Ліки спонсорують погоду

26 Листопада 2007
24328
26 Листопада 2007
13:37

Ліки спонсорують погоду

24328
Спонсорська активність фармацевтів зросла більш ніж у 5 разів порівняно з вереснем. Огляд рекламної та спонсорської телеактивності у жовтні.
Ліки спонсорують погоду
Рівень заповнення рекламних пауз
Телевізійний сезон у розпалі, рейтинги продовжують зростати, а рекламодавці – проявляти високу активність. Позиції телеканалів у жовтні суттєво не змінилися. Найпомітнішою зміною можна вважати зростання часки «1+1» до 17,7% за аудиторією 18+. Проте значного скорочення розриву між «1+1» та «Інтером» не відбулося, частка «Інтера» теж зросла і становить 23,5%. Помітніше скорочення розриву між частками цих каналів відбулося за аудиторією 14-49, тут частка «1+1» та «Інтера» відрізнялась у жовтні менше ніж на 0,5%.
 

 
Жовтень, як і вересень, показав високий рівень заповнення рекламних пауз. Рівень проданого рекламного часу на більшості каналів мало змінився за останній місяць, а отже, залишається високим. ICTV та Новий канал у жовтні досягли максимального заповнення рекламних пауз (100%). Нижче наведено порівняння рівня заповнення рекламних пауз у жовтні 2006 і 2007 років.
 
Невелике зменшення рівня проданого рекламного часу спостерігалося на «Інтері» та «1+1», проте навряд чи доречно говорити про тенденції. Порівняно з 2006 роком значно зріс рівень заповнення рекламних пауз на НТН, ОРТ, ТОНІСі та «Кіно», а також на 5-му каналі. Причому 5 канал збільшив показник розпроданості рекламного часу протягом останнього місяця.
 
Огляд рекламної активності у жовтні
Загальне зростання кількості прямої реклами на телебаченні у жовтні порівняно з вереснем (без врахування політичної реклами) становить 15%. (Тут і надалі під кількістю реклами розуміється кількість рекламних рейтингів, зважених на 30 секунд.) Зростання обсягів реклами у 2007 році порівняно з аналогічним періодом минулого року склало 7%. Жовтень приніс зміну п’ятірки лідерів серед рекламних категорій. До неї ввійшли категорії продовольчих товарів, зв’язку, лікарських засобів, гігієни та кондитерських виробів.
 
Дещо зменшилася кількість реклами у категоріях косметики та побутової хімії та продовжує тенденцію падіння кількість реклами виробників алкогольних напоїв. Помітне зростання рекламних рейтингів спостерігається у категоріях фінансів та страхування, а також торгівлі та автотранспорту.
 
Продовольчі товари
Зростання категорії у жовтні порівняно з вереснем становить 46%, і за обсягами реклами категорія майже досягла рівня минулого року (порівняються аналогічні періоди). Основне зростання відбулося за рахунок підкатегорій молочних продуктів, соусів, консервованих продуктів та напівфабрикатів.
 
Найбільшим рекламодавцем серед виробників молочної продукції є виробник Danone (бренди «Растішка», «Актімель», «Актівіа», «Даніссімо»). У жовтні на телебаченні була рекламна підтримка усіх перелічених брендів. Розпочала підтримку своїх молочних торгових марок Optimal, «Гурманіка» та «Комо» і «Західна молочна група». Також у жовтні можна було побачити реклами таких виробників молочної продукції: «Вімм Білль Данн» (бренди «Чудо» та NEO), «Білосвіт» (бренд «Лактонія»), Rainford (бренд «Щодня»).
 

 
Зростання рекламної активності у підкатегорії соусів спричинила поява нового сильного гравця – Львівський жиркомбінат розпочав телевізійну рекламну підтримку свого бренду «Щедро». Після невеликої перерви виробник Nestle з брендом «Торчин продукт» знову вийшов із телерекламою, збільшивши свою активність.
 
Серед виробників напівфабрикатів помітним був ВАТ «Миронівський хлібопродукт» (бренд «Легко»), а серед виробників консервованих продуктів найбільше реклами у жовтні розмістила компанія «Бондюель».
 
Мобільні оператори
Рівень обсягів реклами, купленої мобільними операторами, фактично залишився на рівні попереднього місяця, проте деякі зміни всередині категорії все-таки мали місце.
 
Як і минулого місяця, найбільше на телебаченні у жовтні було реклами брендів компанії «Київстар GSM». Трохи більше половини всієї активності припадає на бренд Djuice, друге місце в бюджеті належить бренду «Київстар». Також компанія розпочала рекламну підтримку послуги «Мій Київстар»/ «Мій Djuice», що дозволяє абонентам керувати своїми витратами на послуги мобільного зв’язку за допомогою мережі інтернет.
 
Оператор мобільного зв’язку МТС, другий за обсягами телереклами у жовтні, виходив на телеекрани з двома рекламними повідомленнями: «МТС ламає стереотипи» та «МТС пропонує кредити своїм контрактним абонентам». Велика рекламна активність МТС дозволила цьому бренду ввійти в десятку найбільш рекламованих брендів 2007 року навіть незважаючи на те, що його рекламна активність розпочалася лише в липні.
 
Значно зросла у жовтні і кількість реклами оператора «Білайн», який два попередні місяці проявляв низьку рекламну активність на телебаченні.
 
Лікарські засоби
Розпочалося закономірне сезонне зростання у категорії лікарських засобів: у жовтні порівняно з вереснем обсяг реклами в категорії зріс більш ніж удвічі. На графіку нижче видно, що сезонні зміни в категорії чітко визначені. Схоже, що в листопаді активність залишиться на рівні жовтня, а у грудні відбудеться традиційне зменшення обсягів реклами в категорії. Зростанням рекламної активності у жовтні категорія зобов’язана рекламі засобів від простуди та грипу. Інші підкатегорії (гастроентерологічні засоби та засоби від болю в суглобах) залишилися на попередньому рівні.
 
Найактивнішим рекламодавцем у категорії залишаєтьсяRatiopharm, до уже рекламованих засобів цього виробника («Гепабене», «Долобене», «Хілак Форте») у жовтні додався засіб від кашлю «Амбробене». Незважаючи на те, що ratiopharm і в 2006 році був лідером у категорії, він чи не єдиний з виробників лікарських засобів значно збільшив обсяг рекламної активності на телебаченні в 2007 році. Другим за обсягом купленої реклами у жовтні йде US Pharmacia, після реклами у лютому-березні компанія вийшла на телеекрани у жовтні із засобами проти грипу і застуди «Грипекс» та Ibuprom. Третю сходинку за обсягами реклами займає компанія Berlin Chemie, їй належать такі лікарські засоби як Falimint та «Флавамед».
 
Гігієна
Категорія гігієни фактично залишилася на рівні попереднього місяця (+2% росту). Незмінним лідером є Procter&Gamble. У жовтні компанія відновила рекламну активність бренду Pampers. Дещо збільшились обсяги реклами таких брендів як Head&Shoulders, Shamtu, Clairol. Зросла у жовтні й активність Gillette завдяки новим рекламним роликам бритв і пінок для гоління.
 
Після короткої перерви знову з’явилися рекламні повідомлення компанії Beiersdorf AG (бренд Nivea), а також компанія Schwarzkopf&Henkel cosmetics відновила рекламу бренду Shauma.
 
Кондитерські вироби
Зростання в категорії розпочалося ще у вересні, і тривало протягом жовтня. Загалом у 2007 році категорія поводить себе так, як у 2005-2006 роках. Винятком став хіба що квітень, коли одночасно зменшили кількість своєї реклами на телебаченні такі виробники як «Конті», Ferrero та Kraft Foods.
 

 
У жовтні змінився лідер у найбільшій підкатегорії шоколадних виробів. Ним стала компанія Kraft Foods, відтіснивши колишнього лідера Ferrero на друге місце. Компанія Kraft Foods продовжила після літньої перерви рекламувати бренд «Корона». У підкатегорії жувальних гумок з’явилася реклама Hubba-Bubba від Wrigley. Компанія Dirol продовжує рекламувати свій однойменний бренд після вересневої перерви.
 
Фінанси
Зростання в категорії більш ніж удвічі у жовтні порівняно з вереснем забезпечили нові рекламодавці. Так, у жовтні з’явилася реклама «Індекс банку», «ТАС-Комерцбанку», «Райффайзен Банку Аваль» та «Кредитпромбанку». Розпочата в кінці вересня рекламна кампанія банку «Надра» продовжилась, і банк «Надра» став найбільш рекламованим банком у жовтні. У вересні ця першість належала «Дельта банку», але він зменшив у жовтні свою рекламну активність. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року обсяг реклами в категорії зріс більш ніж утричі.
 
Страхування
Відбулося значне зростання обсягів реклами в категорії, старт рекламної кампанії більшості страхових компаній припав на кінець вересня – жовтень. Беззаперечним лідером є страхова компанія «Оранта», якій належить понад 40% всієї рекламної активності в категорії. Цьогорічна рекламна активність страхових компаній є найбільшою за останні п’ять років. У порівнянні з аналогічним періодом 2005 року обсяг реклами в категорії зріс удвічі. (У 2006 році кількість реклами в категорії була в кілька разів меншою, ніж у 2005-му.)
 
Огляд спонсорської активності на телебаченні у жовтні
За даними моніторингу, обсяг спонсорських проявів на телебаченні в жовтні зріс (під обсягом розуміється кількість спонсорської реклами у WGRP, 18+) і ми можемо говорити про сезонність зростання спонсорської активності рекламодавців, пік якого настане у грудні, перед новорічними святами. Зростання обсягів спонсорства мало місце на всіх каналах, але найбільш суттєвий ріст відбувся на «1+1», «Інтері», СТБ та ICTV.
 

 
Щодо тенденцій по категоріях, то зростання спонсорської реклами відбулося у всіх категоріях. Найбільше зростання у жовтні показала категорія лікарських засобів. Спонсорська активність у цій категорії зросла більш ніж в п’ять разів порівняно з вереснем. Лідерство і надалі за алкогольними напоями – 27% усієї спонсорської активності на телебаченні.
 
Зростання обсягів спонсорської реклами на «1+1» відбулося завдяки рейтинговому проекту «Танці з зірками – 3. Ліга чемпіонів». Серед спонсорів проекту – мережа магазинів побутової техніки «Фокстрот», ТМ «Золота амфора», лікарський засіб «Венітан», журнал Viva!, а також чайна ТМ Greenfield.
 
Мінеральна вода «Куяльник» виступає спонсором показу іншого шоу, що розпочалося у жовтні на «1+1» – «Танців на льоду. Оксамитовий сезон». Разом із проектом «Шанс» набирає спонсорських рекламних рейтингів виробник побутової техніки Vitek. Бренд Kinder delice виступає спонсором шоу «Самый умный»
 
Крім різного роду проектів та шоу, цікавими для спонсорів не перестають бути і серіали. Так, заставки торгової марки Greenfield можна побачити під час таких серіалів на «1+1» як «Кадети», «Сонька – Золота ручка», «Серцю не накажеш» та ін. Вина «Коблево», що виступали спонсорами серіалів на «1+1», припинили спонсорську активність у жовтні. Спонсором серіалів пізнього прайм-тайму є бренд «Зелена марка» («Сонька – Золота ручка», «Погоня за ангелом»). Досить вагома спонсорська кампанія на «1+1» у «Соків України», що є спонсором показу серіалу «Кадети» вже другий місяць поспіль. Алкогольний бренд «Георгіївський» є спонсором серіалу «Рим», а художні фільми і надалі виходять за підтримки Medoff. Не змінились і спонсори боксерських поєдинків, що транслюються на «1+1». Це бренди Nemiroff, «Білайн» та KIA.
 
Торгова марка Placen Formula, засіб для догляду за волоссям, є спонсором прогнозу погоди на «1+1». Цей бренд є спонсором прогнозу погоди і на Новому каналі, а також він приєднався до партнерів показу найбільш рейтингового серіалу жовтня «Тетяниного дня» на «Інтері».
 
Нагадаємо, що вже традиційно спонсором показу серіалу «Тетянин день» є ТМ «Винодел». Спонсором показу іншого серіалу «Багата та кохана» на «Інтері» є ТМ «Золота амфора». Мережа автозаправок WOG і надалі залишається спонсором чоловічих серіалів. У жовтні це були «Ліквідація», «Приватне замовлення». Спонсорами показу художніх фільмів є лікеро-горілчаний завод Prime та бренд «Мерная». Колекцію алкогольних спонсорів на «Інтері» поповнила ТМ «Біленька», що з жовтня стала генеральним спонсором таких гумористичних програм як «Городок» та «Юрмала-2007».
 
Щодо інших спонсорів програм на «Інтері»: «Кредитпромбанк» і надалі є партнером програми «Свобода Савіка Шустера», бренд Shake залишається разом із «Шиканемо», та МТС – разом зі «Все для тебе».
 
На каналі СТБ найбільше спонсорських рейтингів у жовтні набрала страхова компанія «Континент», що починаючи з вересня виступає спонсором показу як художніх та документальних фільмів, так і різних шоу та проектів.
 
Рекламодавці активно розміщують спонсорські рекламні ролики на СТБ у таких проектах як «Звана вечеря», «Їмо вдома», «Нез’ясовно, але факт». Так, спонсорами показу «Званої вечері» виступають алкогольний бренд Nemiroff, лікарський засіб «Супрадин», чайна торгова марка «Принцеса Нурі», молочний бренд «Маселко».
 
Із жовтня спонсором «Їмо вдома» стала і компанія Daewoo – виробник побутової техніки, що приєдналася до вже традиційного спонсора Berghoff, виробника кухонного посуду.
 
Незмінними залишаються спонсори спортивних подій на телеекранах. Так, спонсором багатьох спортивних новин і програм залишається «Хортиця», спонсорами чемпіонату України з футболу – виробник безалкогольних напоїв «Біола», пивний бренд «Чернігівське», Донецький завод алюмінієвих профілів, спонсорами трансляції матчів за участю збірної України залишаються такі відомі торгові марки як «Союз Віктан», Samsung, «Оболонь», «ОГО!», Xerox.
 
Виробники лікарських засобів вдало знайшли свою нішу у спонсорській рекламі. Цілий список лікарських засобів виступає спонсорами прогнозу погоди на різних каналах.
 
Джерело всіх графіків та таблиць – GFK Ukraine.
 
Олена Гонтар, медіааналітик Cortex, http://www.mediaplanning.com.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24328
Читайте також
14.08.2009 09:13
Андрей Колесник, для «Детектор медіа»
47 533
11.11.2008 10:41
Марина Коцюба
, для «Детектор медіа»
28 798
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду