Дипломатична місія Джона Теффта

2 Грудня 2009
18901
2 Грудня 2009
11:51

Дипломатична місія Джона Теффта

18901
До Києва прибуває новий посол США в Україні. Його вважають одним із найдосвідченіших американських дипломатів
Дипломатична місія Джона Теффта

Процедура вибору послів в Америці чітко визначена. За поданням держсекретаря їх призначає президент, а після попереднього розгляду у сенатському комітеті з міжнародних справ затверджує вища палата Конгресу в повному складі. Присягу новопризначених послів приймають віце-президенти. На відміну від України, посади Надзвичайних і Повноважних представників США за кордоном вважаються не «хлібними», а престижними. Тож на них зазвичай призначають за професійними  критеріями, а не за політичними уподобаннями чи «кумівством».

 

У нового посла Сполучених Штатів в Україні Джона Теффта солідний послужний список. Кар'єру в зовнішньополітичному відомстві він розпочав у 1972. За майже 40 років діяльності у цій сфері двічі очолював американські дипломатичні місії: у 2000-2003 рр. - у Литві, у 2005-2009 рр. - у Грузії. Раніше, у 1996-1999 рр., був заступником посла США у Росії, певний час - Тимчасовим Повіренним. Працював також у Будапешті, Римі та Єрусалимі. Окрім того - у Конгресі та радником з міжнародних справ Національного військового коледжу у Вашингтоні, окрузі Колумбія.

 

Ключовий штрих: до призначення главою американської дипломатичної місії у Києві Джон Теффт був заступником помічника держсекретаря з європейських та євразійських справ. Як на американські мірки це - поважна посада. До його компетенції входило відстеження взаємовідносин США з Росією,Україною, Білоруссю та Молдовою.

 

«Я вважаю, що цей широкий досвід роботи у Східній Європі, зокрема щодо України, підготував мене до здійснення важливого завдання - сприяння американсько-українським відносинам», - зазначив Джон Теффт під час слухань у сенатському комітеті з міжнародних справ. Лейтмотивом його виступу було зміцнення стратегічного партнерства між двома країнами в дусі підписаної у грудні минулого року у Вашингтоні американсько-української хартії. Пан Теффт нагадав про досягнуту під час візиту до Києва віце-президента США Джозефа Байдена домовленість щодо створення Комісії зі стратегічного партнерства. Вона охоплюватиме не лише проблеми зовнішньої політики високого рівня, а й економічного співробітництва, енергетичної безпеки, нерозповсюдження зброї масового знищення, демократії, правопорядку та обміну між людьми.  

 

У Конгресі американський посол сказав те, що передусім хотіли б почути на Банковій (і не лише там): «Перезавантаження» наших стосунків з Росією не відбуватиметься за рахунок України. Сполучені Штати не визнають сфер впливу».

 

Висловлене паном Теффтом ставлення до Помаранчевої революції можна охарактеризувати як прихильне і водночас позбавлене ілюзій. За словами дипломата, ця подія «змінила політичну динаміку країни». Однак теперішні «політичні чвари загальмували реформи у політиці та економіці» України.

 

Показово, що деякі російські ЗМІ називають Джона Теффта «одним з організаторів Помаранчевої революції». А один із провідних кандидатів у президенти України розцінює власне Помаранчеву революцію як «експортовану» з Америки. Навряд чи цю політичну «лажу» можливо збагнути з погляду здорового глузду.   

 

Тимчасом у компетентних колах вважають, що Джон Теффт добре обізнаний щодо внутрішньополітичного  стану в Україні. Він особисто знайомий з представниками політично-бізнесового істеблішменту у Києві та в регіонах.

 

Утім Україна, яка й досі остаточно не визначилася куди їй рухатися, - не Литва і навіть не Грузія, де пан Теффт раніше працював послом . Зрештою, під час спілкування з Валдасом Адамкусом та Міхаїлом Саакашвілі він обходився без перекладачів. Що докладніше - тим глибше.

 

Між США та Литвою завжди існували особливі стосунки. У 20-х роках ХХ сторіччя Вашингтон підтримав її незалежність, ніколи не визнавав сталінської анексії балтійських держав, натомість визнав відновлення 1990 року незалежності Литви. Пан Теффт був послом у Вільнюсі саме у той час, коли завдяки ключовій ролі Вашингтона невеличка й монолітна держава інтегрувалася в євроатлантичне співтовариство - готувалася вступити до НАТО та Євросоюзу. Тож він особисто причетний до успішного історичного процесу.

 

З іншого боку, пан Теффт - свідок драматичних подій на Кавказі. Шлях до утвердження незалежності, який обрала для себе Грузія, було заблоковано спровокованою Росією серпневою війною 2008 року, яка призвела до втрати територіальної цілісності країни. Американський посол сприяв повоєнній відбудові Грузії, докладаючи зусиль до здійснення проектів в економічній та гуманітарній сферах за рахунок допомоги США, загальний обсяг якої становить 1 мільярд доларів.

 

Натомість головна проблема, з якою стикається Україна від часу проголошення незалежності, це - невизначеність історичної перспективи, відсутність національної ідеї, поділ суспільства на непримиренні ворожі табори за політичними критеріями та конфесійною приналежністю. Вірогідно, Вільямові Тейлору - попередникові Джона Теффта - не вдалося максимально сприяти наповненню реальним змістом проголошеної Києвом мети - євроатлантичної інтеграції. Та це проблема не американських послів і не Сполучених Штатів чи демократичної Європи, а передусім власне України.

 

Джон Теффт прибуває у країну безперервних виборчих марафонів у переддень нових президентських перегонів, що значною мірою визначать майбутнє України. Певно, вони будуть не зовсім «вільними і чесними», хоча, на думку нового американського посла, українські громадяни можуть змінювати владу демократичним шляхом. Джон Теффт переконаний: «сьогодні Україна - одна з найбільш вільних і демократичних держав у пострадянському регіоні».

 

Незрозуміло одне - чому політичними чварами в Україні мусить перейматися американський посол (як і загалом політичний істеблішмент у Вашингтоні та європейських столицях), а не ті, хто,  прагнучи влади будь-якою ціною, ведуть самоїдську боротьбу і водночас штовхають державу до катастрофи?         

      

Довідка:

 

Сьомий посол США в Україні Джон Теффт народився 1949 року в Медісоні (штат Вісконсин). Отримав ступінь бакалавра в університеті Маркетт і магістра у Джорджтаунському університеті.

 

Одружений. Дружина Маріелла - біостатистик і медсестра за фахом. Під час слухань  у сенатському комітеті з міжнародних справ пан Теффт назвав її «незамінною помічницею» від початку своєї дипломатичної кар'єри.

 

Посол має двох дочок - Крістіну та Кетлін.              

 

Фото - Liga.net

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18901
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ананд
5256 дн. тому
"Навряд чи цю політичну «лажу» можливо збагнути з погляду здорового глузду." Лажа твоя стаття
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду