Зимова антикризова терапія

20 Березня 2009
21999
20 Березня 2009
14:38

Зимова антикризова терапія

21999
Підсумки програмування українських телеканалів у січні-лютому 2009-го.
Зимова антикризова терапія

Початок 2009 року не приніс в український телеефір несподіванок. За перевіреною прикметою, лідери новорічного ефіру зберегли сильні позиції й у рейтингах перших двох місяців року. Власне, січень ніколи не був показовим стосовно тенденцій: після феєрверку власних «блакитних вогників» і музичних фільмів, що яскраво спалахують у новорічну ніч, зазвичай наступає післясвяткове затишшя. Цей місяць традиційно проходить під знаком свята, в ефір ідуть «улюблене кіно», прем'єрні й минулорічні концертні проекти разом із повторами серіалів, успішних мюзиклів та шоу. Найбільш оригінальним святковим програмуванням (яке при цьому виявилося не надто рейтинговим) відзначився канал СТБ, котрий у перші січневі дні з 10-ї ранку до 12-ї ночі встиг прокрутити весь свій осінній проект «Танцюють усі!». Також не надто вибагливими були українські телеканали, готуючись до святкування Різдва: проекти власного виробництва запропонував лише Перший національний (утім, люди з піплметрами не виявили до них великої уваги). В другій половині січня та в лютому канали вдалися до антикризової післяноворічної боротьби за глядача.

 

Показники каналів

У порівнянні з минулими роками* в січні та лютому 2009-го канали-лідери знизили свої показники та втратили провідні позицій за молодшою аудиторією (14-49) у містах «50 тис.+». Окрім «Інтера» та «1+1» частка впала також в Першого національного і каналу ТЕТ, решті каналів десятки вдалося збільшити свої показники.

 

А от за аудиторією загальнонаціональної панеллі 14-49 за ситуація для лідерів не така катастрофічна й обидва канали («Інтер» - 14,27%, «1+1» - 13,96%) зберігають перевагу в порівнянні з Новим (12,23%). Однак і тут помітно тенденцію на зниження: якщо, приміром, минулого року в лютому «Інтер» мав частку 19,55% за загальнонаціональною 14-49, а «1+1» - 16,11%, то цього року лише 14,13% та 14,07% відповідно.

 

Обидва канали, звісно, продають рекламу переважно за 18+ у містах «50 тис.+» і молодіжна аудиторія не є для них комерційною. Та з іншого боку, так стрімко втрачати контроль над цим глядачем узимку протягом останніх трьох років канали собі не дозволяли. «Плюси» до свого падіння минулого сезону мали досить сильні позиції серед глядачів цього віку  - цього ж року в лютому середня частка за 14-49 («50 тис.+») становила 10,05% (тоді як 2007-го в цьому місяці «1+1» випереджав «Інтер» із часткою 14,41%). «Інтер» мав потужне зростання показників за цією аудиторією у 2008 році, після приходу нового менеджменту (лютий: 2007 - частка 14,26%, 2008 - 18,13%). Тепер частка каналупо аудиторії 14-49 впала до найнижчого показника за останні три роки - 12,23%. Попри це більш ніж удвічі зросла за 14-49 частка іншого каналу групи «Інтер» - К1: з 1,13% до 2,51% (лютий, загальнонаціональна панель) у порівнянні з 2008 роком. Таким чином, група «Інтер» намагається компенсувати втрати в молодіжній аудиторії за допомогою інших ресурсів (приміром, НТН орієнтується на аудиторію 18-54, К1 - на 14-49, К2 - 20-50 тощо).

 

Показники каналів за 14-49 («50 тис.+»), 2007 - 2009 роки

 

 

Окрім «Інтера» та «1+1» на 18+ з-поміж каналів перших двох ешелонів орієнтуються ще ТРК «Україна» та СТБ (нагадаємо, Новий канал та ICTV перейшли до продажів за 14-49 у 2007 році). Серед них саме ТРК «Україна» мала найбільше зростання показників у зимові місяці, особливо за аудиторією 18+, де вона випередила Новий канал (за загальнонаціональною панеллю - ще й СТБ). У 2009 році частка каналу досягнула показника 7,74% (за «50 тис.+» - 7,84%), у лютому вона мала 8%.

 

Показники каналів за 18+ («50 тис.+»), 2007 - 2009 роки

 

 

Серіали з минулого

Після  святкових канікул український ефір заповнили повтори  старих серіалів. Загалом, ця практика, звична для січня (мертвого для рекламодавців періоду), дещо затрималась у часі. Звісно, це зумовлено складною економічною ситуацією, яка й змусила канали повернутися до програмування попередніх років. Ба настільки кардинально, що деякі серіали прийшли з минулого десятирічної давності.

 

Перш за все постраждали денні слоти, однак ця хвиля не оминула ані прайму, ані постпрайму як першого, так і другого ешелону. Так, у січні на екрани линули відносно нові серіали, прем'єра яких відбулася минулого чи позаминулого року, - «Псевдонім Албанець» («Інтер»), «Пастка» («1+1»), «Чорний сніг» («Інтер»), «Морський патруль» (ICTV), «Тридцятирічні» або давніші «Моя прекрасна няня» («1+1»), «Бальзаківський вік, або Всі чоловіки сво...» чи «Кадети» (Новий канал). Тут варто зауважити поступове зближення двох ешелонів з огляду на добір серіального продукту. Адже у повторі на одному з каналів-лідерів з'явився серіал, прем'єрний показ якого відбувся минулого року в ефірі другого ешелону. Йдеться про серіал «Пастка», який кілька разів досить удало виходив на «Україні», включаючи прем'єрний показ, а вже потім з'явився на «1+1», до того ж іще й у передпраймі.

 

Однак оригінальність «Плюсів» вибором цього серіалу не обмежилась: канал вирішив шокувати глядачів виходом серіалів 90-х років, які вперше транслювалися ще в період становлення «1+1», формат та бренд якого нині активно модифікується новим менеджментом. «Район Беверлі Гіллз» та «Район Мелроуз» з'явились у денних слотах каналу о 14.00 та 15.00, перший ще й із повтором у ранковому ефірі. За словами керівника телевізійного напрямку групи компаній «1+1» Сергія Дем'янчука, ці серіали мають рейтинговий потенціал і можуть зумовити зростання частки слоту. Однак поки що трансляції американських серіалів мають нижчі показники, ніж середня частка каналу, і навіть не наближаються до цифр, які вони мали під час попередніх ефірів.

 

Ще однією особливістю післяноворічного програмування «1+1» став запуск довготривалої румунської теленовели «Циганське серце» (Gypsy Heart) у слоті 17.25 - 17.55. Минулого року канал так само намагався експериментувати з латиноамериканською теленовелою з поетичною назвою «Так ніхто не кохав». Румунські ідеї на «Плюсах» не рідкість, однак цікаво, що раніше в ефірі каналу виходили виключно українські адаптації цього продукту: зокрема, серіал «Серцю не накажеш», знятий Film.UA за румунським форматом Tears of Love, та «Погані хлопці» виробництва «Стар медіа» за форматом Bad Guys. Також «1+1» про запас придбав продовження історії про життя румунських циган - серіал Regina, утім, із обережністю підійшовши до цього питання і в угоді з дружньою компанією MediaPro Pictures обумовивши: якщо показники Gypsy Heart будуть низькими, канал має право розірвати угоду щодо купівлі серіалу-продовження. Наразі канал уже перемістив «Циганське серце» на більш ранній час - 16.00.

 

Попри це вечірній прайм частини великих каналів залишився прем'єрним. Зокрема, на «Інтері» й «1+1» ще не завершився показ основних серіалів - «Обручки» та «Рудої». Знаковим для каналу «1+1» став запуск серіалу «Маргоша», який дозволив підтягнути показники за майже втраченою каналом аудиторією 14-49. До того ж серіал став новим лідером слоту за молодіжною аудиторію. Нагадаємо, наприкінці минулого року цю позицію окупував Новий канал завдяки новим серіям «Моєї прекрасної няні» й «Татусевим дочкам», однак на початку 2009-го в ефірі каналу знову вийшов повтор ситкому «Щасливі разом», який хоч і має достатньо високі показник, все ж поступається серіалу «Маргоша».

 

 

Антикризова стратегія Вальдемара Дзікого

Свіжі праймові прем'єри російського виробництва стабільно виходять і в ефірі ТРК «Україна». Загалом, цього року канал вирішив підкоригувати стратегію розвитку з орієнтацію на серіальний продукт. Таку тенденцію на початку року ознаменувало зняття (з припискою «тимчасово») останньої з великих розважальних прем'єр минулого сезону - «Шоу Верки Сердючки». Адже на початку року в ефірі каналу не з'явились «Яка то мелодія?» й «На 10 років молодше». Не було реалізовано й інші проекти в жанрі інфотейнменту, заплановані каналом. З тих же причин канал залишила генеральний продюсер Алла Липовецька. Натомість тут з'явився новий креативний продюсер - Тетяна Гнєдаш, керівник сценарного бюро, яке розробляє сценарій одного з майбутніх проектів каналу. Востаннє «Шоу Верки Сердюки» вийшло під час святкових канікул і мало рейтинг 2,04%, частку 4,52%. Шоу транслювалося з 2 жовтня і в середньому мало рейтинг 1,77%, частку 4,44% (аудиторія 18+, загальнонаціональна панель; за «50 тис.+» рейтинг 1,92%, частка 4,91%). Питання щодо цього проекту ТРК «Україна» вирішувала доволі довго, адже у своєму слоті шоу перестало приносити високі показники вже ледь не після третьої трансляції. Тож низька увага глядачів не виправдала дорогого виробництва.

 

На зміну масштабному сплеску власного виробництва, який охопив канал минулого сезону, прийшла нова антикризова стратегія. І ТРК «Україна» пішла за двома напрямками: вдалі закупки і виробництво серіального продукту на замовлення. Завдяки першому напрямку каналу в цьому році вдалося зміцнити серіальні слоти о 18.10 та 20.20. Спершу з достатньо високими показника о 18.10 пройшла прем'єра російської саги «Райські яблучка», а далі багатосерійній теленовелі «Одного разу буде кохання» вдалось утримати показники слоту. Так само успішними були зміни о 20.20. Ще восени минулого року канал переформатував цю серіальну лінійку з орієнтацією на чоловічу аудиторію (раніше в цьому слоті виходив жіночий серіал «Жінка без минулого»), внаслідок чого серіал «Глухар» підвищив частку каналу в праймі. Після його завершення в цьому слоті почався прем'єрний показ серіалу «Офіцери-2».

 

Щодо другого напрямку плани каналу не менш ґрунтовні. Зокрема, сценарне бюро Тетяни Гнєдаш співпрацюватиме з каналом щодо «вільної адаптації» міжнародного формату. «Поки що я не можу сказати, як називається цей проект. Це ситком, культова річ», - каже пані Гнєдаш. Незабаром на каналі стартує й ситком «Йохан та Мар'я», виробництва компанії «Каламбур пікчерз». ТРК «Україна» придбала 70 серій, наступні серії, ймовірно, вироблятимуться спільно продакшном і каналом.

 

Власне виробництво холдингу Пінчука

Протилежний шлях обрали канали трійки Пінчука, які вирішили не відмовлятись ані від власного виробництва, ані від дорогих шоу і, навпаки, почали запускати нові проекти.

 

Перш за все цілу лінійку власних проектів у постпраймі буднів о 22.00 з 24 лютого запустив канал ICTV. Генеральний директор ICTV Олександр Богуцький сказав, що від нових проектів очікує частки не менше 10% і що відкриття нової лінійки о 22.00 (раніше о цій порі канал транслював художні фільми) має позитивно впливати на телеперегляд і бренд каналу. На сьогодні найуспішнішою з цих прем'єр є проект «12 найкращих шахраїв», який має частку 8,08% за 18+ та 7,9% за 14-49, утім, і його показники поки не виправдовують сподівань керівництва. Частка інших нових проектів ще нижча: «Козирне життя» в середньому має 6,66% за 18+ та 7,87% за 14-49, «Спецрозслідування» - частку 6,63% за 18+ та 6,72% за 14-49, а «Життя без правил» - узагалі 4,74% за 18+ та 4,84% за 14-49.

 

СТБ поки тільки готується до запуску «Україна має талант!», однак уже випустив в ефір документальний проект Олексія Мустафіна «2004», який у середньому мав рейтинг 3,34%, частку 11,54% за аудиторією 18+ та рейтинг 2,75%, частку 10,56% за 14-49 (загальнонаціональна панель GFK). Проект «2004» підвищив частку слоту та середній показник каналу.

 

Не менш успішною була й прем'єра Нового каналу «Хто проти білявок?». У середньому шоу мало рейтинг 4,8%, частку 11,32% за 18+ та рейтинг 7,05%, частку 18,22% за 14-49. Проект не лише підвищив частку слоту й перевищив середній показник каналу, а й став, за інформацією прес-служби Нового, «найрейтинговішою подією каналу» за дві останні неділі.

 

 

Плюсівські проекти на «Інтері»

Телеканал «Інтер» перед хвилею нових власних проектів, запланованих до запуску навесні, в холодні зимові вечори перевіряв рейтингову ефективність програм свого найближчого конкурента. Кілька років тому після зміни формату самого «Інтера» частина його проектів («Караоке на майдані», «Шанс», Comedy Club UA, ранковий проект Олега Панюти) органічно вписалися в сітку «1+1», і деякі з них принесли каналу непогані показники. А тепер, за іронією долі, зміна формату «1+1» зумовила появу на «Інтері» успішного продукту його найближчого конкурента - програм «Судові справи. Злочин та кара» і «Найрозумніший».

 

«Судовим справам» у перший же тиждень виходу вдалося підвищити частку слоту вдвічі. До того ж «Судові справи. Злочин та кара» на «Інтері» взяли вищий показник, ніж на «1+1». Обидва проекти в лютому продовжують нарощувати показники слоту переважно за 18+. Крім того, нині повтори старих випусків «Судових справ» виходять на іншому каналі групи «1+1» - «Кіно», однак у часі з інтерівським показом не перетинаються (об 11.00 та о 18.30 відповідно).

 

Іншою тенденцією початку року є запуск «позитивних» новин на «1+1» та ICTV («Територія позитиву» й «Добрі новини»), а також повернення трансляцій футбольних матчів за участю київського «Динамо» на великі телеканали.

 

 Примітка

*Де не вказано інше, порівняння з показниками 2007-го та 2008 років здійснено за «50 тис.+».

 

 

Показники каналів (січень-лютий 2009 року)

 

 18+

Канал

18+ (загальнонаціональна панель

18+ (50 тис.+), стара панель

18+ (села/ міста 50 тис.-)

Рейтинг, % 

Частка, % 

Рейтинг, % 

Частка, % 

Рейтинг, % 

Частка, % 

   «Інтер»

4,01

20,99

3,55

20,05

4,40

21,68

   « 1+1»

2,61

13,66

1,71

9,68

3,37

16,58

   ICTV

1,65

8,63

1,44

8,11

1,83

9,01

   «Україна»

1,48

7,72

1,39

7,82

1,55

7,64

   СТБ

1,48

7,72

1,51

8,55

1,44

7,11

   Новий канал

1,42

7,42

1,30

7,32

1,52

7,49

   НТН

0,59

3,08

0,56

3,13

0,62

3,04

  Перший  канал (Росія)

0,55

2,86

0,89

5,04

0,26

1,26

   K1

0,44

2,28

0,43

2,42

0,44

2,18

   TET

0,37

1,92

0,31

1,76

0,41

2,04

 

 

 14-49

 

Канал

14-49  загальнонаціональна панель

14-49 (50 тис.+), стара панель

14-49 (села/ міста 50 тис.-)

Рейтинг, % 

Частка, % 

Рейтинг, % 

Частка, % 

Рейтинг, % 

Частка, % 

   «Інтер»

2,38

14,29

1,90

12,66

2,84

15,57

   « 1+1»

2,33

13,95

1,48

9,83

3,13

17,18

   ICTV

1,68

10,09

1,44

9,62

1,91

10,46

   «Україна»

1,14

6,81

1,02

6,78

1,25

6,84

   СТБ

1,34

8,03

1,38

9,21

1,30

7,11

   Новий канал

2,04

12,24

1,86

12,36

2,22

12,15

   НТН

0,58

3,45

0,52

3,44

0,63

3,46

   Перший канал (Росія)

0,34

2,06

0,58

3,83

0,12

0,68

   K1

0,44

2,66

0,40

2,66

0,49

2,66

   TET

0,38

2,26

0,31

2,07

0,44

2,41

 

 

Найкращі програми (січень-лютий 2009 року)

 

 «Інтер» - «1+1»

Канал

Програма

18+  загальнонаціональна панель

18+ (50 тис.+), стара панель

18+ (села/ міста 50 тис.-)

 
 

Рейтинг, % 

Частка, % 

Рейтинг, % 

Частка, % 

Рейтинг, % 

Частка, % 

 

«Інтер»

«Вогонь кохання» т/с

17,34

36,60

13,44

31,91

20,62

39,80

 

«Інтер»

«Подробиці»

16,79

33,94

17,47

38,06

16,23

30,91

 

«Інтер»

«Подробиці тижня»

15,21

29,44

14,30

29,30

15,98

29,54

 

«Інтер»

«Чекай на мене, Україна»

14,28

36,40

10,67

31,62

17,31

39,48

 

«Інтер»

«Оля+Коля» х/ф

13,61

27,43

11,54

25,23

15,35

29,03

 

«Інтер»

«Обручка» т/с

13,50

27,66

12,45

27,30

14,38

27,94

 

«1+1»

«ТСН»

13,35

27,19

9,34

20,64

16,71

31,94

 

«Інтер»

«Чекай на мене»

12,91

34,27

9,00

28,34

16,20

37,99

 

«Інтер»

«Попелюшка з райського острова» х/ф

12,87

28,74

11,49

27,53

14,03

29,64

 

«Інтер»

«Улюблена дочка тата Карло» х/ф

12,55

26,36

13,01

27,48

12,16

25,42

 

 

Інші канали

Канал

Програма

18+  загальнонаціональна панель

18+ (50 тис.+), стара панель

18+ (села/ міста 50 тис.-)

 
 

Рейтинг, % 

Частка, % 

Рейтинг, % 

Частка, % 

Рейтинг, % 

Частка, % 

 

Новий канал

«Один вдома-2» х/ф

9,23

20,70

7,46

16,73

10,71

24,03

 

Новий канал

«Один вдома-3» х/ф

8,82

19,04

6,40

13,88

10,84

23,34

 

Новий канал

«Один вдома-4» х/ф

8,21

18,99

5,61

13,41

10,39

23,42

 

Новий канал

«Добриня Нікітіч та Змій Горинич» м/ф

7,33

15,98

6,26

14,71

8,23

16,91

 

СТБ

«Битва екстрасенсів. За межею можливого»

6,95

14,22

6,90

14,98

7,00

13,64

 

Новий канал

«Один вдома» х/ф

6,82

13,99

4,87

10,47

8,46

16,70

 

ICTV

«Сильніше за вогонь» т/с

6,80

14,00

6,61

14,32

6,96

13,75

 

СТБ

«Битва екстрасенсів. Російська версія»

6,14

12,58

5,71

12,80

6,50

12,41

 

«Україна»

«Райські яблучка»т/с

6,11

16,51

4,87

15,20

7,15

17,36

 

Новий канал

«Альоша Попович та Тугарин Змій» м/ф

6,08

15,62

4,86

13,63

7,11

17,05

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21999
Читайте також
12.03.2010 11:08
Наталія Данькова
23 913
22.05.2009 14:39
Наталія Данькова
14 622
27.03.2009 16:16
Pravda Research, Reklamaster.com
31 936
13.02.2009 17:07
, для «Детектор медіа»
24 301
10.02.2009 13:35
Андрей Колесник
, для «Детектор медіа»
23 778
19.01.2009 13:07
Наталія Данькова
15 375
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду