ЗАКОН УКРАЇНИ, Про обов’язкове проведення передвиборних теледебатів під час передвиборних кампаній по виборах Президента України, та виборах народних депутатів України

7 Грудня 2001
1218
7 Грудня 2001
12:49

ЗАКОН УКРАЇНИ, Про обов’язкове проведення передвиборних теледебатів під час передвиборних кампаній по виборах Президента України, та виборах народних депутатів України

1218
Цей Закон визначає правові засади проведення теледебатів в період виборчих кампаній по виборах Президента України між усіма кандидатами у Президенти України, політичними партіями (блоками), що беруть участь у виборах народних депутатів України по багатомандатному виборчому округу, кандидатами в народні депутати, що балотуються по одномандатних округах, та спрямований на забезпечення конституційного права громадян на отримання достовірної інформації та реалізації виборчого права. Розділ І.
ЗАКОН УКРАЇНИ, Про обов’язкове проведення передвиборних теледебатів під час передвиборних кампаній по виборах Президента України, та виборах народних депутатів України
Загальні положення

Стаття 1. Визначення термінів

Для цілей цього Закону наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:

1. Передвиборні теледебати (далі – теледебати) - один з видів обов’язкової передвиборної агітації під час проведення передвиборних кампаній з використанням електронних (аудіовізуальних) засобів масової інформації, в якому одночасно беруть участь мінімум два суб’єкти виборчого процесу, і які відбуваються в прямому ефірі з дотриманням принципу рівних умов, та в порядку, визначеному цим законом.

2. Суб’єкти виборчого процесу, які беруть участь у теледебатах в обов’язковому порядку: - усі кандидати на посаду Президента України, що беруть участь у виборах Президента України та зареєстровані в порядку, передбаченому Законом України “Про вибори Президента України”;

- лідери усіх партій (блоків), що беруть участь у виборах народних депутатів України по багатомандатному виборчому округу (далі – партії (блоки) та кандидати у народні депутати, що балотуються по одномандатному округу (далі – кандидати-мажоритарники), зареєстровані в порядку, передбаченому Законом України “Про вибори народних депутатів України.

3. Лідер політичної партії – керівник політичної партії; особа, яка очолює керівний орган політичної партії.

4. Лідер виборчого блоку – особа, прізвище якої зазначене за першим номером у виборчому списку блоку. Стаття 2. Законодавство України про проведення теледебатів в період виборчих кампаній на виборах Президента України та виборах народних депутатів України

Законодавство України про проведення теледебатів в період виборчих кампаній по виборах Президента України та виборах народних депутатів України складається з Конституції України, цього Закону, Законів України “Про вибори Президента України”, “Про вибори народних депутатів України” та “Про телебачення та радіомовлення”, “Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України”, “Про інформацію” та інших законодавчих актів, прийнятих відповідно до цих законів.

Розділ ІІ. Принципи, умови проведення і порядок

проведення теледебатів та порядок використання електронних (аудіовізуальних) засобів масової інформації Стаття 3. Принципи проведення теледебатів

Проведення теледебатів відбувається з дотриманням принципів обов’язкової участі, рівних умов для усіх учасників виборчого процесу, гласності і відкритості, свободи агітації, неупередженості до кандидатів на високі державні посади з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, неупередженого ставлення та невтручання в процес теледебатів з боку сторони, що забезпечує їх проведення.

Стаття 4. Умови проведення теледебатів

1.Теледебати - один з різновидів передвиборної агітації, що в обов’язковому порядку проводиться під час виборчих кампаній і здатний забезпечити максимально об’єктивне висвітлення позицій та програм кандидатів у Президенти України, партій (блоків) та кандидатів-мажоритарників одночасно перед широким колом виборців, тому участь у передвиборних теледебатах є обов’язковою для усіх суб’єктів відповідного виборчого процесу.

2. Партія (блок), що приймає участь у виборах, має бути представлена на теледебатах лідером відповідної партії (блоку); усі кандидати на пост Президента України, лідери політичних партій (блоків) та кандидати-мажоритарники зобов’язані приймати участь у теледебатах особисто.

3. Теледебати між кандидатами на пост Президента України, лідерами партій (блоків) проводяться в обов’язковому порядку усіма телерадіоорганізаціями незалежно від форми власності, що володіють ліцензією на право користування загальнонаціональними каналами мовлення, або мають відповідну ліцензію і здійснюють трансляцію своїх телепередач не менше як на 30% усієї території України; теледебати між кандидатами-мажоритарниками - проводяться в обов’язковому порядку відповідними регіональними телерадіоорганізаціями незалежно від форми власності.

4. Організація та проведення теледебатів, передбачених цим законом, а також їх фінансове, кадрове, матеріально-технічне забезпечення відбувається за рахунок телерадіоорганізацій, зазначених в статті 3 цього закону і є однією з головних ліцензійних умов ліцензії на право використання каналу мовлення та часу мовлення (далі – ліцензії).

5. Неможливість проведення визначених за жеребкуванням між кандидатами чергових теледебатів внаслідок технічних або інших причин не веде до їх відміни. В такому випадку відкладені теледебати мають відбутись одразу по усуненню цих причин в цей самий день, або на наступний день в проміжку між дев’ятнадцятою та двадцять першою годинами; якщо в день, на який було перенесено теледебати жеребкуванням призначено інші теледебати, останні відбуваються в проміжку між двадцять першою та двадцять третьою годинами.

Теледебати, що не відбулись з причини хвороби (або іншої поважної причини) одного з учасників мають бути перенесеними на інший день, коли ці причини буде усунуто. В будь якому випадку перенесені теледебати мають відбутись в терміни, відведені відповідно Законами “Про вибори Президента України” та “Про вибори народних депутатів” на передвиборну агітацію. Стаття 5. Процедура і строки проведення теледебатів

1. Теледебати між суб’єктами виборчого процесу, які обов’язково беруть участь у їх проведенні, відбуваються в терміни, відведені на проведення передвиборної агітації Статтею 31 Закону України “Про вибори Президента України” та Статтею 50 Закону України “Про вибори народних депутатів України”.

2. Теледебати проводяться між дев’ятнадцятою та двадцять третьою годинами в тому числі у вихідні, неробочі та святкові дні виключно у безперервному прямому ефірі.

3. В одних теледебатах під час передвиборної кампанії по виборах Президента України одночасно можуть брати участь не більше двох кандидатів на пост Президента України.

4. В одних теледебатах під час передвиборної кампанії по виборах народних депутатів одночасно можуть брати участь не більше двох партій (блоків), представлені своїми лідерами.

5. В одних теледебатах між кандидатами-мажоритарниками одночасно можуть приймати участь не більше 4 кандидатів у депутати за цим округом.

6. Графік проведення теледебатів складається за результатами жеребкування, що проводиться Центральною виборчою комісією, окружною виборчою комісією на наступний день за останнім днем висування відповідно кандидатів на посаду Президента України та кандидатів у народні депутати за участю відповідно кандидатів у Президенти України, представників або уповноважених осіб партій (блоків), кандидатів у депутати, зареєстрованих в одномандатному окрузі, або їх довірених осіб.

Розклад ефірного часу із зазначенням трансляції теледебатів, конкретної дати і часу виходу їх в ефір складається відповідними державними та комунальними телерадіоорганізаціями за результатами вищеозначеного жеребкування таким чином, щоб унеможливити проведення різних теледебатів на двох і більше телевізійних каналах одночасно.

Час трансляції теледебатів і телевізійний канал, на якому відбуватимуться теледебати, мають бути виокремленні особливим чином в програмі передач, що пропонується для ознайомлення глядачам за допомогою їх публікації в газетах “Голос України”, “Урядовий кур’єр”, офіційних виданнях регіональної преси та будь яких інших засобів масової інформації.

7. Кількість теледебатів має бути такою щоб в обов’язковому порядку забезпечити кожному з кандидатів на пост Президента України, лідерів політичних партій (блоків), кандидатові-мажоритарникові участь в них з кожним із своїх опонентів без виключення.

Стаття 6. Порядок використання електронних (аудіовізуальних) засобів масової інформації

1. Тривалість теледебатів за участю однієї пари кандидатів на посаду Президента України та політичних партій (блоків) має бути не меншою 2 годин безперервного ефірного часу; тривалість одних теледебатів між кандидатами у депутати, що балотуються по відповідному одномандатному округу має бути не меншою 1 години безперервного ефірного часу, причому щонайменше половина виділеного часу має бути відведена відповідям учасників теледебатів на запитання виборців, які надходитимуть за допомогою телефонного зв’язку, від присутніх у студії, в якій проводяться теледебати або будь-який інший, незаборонений чинним законодавством спосіб.

2. Упродовж доби до і після кожних теледебатів забороняється у будь який спосіб коментувати та оцінювати зміст теледебатів, давати будь яку інформацію щодо учасників теледебатів.

3. В день проведення теледебатів на каналах, де вони транслюватимуться, протягом дня в ефірі має бути організоване щонайменше п’ятиразове повідомлення про їх проведення, останнє з яких – не пізніше ніж за годину до початку теледебатів.

4. Телерадіоорганізаціям забороняється переривати теледебати, в тому числі рекламою товарів, робіт, послуг.

Стаття 7. Відповідальність сторін, винуватих у порушені норм цього Закону

1. Не проведення в повному або частковому обсязі теледебатів, а також порушення термінів та (або) часу їх організації призводить до анулювання ліцензії відповідним органом ліцензування в триденний термін з дня фіксування суб’єктами виборчого процесу факту порушень норм цього закону відповідними телерадіоорганізаціями.

Телерадіокомпанії, ліцензії яких анульовано внаслідок порушень норм цього закону, втрачають право отримання або переоформлення ліцензії в подальшому. 2. Кандидат у Президенти України, лідер партії (блоку), кандидат-мажоритарник, який відмовився від участі або без поважних причин не брав участь в усіх або деяких теледебатах виключається з відповідного списку кандидатів і вибуває з балотування відповідно на виборах Президента України та народних депутатів України. 1. Цей Закон набуває чинності з дня його опублікування.

2. До приведення у відповідність з нормами цього Закону закони та інші нормативно-правові акти діють у частині, що не суперечить цьому Закону.

3.Частину 6 Статті 28 Закону України “Про телебачення і радіомовлення України” доповнити словами: “; порушення однієї з головних ліцензійних вимог щодо обов’язкового проведення, організації, фінансового, кадрового, матеріально-технічного забезпечення теледебатів призводить до анулювання ліцензії на право користування каналами мовлення без права її отримання або переоформлення в подальшому”.

Статтю 53 Закону України “Про вибори народних депутатів України” доповнити частиною 8 в наступній редакції: “Порядок проведення передвиборних теледебатів визначається Законом України “Про обов’язкове проведення передвиборних теледебатів під час передвиборних кампаній по виборах Президента України та виборах народних депутатів України”. Вказані доповнення набувають чинності з моменту набуття чинності цим законом.

4. Теледебати мають відбутись під час проведення передвиборної кампанії народних депутатів України 2002 року в повному обсязі. 5. Кабінету Міністрів України у тижневий термін з дня набрання чинності цим Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1218
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду