«Плюси» експериментують із серіалами, а «Інтер» випробовує футбольні матчі

27 Лютого 2009
15430
27 Лютого 2009
08:32

«Плюси» експериментують із серіалами, а «Інтер» випробовує футбольні матчі

15430
Підсумки телеперегляду 16 – 22 лютого 2009 року.
«Плюси» експериментують із серіалами, а «Інтер» випробовує футбольні матчі
За останні два тижні «Інтер» відвоював першість за аудиторією 14-49, потіснивши «1+1» за загальнонаціональною панеллю та Новий канал – за «50 тис.+». За аудиторією 18+ ТРК «Україна» продовжує випереджати Новий та СТБ, а ICTV впритул наблизився до «1+1» за «50 тис.+». Водночас «1+1» переглянув свої серіальні архіви та поповнив їх румунською теленовелою, «Інтер» повернув «Динамо» на великі канал, а ICTV випустив в ефір один зі своїх нових проектів.
 
Серіали
 
«1+1», Новий канал, ТРК «Україна»
 
Канал «1+1» у другій половині лютогоактивно вирішив експериментувати з серіалами, випробовуючи на практиці ефективність рецептів програмування кінця 90-х, й оживив український ефір хітами минулого. У слоті 14.00 – 15.00 канал запустив «Район Беверлі Гіллз», а о 15.00 – 16.00 – «Район Мелроуз». Обидва серіали свого часу були доволі успішними, особливо серед молоді. Однак із часу їхньої прем’єри минуло років із десять, за цей час їх встигли кілька разів показати канали другого й третього ешелону (зокрема, «Сіті» й ТЕТ). До того ж на «1+1» давно вже не з’являлося настільки архаїчних повторів. За словами керівника телевізійного напрямку групи компаній «1+1» Сергія Дем’янчука, ці серіали мають рейтинговий потенціал і зможуть зумовити зростання частки слоту. Але конкретних цифр пан Дем’янчук не називав, наголошую, що основний розрахунок робиться на прайм, де другу серіальну лінійку було підсилено прем’єрним серіалом «Маргоша». За перші тижні трансляції повтори американських серіалів дали нижчі показники, ніж середня частка каналу, й навіть близько не наблизилися до показників своїх попередніх ефірів. Приміром, останній показ «Беверлі Гіллз» на «1+1» у 2003 році здобув у середньому рейтинг 1,9%, частку 14,56% (18+, «50 тис.+»), а в 2009-му в середньому за тією ж аудиторією лише 0,52%, частку 5,48%.
 
Другий експеримент «Плюсів» – не менш сміливий. Адже в передпрайм одного з каналів-лідерів повернулись іноземні довготривалі теленовели. Мексиканським милом канал уже намагався здивувати глядачів на початку сезону. Однак це чомусь не спрацювало, й латиноамериканська новела з поетичною назвою «Так ніхто не кохав» назавжди залишила денні слоті й перемістилася на 6-ту ранку. Тепер дійшла черга до близького нинішнім власникам каналу румунського продукту, й у слоті 17.25 – 17.55 з’явилося «Циганське серце» (Gypsy Heart). Румунські ідеї на «Плюсах» не рідкість, однак раніше в ефірі каналу виходили виключно українські адаптації цього продукту: зокрема, серіал «Серцю не накажеш», знятий Film.UA за румунським форматом Tears of Love, та «Погані хлопці» виробництва «Стар медіа» за форматом Bad Guys. Також «Плюси» про запас придбали й продовження історії про життя румунських циган – серіал Regina, однак канал дуже обережно поставився до цього продукту, обумовивши в угоді з дружньою компанією MediaPro Pictures: якщо показники Gypsy Heart будуть низькими, канал має право розірвати угоду щодо купівлі серіалу, що є продовженням попереднього фільму.
 
Не даремно ж такі теленовели вже залишили ефір не лише першого ешелону, а й другого (ТРК «Україна» минулого року також припинила показ мексиканських, колумбійських та бразильських серіалів, останнім із яких був «Клон») і переважно перемістилися на нішеві серіальні канали (К2). Однак «1+1» може робити ставку на те, що циганська тематика приваблюватиме глядачів, адже свого часу «Кармеліта» на «Інтері» мала неабиякий успіх. Утім, це було три роки тому, на «Інтері», і «Кармеліта», на відмін від «Циганського серця», – російський серіал. За інформацією Media Business Reports, керівництво каналу розраховує, що середня місячна частка серіалу перевищить 20% за аудиторією 18-54, загальнонаціональна панель. За перший тиждень трансляції серіал «Циганське серце» взяв рейтинг 3,69%, частку 13,71% за 18+. Хоча це й не дуже високий показник, однак серіалу вдалося підвищити показники слоту в порівнянні з попереднім тижнем, коли серіал «Міліцейська академія» мав рейтинг 2,87%, частку 9,59% (за «50 тис.+» частка становила 6,16%).
 
А от показники прем’єрного російського фільму «Маргоша» продовжують зростати. Ба більше, «Маргоша» відвоювала собі лідерство за аудиторією 14-49, змістивши в цьому слоті серіали Нового каналу (і не лише за загальнонаціональною панеллю). Як би там не було, а українські глядачі розпещені прем’єрними серіалами. Зокрема, в середньому за минулий тиждень «Маргоша» мав частку 19,64% (у містах «50 тис.+» – 16,73%), тоді як «Щасливі разом» у середньому взяли 14,66% (у містах «50 тис.+» – 15,53%) за аудиторією 14-49.
 
Продукція СТС, розрахована на молодіжну аудиторію, за останні роки вже стала неодмінною складовою програмного наповнення «1+1» і, відповідно, мала свого глядача. Свого часу «Кадети» доволі стрімко піднімали показники каналу за 14-49. Однак після переходу успішних естеесівських ситкомів на Новий канал частина аудиторії «1+1» також змінила «червоний» канал на «зелений». І наприкінці минулого року Новий канал мав доволі сильний прайм, зокрема завдяки показу серіалів «Моя прекрасна няня» та «Татусеві дочки». Однак із початком нового року канал вирішив повернути в цей слот серіал «Щасливі разом», який протягом тривалого часу йшов о цій порі у 2007 – 2008 роках. За таким рецептом в умовах кризи та післяноворічний період діє більшість каналів, але цього разу повторний продукт випустив лідерство слоту.
 
Тим часом Новий мав намір відновити показ «Татусевих дочок» у вихідні, та попри те, що фільм значився в програмі каналу, в суботу (21 лютого) він так і не вийшов. Як пояснили «ТК» в прес-службі каналу, ситком був запланований у сітці, оскільки не було достатньої кількості реклами, однак пізніше рекламна заповнюваність зросла. Надалі Новий канал планує транслювати новий сезон серіалу, однак на сьогодні ще не визначено його місце в сітці мовлення. Тож наразі за минулий тиждень показники праймових серіалів Нового каналу знизилися.
 
Досить сильні позиції з початку року продовжує зберігати телеканал «Україна», частка якого сягнула вище 7%, це при тому що рік канал закінчив зі значно нижчим показником. Цього ж року телеканал розпочав масштабну експансію в другий ешелон. Тепер уже четвертий тиждень поспіль «Україна» випереджає СТБ і Новий за аудиторією 18+ (загальнонаціональна панель), останній канал ще й стабільно за містами «50 тис.+». За останні тижні ТРК «Україна» вдалося досить сильно зміцнити прайм. Насамперед за рахунок серіальної лінійки о 18.00 – 19.00, розмістивши там спершу серіал «Райські яблучка», а далі довготривалу теленовелу «Одного разу буде кохання», які підняли частку слоту з 3,6% до 9-11%. Якщо останньому серіалу вдасться зміцнити показники, канал не хвилюватиметься за цей слот протягом найближчих 250 серій.
 
Футбол
«Інтер» – ТРК «Україна»
Вихід топових футбольних матчів на ТРК «Україна» за останній рік став традицією, тимчасом як канали-лідери минулого року відмовилися від великих футбольних турнірів. Зокрема, Ліга чемпіонів із матчами київського «Динамо» вперше вийшла на ТЕТі, після відмови інших каналів купувати другу субліцензію на ці трансляції. Цього року «Інтер» першим повернув трансляції «Динамо» на великі канали. Адже останнім часом весь спорт на «Інтері» обмежувався боксерськими поєдинками
 
Що ж, матч «Динамо» – «Валенсія» на «Інтері» (рейтинг 11,07%, частку 25,13%; за «50 тис.+» – 26,85%) мегауспішною трансляцією назвати не можна, бо хоч показ і мав вищі показники за середні по каналу, він знизив частку слоту 18.50 – 20.55, в якому зазвичай транслюється серіал «Вогонь кохання» та «Подробиці», у порівнянні з попереднім тижнем (31,5%). Це при тому, що деякі футбольні матчі за участю «Динамо» навіть на ТЕТі минулого сезону брали частку 13% за загальнонаціональною панеллю, а за «50 тис.+» – так і взагалі 18% (рейтинг 5,65%). А одна із останніх футбольних трансляцій за участю київського «Динамо» на «Інтері» проти московського «Спартака» 28 серпня минулого року мала частку 29,22%. Хоча прес-служба каналу наголошує на тому, що матч підвищив середньослотовий показник за аудиторією 14-49, яка не комерційною для "Інтера".
 
Поки невідомо, чи продовжить «Інтер» транслювати футбольні поєдинки, зокрема за участю «Динамо», в новому сезоні. Однак у будь-якому разі показ футбольних матчів, на думку менеджерів деяких телеканалів, мусить мати системний характер. Наразі таке системне позиціонування футболу присутнє хіба що на ТРК «Україна», яка намагається охопити показ топових матчів за участю донецького «Шахтаря» та збірної України. Але при цьому залишається вільна ніша – трансляції матчів «Динамо». Якщо ж великі канали не захочуть повертатися до подібних трансляцій, а НТКУ знову не знайде фінансування на придбання цих доволі дорогих прав, «Динамо» знову зможе повернутися на ТЕТ. Але в такому разі великий український футбол втратить глядача.
 
Певно, найвигідніше було би придбати права на топові поєдинки саме тим компаніям, у яких є нішеві спортивні мовники. А це якраз канали медіагруп «Інтер» та «Україна» – «Мегаспорт» і «Футбол».
 
Нові проекти
 
ICTV
Сезон нових проектів на ICTV розпочала прем’єра «Козирного життя». Це інформаційно-розважальний проект відділу публіцистичних програм каналу. «Козирне життя» стало черговим проектом, яке доповнило низку популярної документалістики про життя зірок, теми програми «понти, життя відомих і багатих, скандали й трагедії зіркового світу», які раніше лише частково потрапляли в сюжети програм «Факти тижня» та «Максимум в Україні». На українських телеканалах проекти про життя зірок уже виходять на СТБ («Зіркове життя») і ТРК «Україна» («Зіркові зустрічі»).
 
Прем’єра проекту виявилася для каналу доволі вдалою: «Козирне життя» взяло рейтинг 1,84%, частку 8,21% (у містах «50 тис.+» 8,61%) за 18+ та рейтинг 2,15%, частку 10% (в містах «50 тис.+» 11,3%) за 14-49. Проект вийшов у слоті 11.00 – 11.30, минулої неділі о цій порі російська програма «Ти не повіриш» мала нижчі показники – рейтинг 1,55%, частку 6,73% (за «50 тис.+» – 7,1%) за 18+ та рейтинг 1,71%, частку 7,55% (за «50 тис.+» – 7,03%) за 14-49.
 
Показники каналів – тиждень 16 – 22 лютого
18+
Канал
18+, загальнонаціональна панель
18+ («50 тис.+»), стара панель
18+ (села/ міста «50 тис.-»)
Зміна показників у порівнянні з попереднім тижнем,
Рейтинг, % 
Частка, % 
Рейтинг, % 
Частка, % 
Рейтинг, % 
Частка, % 
відсоткові пункти
«Інтер»
3,69
20,77
3,29
19,69
4,03
21,58
-1,03
«1+1»
2,48
13,92
1,63
9,76
3,19
17,06
0,52
ICTV
1,72
9,65
1,55
9,28
1,85
9,93
0,4
«Україна»
1,41
7,92
1,34
8,01
1,47
7,85
-0,06
СТБ
1,34
7,53
1,37
8,22
1,31
7,02
-0,26
Новий канал
1,24
6,99
1,15
6,90
1,32
7,05
-0,04
НТН
0,56
3,17
0,53
3,18
0,59
3,16
0,19
Перший канал (Росія)
0,52
2,93
0,86
5,14
0,24
1,26
-0,02
TET
0,38
2,11
0,34
2,04
0,40
2,17
0,07
K1
0,36
2,02
0,34
2,01
0,38
2,02
-0,41
 
14-49
Канал
14-49, загальнонаціональна панель
14-49 («50 тис.+»), стара панель
14-49 (села/ міста «50 тис.-»)
Зміна показників у порівнянні з попереднім тижнем,
Рейтинг, % 
Частка, % 
Рейтинг, % 
Частка, % 
Рейтинг, % 
Частка, % 
 відсоткові пункти
«Інтер»
2,17
14,07
1,72
12,12
2,59
15,65
-0,46
«1+1»
2,16
14,05
1,40
9,84
2,89
17,48
-0,2
Новий канал
1,84
11,98
1,70
11,94
1,98
12,01
-0,1
ICTV
1,69
10,99
1,53
10,76
1,85
11,19
-0.32
СТБ
1,18
7,67
1,22
8,60
1,14
6,92
-0,44
«Україна»
1,07
6,95
0,97
6,86
1,16
7,02
-0,08
НТН
0,54
3,54
0,49
3,42
0,60
3,64
0,2
TET
0,39
2,51
0,34
2,38
0,43
2,62
0,03
K1
0,38
2,49
0,34
2,41
0,42
2,56
-0,27
Перший канал (Росія)
0,34
2,21
0,58
4,06
0,11
0,69
0,08
 
Найкращі трансляції тижня (18+)
 
«Інтер» – «1+1»
Канал
Програма
18+, загальнонаціональна панель
18+ («50 тис.+»), стара панель
18+ (села/ міста «50 тис.-»)
Рейтинг, % 
Частка, % 
Рейтинг, % 
Частка, % 
Рейтинг, % 
Частка, % 
«Інтер»
«Чекай на мене. Україна»
13,41
36,05
10,59
31,85
15,79
38,95
«Інтер»
«Чекай на мене»
11,86
32,56
9,55
29,50
13,80
34,65
«Інтер»
Футбол. КУЄФА. «Динамо» (Україна) – «Валенсія» (Іспанія)
11,07
25,13
11,02
26,85
11,10
23,85
«Інтер»
«Єдиному, до запитання», х/ф
10,75
25,46
10,47
25,74
10,99
25,25
«Інтер»
«Вечірній квартал. Колгосп Україна»
9,73
29,18
9,72
29,67
9,73
28,78
«Інтер»
«Вогонь кохання», т/с
9,58
31,97
7,95
29,07
10,96
34,05
«1+1»
«ТСН-тиждень»
9,50
20,32
7,65
16,91
11,05
23,03
«Інтер»
«Позаочі. Н. Бабкіна»
7,90
23,14
8,17
24,59
7,67
21,97
«Інтер»
«Обручка», т/с
7,72
24,18
7,13
24,13
8,21
24,22
«Інтер»
«Рассея. “Любе” 15 років», концерт
7,30
17,13
7,09
16,83
7,48
17,37
 
Решта каналів
Канал
Програма
18+, загальнонаціональна панель
18+ («50 тис.+»), стара панель
18+ (села/ міста «50 тис.-»)
Рейтинг, % 
Частка, % 
Рейтинг, % 
Частка, % 
Рейтинг, % 
Частка, % 
СТБ
«Від тюрми і від суми», х/ф
5,82
12,36
6,38
14,02
5,34
11,04
ICTV
«Грозові ворота», х/ф
4,80
13,50
3,84
11,03
5,60
15,51
ICTV
«Надзвичайні новини»
4,65
10,13
4,12
9,63
5,11
10,50
«Україна»
Футбол. КУЄФА. «Шахтар» (Донецьк) – «Тоттенгем» (Лондон)
4,63
10,21
5,62
12,75
3,79
8,18
ICTV
«Максимум в Україні»
3,86
8,15
3,45
7,75
4,20
8,45
«Україна»
«Фартовий», х/ф
3,80
9,67
3,74
9,66
3,85
9,68
Новий канал
«Шанхайський полудень», х/ф
3,76
8,69
3,52
8,32
3,96
8,99
Новий канал
«Середовище проживання»
3,49
14,21
3,90
16,08
3,14
12,67
Новий канал
«Info Шок»
3,31
11,71
3,60
12,74
3,07
10,84
СТБ
«Битва екстрасенсів. Російська версія»
3,30
11,05
3,39
12,05
3,22
10,29
 
Найкращі трансляції тижня (14-49)
 
«Інтер» – «1+1»
Канал
Програма
14-49, загальнонаціональна панель
14-49 («50 тис.+»), стара панель
14-49 (села/ міста «50 тис.-»)
Рейтинг, % 
Частка, % 
Рейтинг, % 
Частка, % 
Рейтинг, % 
Частка, % 
«Інтер»
Футбол. КУЄФА. «Динамо» (Україна) – «Валенсія» (Іспанія)
7,99
23,25
7,87
24,96
8,11
21,87
«1+1»
«Маргоша», т/с
6,79
19,64
5,35
16,73
8,16
22,02
«Інтер»
«Єдиному, до запитання», х/ф
6,77
20,10
5,80
18,32
7,70
21,59
«Інтер»
«Вечірній квартал. Колгосп Україна»
6,57
23,54
5,81
21,94
7,30
24,93
«1+1»
«ТСН-тиждень»
6,10
16,24
5,01
14,16
7,14
17,99
«Інтер»
«Чекай на мене. Україна»
5,84
20,74
3,78
15,37
7,79
24,71
«1+1»
«Наша Russia»
5,76
19,69
4,97
16,55
6,50
22,83
«1+1»
«ТСН»
5,05
17,54
3,79
14,18
6,24
20,31
«Інтер»
«Чекай на мене»
4,97
18,00
3,34
13,94
6,52
20,96
«Інтер»
«Вогонь кохання», т/с
4,97
21,37
3,20
15,73
6,65
25,54
 
Решта каналів
Канал
Програма
14-49, загальнонаціональна панель
14-49 («50 тис.+»), стара панель
14-49 (села/ міста «50 тис.-»)
Рейтинг, % 
Частка, % 
Рейтинг, % 
Частка, % 
Рейтинг, % 
Частка, % 
Новий канал
«Шанхайський полудень», х/ф
5,27
14,66
4,69
13,45
5,82
15,74
ICTV
«Грозові ворота», х/ф
5,02
16,54
4,18
14,08
5,82
18,79
Новий канал
«Середовище проживання»
4,76
21,31
5,38
25,22
4,18
17,91
СТБ
«Від тюрми та від суми», х/ф
4,75
11,92
5,63
14,76
3,91
9,44
Новий канал
«Info Шок»
4,70
18,78
5,01
20,19
4,42
17,47
Новый канал
«Агент прибульців», х/ф
4,67
18,17
4,04
15,77
5,27
20,43
Новий канал
«Щасливі разом», т/с
4,62
14,66
4,54
15,53
4,70
13,94
Новий канал
«Чорний лицар», х/ф
4,48
14,31
4,26
14,22
4,68
14,39
ICTV
«Надзвичайні новини»
4,33
12,33
3,72
11,78
4,90
12,75
Новий канал
«Тільки правда?»
4,21
14,08
4,96
16,25
3,49
11,93
 
 
«Стара панель» відповідає показникам за містами з населенням понад 50 тисяч у новій загальнонаціональній панелі; загальнонаціональна панель включає дані за містами з населенням менш ніж 50 тисяч і за містами «50 тисяч +».
 
Усі дані у таблицях наведено за аудиторією 18+, GFK-Ukraine.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15430
Читайте також
22.05.2009 14:39
Наталія Данькова
14 629
20.03.2009 14:38
Наталія Данькова
22 010
19.01.2009 13:07
Наталія Данькова
15 386
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Oza
5531 дн. тому
"Плюсы" очень разочаровали тем, что заявивши показ нового сезона сериала "Девчата Гилмор", стали в начале недели менять программу, и сериал пропал неведомо куда, не найти. Нельзя же так не уважать зрителя!
Алегарф
5533 дн. тому
Интересно, на кого рассчитана эта маленькая изощрённая манипуляция с «Чекай на мене. Україна»? Вам не надоело? Себя-то хоть не обманывайте! Вы же в курсе, уважаемая Наталия, что украинский блок идёт в самой середине основного выпуска, когда, понятное дело, зрительский интерес к данной передаче достигает своего максимума, - да будучи оправленной таким великолепным продуктом, коим являтся московская "Жди меня", засияла бы самая тусклая пустышка!
Старий
5534 дн. тому
цікаво, а Новий не думає знову розповсюдити якийсь прес-реліз про своє лідерство?? бо на початку року так хвалились, так хвалились! а тепер он ТРК Україна обставила їх.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду