Кожному глядачеві – власний телеефір

8 Листопада 2007
29629
8 Листопада 2007
13:57

Кожному глядачеві – власний телеефір

29629
Одразу дві компанії в Україні оголосили про запуск інтерактивного телебачення.
Кожному глядачеві – власний телеефір
Досвід країн, де інтерактивне телебачення існує вже давно (Великобританія, США) свідчить про те, що йому надають перевагу користувачі, які мають удома комп’ютери. До найбільш популярних інформаційних інтерактивних сервісів належать додатки для навігації по інтернету, для роботи з електронною поштою, відправки sms-повідомлень, для одержання останніх новин, гороскопів, довідок про погоду, курси валют тощо. Постійним попитом користуються різноманітні азартні групові ігри, в яких жива відеотрансляція доповнюється можливістю робити індивідуальні ставки.
 
Як обіцяють українським телеглядачам у найближчій перспективі «Укртелеком» та телеканал «Інтер», незабаром це стане реальністю і в Україні. Як повідомляє прес-служба «Укртелекому», впровадження інтерактивного телебачення дасть можливість абонентам за допомогою звичайного пульту дистанційного керування чи безпровідної клавіатури формувати «свій» пакет телевізійних каналів, вносити до нього зміни, обирати на власний смак програми з віртуального кінотеатру. Новий формат телебачення з’явиться під торговою маркою U.tv. У планах – транслювати світові телепродукти, в тому числі й у форматі HDTV. Родзинкою інтерактивного ефіру має стати електронний телегід. Він надаватиме інформацію про програми, вмикатиме та вимикатиме титри, різноманітні сигнали та нагадування, вибиратиме мову трансляції. Меню блокувань дозволятиме встановлювати обмеження на послуги для певних членів сім’ї.
 
Уже у найближчому майбутньому клієнти послуги U.tv зможуть скористатися такими сервісами: відео за запитом – обрання з відеотеки фільму або програми для персонального перегляду в зручний для себе час; віртуальний відеомагнітофон – можливість замовити запис фрагменту будь-якого каналу для подальшого його перегляду в зручний час; телебачення останніх днів – функція замовлення будь-якої програми, яка транслювалася на обраних каналах упродовж кількох останніх днів; пауза прямого ефіру – можливість у будь-який час зупинити на невеликий термін програму чи фільм, які транслюються у прямому ефірі.
 
На думку оглядачів медійного ринку, істотною перевагою нового проекту буде те, що користувачі матимуть можливість одержувати три послуги (телефон, інтернет, телебачення) від одного провайдера. Для цього потрібно мати лише звичайну телефонну лінію «Укртелекому», встановити ADSL-модем та телевізійну приставку. Керувати сервісами U.tv можна буде не тільки за допомогою пульту дистанційного керування, але й на сайті самообслуговування. Серед переваг нового телебачення фахівці називають також і простоту в обслуговуванні абонентів: єдиний рахунок про сплату за надані послуги та єдина служба підтримки. Тестова експлуатація цієї послуги планується на грудень.
 
До речі, про аналогічний проект своєї компанії розповіла Аліна Сігда, керівник проектів компанії «Воля». За її словами, за кілька тижнів вони теж у тестовому режимі запускають послугу «відео за запитом»: «Якість зображення та звуку, додаткові функції, відповідатимуть найвищим глядацьким вимогам. Особливі переваги матимуть абоненти, які мають домашні кінотеатри. Телебачення з багатоканальним звуком, із демонстрацією касових прем’єр менше ніж за місяць після початку кінотеатрального показу – це мрія, яка найближчим часом стане реальністю».
 
Але одночасно з перевагами інтерактивного телебачення фахівці говорять про одну, але вкрай важливу проблему: обмеження платоспроможності абонентів. Наразі люди переважно не готові платити за цифрові декодери, без яких, як кажуть, «кіна не буде».
 
Це, зокрема, в інтерв’ю «Детектор медіа» підтвердила Ольга Росманова, керівник відділу медіа «ГФК-Україна», однієї з провідних компаній, що опікується маркетинговими дослідженнями: «Інтерактивне телебачення – гарна справа. Втім, наразі швидке його впровадження навряд чи можливе. Інертність мислення та неготовність споживати, нехай і якісну, але дорожчу телевізійну продукцію, не дозволять інтерактиву заполонити Україну найближчим часом. Це – віддалена перспектива».
 
Такої ж думки і Вікторія Кот, заступник директора компанії «Медіа ресурси менеджмент». Утім, за її словами, процес упровадження інтерактивного телебачення незабаром значно активізується, адже нове покоління телеглядачів все більше відходить від звичної системи пасивного перегляду і воліє самостійно вирішувати, що, де і коли дивитись: «У найближчі роки інтерактивні послуги залишаться недешевим продуктом, а масове їх поширення може відбутися не раніше, ніж буде впроваджене цифрове телебачення і відключене аналогове, а також коли все населення буде оснащене цифровим приймальним обладнанням. Але ініціативи “Укртелекому” та “Волі”, безперечно, варті підтримки, оскільки вони дивляться у майбутнє та йдуть у ногу з часом».
 
Тим часом Анатолій Сальник, директор компанії «Торсат» (медіагрупа каналу «Інтер») впевнений, що цифрові декодери не стануть на заваді розвитку інтерактивного телебачення:«В Україні вже працює ринок платного телебачення (зокрема, цифрове кабельне телебачення та “Мітріс”), розвиваються нові способи доставки сигналу (WiMax, DTT, DTH). При цьому телеглядачі вже використовують для приймання телеканалів цифрові пристрої, користуються телетекстом, електронним програмним гідом, іншими інтерактивними послугами, що надаються операторами платного телебачення або мовниками. Тому потенційних передплатників послуги U.tv не злякає одержання телевізійного сигналу через телефонну лінію та ADSL-модем, а також необхідність використання цифрових приставок».
 
Оптимістично щодо перспектив інтерактивного телебачення в Україні налаштований і Олександр Саломаха, голова Всеукраїнської громадської організації «Телерадіоасоціація УКР-ДВБ-ФОРУМ»: «Я вважаю, що технічно й “Укртелеком”, і компанія “Воля” добре готові до започаткування інтерактивного телебачення. Потрібно сміливо йти вперед. Буде нова вища якість послуги, обов’язково будуть і покупці такого телебачення. Чимало українських громадян готові купувати якісний телевізійний продукт. Найголовніше – чимшвидше “застовпити” інтерактивне телебачення в Україні, а далі воно саме про себе потурбується і розрекламує так, що за доволі короткий час у державі можуть із подивом дивитися на людей, які ще не мають такої послуги».
 
Впевнений в успіху й радник голови компанії «Воля» Олександр Ляхов. На Першому міжнародному форумі «Цифрове мовлення в Україні» він заявив: «Наші дослідження свідчать про те, що 60% абонентів готові змінити провайдера не заради більшої кількості каналів чи привабливішої цінової політики, а щоби отримувати всі цифрові послуги з одної розетки: і телебачення, й інтернет, й ІР-телефонію».
 
Тим часом експерти медійного ринку наголошують на необхідності популяризації самої ідеї інтерактивного телебачення. Вони переконані – зі збільшенням попиту на ці послуги ринок наситять декодерами і згодом ціна на них може впасти. Якщо ж компанії з якихось причин зараз не захочуть вкладатися у популяризацію ідеї інтерактивного телебачення, то цілком імовірно, що ця віртуальна послуга в Україні у найближчому майбутньому так і лишиться віртуальною.
 
Інші учасники вітчизняного ринку інтерактивного телебачення:
 
Проект Repka.tv – це своєрідне відеотовариство. У найближчих планах – надання можливості користувачам створювати добірки відеоматеріалів за певною тематикою, проведення он лайн-мовлення із веб-студій, а також ретрансляція ефірних та кабельних телеканалів. Інтерактив може здійснюватись як у рамках проекту repka.tv, так і розміщуватися паралельно на різних ресурсах, що дозволить значно збільшити аудиторію глядачів.
 
INTV – ще один проект українського iнтернет-телебачення. Участь у  ньому бере Єгор Чечеринда, відомий телевізійний журналіст. На одному порталі зібрано все, що раніше користувачеві доводилося вишукувати не лише на сотнях інтернет-сайтів, але й на десятках телевізійних каналів. Від різноманітних новин та коментарів, прогнозу погоди та програми телепередач на завтра – до книжкового магазину, відеотеки і широкого вибору комп’ютерних ігор.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29629
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду