюванні та нормотворчій діяльності? І що планує НАМ наступного року? Читайте в повній версії чату з Катериною М'ясниковою.

 

- Доброго дня колеги! Рада всіх вітати. Розпочнемо...

 

- Чому останнім часом національні канали транслюють багато бусурманського кіно з російським дубляжем?

- Теж цікавить це питання, це при тому, що до більшості тих фільмів є українське озвучення, але їх чомусь закуповують у Росії. Якщо потрібні конкретні випадки, можу навести.

- Я думаю, що це відбувається з декількох причин. По-перше, велика кількість прав на публічне сповіщення передається на територію всіх пострадянських країн та купується через російських дистриб'юторів вже переозвученими. Додаткове переозвучування коштує грошей, тому обмежуються російським. Окрім того, для власного переозвучування потрібно отримувати додаткові права. Це дорого.

 

- Звісно, місцевих та регіональних мовників турбує питання переходу на цифру. За умовами «Зеонбуду», для вищезазначених мовників це майже неможливо. Чи реально домовитися з Нацрадою про створення місцевих мультиплексів незалежно від «Зеонбуду»? Чи піде на це Нацрада? Я особисто дуже в цьому сумніваюся. Судячи з того, що в конкурсах на право мовлення в цифрі перемагають компанії, які створюються за один-два тижні до початку конкурсу, а між тим компанії, які десятиліттями працюють на свого глядача, опинилися за бортом, то про що взагалі можна говорити з Нацрадою? З повагою, Дмитро. Головний інженер ТРК. Одеська область.

- Наразі малопотужні мультиплекси включено в План розвитку, зміни до якого нещодавно затвердила Національна рада. Це вже велике досягнення і важлива перемога асоціації, яка багато років боролося за це рішення. На жаль, в плані не встановлено конкретні терміни, коли технологія зможе запроваджуватися. Встановлення та дотримання термінів - наше наступне завдання. Але вже те, що таке рішення для регіональних та місцевих мовників є в плані, вселяє надію.name="28.12.2012:10.51.38">

 

- Дякую за відповідь. Ще питання. У нашої ТРК ліцензія до 2018 року (аналог), якщо НР вимикатиме аналог в 2015 році, як це позначиться на нинішній аналоговій ліцензії? Чи подовжує аналогові ліцензія НР зараз?

- Згідно чинного закону «Про телебачення і радіомовлення», перехід на цифру не є підставою для припинення ліцензії. Тому Національна рада ще має визначитись, як вона буде діяти з такими мовниками. Багато що залежатиме від того, чи може ваша частота використовуватися для телевізійного мовлення згідно «Женеви-2006». Наразі асоціація завершує підготовку дорожньої карти, в якій ви зможете знати статус своєї частоти та рекомендації щодо можливих подальших дій. Стежте за публікаціями на нашому сайті та на ТК.

 

- Катерино, ми спостерігаємо тенденцію до злиття і поглинання місцевих радіостанцій національними мережами. Як, на вашу думку, цьому можна протистояти? Чи може місцева радіостанція вижити за нинішніх умов медіаринку? Вашими членами є як місцеві, так і національні радіомережі. Як вам вдається балансувати між інтересами тих і тих?

- Я впевнена, що регіональні радіостанції здатні виживати і навіть бути прибутковими. Адже локальність і гіперлокальність - це їхній головний козир. Ніхто не може бути таким близьким та рідним аудиторії, як місцева радіокомпанія. А отже й рейтинговим. Головне питання - правильно продати свою популярність, тобто залучити рекламодавців. З цим у багатьох проблеми, тому що не вистачає навичок. Асоціація намагається допомагати в освіті рекламних менеджерів. Окрім того з 2012 року регіональні компанії отримали можливість бути присутніми в національному дослідженні, а отже боротись і за національного рекламодавця.

 

 

 

- Під яким знаком для НАМ пройшов цей рік у відносинах із Нацрадою? Як ви оцінюєте внесення змін до Плану розвитку, яким заплановано - незрозуміло коли - розбудову локальних мультиплексів?

- Асоціація та Національна рада природні опоненти. Це нормально. Рік почався з досить жорстких дискусій, особливо з приводу процесу переходу на цифру. Наразі ми перейшли до діалогу, який, сподіваюся, буде продуктивним. Разом із тим ми продовжуємо відстоювати права мовників у процесі нормотворчості. Останнє досягнення - врахування наших зауважень до Положення про штрафи Міністерством юстиції.

 

Щодо локальних мультиплексів дивіться відповідь вище.

 

- НАМ висунула на членство в Нацраді Віктора Павленка і Валентина Резніченка. За якими критеріями підходили до вибору кандидатів і чому висунули саме цих людей? Чому не заручилися підтримкою жодної з депутатських фракцій, щоб разом висувати? Не боїтеся, що з Павленком і Резніченком буде як із Фартушним - ви його висунули, а він став членом Нацради і взагалі не захищає інтересів місцевих і регіональних мовників?

- Ухвалювати рішення про висунення кандидатів у члени НР має право тільки правління асоціації. Питання довго обговорювалося. Було запропоновано три кандидатури. Підтримано дві з них. Було вирішено підтримати тих кандидатів, що добре знайомі правлінню.

 

Щодо пана Фартушного... Підтримуючи кандидата, асоціація фактично в подальшому не має права ані висувати йому вимог під час його каденції, ані відкликати його кандидатуру. Не має механізму. Тобто ми можемо тільки підтримати кандидата на етапі його висунення. Думаю, задоволеність чи незадоволеність тим чи іншим членом Нацради може виражати лише в готовності асоціації підтримувати його наступного разу.

 

- Катю, що в НАМ думають про єдині пресові карти? Ви підтримуєте цю ідею?

- Так, асоціація підтримує впровадження єдиної прес-карти. Щодо цього ухвалено окреме рішення правління. У 2013 році підтримку процесу впровадження єдиної прес-карти включено до завдань НАМ. Наразі ми чекаємо установочної зустрічі, яку мають ініціювати профспілки.

 

- Які у вас стосунки з УАВПП? Як ви думаєте, Погорєлов правду каже про те, що не знає, що за охоронець виривав плакати у Притули і Горчинської?

- З УАВПП ми маємо дружні стосунки. Ми спільно заснували і підтримуємо журналістський конкурс «Честь професії». Не можу коментувати, чи знає Олексій подробиці згаданого інциденту. Однак знаю його як принципову людину.

 

- Добрий день. На останньому цифровому конкурсі ваша асоціація вирішила потролити Нацраду, створила телекомпанію «Персей-ТВ» і подалася на конкурс. І перемогла :) Але нещодавно Нацрада скасувала одне з рішень про видачу ліцензії «Персей-ТВ» через несплату ліцензійного збору. Чому ж ви збір не заплатили? :)

- Ми заплатили за одну ліцензію на Кагарлик. Від другої відмовилися. Для наших завдань достатньо однієї ліцензії.

 

- Як справи з вашою касацією щодо цифрового конкурсу? А скільки взагалі членів вашої асоціації не отримали цифрових ліцензій?

- Касацію подано. Чекаємо на рішення.

 

- Чому представників НАМ немає в громадській раді при Нацраді? Ви ж є і в Держкомтелерадіо, і Комітеті з питань свободи слова?

- Це рішення Національної ради. Тому наразі для донесення своєї позиції до НР ми активно користуємося можливостями, передбаченими законодавством про регуляторну політику та методами публічної адвокації.

 

- А ви ще висуваєте їх до Нацради, а вони потім вас ігнорують! Це нечесно!

- Ми робимо все від нас залежне, щоб не ігнорували.

 

- Стосовно російського озвучення на національних телеканалах: а хіба немає закону, що примушує їх мовити українською мовою? Навіть субтитрів українських не роблять. Я вже не кажу про регіональні канали, які роблять собі, що хочуть.

- Наскільки я пам'ятаю, Закон «Про кінематографію» також зазнав змін у зв'язку з «мовним законом». Але я перевірю це питання і дошлю відповідь ТК пізніше.

 

- Катерино, чи вірите ви в ефективність громадських структур у наш час? Чи стане влада коли-небудь дослухатися до них?

- Я вірю, що ефективність громадських структур залежить не від бажання чи небажання влади до них дослухатися, а від бажання самих цих структур бути ефективними. Ми маємо 12-річний досвід захисту інтересів мовників і вже впевнені на 100%: якщо бути наполегливим, професійним та конструктивним, врешті-решт можна досягти результатів.

 

- Яких змін ви очікуєте в діяльності регіональних ТРК наступного року? Чи збільшиться, на вашу думку, тиск влади? Чи є можливості цьому протистояти?

- Ми очікуємо появи системи вимірювання регіональних телеканалів, над якою наразі працюємо. Сподіваюся, що тиск не збільшиться, але в будь-якому разі наші юристи напоготові.

 

- Хто з регіональних і місцевих мовників показав, на вашу думку, найбільше досягнення за цей рік? І в чому саме - в контенті, розвитку мережі, кадрових призначеннях?

- :) Думаю, всі, хто продовжують мовити 24 години та зберігають колективи, - в сучасних умовах герої.

 

- Що для вас стало найбільшим розчаруванням року на медіаринку, а що стало приємною подією року?

- Розчаруванням став другий етап конкурсу на цифрове мовлення. Приємною подією стало радіовимірювання, що вже в перший рік показало себе новим за якістю справді індустріальним інструментом.

 

 

 

- Які саме ваші зауваження врахував Мін'юст у положенні про штрафи? Які ще ваші пропозиції протягом року враховувала Нацрада та інші відомчі органи у своїх підзаконних актах?

- Ми активно виступали за виключення з положення можливості накладати штрафи за порушення законодавства про рекламу, адже є інші державні органи, що мають право накладати санкції на мовників за такі порушення. Ці зауваження враховано. Більшість наших перемог цього року в царині недопущення прийняття тих чи інших актів.

 

- Катю, що ви думаєте про те, що українські канали суцільно транслюють російські серіали, які зомбують наших людей? Невже заради рейтингів можна продавати інтереси України?

- Є вихід. Читайте українські книжки або дивіться інші канали, що мають інше програмне наповнення. В нас наразі тільки ефірних національних каналів близько 30. Отже є вибір.

 

- Ну, можна, звісно, дивитися «Дискавері», але ж хочеться, щоб нинішні ефірні загальнонаціональні канали поводилися як загальнонаціональні українські канали, а не як філія російських. Який канал не увімкнеш: ICTV, «Інтер», «Плюси», навіть уже й на Першому національному - кругом одні серіали про російських ментів - прокурорів - військових - бандюків. Повний абзац. Невже топи каналів не розуміють, що це не просто дратує, а й антидержавно?

- Як тільки ви й такі, як ви, почнуть надавати перевагу іншим каналам, на яких транслюється інших продукт, «топи» помітять це, оскільки це впливатиме на рейтинг. І це призведе до змін. Я проти позиціювання аудиторії як маси, позбавленої волі. Кожен із нас голосує кнопкою. Давайте це робити.

 

- Як на вашу думку, чи впорався Держкомтелерадіо із завданням забезпечити населення сет-топ-боксами? Як ви оцінюєте проведені тендери і нинішню конкуренцію постачальників і виробників сет-топ-боксів на роздрібному ринку?

- Наразі ми аналізуємо ситуацію. Як тільки будуть перші результати дослідження, повідомимо ТК першу :)

 

- Катерино, скажіть, будь ласка, скільки НАМ об'єднує телеканалів і радіоканалів. Назвіть найбільші. Дякую.

- До НАМ входить 67 компаній, що виробляють більше 100 телерадіоканалів. Членами НАМ є, наприклад, канал СТБ, «Наше радіо», «Хіт ФМ», а також такі регіональні лідери, як 34-й канал (Дніпропетровськ), «Град» (Одеса), МТРК «Чернівці», радіо «Західний полюс» (Івано-Франківськ), «ВТВ+» (Херсон). Нас багато :)

 

- Які телеканали дивитеся особисто ви? Які програми? Які сайти читаєте?

- Дивлюся переважно новини. Люблю дивитись англомовні канали (практикую мову). Читаю, звичайно, ТК ранком і ввечері. А ще «Медіабізнес» і «Рекламастер». «Українську правду», коли маю сили на всю правду, яка нас оточує. Ну і френдстрічку в фейсбуку.

 

- Як вам новий голова Комітету з питань свободи слова Томенко? Можливо, краще було б, щоб обрали Ігоря Мірошниченка або Юрія Стеця?

- Микола Володимирович минулої каденції показав себе ефективним керівником комітету. Сподіваюся, так буде й цього разу. На першому засіданні, як я чула, була ідея закрити засідання комітету для громадськості. Маю надію, пан Томенко буде проти таких недемократичних заходів. Хто був би кращим, я не оцінюю. В комітеті багато залежить від складу в цілому.

 

- Де зустрічатимете Новий рік? Чи дивитиметесь у новорічну ніч телеканали, який?

- Святкуватиму з родиною та друзями за містом. Телевізор дивитися не буду.

 

- Дякую за відповідь! Скажіть, які ваші особисто улюблені програми на національних каналах? Який канал дивитеся частіше? Що подобається з програм регіональних ТРК?

- Дивіться відповідь вище. На регіональних каналах дуже люблю програми формату «відкритий мікрофон». Ну, новини, звісно.

 

- Чи ви вже оскаржили другий цифровий конкурс?

- Ні. Наразі вибудовуємо стратегію подальших дій.

 

 

- Пані Катерино! Скажіть, будь ласка, а скільки ще учасників ринку не охоплено радіодослідженнями?

- Всі радіостанції, що мовлять у містах «50 тис.+», вимірюються в дослідженні. Тобто охоплені всі. Проте для загального доступу надаються дані лише тих станцій, що сплатили за користування даними.

 

- Ви згадали про вимірювання для регіональних телеканалів. Коли маєте намір оголосити тендер серед соціологів? Чи вже прийнято якесь рішення про те, за якою методикою буде проводитися це вимірювання?

- Ми знайшли рішення, що, як нам здається, влаштує за якістю рекламодавців та за вартістю регіональні станції. Наразі можу сказати, що це буде вимірювання за методом CATI. Всі інші деталі оголосимо, як тільки будемо готові. Наразі завданням є набрати необхідну кількість користувачів з боку регіональних станцій, щоб мати можливість фінансувати проект.

 

- Пані Катерино! Асоціація анонсувала тренінг Пола Бредшоу з Великобританії. Чи плануються знижки для постійних відвідувачів ваших тренінгів? :)

- Знижки надаються на 2-го, 3-го, 4-го і т.д. учасника від однієї компанії. На жаль, ніяких інших знижок ми не надаємо, оскільки сформували ціну за фактичною собівартістю. Тренер дуже відомий та цікавий. Вже є багато охочих узяти участь. Тому дуже раджу скористатися можливістю зареєструватися за найнижчою ціною, що зараз діє.

 

- Хто в курсі, «Телерадіокур'єр» не приймає передплати на 2013 рік. Невже закривають журнал? Багато корисної інформації черпали з нього протягом 15 років.

- Я цього не знала. Не хочеться вірити в закриття цього важливого проекту. Бажаю «Телерадіокур'єру» довгих літ.

 

- Як вам вдалося переконати Євтухова стати учасником дослідження ГФК? :)

- Ми не вмовляли. В БРГ, я думаю, усвідомили, що участь у головному індустріальному дослідженні є обов'язковим для компанії, що хоче зберігати позиції на ринку. Ми раді їхньому приєднанню до проекту.

 

- Я чомусь переконаний, що у жодного учасника даної чат-конференції немає вдома піпл-метра :) Тому наше «голосування кнопкою» на топів точно не вплине.

- В мене немає. А от про всіх інших я не була би впевнена. Ніхто не знає, де вони, ті піпл-метри :)

 

- Дуже дякую всім за запитання. Вітаю з Новорічними та Різдвяними святами. Бажаю гарного медіароку. До побачення!

 

 

Біографічна довідка:

 

Катерина М'ясникова - медіаексперт, юрист, виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ).

 

Працює в медіа сфері з 2001 року.

 

Закінчила Києво-Могилянську Академію, юридичний факультет.

 

Працювала в структурі Департаменту інтелектуальної власності.

 

У 2001 році почала працювати в Незалежній асоціації телерадіомовників на посаді юрист-консультанта.

 

У 2003 році за рішенням загальних зборів правління, Катерину М'ясникову призначено виконавчим директором Незалежної асоціації телерадіомовників.

 

Катерина М'ясникова - член громадської ради при Державному комітеті телебачення та радіомовлення України, член робочої групи з розробки та впровадження системи позначок для захисту дітей, у складі робочої групи з підготовки нової редакції ЗУ «Про телебачення і радіомовлення».

 

Делегат від України на міжнародних експертних заходах. У 2011 та 2012 роках - спікер під час круглого столу у Вашингтоні, де на міжнародному рівні світові експерти обговорюють проблеми впровадження цифрового мовлення в Україні. Захід відбувається щорічно за ініціативи Незалежної асоціації телерадіомовників.

 

У 2012 році в рамках Всесвітньої конференції GFMD, яка відбувалася 9-11 вересня в ПАР, Катерину М'ясникову переобрано членом правління Глобального форуму з медіа розвитку (GFMD). www.gfmd.info

 

 

Фото Павла Довганя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24267
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду