СТБ посів місце «зірки» українського телебачення

8 Квітня 2010
38428
8 Квітня 2010
10:42

СТБ посів місце «зірки» українського телебачення

38428
…потіснивши «зірку-2009» – канал «Україна». Телеперегляд. 14-й тиждень 2010 року в порівнянні з попередніми періодами
СТБ посів місце «зірки» українського телебачення

«Детектор медіа» поновлює щотижневий аналіз показників телеперегляду. Увазі читача пропонуються дані щодо динаміки часток усіх представлених у панелі GfK телеканалів за трьома аудиторіями (18+,18-54 та 14-49), а також осмислення змін: що вплинуло на вибір глядача дивитися той чи інший канал. В аналізі також показано, як шість найбільших телеканалів змагалися одне з одним протягом тижня, і проаналізовано їхнє праймове програмування. Ці дані дадуть можливість виокремити успішні чи, навпаки, провальні запуски програм і серіалів.

 

Частки телевізійних каналів

 

По всіх трьох вищезгаданих аудиторіях лідером виступає канал «Інтер», хоча ще кілька тижнів тому Новий канал виборов першість у «Інтера» за аудиторією 14-49. Однак подальші програмні дії каналу в будні не дали можливості закріпитися на першому місці - в першу чергу через непослідовність у зміні прайм-таймових серіалів, адже змінювалася не тільки їхня кількість, але й час початку. Що особливо прикро - газетні програми для Нового каналу не співпадали з картинкою на ТБ. Прийшов, увімкнув, не побачив - та пішов на вулицю гуляти.

 

На другій позиції, починаючи з 10-го тижня, тримається канал СТБ (завдяки шоу талантів). Після його закінчення слід очікувати на падіння з 2-го на 4-5-те місце.

 

Не дуже добре йдуть справи в каналу «Україна» - героя минулого року. Якщо за аудиторією 18+ каналу вдається тримати 2-3-тє місце, то по інших аудиторіях його частка поступово знижується, і канал посідає тільки 6-те місце.

 

Основний тренд останніх місяців - падіння частки всіх великих каналів. Єдине, що може зберегти або примножити частку каналу - це яскравий проект, але не всі нові проекти на телеканалах можуть цим похизуватися.

 

 

 

 

Частки топових каналів по днях тижня

 

Стабільно високі показники має канал «Інтер». Ще раз хотілось би підкреслити, що з аудиторією, яка дивиться цей канал, інакше бути й не може. Навіть невелике падіння останнього вікенду пов'язано зі святами, а не програмою каналу. Аудиторія каналу «Інтер» дивиться все, незалежно від жанру і якості.

 

«1+1» не може похизуватися стабільністю. Провальна п'ятниця - всі побігли на СТБ. Період вівторок-четвер теж скаче, як жабеня весною. Чому це відбувається - в наступній частині огляду.

 

Новий та ICTV останнім часом показують просто стабільність. Частка цих двох каналів трохи підвищується на вихідні завдяки цікавішому програмуванню порівняно з іншими каналами.

 

Саме частина глядачів каналу «Україна» переходить на вихідні на Новий та ICTV. Зірка 2009 року - канал «Україна» - поступово здає свої позиції. Наприкінці минулого року завдяки серіалам та фільмам каналу вдалося наростити частку. Але серіали закінчилися, фільми теж, а нові розважальні шоу в 2010 році не дотягують навіть до трієчки. Напевно, саме час взятися за переформовування каналу, як було обіцяно - вибори закінчилися два місяці тому.

 

І на останок - канал СТБ. Показники п'ятниці б'ють усі рекорди. В інші дні каналу теж вдалося піднятися, й на сьогодні саме канал СТБ є зіркою українського телебачення.

 

 

 

 

Програмування топ-6 телеканалів: будні дні

 

Нарешті, розгляньмо основні зміни програмування каналів - які передачі виходили, в який час та наскільки успішними вони виявилися. Зауважмо, що в нашому аналізі ми будемо спиратися на програмування будніх днів (більш-менш стабільна сітка мовлення каналів) у прайм-таймовий проміжок часу (має найбільший вплив на показники каналів).

 

«Інтер»

 

Телеканал «Інтер» зі своїм програмуванням є своєрідним винятком - адже лише він із топової шістки каналів не змінював своєї сітки мовлення в зазначений нами період часу протягом останніх трьох тижнів:

 

 

 

 

 

Як можна побачити, найбільший приріст частки каналу забезпечували «Подробиці», а також вечірні серіали. При цьому п'ятнична «Велика політика» мала нижчі показники, ніж т/с «Свати» в цей самий час із понеділка по четвер.

 

Щодо самих серіалів, то зростання частки відбувався лише для т/с «Кармеліта», для т/с «Обручка» та т/с «Свати» коливання показників були нестабільними, хоча й не досить значними. Проте це не заважало каналу здобувати високі показники за своєю цільовою аудиторією, і в першу чергу, як уже зазначалося вище - за рахунок лояльності цієї самої глядацької аудиторії.

 

«1+1»

 

Серед топ-6 телеканалів «Плюси» також відзначилися, проте, на відміну від «Інтера», у протилежний бік, демонструючи дуже нестабільне програмування, особливо в ранній та пізній прайм-тайм:

 

 

 

 

Найбільші успіхи зі здобуття додаткових відсотків частки для каналу мало шоу «Міняю дружину», а також новини ТСН. При цьому треба відзначити поступове зниження частки програми «Міняю дружину» протягом останніх тижнів. Разом із цим, проект «Суперзірка» виявився взагалі невдалим, про що свідчить стрімке зниження показників програми. Натомість фільми мали досить стабільні показники перегляду.

 

Щодо останніх змін програмування, то в ранній прайм-тайм фільми та т/с «Вольф Мессінг» стали гідною заміною т/с «Тільки кохання», що завершився на 12-иу тижні року. Натомість повтор т/с «Маргоша» у слоті після 22:00 вочевидь просто заповнював «дірки» в ефірі, які періодично виникали в цей час через переформатування програмування.

 

СТБ

 

Програмування каналу СТБ протягом останніх трьох тижнів майже не зазнало змін (за винятком відсутності «Вікна-Новин» у слоті раннього прайм-тайму на 14-му тижні року). І не дивно, зважаючи на останні успіхи каналу:

 

 

 

 

Загалом у сітці мовлення СТБ далеко попереду всіх ішло «Талант-шоу», демонструвавши рекордні показники, хоча - лише по п'ятницях. Далі з великим відставанням слідували вечірні «Вікна-Новини» (у слоті після 22:00), а також проекти у слоті 19:10 - 20:15 з понеділка по четвер. При цьому, якщо частка програми «Моя правда» (четвер) поступово зростала, то «Правила життя» та «Зіркове життя» (вівторок та середа відповідно) останнім часом втрачали показники. Стабільну частку мала лише програма «В пошуках істини», коливаючись навколо 10 пунктів. Нарешті, треба відзначити той факт, що показники програм, пов'язаних із історіями про зірок, мають досить велику залежність від того, про кого саме мова, що є додатковим фактором нестабільності їхніх показників...

 

Щодо серіалів, то «довгожитель» каналу - т/с «Кулагін» - хоч і демонстрував незначну частку в найбільш вигідний ефірний час, то за останні тижні вона досить упевнено зростала. Вочевидь, цьому сприяли два фактори: звичка до серіалу серед його прихильників та відсутність чогось більш цікавого в цей час на інших каналах. У свою чергу, досить новий т/с «Я лікую» набирає обертів, збільшивши свою долю, що свідчить про його успішність.

 

Новий канал

 

Новий канал протягом останніх двох тижнів нарешті стабілізував своє програмування після досить тривалого періоду постійних змін:

 

 

 

 

Роблячи основну ставку на комедійні серіали, канал досяг досить стабільних показників як загалом, так і стосовно показників окремо взятих серіалів, розбіжності в яких є досить незначними. В цілому, найбільші успіхи робив «свіжий» т/с «Вороніни», поступово нарощуючи свою частку, особливо у виходи в ранній прайм-тайм. Частка т/с «Щасливі разом» також поступово зростала, як і т/с «Ранетки», який на 13-му тижні було переміщено у більш ранній слот замість т/с «Солдати», який завершився. При цьому «Ранетки» виявилися значно успішнішими за «Солдат».

 

Щодо п'ятничного ефіру, то «Інтуїція» явно не могла скласти реальної конкуренції СТБ-шним «Талантам», хоча її показники були досить таки непоганими...

 

ICTV

 

На каналі ICTV останні зміни програмування відбулися досить нещодавно - лише минулого тижня:

 

 

 

Незважаючи на це, вже тепер можна сказати, що новий т/с «Морські дияволи» у слоті 20:00 - 22:00 (вівторок-четвер) одразу перевищив показники т/с «Вбивча сила» (окрім виходу в понеділок). Щоправда, зміни у слоті пізнього прайм-тайму видалися не такими успішними: зокрема, якщо «Надзвичайні новини» у вівторок та середу перевищили частку т/с «По закону», який ішов раніше у цей час, то «Тишу в бібліотеці» у четвер не можна назвати досить вдалою, як програму «Голі та смішні» на місці Comedy Club у п'ятницю.

 

Щодо звичних програм каналу, то лише «Наша Russia» демонструвала зростання своєї частки. Натомість т/с «Вулиці розбитих ліхтарів», інформаційний блок каналу та «Свобода слова» лише втрачали свою частку...

 

«Україна»

 

У програмуванні ТРК «Україна» останнім часом відбулася дише одна вагома зміна - замість т/с «Глухар» у слоті 20:20 - 21:20 з понеділка по четвер почав виходити т/с «Другі»:

 

 

 

І, як неважко помітити, заміна ця видалася невдалою, про що красномовно свідчать показники частки т/с «Другі», як порівняно з показниками т/с «Глухар», так і виходячи з їхньої негативної динаміки...

 

Щодо інших серіалів, то головним серіалом каналу залишився т/с «Єфросинія» у ранній прайм-тайм, маючи стабільно високі показники. Натомість вечірній т/с «Дорожній патруль» втрачав показники. Фільми ж у цілому також втрачали свою частку, як у проміжку 19:20 - 21:20 в п'ятницю, так і в понеділок після 21:20.

 

Врешті, про політику. Так, якщо п'ятничне ток-шоу «Шустер live» демонструвало зростання частки, то щоденні виходи з понеділка по четвер мали впевнене зниження показників.

 

Андрій Колесник, дослідницька компанія Cortex

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
38428
Читайте також
11.08.2010 10:29
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 185
04.08.2010 13:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 534
28.07.2010 14:33
Євгенія Продаєва
, Марина Коцюба
25 112
07.07.2010 12:14
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
12 901
30.06.2010 13:57
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
14 909
23.06.2010 09:30
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 115
16.06.2010 10:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 594
02.06.2010 11:11
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 634
27.05.2010 13:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 318
19.05.2010 10:58
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
20 824
12.05.2010 13:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 407
28.04.2010 11:05
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
13 694
21.04.2010 10:37
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 280
14.04.2010 08:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 280
06.01.2010 10:48
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
23 797
23.12.2009 10:48
Андрей Колесник
, для «Детектор медіа»
20 500
02.11.2009 10:32
Андрей Колесник
, для «Детектор медіа»
32 410
10.09.2009 13:00
Андрей Колесник
, для «Детектор медіа»
11 851
10.02.2009 13:35
Андрей Колесник
, для «Детектор медіа»
23 807
13.10.2008 06:41
Андрей Колесник
, для «Детектор медіа»
15 877
27.12.2007 18:41
Андрій Колесник
для «Детектор медіа»
28 304
05.11.2007 16:15
Андрей Колесник
для «Детектор медіа»
17 925
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
to maxs
5125 дн. тому
А вы не на СТБ работаете? :)
maxs
5130 дн. тому
Спасибо за возобновление. Обновление рейтинги просто супер. Спасибо
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду