Хто і як володіє "1+1"

19 Червня 2006
23096
19 Червня 2006
12:41

Хто і як володіє "1+1"

23096
Вже більше року один з провідних українських каналів "1+1" перебуває в епіцентрі скандалу через бажання придбати його Ігорем Коломойським. Битва йде в суді
Хто і як володіє "1+1"

А між тим, як виявив Інститут Медіа Права, Коломойський замість провідного каналу може відбити лише парчу від коробки з дорогоцінностями.

Більш того, заплутаною виявилась участь у власності каналу Рональда Лаудера, чия структура минулого року і заборонила його українським власникам продаж каналу.

Але перед тим невеличка передісторія.

Канал "1+1" засновано у серпні 1995 року. Через місяць він вийшов в ефір. З 1997 року "1+1" здійснює мовлення на Другому загальнонаціональному каналі українського телебачення згідно з ліцензією Нацради України з питань телебачення та радіомовлення.

Технічне покриття території України - 95%.

За інформацією ЗМІ, на сьогоднішній день "плюсами" володіють на 60% – фірма Central Media Enterprises Рональда Лаудера і на 40% - Борис Фуксман і Олександр Роднянський.

Слід зауважити, що за українським законодавством іноземний інвестор може володіти лише 30% медіа.

Втім, стаття 117 Господарського кодексу України дозволяє іноземній компанії стати резидентом, якщо в статуті зареєстрованого в Україні підприємства є хоча б один відсоток акцій української юридичної чи фізичної особи.

В березні минулого року Олександр Роднянський та Борис Фуксман вели переговори про продаж своєї 40%-ої частки каналу співвласнику групи "Приват" Ігорю Коломойському за $100 млн.

Закриття угоди мало відбутися у вересні 2005 року.

Однак уже наприкінці серпня корпорація Media Enterprises Ltd. (CME), що контролює канал, заборонила співвласникам продавати свої частки "Привату".

Коломойський подав до суду позов з вимогою визнати його право власності на 70%-у частку в статутному фонді "Студії "1+1", яку нібито встиг продати йому Роднянський.

Виникає питання, чому власники, які володіють лише 40% акцій, продали аж 70%, і чому Коломойський не пішов купувати акції до головного акціонера каналу?

Відповідь на це можна знайти в дослідженні Інституту Медіа Права, який вирішив дослідити структуру власності українських засобів масової інформації.

Як з'ясував Інститут, ліцензією на телевізійне мовлення під логотипом "1+1" володіє Телерадіокомпанія у формі Товариства з обмеженою відповідальністю "Студія "1+1".

Інститут Медіа Права має офіційні дані Державного комітету статистики України, відповідно до яких, засновниками Телерадіокомпанії у формі ТОВ "Студія "1+1" є дві особи: Роднянський Олександр Юхимович, який володіє часткою у 70 % та Іноземне підприємство "ІНТЕР-МЕДІА", яке має частку 30 %. 
 


Таким чином виявляється, що повідомлення багатьох засобів масової інформації про факт володіння Роднянським незначною часткою телеканалу не відповідають дійсності.

Роднянський одноосібно здійснює контроль за "Студією 1+1", оскільки його пакет у 70 % є контрольним.

Про другого учасника "Студії 1+1" відома така офіційна інформація: "Іноземне підприємство "ІНТЕР-МЕДІА" зареєстроване у Шевченківському районі міста Києва по вулиці Мельникова, 42.

Згідно з даними Державного комітету статистики України, отриманими інститутом, єдиним засновником "ІНТЕР-МЕДІА" є компанія "ІННОВА ФІЛЬМ ГМБХ", зареєстрована у Дюссельдорфі (Німеччина), за адресою Сан-Ремо Штрассе 15 40545 (дані станом на 1 грудня 2005 року). 
 


Детальніша інформація про засновників компанії "ІННОВА ФІЛЬМ ГМБХ" в українських органах влади відсутня.

Тому можна лише припустити, що цю німецьку фірму контролює Борис Фуксман (Фуксмана у засобах масової інформації називають родичем Роднянського).

Цей факт підтверджує сам Фуксман: у своєму інтерв’ю для газети "Дзеркало Тижня" він говорить про те, що контролює 30 % каналу "1+1" та згадує при цьому "ІННОВА ФІЛЬМ".

А ось офіційних слідів американського мільярдера Рональда Лаудера та його медіа-корпорації Central Media Enterprises Ltd (CME) у структурі власності телеканалу "1+1" не виявлено взагалі. 
Роналд Лаудер

І це при тому, що і "Детектор медіа", і "Дзеркало Тижня" та інші видання, наприклад "Контракти", регулярно пишуть, що саме Лаудеру належить контрольний пакет "плюсів".

Найчастіше чомусь звучить цифра у 60 %, але це не відповідає офіційним документам.

Участь Лаудера у плюсах теоретично можлива у двох формах. По-перше, він може мати частку разом із Фуксманом у компанії "ІННОВА ФІЛЬМ ГМБХ".

По-друге, що більш імовірно, він може контролювати інші компанії, які тісно пов’язані з компанією "1+1" і без яких телеканал не зможе функціонувати.

Це фірми, через які здійснюється більшість фінансових операцій: наприклад, продаж реклами, виробництво програм, придбання обладнання, оплата праці тощо.

За інформацією Інституту Медіа Права, особливість структури власності телеканалу "1+1" якраз і полягає у тому, що офіційна структура власності дуже прозора і чітка, однак насправді навколо "1+1" існує від декількох до кількох десятків інших фірм, без контролю за якими не можливо ефективно розпоряджатися телеканалом.

Саме з цих міркувань конфлікт між Коломойським і Роднянським щодо 70 % Студії "1+1" має вирішитися виключно мировою угодою, оскільки, навіть якщо Коломойський виграє позов і отримає частку Роднянського в "1+1", контролювати повністю телеканал він не зможе.

Є ще одна схема, за якою раніше приховували значну присутність закордонних інвестицій в умовах їх обмеження. В цьому випадку цілком можливо, що Роднянський насправді володіє незначною часткою. І просто є підставною особою, на яку записані акції закордонного інвестора.

Інститут Медіа Права вважає, що за простою на перший погляд офіційною схемою власності криється інша, прихована схема, в якій задіяна ціла низка юридичних осіб, що мають вплив на телеканал "1+1".

Зробити висновки щодо розподілу сил в межах всіх компаній неможливо, однак інститут вважає, що лідируючі позиції у будь-якому разі все ще має пан Роднянський.

 

http://sec.edgar-online.com/1996/11/14/00/0001005477-96-000491/Section21.asp

http://www.cetv-net.com/

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23096
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду