За чорний піар – до суду

23 Червня 2006
2947
23 Червня 2006
15:01

За чорний піар – до суду

2947
Медіа-експерти просять Генпрокуратуру дати оцінку агітаційним матеріалам блоку Н. Вітренко та УКП. Діло може дійти до кримінальної справи
За чорний піар – до суду

Сім медіа експертів, більшість з яких були членами  Незалежної Експертної ради з питань діяльності мас-медіа, що здійснювала незалежний контроль за вітчизняним інформаційним простором під час виборчої компанії, просять Генерального прокурора України Олександра Медведька у разі встановлення наявності складу злочину порушити кримінальну справу проти виробників та замовників передвиборчих роликів, в яких містилися ознаки розпалювання національної ворожнечі, образи релігійних почуттів, заклики до порушення прав людини тощо.

Відповідну заяву до Генпрокуратури підписали Роман Головенко, Сергій Квіт, Костянтин Квурт, Ігор Курус, Наталія Лигачова, Олександр Чекмишев, Тарас Шевченко.

В заяві, зокрема, йдеться: «Кожного разу, коли відбуваються вибори, окремі політичні сили намагаються заробити політичні дивіденди на поширенні інформації, забороненої Кримінальним кодексом України». Так, експерти звертають увагу на те, що декілька передвиборчих роликів Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція» («Православна мобілізація», «Не дадим пересмотреть историю!», «Русский язык – второй государственный!», «Защитим каноническое православие!») та ролик Української консервативної партії містять ознаки злочину, передбаченого 161 статтею Кримінального кодексу України, а саме — образливі висловлювання щодо осіб певної національності, раси чи релігійної приналежності, принижують їх честь та гідність, сприяють розпаленню ворожнечі та неприязні до них.

На думку медіа-фахівців, повторення незаконних дій від виборів до виборів пов’язане з тим, що правоохоронні органи України не вживають належних заходів для притягнення до відповідальності винних осіб. «Як члени Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів, ми неодноразово відзначали факти поширення політичними партіями та блоками інформації, що заборонена кримінальним законодавством. Не бажаючи додатково формувати для політиків скандальну репутацію в період перед виборами, ми лише зараз звертаємося до органів прокуратури з проханням розглянути питання щодо порушення кримінальних справ за наступними фактами», - говориться в заяві.

Експерти просять Прокуратуру дати оцінку не лише діям політиків, а й з’ясувати та оцінити дії тих, хто порадив їм проводити агітацію у спосіб, що порушує кримінальне законодавство, хто писав сценарії вказаних роликів і проводив зйомки.

Заявники також підтвердили готовність дати додаткові свідчення з цього питання і в якості підтвердження виходу згаданих роликів в ефір передали до ГПУ відповідні відеоматеріали.

НАВОДИМО ПОВНИЙ ТЕКСТ ЛИСТА 7 МЕДІА ЕКСПЕРТІВ ДО ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОКУРОРА:

Генеральному прокурору Українип. Медведьку О.І.

ЗАЯВА

Кожного разу, коли відбуваються вибори, окремі політичні сили намагаються заробити політичні дивіденди на поширенні інформації, забороненої Кримінальним кодексом України. Мова йде про такі склади злочинів, як розпалення національної ворожнечі, образа релігійних почуттів, заклики до порушення прав людини тощо. Повторення незаконних, на нашу думку, дій від виборів до виборів пов’язане з тим, що правоохоронні органи України не вживають належних заходів для притягнення до відповідальності винних осіб.

Як наслідок, протягом виборчої кампанії 2006 року ми, як члени Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів, неодноразово відзначали факти поширення політичними партіями та блоками інформації, що заборонена кримінальним законодавством. Не бажаючи додатково формувати для політиків скандальну репутацію в період перед виборами, ми лише зараз звертаємося до органів прокуратури з проханням розглянути питання щодо порушення кримінальних справ за наступними фактами.

На наше переконання, декілька передвиборчих роликів Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція» («Православна мобілізація», «Не дадим пересмотреть историю!», «Русский язык – второй государственный!», «Защитим каноническое православие!») та ролик Української консервативної партії містять ознаки злочину, передбаченого 161 статтею Кримінального кодексу України, а саме — образливі висловлювання щодо осіб певної національності, раси чи релігійної приналежності, принижують їх честь та гідність, сприяють розпаленню ворожнечі та неприязні до них. Майже всі згадані телевізійні ролики направлялися Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення на експертизу Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів. Рішення Незалежної експертної ради додаються. Найбільш показовим є ролик Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція» «Защитим каноническое православие!», в якому бабуся ледь не втрачає свідомість, коли бачить, що священнослужитель чорношкірий. Цей яскравий приклад розпалення расової ворожнечі був розміщений у мережі Інтернет на сайті Блоку Наталії Вітренко. Ролик також пропонувався до показу телеканалам, але останні відмовилися. Разом із цим ми нагадуємо, що відповідальність покладається не тільки на поширювачів інформації, але й на її виготовлювачів.

Ми просимо Прокуратуру дати оцінку не лише діям політиків, а й з’ясувати та оцінити дії тих, хто порадив політикам проводити агітацію у спосіб, що порушує кримінальне законодавство, хто писав сценарії вказаних роликів, хто проводив зйомки, оскільки всі ці люди мають спільно нести відповідальність. На наше переконання, розслідування зазначених вище фактів може стати хорошою профілактикою правопорушень на майбутнє.

Виходячи з вищевикладеного, просимо Генеральну Прокуратуру України дати оцінку названим фактам щодо їх кваліфікації за чинним Кримінальним кодексом України, зокрема щодо наявності складу злочину, передбаченого статтею 161 чи іншими статтями Кримінального кодексу України, а у випадку виявлення їх – порушити кримінальну справу стосовно причетних до цього осіб. У випадку потреби, ми готові надати вам додаткові свідчення, в тому числі підтвердження виходу в ефір відеоматеріалів, які містяться на доданому диску.

Додатки:

1.диск з 5-ма (п’ятьма) роликами політичної реклами – чотири ролики Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція» («Православна мобілізація», «Не дадим пересмотреть историю!», «Русский язык – второй государственный!», «Защитим каноническое православие!») та роликом Української консервативної партії;

2.копія Рішення № 5 Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів „Про ролик політичної реклами Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція» (щодо школи)”;

3.копія Рішення № 6 Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів „Про ролик політичної реклами Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція» № 2 (про ветеранів)”;

4.копія Рішення № 7 Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів „Про ролик передвиборної агітації Української консервативної партії”;

5.копія Рішення № 9 Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів „Про ролик політичної реклами Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція» № 3 (про православ’я)”.

Роман Головенко, Сергій Квіт, Костянтин Квурт, Ігор Курус, Наталія Лигачова-Чернолуцька, Олександр Чекмишев, Тарас Шевченко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2947
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду