Парламент вирішить долю Iвана Драча

22 Листопада 2001
548
22 Листопада 2001
14:53

Парламент вирішить долю Iвана Драча

548
Подання Президента України Леоніда Кучми про надання згоди парламенту на звільнення голови Держкомітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення Івана Драча буде найближчими днями розглянуте на засіданні профільного парламентського комітету.
Парламент вирішить долю Iвана Драча
Подання Президента України Леоніда Кучми про надання згоди парламенту на звільнення голови Держкомітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення Івана Драча буде найближчими днями розглянуте на засіданні профільного парламентського комітету. Про це в інтерв’ю агентству Інтерфакс- Україна повідомив у вівторок голова комітету з питань свободи слова і інформації Олександр Зінченко. Розмови про відставку І. Драча велися вже давно, при чому, не без допомоги самого Івана Федоровича, який, до речі, і в інтерв’ю «Дню» влітку стверджував, що готовий подати заяву про звільнення, оскільки у жовтні йому виповниться 65 років — граничний вік для державного службовця.

Згідно із 85-ою статтею Конституції, парламент дає згоду на призначення та звільнення Президентом глав трьох наступних відомств: Фонду держмайна, Антимонопольного комітету і Держтелерадіо (нинішній його аналог —Держкомінформполітики). Яким буде рішення Верховної Ради, можна тільки здогадуватися, але вже можна передбачити реакцію частини парламенту, що перебуває у ностальгії за радянськими часами, памятаючи про різку позицію відомства Драча щодо російської мови, а також те, що, незважаючи на наявність свого представницького лоббі у парламенті (наприклад, Лесь Танюк вже другий строк поспіль очолює парламентську комісію з питань культури і духовності), Держкомінформу досі так і не вдалося добитися відчутних успіхів у встановленні пільг для тієї ж української книжки, що було явним пріоритетом роботи Держкомінформполітики. Сам же керівник профільного комітету загалом негативно оцінює роботу Держкомітету. За словами О. Зінченка, Держкомітет, очолюваний І.Драчем майже два роки, «так і не спромігся розробити сучасну концепцію розвитку інформпростору». Про те, чого чекають від Держкомінформу фахівці — в опитуванні «Дня».

Лариса ТРОЯН, головний редактор Національної телекомпанії України:

— Держкомінформ, на моє переконання, має перш за все ініціювати законодавчі акти, створювати нормальне правове поле для функціонування мас-медіа. Але часом здається, що цей комітет просто не усвідомлював того, що він має робити. Коли я мала справу з їхніми документами, то це мені нагадувало «совєтські» часи, коли в офіційному листі на ім’я керівника НТКУ говорилося: «Просимо висвітлити 15-ту річницю Чорнобильської катастрофи». На мою думку, працівники комітету мають бути державними менеджерами в інформаційній сфері. На жаль, поки що виходить, що, коли ми створюємо потрібну на сьогодні структуру, вона чомусь починає працювати за «совєтськими» стандартами.

Ігор ЛУБЧЕНКО, голова Національної спілки журналістів України:

— Мені здається, ця структура взагалі не потрібна, тому що вона не має ні прав, ні можливостей. Потрібне Міністерство інформаційної політики, яке б визначало інформаційну політику держави і втілювало б ці ідеї в життя. Натомість зробили Держкомінформ, але туди «прив’язали» і комітет з питань телебачення і радіо, у яких зовсім інші функції. Тому не дивно, що за період з травня минулого року Держкомінформом не розроблено ні інформаційного кодексу, ні концепції державної інформаційної політики. Ті пропозиції, які вони подали, в уряді розцінили як дуже сирий матеріал, з яким навіть не варто працювати. Сподівання ЗМІ, що Держкомінформ буде захищати ЗМІ, не справдилися. Він за цей час не порушив питання перед урядом про забезпечення галузі папером та поліграфічним обладнанням. До самого ж Івана Драча тільки одна претензія: навіщо він погодився піти на цю посаду. Звичайно, це його право, але він виявився заручником ситуації.

Віктор ПОНЕДІЛКО, голова підкомітету електронних ЗМІ парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації:

—За формальною ознакою цей комітет повинен би був виконувати функцію реалізації державної інформаційної політики. Але можна реалізувати тільки те, що є в природі. Організаційно не все гаразд складалося в тих структурах, які формально підпорядковані Держкомінформполітики. Наприклад, НТКУ весь час була в конфліктних стосунках із ним. Не все гаразд було також і у відносинах між комітетом І. Драча і Національною Радою Б. Холода, але проблема не стільки в Драчеві, а в самій схемі, за якою працює цей комітет. На мою думку, головне завдання нового керівництва — разом із Верховною Радою відпрацювати концепцію інформполітики, яка відповідала б конституційним нормам. Тільки в межах цієї концепції будемо працювати.

Повідомляє №219 29.11.2001 «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«День», Володимир ДЕНИСЕНКО
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
548
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду