ЗАКОН УКРАЇНИ

7 Квітня 2003
1661
7 Квітня 2003
14:22

ЗАКОН УКРАЇНИ

1661
ПРО ЗАХИСТ СУСПІЛЬНОЇ МОРАЛІ ВІД ПРОДУКЦІЇ, ЩО ПРОПАГУЄ ПОРНОГРАФІЮ Проект внесений народним депутатом
ЗАКОН УКРАЇНИ
України Черновецьким Л.М. (во 212)

На заміну раніше поданого р. № 2384 від 11.11.02



ЗАКОН УКРАЇНИ



ПРО ЗАХИСТ СУСПІЛЬНОЇ МОРАЛІ ВІД ПРОДУКЦІЇ,

ЩО ПРОПАГУЄ ПОРНОГРАФІЮ



Цей Закон визначає правові, економічні та організаційні засади, поря-док регулювання розповсюдження інформації, що становить загрозу суспі-льній моралі, а також встановлює правові принципи та механізми діяльності органів, які здійснюють контроль за відповідністю продукції законодавству України.

Закон має на меті сприяти естетичному вихованню громадян України через обмеження або заборону розповсюдження продукції, яка містить про-паганду порнографії.

Закон спрямований на заборону поширення матеріалів порнографічно-го чи сексуального характеру, здатних нанести моральну шкоду громадянам України або суспільній моралі.

Закон є складовою частиною законодавства України про свободу слова та інформаційну діяльність в Україні, посилює систему правового регулю-вання в інформаційній сфері.

Розділ І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ



Стаття 1. Основні поняття і терміни, використані у цьому Законі

Суспільна мораль - система етичних норм, правил поведінки, що склалася в суспільстві на основі традиційних духовних і культурних цінностей, уявлень про добро, честь, гідність, громадянський обов'язок, со-вість, справедливість.

Національні культурні цінності - моральні та естетичні ідеа-ли, норми і зразки поведінки, мови, діалекти і говори, національні традиції і звичаї, історичні топоніми, фольклор, художні промисли і ремесла, твори культури і мистецтва, результати і методи наукових досліджень культурної діяльності, приміщення, споруди, предмети і технології, що мають істори-ко-культурне значення, унікальні в історико-культурному відношенні тери-торії та об'єкти.

Сексуальний потяг - сукупність переживань, які притаманні людині як носію генів визначеної статі.

Сексуальні дії - сукупність дій і способів, спрямованих на за-доволення сексуального потягу.

Порнографія - вульгарно-натуралістична, цинічна, непри-стойна фіксація статевих актів, самоцільна, спеціальна демонстрація геніта-лій, антиестетичних сцен статевого акту, сексуальних збочень, замальовок з натури, які не відповідають моральним критеріям, ображають честь та гід-ність людини, спонукаючи негідні інстинкти.

Твори, що пропагують порнографію – твори, в яких смаку-ються сцени сексуального насильства.

Продукція еротичного характеру – матеріали сексуальної спрямованості, зорієнтовані на доросле населення, які не збуджують в ау-диторії низинні інстинкти, не є образливими.

Видовищні заходи еротичного чи сексуального характеру - будь-які форми публічного показу продукції еротичного характеру і (чи) сценічні дії сексуального характеру.

Еротичне мистецтво - зображення людини в розмаїтті її пе-реживань, що відтворює красу людського тіла, одухотворяє сексуальність і стверджує справді людське у статевих відносинах з урахуванням статевові-кових та індивідуальних особливостей людей.

Засіб масової інформації еротичного чи сексуального характе-ру – засіб масової інформації, який у цілому і систематично експлуатує інтерес до сексу, використовує сексуальну тематику як провідну.

Обіг продукції сексуального характеру - ввезення продукції сексуального характеру на територію України, виготовлення і (чи) збері-гання такої продукції з метою її розповсюдження, реклама, розповсюджен-ня такої продукції у будь-якій формі, в тому числі торгівля нею, проведення видовищних заходів сексуального характеру.

Державне регулювання і контроль обігу продукції сексуального характеру – застосування порядку та умов обігу цієї продукції, визна-чених законом і прийнятими на його основі нормативно-правовими актами, а також встановлення механізму захисту суспільної моралі, обов'язків дер-жавних органів, органів місцевого самоврядування, організацій, незалежно від форми власності, по забезпеченню захисту суспільної моралі.

Інші поняття і терміни вживаються в цьому Законі у значеннях, визна-чених чинним законодавством України.

Стаття 2. Законодавство про захист суспільної моралі

Законодавство про захист суспільної моралі складається з цього Зако-ну, інших Законів і нормативно-правових актів України щодо захисту сус-пільної моралі.

Стаття 3. Мета і завдання Закону

Цей Закон має на меті забезпечення охорони суспільної моралі на тери-торії України, запобігання негативному впливові порнографії на свідомість та підсвідомість громадян, особливо неповнолітніх, шляхом державного ре-гулювання і контролю обігу продукції сексуального характеру.

Першочерговим завданням Закону є забезпечення захисту неповноліт-ніх від негативного впливу продукції, послуг і видовищних заходів сексуа-льного характеру, а також від залучення їх до будь-яких видів обігу цієї продукції.

Закон визначає порядок та умови обігу (ввезення, виготовлення з ме-тою розповсюдження, зберігання з метою розповсюдження, розповсюджен-ня) продукції, послуг, видовищних заходів еротичного характеру та забез-печення державного контролю за дотриманням законодавства у цій сфері.

Стаття 4. Сфера дії Закону

Дія цього Закону поширюється на діяльність громадян, юридичних осіб, які зареєстровані та здійснюють свою діяльність на території України у сфері обігу продукції, послуг, видовищних заходів еротичного характеру, а також на діяльність органів державної влади у частині державного регу-лювання обігу в Україні продукції сексуального характеру.

Стаття 5. Підстави для розгляду справ про захист суспільної моралі

Застосування цього Закону будується на заявочному принципі. Суб'єкт, що здійснює розповсюдження продукції, зобов'язаний контролювати її від-повідність вимогам Закону. У разі виникнення сумнівів щодо наявності у розповсюджуваній продукції ознак її належності до порнографії чи еротики, суб'єкт зобов'язаний звернутися до визначених Кабінетом Міністрів Украї-ни органів за експертним висновком. Отримання до початку розповсю-дження зазначеної вище продукції експертного висновку уповноваженого органу про відсутність зазначених ознак звільняє суб'єкта від відповідаль-ності, встановленої чинним законодавством.

РОЗДІЛ ІІ. ЗАХИСТ СУСПІЛЬНОЇ МОРАЛІ ТА ПОРЯДОК ОБІГУ ПРОДУКЦІЇ І ВИДОВИЩНИХ ЗАХОДІВ СЕКСУАЛЬНОГО ХАРАКТЕРУ



Стаття 6. Основні напрями державної політики у сфері захисту суспільної моралі

Змістом державної політики у сфері захисту суспільної моралі є ство-рення органами державної влади необхідних правових, економічних, орга-нізаційних та інших умов, які сприяють реалізації права на інформаційний простір, вільний від матеріалів, що становлять загрозу суспільній моралі.

Основні напрями державної політики у сфері захисту суспільної мора-лі:

розвиток освіти, культури, науки;

дотримання законодавства України, Європейської конвенції прав лю-дини, інших міжнародних документів, ратифікованих Україною;

встановлення ефективного контролю за обігом продукції, що становить загрозу суспільній моралі.

Стаття 7. Цілі захисту

Захист суспільної моралі передбачає:

запобігання розповсюдженню інформації, яка може становити загрозу суспільній моралі;

запобігання публікації і розповсюдженню інформації, яка містить порнографію;

обмеження обігу продукції сексуального характеру;

забезпечення державою недопущення розповсюдження інформації, що надходить через засоби масової інформації і може завдати шкоди суспільст-ву, особливо неповнолітнім;

недопущення переміщення через державний кордон України масової інформації, забороненої чинним законодавством України.

Стаття 8. Першочергові об'єкти захисту

Першочерговими об'єктами захисту в галузі інформаційної діяльності є:

система інформування населення;

засоби формування громадської думки;

система життєвих цінностей населення.

Стаття 9. Заборона виготовлення та обігу порнографічних матеріалів і предметів (продукції)

Виготовлення з метою розповсюдження та рекламування порнографіч-них матеріалів і предметів (продукції) заборонено.

Торгівлю друкованими виданнями, кіно-, відеоматеріалами, зображен-нями чи іншими предметами (продукцією) порнографічного характеру, а також кіновідеопрокат і демонстрування такої продукції заборонено.

Стаття 10. Розповсюдження продукції еротичного характеру

Продукція еротичного характеру може розповсюджуватися тільки за умови недоступності її неповнолітнім і не нав'язування споживачам.

Заклади, де продають чи демонструють продукцію еротичного харак-теру, мають бути розташовані не ближче ніж за 500 м до освітніх установ для неповнолітніх, від пам'ятників історії та культури, ритуальних об'єктів, будинків для відправлення релігійних культів. Функціонування таких за-кладів здійснюється за спеціальним дозволом органів місцевого самовряду-вання.

Для розповсюдження продукції еротичного характеру необхідно отри-мати відповідну ліцензію. Розповсюдження цієї продукції та послуг дозво-ляється тільки за правилами (місце, час, інші умови), які визначають органи місцевого самоврядування. При цьому повністю забороняється будь-яка участь неповнолітніх.

Стаття 11. Захист неповнолітніх при розповсюдженні матеріалів сексуаль-ного характеру

Продаж, а також демонстрація матеріалів сексуального характеру не-повнолітнім заборонено.

Виробництво, розповсюдження та володіння еротичними матеріалами особами до 18 років заборонено. Заборонено розповсюдження, продаж чи демонстрацію еротичних матеріалів у місцях або засобами, до яких можуть отримати доступ неповнолітні.

З метою захисту фізичного та морального здоров'я неповнолітніх не дозволяється:

використання неповнолітніх при ввезенні, виготовленні, зберіганні з метою розповсюдження, розповсюдженні продукції сексуального характе-ру, порнографічних предметів і матеріалів, проведенні видовищних заходів сексуального характеру;

розповсюдження продукції сексуального характеру, порнографічних матеріалів і предметів, проведення видовищних заходів сексуального хара-ктеру серед неповнолітніх;

використання образів неповнолітніх, які експлуатуються, у будь-якій формі, в продукції сексуального характеру, проведенні видовищних заходів сексуального характеру.

Стаття 12. Заборона на розповсюдження продукції, що містить елементи порнографії

Забороняється реалізація друкованої, кіно-, відео-, радіо-, теле- та ін-ших видів продукції, у змісті якої:

міститься деталізоване зображення згвалтування;

вміщуються відверті описи і зображення техніки коїтусу та любовних ігор (крім літератури зі статевого виховання);

використовується вульгарна та ненормативна лексика, що принижує честь, гідність громадян;

вміщуються оголошення про інтимні зустрічі за винагороду (виключа-ючи шлюбні) та девіантні форми інтимних стосунків чи продаж предметів і продукції еротичного характеру, а також їх рекламу (окрім спеціальних пунктів реалізації продукції еротичного змісту).

Стаття 13. Захист неповнолітніх під час телетрансляцій

Всім телекомпаніям, які перебувають під юрисдикцією України і від-повідають Закону України "Про телебачення і радіомовлення", забороня-ється транслювати програми, які містять порнографію і тим самим можуть серйозно зашкодити фізичному, духовному чи інтелектуальному розвиткові неповнолітніх. Ця вимога поширюється і на програми еротичного характе-ру, крім випадків, коли виконані вимоги цього Закону про час такої транс-ляції чи її технічне забезпечення.

У випадку порушення вимог цієї статті ліцензія телекомпанії скасову-ється у встановленому чинним законодавством порядку.

Стаття 14. Обов'язковість ліцензування

Усі види діяльності по обігу продукції сексуального характеру здійс-нюються за наявності ліцензії.

Ввезення на територію України, виготовлення, зберігання з метою роз-повсюдження та тиражування продукції, здійснення послуг і проведення видовищних заходів сексуального характеру, а також експертна діяльність у сфері обігу продукції і видовищних заходів сексуального характеру здійс-нюються за умови наявності спеціального дозволу (ліцензії) на кожний вид діяльності.

Видача ліцензій на ці види діяльності та їх анулювання здійснюється органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України ліцензувати діяльність у сфері обігу продукції, послуг і видовищних заходів сексуального характеру та здійснювати державний контроль за обігом про-дукції та видовищними заходами сексуального характеру.

Ліцензія видається терміном від 1 до 5 років. Продовження терміну дії ліцензії здійснюється у порядку, встановленому для її отримання.

Не можуть мати ліцензії громадяни України:

віком до 21 року;

визнані судом недієздатними чи обмежені судом у дієздатності;

які відбувають покарання у місцях позбавлення волі за вироком суду;

які мають судимість за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, за тяжкі злочини проти життя, здоров'я, волі і гідності особи, а також за особливо небезпечні злочини.

Не можуть мати ліцензії іноземні громадяни чи особи без громадянст-ва.

Не можуть мати ліцензії на експертну діяльність у сфері обігу продук-ції, послуг і видовищних заходів сексуального характеру, пов'язану з визна-ченням видів продукції, послуг і видовищних заходів сексуального харак-теру, а також умов їх розповсюдження, громадяни, котрі зареєстровані як індивідуальні підприємці, а також фізичні та юридичні особи, котрі мають ліцензію на ввезення, виготовлення, зберігання чи розповсюдження продук-ції, надання послуг і проведення видовищних заходів сексуального характе-ру.

Порядок ліцензування діяльності з обігу продукції сексуального харак-теру і положення про ліцензування діяльності в сфері обігу продукції, по-слуг і видовищних заходів сексуального характеру в Україні розробляється і затверджується Кабінетом Міністрів України.

Стаття 15. Розповсюдження продукції сексуального характеру

Розповсюдження продукції сексуального характеру допускається у спеціально відведених місцях в порядку, що встановлюється органами міс-цевого самоврядування.

Забороняється розповсюдження продукції сексуального характеру у приміщеннях житлових будинків, органів державної влади, закладів куль-тури і мистецтва, підземних переходах, станціях метрополітену, з вуличних лотків, на ринках, а також у кіосках і пересувних павільйонах.

Органи державної влади та місцевого самоврядування можуть визнача-ти території і місця, в яких може бути заборонено розповсюдження продук-ції і проведення видовищних заходів сексуального характеру, виходячи з місцевих умов, звичаїв і традицій.

Допускається розповсюдження продукції сексуального характеру у спеціалізованих медичних закладах, які мають ліцензію для надання медич-ної допомоги особам з сексуальними розладами.

Стаття 16. Розповсюдження продукції сексуального характеру засобами ма-сової інформації

Розповсюдження засобами масової інформації продукції еротичного чи сексуального характеру по пошті допускається тільки у закритій непрозорій упаковці, інше розповсюдження допускається тільки у спеціально відведе-них місцях у непрозорій упаковці.

Не допускається детальне зображення статевих органів на обкладинці таких видань.

Трансляція радіо- і телепрограм сексуального характеру допускається з 23 годин до 6 годин, якщо інше скорочення часу трансляції не передбачено органами місцевого самоврядування, і тільки за умови кодування сигналу - захисту аудіовізуальної продукції сексуального характеру за допомогою спеціальної обробки сигналу, що виключає можливість його прийому без спеціальних технічних засобів (декодуючих пристроїв), які надаються центром, що здійснює передачу сигналу.

Організація, що здійснює розповсюдження продукції сексуального ха-рактеру за умови кодування сигналу, повинна блокувати передачу кодова-ного сигналу таким чином, щоб особа, яка не має декодованого пристрою, не могла здійснити прийом такого сигналу.

Перед трансляцією радіо-, телепрограм сексуального характеру ауди-торія має бути попередньо повідомлена про характер програми та недопус-тимість її перегляду чи прослуховування неповнолітніми.

Стаття 17. Науково-популярні заходи сексуального характеру

Науковий, художній, естетичний і моральний рівень популярних лек-цій, курсів з історії еротичного мистецтва в навчальних закладах, пізнава-льних програм сексологічних центрів та асоціацій забезпечують установи, товариства та організації, що їх готують і проводять.

Стаття 18. Прокат і продаж аудіовізуальної продукції еротичного характеру

Прокат та продаж населенню аудіо- та відеокасет, дисків з програмами еротичного змісту дозволяється тільки за умови попереднього ліцензування.

Стаття 19. Продаж предметів сексуального характеру

Продаж предметів сексуального характеру може відбуватися тільки у спеціалізованих магазинах, в упакованому вигляді. Вхід до цих магазинів і продаж продукції сексуального характеру неповнолітнім особам забороня-ється.

Власник магазину, що здійснює продаж продукції сексуального харак-теру, зобов'язаний інформувати громадян про його специфіку.

Реклама продукції сексуального характеру дозволена тільки у межах таких магазинів.

Стаття 20. Демонстрація порнографічної продукції

Не допускається публічний показ продукції порнографічного характеру.

Перегляд порнографічної продукції дозволяється тільки для визначення належності її до продукції еротичного чи порнографічного змісту, а також з науковою та медичною метою у спеціально підготовленій аудиторії за учас-тю фахівців (мистецтвознавців, психологів, лікарів-психіатрів, сексопатоло-гів).

Стаття 21. Особливості реклами сексуального характеру

Реклама будь-якої продукції і видовищних заходів сексуального змісту допускається тільки у засобах масової інформації еротичного чи сексуаль-ного характеру.

Зовнішня реклама, що містить повідомлення і зображення сексуального характеру, забороняється.

Використання образів неповнолітніх у будь-якій формі в рекламі про-дукції, послуг і видовищних заходів сексуального характеру, а також у рек-ламі, яка містить повідомлення та зображення сексуального характеру, за-бороняється.

Стаття 22. Державне регулювання та контроль у сфері обігу продукції, по-слуг і видовищних заходів сексуального характеру

Державна програма щодо регулювання, контролю та ліцензування у сфері обігу продукції, послуг і видовищних заходів сексуального характеру розробляється та затверджується Кабінетом Міністрів України.

Фінансування зазначеної програми здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України і коштів, отриманих від ліцензійної діяльнос-ті.

РОЗДІЛ ІІІ. УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНОМУ ІНФОРМАЦІЙНОМУ ОБМІНІ



Стаття 23. Міжнародний обмін у сфері інформації

Міжнародний обмін інформацією здійснюється в порядку, встановле-ному цим Законом, іншими законодавчими та нормативними правовими ак-тами України, її міжнародними угодами.

Стаття 24. Обмеження при здійсненні міжнародного інформаційного обміну

Ввезення з метою розповсюдження на територію України продукції порнографічного характеру, іншої інформації, яка загрожує суспільній мо-ралі, забороняється, за винятком випадків, коли окремі зразки останньої вбачаються необхідними з метою досліджень.

Можливість ввезення на територію України такої інформації визнача-ється Радою у кожному окремому випадку.

Юридичні чи фізичні особи можуть оскаржити у судовому порядку дії посадових осіб з обмеження міжнародного інформаційного обміну, якщо такі дії не обгрунтовані та порушують їхні права.

Стаття 25. Відповідальність за порушення під час міжнародного інформа-ційного обміну

За протиправні дії під час здійснення міжнародного інформаційного обміну фізичні та юридичні особи України та іноземних держав, особи без громадянства на території України несуть дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством України.

РОЗДІЛ ІV. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЦЬОГО ЗАКОНУ



Стаття 26. Підстави відповідальності

Підставами відповідальності за порушення цього Закону є безпосереднє невиконання, порушення, створення перешкод для реалізації норм, закладе-них у його статтях, а також в інших законодавчих актах, названих у ньому.

Стаття 27. Суб'єкти відповідальності

Суб'єктами відповідальності є фізичні та юридичні особи України та іноземних держав, особи без громадянства, що ведуть інформаційну та іншу діяльність на території України і допустили порушення цього Закону, а та-кож інших законодавчих актів, названих у ньому.

Стаття 28. Відповідальність за порушення законодавства про захист суспі-льної моралі

Порушення законодавства України про захист суспільної моралі тягне за собою цивільноправову, або адміністративну, або кримінальну відпові-дальність згідно з чинним законодавством України.

За порушення порядку обігу продукції і видовищних заходів сексуаль-ного чи еротичного характеру встановлюється штраф до 200 мінімальних заробітних плат, а також скасування свідоцтв про реєстрацію та ліцензій на мовлення.

Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних пред-метів і творів тягне за собою кримінальну відповідальність згідно з Кримі-нальним кодексом України.

Відповідальність не передбачається, якщо фізична чи юридична особа має висновок про відповідність продукції законодавству України про захист суспільної моралі і можливість її обігу, виданий у порядку, встановленому цим Законом.

Стаття 29. Оскарження неправомірних дій

Неправомірні дії посадових осіб органів державної влади і місцевого самоврядування, засобів масової інформації та інших фізичних і юридичних осіб, порушення ними норм цього Закону можуть бути оскаржені відповід-но до Цивільного, Цивільного процесуального кодексів України та Кодексу України про адміністративні правопорушення з метою захисту права, що порушується, або інтересу, що охороняється законом, а також розв'язання спорів між організаціями і трудових спорів.

Стаття 30. Розгляд спорів

Спори, які виникають у зв'язку з порушеннями цього Закону, розв'язу-ються судом, іншими державними органами у межах їхньої компетенції та відповідно до порядку, встановленого чинним законодавством України.

Стаття 31. Контроль за дотриманням законодавства про захист суспільної моралі

Контроль за дотриманням законодавства про захист суспільної моралі у межах своєї компетенції здійснюють Міністерство культури і мистецтв України, Міністерство охорони здоров'я України, Міністерство юстиції України, Міністерство освіти України, Міністерство внутрішніх справ України, Генеральна прокуратура України, Державна митна служба Украї-ни, Державний комітет інформаційної політики, телебачення і радіомовлен-ня України, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлен-ня.

Розділ V. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ



Стаття 31. Порядок введення в дію цього Закону

Закон України "Про захист суспільної моралі від продукції, що пропа-гує порнографію" набирає чинності з дня його опублікування.

Стаття 32. Застосування інших законодавчих актів

До приведення інших законодавчих актів у відповідність з нормами За-кону "Про захист суспільної моралі від продукції, що пропагує порногра-фію" вони застосовуються і діють у частині, що не суперечить цьому Зако-ну.

Стаття 33. Приведення у відповідність до Закону "Про захист суспільної моралі від продукції, що пропагує порнографію" нормативно-правових ак-тів Президента України, Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади

Нормативно-правові акти Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади при-водяться у відповідність до Закону "Про захист суспільної моралі" Прези-дентом України, Кабінетом Міністрів України, міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади у тримісячний термін після при-йняття цього Закону і підлягають реєстрації в новій редакції згідно з нор-мами чинного законодавства.

У такий самий термін Кабінет Міністрів України розробляє і затвер-джує нові нормативно-правові акти з метою встановлення порядку та регу-лювання реалізації норм цього Закону, які випливають з його змісту.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1661
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду