Нацрада та президентський гамбіт

25 Листопада 2009
45982
25 Листопада 2009
19:07

Нацрада та президентський гамбіт

45982
Президент поміняв члена Національної ради Владислава Лясовського з команди 5-го каналу на Оксану Головатенко з команди «Інтера». Юристи вважають указ про звільнення незаконним
Нацрада та президентський гамбіт

Сьогодні до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення офіційно надійшли обидва укази Президента: і про звільнення Владислава Лясовського з посади члена Національної ради, і про призначення на його місце Оксани Головатенко. Про це на брифінгу повідомив в. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко.

 

Нагадаємо, Владислав Лясовський був призначений на посаду члена Національної ради указом Президента Віктора Ющенка від 3 квітня 2005 року. Термін його повноважень, відповідно, спливає 3 квітня 2010 року. Однак 24 листопада 2009 року Віктор Ющенко підписав указ про його звільнення.

 

Офіційно Владислав Лясовський нині перебуває на лікарняному. Відповідно до трудового законодавства його не можна звільнити. Однак, за словами Андрія Мирошніченка, над вирішенням цієї колізії працюють юристи Нацради і Секретаріату Президента.

 

«Якщо не можна звільнити, то виникає питання, яким чином прийняти нову людину. Але я думаю, що ми з юристами знайдемо рішення, яким чином, не порушуючи трудове законодавство, виконати указ. У тому числі ми повинні підготуватися, щоб щойно пан Лясовський вийде з лікарняного, запустити процедуру цієї ротації», - зазначив він.

 

Однак виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників, юрист Катерина М'ясникова вважає, що указ Президента про звільнення Владислава Лясовського суперечить законодавству, оскільки закон «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», а саме ст. 8 і ч. 5 ст. 16, передбачає усі випадки, коли можуть бути достроково припинені повноваження члена Нацради.

 

Стаття 8. Дострокове припинення повноважень члена Національної ради

1. Повноваження члена Національної ради можуть бути достроково припинені у разі:

1) подання заяви про звільнення з посади за власним бажанням або прийняттям відставки відповідно до вимог Закону України «Про державну службу»;

2) припинення ним громадянства України або виїзду на постійне проживання за межі України;

3) порушення ним вимог, передбачених частиною третьою статті 7 цього Закону (члени Національної ради не можуть обіймати будь-які інші посади, у тому числі на громадських засадах, у державних та недержавних органах, організаціях, установах та на підприємствах, одержувати винагороди та разові гонорари за іншу роботу, крім наукової, викладацької та творчої (цей виняток не поширюється на наукову та творчу діяльність у телерадіоорганізаціях), член Національної ради зобов'язаний протягом місяця з дня призначення на посаду вийти зі складу засновників (співзасновників) телерадіоорганізації та позбутися частки у майні телерадіоорганізації);

4) набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього;

5) неможливості виконувати свої обов'язки за станом здоров'я протягом шести і більше місяців за наявності медичного висновку, підтвердженого судом;

6) неучасті у засіданнях Національної ради без поважних причин протягом двох місяців;

7) визнання його недієздатним або обмеження його цивільної дієздатності, визнання його безвісно відсутнім чи оголошення його померлим;

8) смерті.

 

Стаття 16. Звітність Національної ради

5. За результатами розгляду звіту Національної ради Верховна Рада України може висловити недовіру Національній раді. Якщо недовіру висловив і Президент України, це має наслідком відставку всього складу Національної ради.

 

Наскільки відомо пані М'ясниковій, Владислав Лясовський сам не подавав заяву, проти нього не відкрито кримінальної справи, він не визнаний недієздатним, він зараз на лікарняному, але це не триває шість місяців, він був присутній на попередньому засіданні, в указі Президента не вказано, що він порушив вимоги ч. 3 ст. 7 закону про Національну раду. Також не заслуховувався звіт Національної ради, а весь склад Нацради може бути відправлений у відставку, якщо її звіт не прийнятий Президентом і Верховною Радою. «Відповідно, я не бачу юридичних підстав для ухвалення президентського указу і він мене дуже здивував. Тим паче, що в указі не зазначені ані причини, ані дата, з якої припиняються повноваження члена Нацради. Я вважаю, що пан Лясовський має всі підстави для оскарження цього документу в судовому порядку», - каже Катерина М'ясникова.

 

Судове оскарження рекомендує і народний депутат (фракція  НУ-НС) Юрій  Стець, який до обрання до Верховної Ради обіймав посаду генерального продюсера 5-го каналу, де головою правління був Владислав Лясовський. «Я б на місці Влада звернувся до суду, це було б логічно і правильно. Я йому як колега і друг при зустрічі саме це й пораджу зробити. В мене таке враження, що Президент останнім часом не тільки робить неконституційні речі, хоча має бути гарантом Конституції, а й неадекватні», - додав він.

 

Дізнатися в самого Владислава Лясовського, чи має він намір оскаржувати своє звільнення в суді, поки не вдалося. Нагадаємо, вчора Владислав Лясовський сказав ТК, що це рішення Президента стало для нього абсолютною несподіванкою і йому не зрозуміла така позиція.

 

Виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету Катерина Котенко називає звільнення Владислава Лясовського втратою. «Владислав Лясовський є вихідцем з телевізійного менеджменту, який розуміє, як живе і працює телерадіокомпанія. Він доволі відкритий до будь-якої точки зору, хоча часом займав жорсткі позиції по відношенню до ІТК», - пояснює вона.

 

Оксану Головатенко можна назвати «темною конячкою» на медіаринку. На момент підписання указу Президента вона обіймала посаду директора ТОВ «Хайлайн медіа» - структури групи «Інтер», яка є ексклюзивним продавцем спонсорських можливостей холдингу.

 

За інформацією ТК, на початку 2000-х років пані Головатенко працювала радником Володимира Грановського, який тоді був членом Національної ради. Із січня 2006 року стала комерційним директором телеканалу «Інтер». В інтерв'ю ТК Володимир Грановський згодом розповідав, що Оксана Головатенко - його колишня співробітниця, яка разом із Сергієм Старицьким, Валентиною Басовською, Леонідом Мазором, Максимом Карижським прийшла на «Інтер» «з його подачі».

 

В. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко, наскільки він пам'ятає, особисто не знайомий з Оксаною Головатенко. Не знає її й Катерина Котенко. «Але судячи з опису її посад, це людина, яка знає, що таке комерційна частина телебачення. Відтак, "доходи телекомпанії" можуть перестати бути негативним поняттям у стінах Національної ради», - дипломатично додає виконавчий директор ІТК.

 

Юрій Стець, як і всі опитані ТК експерти, дізнався про ротації в Нацраді з указу Президента. «Я не знаю, хто такий О. Головатенко. Мабуть "фаховий" спеціаліст, бо мені про нього нічого не відомо. Стосовно призначення, то краще запитати у представників галузі, які років з 15 пропрацювали в медіа. Якщо зробити невеличке опитування людей на 200, хто це О. Головатенко, то 190 з них скажуть, що вони вперше чують це прізвище, а ще п'ятеро скажуть, що вони чули це прізвище, але не можуть пригадати де. Нині кадрова політика Президента обмежується двома людьми, яким він щось винен, от він їм таким чином і віддає борг», - резюмував він.

 

Водночас член Національної ради Тетяна Лебедєва досить давно знає Оксану Головатенко і характеризує її як дуже серйозну і відповідальну людину. «Вона працювала в Національній раді, коли я була головою Незалежної асоціації телерадіомовників. Пам'ятаю її як дуже серйозну й фахову людину, яка багато зробила в Національній раді. Наприклад, регламент, за яким ми й досі працюємо, розроблявся за її активної участі. Знаю, що пані Оксана довго працює на загальнонаціональному каналі комерційним директором і чула багато відгуків щодо її роботи. Вона не буде виглядати випадковою людиною в Національній раді», - впевнена пані Лебедєва.

 

Питання щодо причини президентського кроку, котрий змінив представника 5-го каналу на представницю медіагрупи «Інтер», залишається відкритим. В указі, як відомо, рішення не обґрунтоване. Але, як неофіційно пояснили ТК в Секретаріаті, Президент не зобов'язаний пояснювати свої укази...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
45982
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
завзятий помаранч
5254 дн. тому
Що ж іще має говорити Юрко Стець! Звичайно, він готовий на все, аби Ляс затримався у Нацраді - бо інакше той знову повернеться на 5 канал, і Юркові буде вже не так зручно і вільно... як би це сформулювати... розпоряджатися бюджетом. Бо ж він сам вимоги того ж таки закону про сумісництво якщо й виконав - то хіба формально, і те не цілком. У титрах купи програм і досі значиться "генпродюсер Ю.Стець", а будь-який співробітник засвідчить, що каналом і досі реально керує саме він.
гість
5258 дн. тому
Стаття 8, п. 3. лясовського треба давно було звільнити зі сумісництво. Буде ви****ватися - відірвуть яйця - навіть порох не допоможе.
ЧЕЛ
5258 дн. тому
а как по мне - то правильно, за всё в жизни нужно платить... справедливость восторжествовала. О.Головатенко не знаю, а вот продажного Лясовского давно пора было уволить (хотя бы за "Аллу")...
Вепря
5258 дн. тому
А Мясникова кстати, рассуждая, как надо делать по закону, на минуточку забыла что ее шефиня Лебедева годами совмещает то, обязана была прекратить за один месяц. Руковрдить в Незалежної асоціації телерадіомовників и одновременно быть членом нацсовета. Компашка своих не сдает
rider
5258 дн. тому
Але, як неофіційно пояснили ТК в Секретаріаті, Президент не зобов'язаний пояснювати свої укази... Я херею від цієї фрази. Президент і сном і духом не знає про ці перестановки. Все це підкилимні ігри сопливих нуворишів, які заради "зрубити бабла" рідну матір продадуть. А Лясовський, як би про нього не писали, створив канал. Він вміє і знає, як це робити. А що знає і вміє она гражданка? І тим керівникам, які справді роблять телебачення, якась недоучка буде пояснювати, як потрібно працювати!
Вепря
5258 дн. тому
кстати, если с отставкой связан курус - хоть за это ему спасибо
Вепря
5258 дн. тому
все гораздо проще - жизнь таких наказывает рано или поздно. Умелец с...ть на всех с кем работает. И раньше, и в нацсовете. Даже "экспертам" известно что лясовский развалил нацсовет со своим радио Алла и другими шкурными штучк4ами. Жадность и подлость со всеми и во всем.
нацрада
5258 дн. тому
вот так вот просто и незатейливо закончился спор между лясовским и курусом
re
5258 дн. тому
дак что ляса за то что он депутат облсовета уволили?
Вепря
5258 дн. тому
Уволен редкостный негодяй. Это насчет виликои втрати. А придворным экспертам надо бы знать, что много месяцев назад даже в верховной раде поднимался вопрос о совместительствах Лясовского в нарушение "вимог передбачених частиною третьою статті 7 цього Закону", т.е. нормы на которую ссылаются грамотеи.
Фахівець
5258 дн. тому
Нда. Безсоромний та безпринципний "фахівець". І працює не лише головою. Бо її у Оксани Головатенко не вистачає для розвязання навіть не складних питань
//
5258 дн. тому
Да что тут удивляться: сначала президент "прячет" Хорошковкого на вторую позицию в СБУ, теперь еще одного кадра Интера - в Нацсовет. Назначив Порошенко в МИД он выполнил свой долг перед ним, и люди Пороха теперь освобождают места для новых фаворитов.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду