Роман Кульчинський: «Ми створюємо соціальну мережу»

11 Червня 2009
66103
11 Червня 2009
11:08

Роман Кульчинський: «Ми створюємо соціальну мережу»

66103
Вигнанці з «Українського тижня» взялися за інтернет-проект В’ячеслава Кириленка «За Україну!».
Роман Кульчинський: «Ми створюємо соціальну мережу»

Колишні співробітники журналу «Український тиждень», які покинули видання внаслідок конфлікту з керівництвом у січні 2009 року - Роман Кульчинський, Павло Солодько, Анатолій Бондаренко, Сергій Лук'янчук і Антон Зікора - запустили за кошти народного депутата В'ячеслава Кириленка («Наша Україна - Народна Самооборона») і його руху «За Україну!» однойменний інтернет-портал, зареєстрований за доменом ZaUA.org. Про новий проект, плани його розвитку й обставини розставання з «Українським тижнем» «Детектор медіа» розповів головний редактор громадського порталу «За Україну!» Роман Кульчинський.

 

- Пане Романе, хто крім вас працює над порталом «За Україну!»?

- Включно зі мною - п'ятеро людей, які ще в січні пішли з «Українського тижня». Це Павло Солодько, Анатолій Бондаренко, Сергій Лук'янчук і Олексій Просєкін, відомий як Антон Зікора. На жаль, у нас бюджети обмежені, тому ми робимо сайт уп'ятьох. Залучаємо ще позаштатних авторів за гонорари.

 

- Скільки вже триває цей проект?

- Попередні переговори ми почали вести майже одразу після звільнення з «УТ». В результаті ми зійшлися на умовах і реальну роботу розпочали в середині березня. Те, що ви зараз бачите, - це лише третина того, що заплановано. Тобто це не весь портал. У нас виникли деякі проблеми з розробниками. Справа в тому, що ми планували зробити не просто журналістське видання, а сайт, де поєднується професійна й громадянська журналістика, сайт-спільноту.

 

- Тобто спільноту блоґів?

- Ні, ми створюємо соціальну мережу. І оскільки це завдання нове, в Україні програмісти над таким фактично досі не працювали, платформа була для них новою, однією з найсучасніших у світі, тому ми досить довго запускаємося і зараз не все, що ми запланували, є на сайті.

 

- Що ще з'явиться?

- Буде серйозний блок громадянської журналістики. Будуть інструменти, які дозволять створювати різні спільноти. Це як блоґи, так і можливість надсилати закриті і відкриті повідомлення.

 

- Коли відбудеться остаточний запуск соціальної мережі?

- Я думаю, протягом місяця-двох ми запустимо всі наші інструменти.

 

- Фактично ваша команда розробляла цей проект із нуля?

- Так, це була абсолютно наша ідея. Ми придумали цей портал, ми його реалізуємо і, сподіваюся, доведемо його до кінця.

 

- Проект фінансує В'ячеслав Кириленко?

- Очолюваний ним громадський рух «За Україну!». Коли ми обговорювали питання фінансування, ми домовилася про те, щоб ця інформація була відкритою. Щоб ми не гралися в те, що ми незалежні від руху «За Україну!». Кириленко відкрито заявляє про нас, на порталі також є їхні новини. Але в ті статті, які ми пишемо, вони не втручаються.

 

- Чи маєте ви плани виходити в друк?

- Ні. Концепція інша, вона полягає в тому, щоб зробити інтернет-спільноту. Всі наші подальші зусилля будуть спрямовані на те, щоб створювати соціальну мережу саме в інтернеті. Заплановано, що спільнота, яка згуртується довкола порталу, і буде його наповнювати. Найпросунутіші користувачі навіть отримають право редагування. Таку ідею в Україні, мені здається, ще ніхто не пробував реалізовувати. Приблизний аналог - це сайт «Майдан». Але на технічному рівні в нас усе буде зроблене набагато краще.

 

- Чи плануєте відкривати на базі порталу якісь тематичні сайти?

- Головне наше завдання - створити спільноту, застосувавши рідкісні для нашого простору інструменти. А далі будемо дивитися. До речі, якщо ви звернули увагу, ми продукуємо своє відео, мультфільми. Маємо й свою фішку - слайд-шоу. Наприклад, «Останній годинникар» - наш спільний проект зі Станіславом Ясинським. Це слайд-шоу, коли фотографії подаються як відеоряд, зі звуковим супроводом і з коментарями-прямою мовою тих, хто є на фото. Цикл слайд-шоу ми видаватимемо двічі на місяць. Цей жанр дуже поширений на заході, але в Україні я в жодному із серйозних медіа його чомусь не зустрічав.

 

- Мультфільми - теж ваш власний продукт?

- Так, цей проект продюсує Антон Зікора, який, залучає мультиплікаторів. Мультфільми виходитимуть надалі регулярно - як і слайд-шоу.

 

- Окрім мультфільмів і слайд-шоу зніматимете ще якесь власне відео?

- Хотілося б, але нас поки що п'ятеро - малувато. Ми вибираємо найцікавіше, на нашу думку, відео з телеканалів і з інших ресурсів. До речі, у розділі відео є наш власний продукт - інтерв'ю з Ґринвеєм, зі Слабошпицьким. Ми також робимо фоторепортажі, які тимчасово ставимо в розділ «Статті», а згодом для них буде окремий розділ. Знов-таки, це пов'язано з технічними питаннями.

 

- Чи запрошували ви Сергія Гузя приєднатись до вашої команди? (

- Гузь сказав, що він до кінця літа ніде працювати не буде, бо має проблеми з коліном, хоче долікуватися.

 

- У чому, на вашу думку, причина конфлікту Сергія Гузя з редакцією журналу «Український тиждень»?

- Всі конфлікти і, зокрема, з Гузем, пов'язані зі спробами підписати угоду про редакційну політику. Це налякало голову редакційної ради «УТ» Романа Цуприка, і він безцеремонно вигнав Гузя, бо боявся, що вже не зможе впливати на наповнення журналу. Коли ми йшли, Цуприк одному з нас сказав, що проблема в тому, що ми не враховували його думку при підготовці матеріалів.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
66103
Читайте також
03.11.2009 14:30
Мар'яна Закусило
40 787
04.06.2009 09:13
Василий Гатов, Акция
24 337
04.06.2009 08:02
Андрей Мирошниченко, «Банковское обозрение»
37 055
01.06.2009 18:26
Николай Кононов, OpenSpace.ru
37 132
01.06.2009 09:46
Аллан Давыдов, Юрий Жигалкин (Нью-Йорк), «Радио свобода»
35 728
01.06.2009 07:54
Татьяна Неймаш
, для «Детектор медіа»
39 349
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
tw
5424 дн. тому
Мертворожденный проект. Ну с Кульчинским и Солодько — давно всё понятно. Но Толик Бондаренко же умничка. Какого он туда полез?
Людочка-людоедка
5425 дн. тому
А впевнена, все в хлопців вийде!!!!І фішки ексклюзивні розроблені класні!!!давайте ще!
Люля
5425 дн. тому
це порносайт якийсь... До чого там Монро і чорні діри? Ще й Ляпіна в кожному рядку.
Chornogora
5425 дн. тому
Дизайн шикарний. такого дійсно ще не бачила Україна. http://chornogora.livejournal.com/389873.html
Гість
5426 дн. тому
дивіться, хлопці, не вляпайтесь черговий раз! Звідки у Слави Кириленка гроші?.. В "Украгролізінгу" його товариш не затримався.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду