Метаморфози глядацьких симпатій

23 Червня 2010
19113
23 Червня 2010
09:30

Метаморфози глядацьких симпатій

19113
ICTV з футболом загубив 1% частки, а «Україна» з «Глухарем» – наростила... Телеперегляд, 25-й тиждень 2010 року
Метаморфози глядацьких симпатій

Минулий тиждень (14 - 20 червня) приніс розуміння того, що наші телеканали не завжди прораховують наслідки своїх рішень. Яскравий приклад - канал ICTV (детальніше - через три речення). Приємніше говорити про позитиви. Браво каналу «Україна», який, використовуючи високорейтингові серіали (другий чи третій показ), зберіг основні показники й навіть наростив їх у період, коли всі решта - розгубили.

 

Та повернімося до ICTV, головного ньюзмейкера тижня. Як ми знаємо, були всі умови, щоб канал підріс і зміг заробити більше грошей на рекламі - завдяки великому футболу. Та не склалося, як бажалося. Й основною причиною стала жіноча частина аудиторії. Вона просто залишила канал, а надбання в особі чоловіків не змогло цього компенсувати. 

 

А тепер докладніше. Рейтинг ICTV з 23-го по 25-й тиждень змінився наступним чином: зріс у понеділок та вівторок на 7% та 16% відповідно. В інші дні рейтинг впав на 4-17%.

 

У той же самий час зростання середнього рейтингу на Першому національному склало від 250 до 600%.

 

Щодо профайлів ICTV та Першого національного за період трансляції футболу, то на них очікувано прийшла чоловіча аудиторія і розділилася згідно з віковим параметром: молодь - ICTV, чоловіки похилого віку - Перший національний.

 

ICTV при цьому вдалося отримати в якості глядачів навіть чоловіків віком від 4 до 24 років, тобто дітей та юнаків. В той же час із каналу, як сказано вище, просто повтікали жінки, причому майже всі: залишилися тільки соціально активні дами 25 - 34 років, що поділяють смаки та захоплення своїх чоловіків, люблять проводити час у компаніях, скоріш за все - без дітей. І що в такій ситуації, скажете, рекламувати?

 

Другий чинник - не досить високі показники частки футболу серед чоловіків середнього віку. В першу чергу - за рахунок перегляду матчів у компаніях по декілька чоловік або ж і зовсім поза домом.

 

А що далі? Поки триватиме груповий турнір і канали показуватимуть по 2-3 матчі на день, не варто очікувати покращення показників ICTV. Зміни та покращення можливі тільки на тижні з 5 липня.

 

Частки телевізійних каналів

 

Показники каналів підтверджують тезу про те, що в період, коли великі канали не можуть запропонувати глядачам одноразову топову подію та коли завмирає політичне життя, глядачі йдуть з великих каналів та шукають чогось новенького на малих.

 

Так, минулого тижня погіршилися показники «Інтера» й «1+1» (на додаток до ICTV) - це серед топ-6. Показники каналів другого ешелону змінилися по-різному: НТН та К1 наростили частку, тоді як ОРТ й ТЕТ її втратили. Натомість канали, частка яких коливається довкола позначки 1%, змогли здобути глядачів.

 

Окремо відзначимо два канали - «Україна» та СТБ, які в літній час змогли зацікавити глядача своїми програмами.

 

Зокрема, СТБ вдалося ціпко закріпитися на третьому місці, а по аудиторії 18+ він знову вступив у боротьбу з «Україною» за другий щабель. Самій «Україні» вдалося потіснити «1+1» з п'ятого місця на шосте (за ЦА 18-54). Разом же показники цих двох каналів за останні тижні не дають шансів «Плюсам» на повернення до п'ятої сходинки.  

 

 

 

 

 

 

Частки топових каналів по днях тижня

 

Канал «1+1» продовжив падати, і покращення не видно. Єдине цікаве питання - чи вдасться йому зупинити падіння до початку нового сезону.

 

«Інтеру», вважаю, варто ще перечекати декілька тижнів із футболом - і тоді жінки знову візьмуть владу над телевізором у сім'ї.

 

«Україна» показує стабільно високий результат за рахунок підібраних програм - готує собі трамплін для нового сезону. Скоріш за все, замінити «Інтер» на першій сходинці не вдасться, але є всі шанси покращити свої позиції по більш молодих аудиторіях.

 

СТБ продовжує приємно дивувати. Він віджимає все можливе зі свого найрейтинговішого проекту («Україна має талант!»), навіть після завершення чергового сезону. Так тримати!

 

Гадаю, саме СТБ та «Україна» спробують приємно здивувати глядача і в новому сезоні.

 

Про ICTV все, що можна, сказано вище. Треба зачекати ще 1,5 тижня й запустити блокбастери, що зараз там потужно рекламуються, і чекати на зростання частки. Але це не змінить показників каналу надовго.

 

Про Новий знову немає що казати. Серіали працюють на 100%. Цікаво, які нові серіали ми побачимо у вересні. Все-таки складно віриться, що старі добрі ситкоми будуть працювати знову і знову. Хоча останній тиждень дав зрозуміти, що від глядачів можна очікувати чого завгодно.  

 

 

 

 

 

Програмування топ-6 телеканалів: будні дні

 

Минулий тиждень для більшості топових телеканалів пройшов більш-менш спокійно. Винятком став лише ICTV, повністю перейшовши у футбольний режим...

 


 «Інтер»: все по-старому - курс на «мило», політ нормальний

 

 

Телеканал «Інтер» протягом минулого тижня запустив другий сезон т/с «Загальна терапія», що одразу позначилося на його частці:  

 

 

 

 

Також зріс т/с «Завжди кажи "завжди" - 5», на відміну від попереднього тижня року. Щодо решти програм прайм-тайму, то вони переважно втратили свою частку (хоча й не дуже сильно), окрім «Подробиць», - що не могло не відзначитися на загальній частці «Інтера». Інших змін на каналі не спостерігалося.

 

«1+1»: як у тій пісні - «...а в остальном, прекрасная маркиза, все хорошо, все хо-ро-шо...»

 

Канал «1+1» минулий тиждень загалом провів невдало. Щоправда, ранній слот праймового ефіру все ж показав зростання:

 

 

 

Зокрема, набрав частку т/с «Закон і порядок», інформаційний блок та вдало підібрані документальні фільми про зірок та про життя як таке.

 

Решта ж програм, починаючи з 20:00, продемонстрували повальне зниження показників, у т. ч. всі три вечірні серіали, а разом із цим - і сукупна частка каналу... 

 

СТБ: згадати все. І після завершення «Таланти» знову роблять частку

 

 

Для СТБ 25-й тиждень видався досить вдалим: зросли майже всі ключові програми:

 

 

 

 

Неабияку роль у цьому зростанні зіграло продовження пост-ефекту «Талантів», дозволивши СТБ у п'ятничний вечір набрати понад 17% частки на добірці найкращих фрагментів шоу.

 

Винятком стали лише вечірній показ т/с «Адвокат», програми «Слідство вели» (понеділок-вівторок) і «Зіркове життя» (середа), до яких приєднався п'ятничний фільм у ранній прайм.

 

Новий: довгоочікувані зміни - «Курсанти» змінили на посту «Ранеток»

 

На Новому каналі нарешті відбулися хоч якісь зміни за останні декілька тижнів: замість т/с «Ранетки» було запущено т/с «Курсанти», щоправда, майже з такими ж показниками:

 

 

 

 

Загалом же більшість ключових програм зазнали втрат показників (окрім «Інтуїції» в п'ятницю). Особливо помітно впали т/с «Татові доньки» та ранній показ т/с «Вороніни». Хоча сумарній частці каналу за тиждень все ж не дали впасти вихідні.

 

ІСTV: СЧ-2010 - «хорошая мина при плохой игре...»

 

Незважаючи на розпал всесвітнього футбольного свята, частка ICTV на минулому тижні зазнала зниження, як наслідок падіння ключових програм та не досить високих показників самих футбольних трансляцій (на відміну від першого матчу в попередню п'ятницю):

 

 

 

 

З одного боку, з прихильників детективних серіалів виходять погані вболівальники (вочевидь, це в основному жіноча аудиторія, яка втекла з каналу). З другого - досить велика частина потенційних глядачів з цільової чоловічої аудиторії надає перевагу перегляду матчів у спорт-барах чи компаніях по декілька осіб біля одного телевізора (на відміну від старшої ЦА на Першому національному, яка сидить удома та дивиться футбол «не відходячи від каси» усі три матчі поспіль).

 

«Україна»: Шустера «зрадили» - іще один новий серіал на каналі

 

На каналі «Україна» 25-й тиждень року відзначився єдиною зміною, щоправда, досить вагомою. Щоденні випуски «Шустер live» з понеділка по четвер було замінено на новий т/с «Зрадник». При цьому показники майже повторили досягнення ток-шоу:

 

 

 

 

У цілому більшість ключових програм каналу протягом тижня втратила частку, навіть т/с «Єфросинія». Натомість відчутно зросли два вечірні серіали - новий т/с «Ланцюг» (набрав оберти за тиждень показу) та другий сезон старого доброго т/с «Глухар». Тож останні, разом із так само вдалими «Подіями», дали змогу каналу не втратити, а навіть наростити свою сукупну частку.

 

Андрій Колесник, дослідницька компанія Cortex

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19113
Читайте також
11.08.2010 10:29
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 180
04.08.2010 13:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 532
28.07.2010 14:33
Євгенія Продаєва
, Марина Коцюба
25 107
22.07.2010 08:09
Марина Коцюба
, Євгенія Продаєва
12 175
14.07.2010 11:40
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 685
07.07.2010 12:14
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
12 895
30.06.2010 13:57
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
14 906
16.06.2010 10:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 593
09.06.2010 08:59
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 830
02.06.2010 11:11
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 633
27.05.2010 13:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 317
19.05.2010 10:58
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
20 823
12.05.2010 13:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 406
06.05.2010 14:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 403
28.04.2010 11:05
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
13 692
21.04.2010 10:37
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 276
14.04.2010 08:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 275
08.04.2010 10:42
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
38 426
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сорин
5049 дн. тому
Амбиции АсТв как всегда вылезли боком.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду