Нацрада вимагає від «Детектор медіа» розкрити псевдонім автора

14 Грудня 2007
46428
14 Грудня 2007
16:28

Нацрада вимагає від «Детектор медіа» розкрити псевдонім автора

46428
Офіційний лист голови Нацради з приводу статті «Цифровая мания Нацрады».
Нацрада вимагає від «Детектор медіа» розкрити псевдонім автора
14 грудня «Детектор медіа» отримала офіційний лист голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталія Шевченка. Наводимо його повний текст:
 
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення
 
13.12.2007 р. № 17/2629
 
Інтернет-виданню «Детектор медіа»
 
Шановна редакціє!
 
7 грудня 2007 року в Інтернет-виданні «Детектор медіа» було оприлюднено статтю «Цифровая мания Нацрады» за підписом Марка Дармограя, абсурдний зміст якої очевидний, напевно, не лише для членів Національної ради, а й для самих журналістів «Детектор медіа».
 
Демократія передбачає як свободу слова, якою скористалася в цьому випадку «Детектор медіа», так і відповідальність за зловживання цією свободою. На жаль, Національна рада, аналогічно до «Детектор медіа», не може скористатися гарантіями щодо можливостей притягнення до відповідальності винних у зловживанні свободою слова, оскільки:
 
а) З одного боку, «Детектор медіа», відповідно до чинного законодавства, не є засобом масової інформації, на який може поширюватися така відповідальність;
 
б) пред’явити претензії безпосередньо авторові статті «Цифровая мания Нарады» ми не можемо, оскільки в «Детектор медіа» він сховався під псевдонімом.
 
Оскільки у нас немає сумнівів щодо цілеспрямованості та кон’юнктурності появи численних критичних матеріалів про підходи Національної ради до запровадження в Україні цифрового телебачення, Національна рада не має бажання вкотре спростовувати відверто провокаційні публікації в той самий спосіб, як і поява цих критичних статей. У зв’язку з цим просимо офіційно назвати справжнє прізвище автора статті «Цифровая мания Нацрады» чи запропонувати інший спосіб задоволення наших прав на пред’явлення претензій з можливими компенсаційними наслідками.
 
З повагою,
Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення,
Віталій Шевченко.
 

 

Від редакції «ТК»:

 
Позаяк «Детектор медіа» висвітлює повний спектр проблем і питань, пов’язаних із медіа, а Національна рада з питань телебачення і радіомовлення є ключовим органом у цій сфері, діяльність Нацради постійно перебуває у фокусі нашого видання. Щотижня офіційна позиція членів Національної ради з’являється у публікаціях «ТК». Кількість статей і новин, у яких ідеться про діяльність цього органу і відображається його погляд на ті чи інші питання, лише у листопаді становила понад 30. Відтоді, як пан Віталій Шевченко став головою Нацради у 2005 році, «ТК» опублікувала 17 інтерв’ю з ним, 11 інтерв'ю з Ігорем Курусом, 6 – із Тетяною Лебедєвою, по 2 – з Віктором Понеділком, Юрієм Плаксюком і Владиславом Лясовським. Також пан Віталій неодноразово виступав на сторінках «ТК» із своїми статтями, в яких висловлював власну позицію, зокрема й щодо цифрового мовлення; не раз наше видання ставало майданчиком для полеміки за участю Нацради та її членів. Випадків, коли «ТК» відмовляла будь-кому з представників Нацради у оприлюдненні їхньої позиції, не було.
 
Разом із тим, ми не маємо жодних підстав відмовляти кваліфікованим, фаховим авторам, які є експертами у галузі медіа, у публікації їхніх матеріалів, які містять критичну оцінку діяльності Національної ради. Згідно із статтею 438 Цивільного кодексу України, «автору належить право забороняти зазначення свого імені у зв’язку з використанням твору, а також обирати псевдонім у зв’язку з використанням твору». Автор матеріалу «Цифровая мания Нацрады» скористався цим правом із причин, які, на погляд редакції «ТК», є поважними.
 
Публікуючи цей матеріал, «ТК» запросила представників Національної ради скористатись правом на відповідь та висловити свою позицію. У разі, якщо Національна рада надасть переконливі докази того, що та чи інша інформація в цій (або будь-якій іншій) публікації є недостовірною та порушує її права, «ТК» готова розмістити спростування.
 
Якщо відмова Національної ради вступати в дискусію з автором під псевдонімом «Марко Дармограй» під приводом «абсурдності» його публікацій не означає відсутності у Національної ради аргументів, що спростовують твердження цього автора, «ТК» ще раз запрошує Віталія Федоровича Шевченка висловити свою позицію у формі статті або інтерв’ю.
 
Безперечно, вимагати спростування в судовому порядку від власників сайту (адже відсутність статусу ЗМІ не звільняє від відповідальності) є правом Національної ради.
 
Проте маємо нагадати, що ч.2 ст. 49 Закону України «Про інформацію» позбавила органи державної влади права вимагати відшкодування моральної (немайнової) шкоди, яка включає в себе і ділову репутацію (ст. 23 Цивільного кодексу України).  
 
На думку «ТК», надання редакції доказів недостовірності наведених фактів є не лише значно простішим шляхом, але й, вочевидь, підніме довіру до Національної ради, як компетентного органу у цій сфері. 
 
Якщо Національна рада вважатиме за необхідне судитися, то для початку їй доведеться довести в суді, що інформація таки є недостовірною. Зробити це буде досить складно, адже стаття складається переважно з оціночних суджень, за які «ніхто не може бути притягнутий до відповідальності. Оціночними судженнями, за винятком образи чи наклепу (визначення останнього в законодавстві вже немає), є висловлювання, які не містять фактичних даних, зокрема критика, оцінка дій, а також висловлювання, що не можуть бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані, з огляду на характер використання мовних засобів, зокрема вживання гіпербол, алегорій, сатири. Оціночні судження не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості». (ст. 47-1 Закону України «Про інформацію»)
 
До відповідного рішення суду про визначення, що інформація є недостовірною, редакція вимушена відмовити у оприлюдненні справжнього прізвища автора статті «Цифровая мания Нацрады».  Проте, ще раз нагадуємо, що редакція «Детектор медіа» готова надати можливість для озвучення контрагрументів з боку Національної ради.
 
Також хочемо наголосити, що проблема запровадження цифрового мовлення в України має велику суспільну вагу, тому «Детектор медіа» вважає за необхідне публікувати всю актуальну інформацію та коментарі, що відображають усі погляди на цю проблему. Сподіваємось, що така гостра реакція на надання «Детектор медіаю» слова іншій стороні публічної дискусії є суто емоційною, і надалі пан Шевченко перегляне своє ставлення до критики, без якої в демократичному суспільстві неможливе існування жодної державної інституції, зокрема й Національної ради.
 
З повагою,
редакція «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
46428
Читайте також
29.11.2007 10:43
Марко Дармограй
для «Детектор медіа»
30 041
28.11.2007 06:03
Сергій Собуцький
37 189
19.10.2007 13:20
Віталій Шевченко
для «Детектор медіа»
32 505
19.09.2007 12:49
Віталій Шевченко
для «Детектор медіа»
48 116
Коментарі
29
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анипченко Василий
5967 дн. тому
Господин Шевченко, Вы до сих пор не извинились за ложь, расспространенную Вашей пресс-службой в отношении меня. Я думаю, что имя автора Вам нужно лишь для того, чтобы его оболгать в очередной раз.
Catrifle
5971 дн. тому
2 Гысть Других вопросов, как я понял, нет? Ну и славненько, давайте разбирёмся с остальным, а там и до махрового национализма рукой подать.
В.Р.
5971 дн. тому
Додатково: зайшов за вказаною Вами адресою, але нічого конкретного, крім фрази "В голосовании приняли участие эксперты десяти авторитетных периодических изданий страны", не дізнався. Хто встановлював ці "авторитети"? За якими правилами? Чому таємно від інших ЗМІ? Жодного прізвища. Для повного, як кажуть, щастя можна було б додати, що томи журналістами-експертами теж були Дармограї.
В.Р.
5971 дн. тому
Отар, ви працюєте в Телекритиці? Якщо беретеся за це, надішліть, будь ласка, інформацію на мою адресу vitasiss@meta.ua . Але маю сказати, що така гласність і така свобода слова, як це було з оголошуваною Лігачовою премією журналістів, - елементарне свинство. Щойно я телефлнував до Нацради (а перед цим писав туди), і мені підтвердили: пані Лігачова так і не надала їхньому оргкомітету інформації, звідки в неї взявся лауреат. Я не сумніваюся, що так вирішили з десяток наближених до Телекритики журналістів, список яких зявився таємно від громадськості. Таким стиль роботи наштовхує на думку, що може справді ненормально, коли сайт Телекритика, сам не відповідаючи за зловживання свободою слова, ще й розміщує скандальні речі під псевдонімами? Де ж тут рівні правила гри? Часто це нагадує медіакілерство. Задумайтесь, на яку помийницю перетворюється ваш сайт з істеричним форумом!
otar
5971 дн. тому
2 В.Р. - читайте Телекритику, все будете знати) http://www.telekritika.ua/news/2007-08-14/33563 у нас було про круглий стіл, де визначався переможець, а в журналі - повна версія. Якщо хочете - лишіть імейл, пришлю вам розшифрування
В.Р.
5971 дн. тому
Я тричі звертався до Нацради, щоб дізнатися, як визначався лауреат спеціальної премії журналістів, яку пані Лігачова вручала на Телетріумфі в палаці Укоаїна. Хто ті журналісти, як вони добиралися, скільки їх було, де положення про цю номінацію? Відповіді від Нацради не дочекався з вересня. Може, Лігачова розповість, звідки беруться оголошені нею лауреати?
Kot Chmo
5971 дн. тому
Не избрали Наташу в громадськую раду вот она и не успокоится. И выбрасывает бяку в иньтернет. И получает удовольствие от поливания г-м обидчиков из Нацсовета. Прятаться за псевдонимами в порядке вещей.
В.Р.
5971 дн. тому
До чого тут Лігачова? Яка громадська рада?
Гысть
5971 дн. тому
А що таке "махровий націоналізм?"
Catrifle
5971 дн. тому
2 delirium А Вы, уважаемый, не в НацРаде ли зарплату получаете? Стиль уж больно знаком... Ну и к вопросу о "поплюжанни": эта самая "розбудова" является плодом больной фантазии и отрыжкой тотальной коррупции, густо замешанной на махровом национализме. В реальности доля независимых вещателей стремительно сокращается, и вскоре они могут тупо вымереть, как класс.
Catrifle
5971 дн. тому
Если бы Нацрада ответила хотя бы за десятую долю чинимого ею беззакония, большинство её членов нужно было бы расстрелять принародно на Майдане. К сожалению, даже нормальные честные люди (а они таки есть) вынуждены подстраиваться под клинического идиота Шевченко. Отдельное спасибо Телекритике за то, что не побоялась.
Нетелекритик
5972 дн. тому
Будете знать в вашей Нацраде, как не включать Лигачеву в ваши ср...е громадськи рады. Правду говрят: не трожь г..о, вонять не будет
delirium
5972 дн. тому
Поплюження плідної роботи Національної Ради над розбудовою інформаційного простору молодої Української Держави може розглядатися як загроза інформаційної безпеці Держави. А за такі дії треба відповідати не за Цивільним Кодексом, а за Кримінальним, де за нанесення шкоди інформаційної безпеці передбачена окрема стаття "Державна зрада". А з "особливою зухвалістю...", як це робить автор то взагалі....До листа Віталія Федоровича пропоную додати епіграф: “Переход всех слоев населения на идейно-политические позиции рабочего класса, единство основных интересов всех классов и социальных групп, усиление социальной однородности общества, политика Коммунистической партии служат гарантом формирования общенародного общественного мнения.” (Философский словарь, под ред. И.Т.Фролова.-М.: Политиздат, 1987.)
Царь Горох
5972 дн. тому
Телекритика, держись! Ведь Шева-олд не вечен в Насовете. А денег на старость накопить всем хочется
Давній друг
5972 дн. тому
Ой, ой, ой, нас обклєвєтали!! Каже "просимо офіційно назвати справжнє прізвище автора статті, або запропонуйте нам інший спосіб задоволення наших прав ..." Навіщо??? Чи вам мало тих самих прав? Чи це мабуть зірвалось з губ за звичкою. Чи шашкою махнути захотілось? Я в шоці! Значить з тим що вони ГАІшники усе нормально. А от дайте нам автора хоть ригніть, ми його розстріляємо, а не дасте - ми з вами розмовляти не будемо. Яка цаца. А оця зараза - свобода слова, ну прямо поперек горла Віталію Федоровичу стала. Ну прямо плющить і колбасить. Ой хлопці, держіть мене… Марку Дармограю величезне спасибі. Розкривайте і надалі, гнусну діяльність цієї сволочної бригади. З радістю сам почитаю і друзям передам.
СЕЛЯНИН
5972 дн. тому
Кучмовская отрыжка...Срамота НАЦРАДЕ!КРИТИКА,я с тобой!
Остап Бульба
5973 дн. тому
Та не переймайтесь, люди, цією метушнею. Цей процес зветься просто - інформаційна війна за дерибан майбутніх величезних бюджетних коштів на закупівлю цифрових приймачів для населення. І хто переможе в теперішній інформаційній війні - той і отримає все. А всі ці балачки про "прогресивність" того, чи іншого формату зтиснення даних - для дурнів. В кожного з двох форматів є як переваги, так і мінуси...
Иркмаан
5973 дн. тому
тут десятки миллионов бабла накрыться могут, а вы ... :)
Гість
5974 дн. тому
Мдя... пєрєборь однако
Олег
5974 дн. тому
Неумно, стыдно и мелко... Пытаться наказать за критическое мнение могут только люди, достигшие предела некомпетентности. В "Телекритике", ключевым словом является "КРИТИКА", и пытаться таким способом на нее реагировать, все равно что наказывать зеркало, за неустраивающую внешность. Не с зеркалом, а с лицом надо что-то делать, Виталий Федорович...
Вовчик
5974 дн. тому
Это кто заговорил о демократии? Шевченко! Этот господин слышит только себя. Меня поймет всякий кто хоть раз бывал на заседаниях нац рады. Царек! Они обиделись! Человеком нужно оставаться!
лелик та болик
5974 дн. тому
Віталію Федоровичу, не саміться! Люди все розуміють. просто у вас родинне - подвійні стандарти. Як і Андрій та Ганна(Гомонай) ви все, що стосується вашої честі мундира обстоюєте. А щодо інших - то звичайно - вони всі наклепники і бяки.
otar
5974 дн. тому
Тарасе, в листі Віталія Федоровича йдеться: "просимо офіційно назвати справжнє прізвище автора статті «Цифровая мания Нацрады» чи запропонувати інший спосіб задоволення наших прав на пред’явлення претензій з можливими компенсаційними наслідками". Оскільки я не можу припустити, що пан Шевченко вислав цей лист, не проконсультувавшись із юристами щодо його змісту, думаю, він справді мав на увазі певну компенсацію. Можливо, не грошову, а якусь іншу, не знаю :)
Тарас
5974 дн. тому
"Безперечно, вимагати спростування і отримання компенсації в судовому порядку від власників сайту (адже відсутність статусу ЗМІ не звільняє від відповідальності) є правом Національної ради." тут помилочка у Телекритики - ще у 2003 році ми заборонили Нацраді та іншим органам влади вимагати гроші за свою понівечену репутацію. Нацрада може вимагати тільки спростування!
DoctoR
5974 дн. тому
Такие поиски автора ведут к одному желанию - "закрыть рот" на правду. Доказывать обратное им то нечем.
Телекритик
5974 дн. тому
Пан Шевченко вважає абсурдним все, що не співпадає з його особистою точкою зору (а точніше "кочкою" на болоті). Останній чат з ним - це 100% демагогія пана Шевченка. Йому слід дякувати Марку за м"якість оцінок діяльності Нацради.
Макс
5974 дн. тому
Ой как вы забеспокоились пан Шевченко! Вам захотелось фамилию автора! А зачем? Прекрасно понимая что автор статьи имеет отношение к вашей организации, возможно даже у него свой бизнес, который вы так любите лицензировать, вы решили воздействовать на него угрозами? Если автор не прав, - докажите! Соберите авторитетный технический люд и докажите свою правоту.
Таша
5974 дн. тому
До відповідного рішення суду про визначення що інформація є недостовірною редакція вимушена відмовити у оприлюдненні справжнього прізвища автора статті «Цифровая мания Нацрады». ===========Супер!!! Доведіть в суді, що ви не верблюд і ми покажемо вам свою дупу (личко). === Людина, яка ховає своє прізвище - боїться. Отже, не впевнена в своїй правоті журналюга чи чиновник з сумнівними чеснотами продукує статтю, яка паплюжить роботу групи людей... Можливо захищає бізнес інтереси конкурентної групи, можливо мститься за образу. А може все разом.
СУСІД
5974 дн. тому
Затремтів пан Шевченко та компанія. Захитались стільці під дупцями чиновників які вже себе утотожнили з ДЕРЖАВОЮ! Так може статись що й мільярд гривень з держ бюджету не вдасться їм "подеребанити" . Запахло смаженим))) Пан Шеченко ,шукайте собі нову роботу.Тільки не дивуйтесь що люди не будуть з Вами та з паном Курусом вітатись на вулиці. Ви на жаль втратили своє обличчя- обличчя людини...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду