Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа має допомагати ЦВК «розрулювати» виборчі конфлікти

17:49,
2 Лютого 2006
8175

Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа має допомагати ЦВК «розрулювати» виборчі конфлікти

17:49,
2 Лютого 2006
8175
Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа має допомагати ЦВК «розрулювати» виборчі конфлікти
Перші рішення вона планує присвятити нинішній колізії щодо виборчих теледебатів, а також впливу іноземних ЗМІ на українські перегони.

Сьогодні була сформована Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів, яка надаватиме висновки та рекомендації з усіх питань діяльності ЗМІ під час виборчої кампанії. За рейтинговим принципом відбору до складу Ради  було обрано 12 осіб від різних медіа-організацій:

Тарас Шевченко (Інститут Медіа права)
Валерій Іванов (Академія Української Преси)
Костянтин Квурт (Інтерньюз-Україна)
Наталія Лигачова ( ГО «Детектор медіа»)
Сергій Квіт (Центр Медіа Реформ)
Катерина М'ясникова (Національна Асоціація Мовників)
Алі Сафаров (Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси)
Олександр Чекмишев (Комітет «Рівність Можливостей»)
Тетяна Котюжинська (Національна Спілка Журналістів України)
Людмила Панкратова (ІRЕХ)
Ольга Большакова (Східно-Європейський Інститут Проблем Медіа)
Роман Головенко (Інститут Масової Інформації)

З дорадчим голосом до складу Незалежної ради також увійшли:

Андрій Магера (Центральна виборча комісія)
Ігор Курус (Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення)
Андрій Танчан (Юрист Індустріального телевізійного комітету)

Головою Ради обраний Тарас Шевченко – директор Інституту медіа і права. Саме до нього «Детектор медіа» звернулась з проханням розказати про роботу новоствореної ради.

Тарас Шевченко переконаний, що Незалежна експертна рада має значно покращити стосунки усіх суб’єктів виборчого процесу: «Досить довго дискутувалось питання про необхідність створення ради чи незалежної, чи при ЦВК. Більшість експертів наполягали на тому, щоб вона була незалежною. Більше того,  висновки ОБСЄ після останніх виборів так само передбачали створення такої ради. На мою думку,  такий механізм покращує спілкування між різними учасниками, між органами влади і ЗМІ, між кандидатам. І дає можливість по спірним позиціям формувати збалансовані рішення».

За  словами Тараса Шевченка, робота Незалежної ради буде організовуватись таким чином, що рада буде розглядати і надавати експертні висновки на запити як ЗМІ, так і органів влади: «Ми розраховуємо надавати допомогу ЦВК, Національній раді з питань телебачення та радіомовлення та іншим державним органам». Також може Незалежна рада робити експертні висновки і з власної ініціативи.

Також він додав, що режим роботи Незалежної ради передбачатиме як проведення регулярних зустрічей, так і обмін думками, позиціями та голосування членів незалежного органу  через електронну пошту: «В електронному режимі ми зможемо працювати більш швидко, тому що збиратися щодня буде неможливо. А питання виникатимуть, практично, щодня». Всі рішення НР будуть негайно оприлюднюватися, що надасть можливість всім зацікавленим спиратися на її думку.

Передбачається, що звернень буде багато. За словами Шевченка, у таких випадках, Рада робитиме рейтинговий відбір щодо найбільш важливих питань: «Ми маємо зараз негайно розпочинати роботу.  А потім дивитимемося, якщо запитів буде дуже багато, то ми, звісно, намагатимемося відповідати на всі, але ми зважатимемо на те, які речі є більш важливі, а які менш важливі. І робити, відповідно,  рейтинг».

Експертні висновки Ради матимуть лише рекомендаційний характер і у випадках судових спорів будуть лише додатковим аргументом: «Але гарантій звільнення від відповідальності ніхто дати не може, і рада його теж не дає, - зазначив Шевченко, - Також експертні висновки ніякого обов’язкового значення не мають, оскільки це не є державний орган. Але органи державної влади, судові органи, які розглядають спори,  матимуть можливість використовувати цю експертизу для аргументації».

Однак, на думку заступника голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ігоря Куруса, у випадку, якщо буде позитивний досвід роботи Незалежної ради, то вона  повинна працювати і після виборів: «Очевидно після виборів Незалежна рада має працюватиме і надалі. Адже така рада потрібна для проведення експертнихї висновків щодо питань расової та релігійною ворожнечі. Адже, не лише в законах про вибори, а й в законі «Про телебачення та радіомовлення» є багато положень, які потребують експертних висновків.Щоб з’ясувати, яким чином рада працюватиме, і що їй заважатиме треба почекати десь 2 місяці. Якщо вона даватиме юридично правельні рішення, то у неї хороше майбутнє»

Сьогоднішнє засідання було установчим, його можна вважати початком роботи Незалежної експертної ради. 7 лютого Незалежна рада планує провести першу прес-конференцію. На ній вже буде не тільки анонсовано створення Ради і основні напрямки її роботи, а й прозвучать деякі оцінки щодо таких важливих питань, як існуюча колізія щодо проведення  виборчих теледебатів (які Законом про вибори народних депутатів віднесено до форм політичної агітації) та роль іноземних ЗМІ в українських виборчих перегонах. 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду