Нацрада поки що не рекомендує провайдерам транслювати канали Viasat

Нацрада поки що не рекомендує провайдерам транслювати канали Viasat

8 Червня 2023
3786
8 Червня 2023
21:48

Нацрада поки що не рекомендує провайдерам транслювати канали Viasat

3786
Реєстрація каналам Viasat видана на три місяці із 25.05.2023 по 24.08.2023.
Нацрада поки що не рекомендує провайдерам транслювати канали Viasat
Нацрада поки що не рекомендує провайдерам транслювати канали Viasat

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення звертає увагу на те, що реєстрація каналів Viasat в  Естонії, яка є членом Європейського Союзу, тимчасова. Про це йдеться на сайті регулятора. Нацрада досліджує питання з реєстрацією, а до того часу не рекомендує провайдерам транслювати канали Viasat.

«Національна рада звертає увагу на тимчасовість і територіальну обмеженість ліцензій, виданих естонським регулятором, та до вивчення юридичної сторони  питання ретрансляції іноземних лінійних медіа, що діють на основі тимчасових ліцензій на мовлення, які походять з країни, що є державою — членом Європейського Союзу, не рекомендує включати такі іноземні лінійні медіа до своїх пакетів послуг», — ідеться в повідомленні  регулятора.

Правовласником телевізійних каналів Viasat є V World North Europe OÜ — компанія, що зареєстрована в Естонській Республіці 29.03.2023 і стовідсотковим власником якої є британська Viasat World Limited. Нацрада звертає увагу, що відповідно до пункту 37 Закону про медіапослуги Естонської Республіки тимчасова телевізійна або радіоліцензія надається на період до трьох місяців для висвітлення конкретної події.

На Epic Drama EU  до дня народження кримінального письменника Алана Хантера транслюватиметься спеціальна програма. На Viasat Nature EU транслюватимуться спеціальні програми до Дня матері, Всесвітнього дня океанів і Дня незалежності США. До останнього свята спеціальна програма буде також на Viasat Kino Comedy EU.

На Viasat History EU вийде спеціальна програма, пов’язана з кількома історичними подіями (святкування коронації короля Карла ІІІ; 84 роки від початку Другої світової війни і 82 роки від початку операції «Барбаросса»). Також до коронації низку подій підготував і Viasat Kino World EU. Viasat Kino Action EU покаже спецпроєкти до днів народження зірок бойовиків: Арнольда Шварценеггера, Сильвестра Сталлоне і Джейсона Стетхема, Viasat Explore EU  — до Дня Канади, Viasat Kino Megahit EU — до днів народження Тома Генкса і Тома Круза, а Viasat Kino EU — до річниці підписання Британського союзного договору.

Нагадаємо, телеканали Viasat отримали реєстрацію в Естонії і відновлюють мовлення в мережах. Про відновлення трансляції восьми каналів групи на своїй сторінці у фейсбуці повідомив провайдер «Тріолан». Мова йде про  Epic Drama, Viasat Kino, Viasat Kino Action, Viasat Kino Comedy, Viasat Kino World, Viasat Explore, Viasat History, Viasat Nature.

Голова Асоціації правовласників та постачальників контенту (АППК) Наталія Клітна в коментарі «Детектору медіа» зазначила, що згідно з законом «Про медіа» на території України не обмежується приймання чи ретрансляція радіоканалів, телеканалів, каталогів програм, які походять з країн, що є членами Європейського Союзу. Зміст цих каналів має відповідати вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

Як уже повідомляв «Детектор медіа», медійний регулятор — Національна рада з питань телебачення та радіомовлення 23 березня закликала провайдерів припинити транслювати Viasat World Limited, оскільки  компанія має зв'язок з державою-агресором. Цей зв'язок виявило дослідження власності, про яке Нацрада розказала на своєму засіданні. Втім, саме питання на розгляд не виносили. Регулятор каже, що не отримав усєї необхідної інформації щодо корпоративних та операційних змін від офіційного українського дистрибутора ТОВ «Віасат Україна». Відповідно, до переліку каналів, дозволених для ретрансляції, мовники Viasat не потрапили.

Правовласник згаданих каналів Viasat World повідомив партнерам, що не має жодних корпоративних чи комерційних зв’язків з Росією. Компанія каже, що про ці зміни інформувала Нацраду.

31 березня, коли набрав чинності Закон «Про медіа», великі провайдери почали відключати канали Viasat World.

5 квітня Viasat World повідомив провайдерів про зміну власності в українського дистрибутора компанії ТОВ «Віасат Україна». Компанія сказала, що подала всі необхідні документи для включення до переліку каналів Epic Drama, Viasat Kino, Viasat Kino Action, Viasat Kino Comedy, Viasat Kino World, Viasat Explore, Viasat History,  Viasat Nature. Керівник Viasat World висловив переконання, що тепер регулятор має підтвердити те, що канали компанії можуть відновити свою трансляцію на платформах.

Однак Нацрада вважає, що канали Viasat World Limited не можна транслювати, поки вони не будуть зареєстровані згідно з Законом «Про медіа». Регулятор нагадує, що відповідно до пункту 2 частини 3 статті 22 Закону України «Про медіа» провайдер аудіовізуальних сервісів зобов’язаний включати до пакетів телеканалів і радіоканалів винятково телеканали та радіоканали, які отримали ліцензію на мовлення, зареєстровані Національною радою чи отримали дозвіл на тимчасове мовлення. А також іноземні лінійні медіа, які походять з держав — членів Європейського Союзу, якщо їх ретрансляція не обмежена відповідно до Закону України «Про санкції» або Нацрадою.

Viasat World — це британська компанія, яка перебуває у власності вищого керівництва Сполученого Королівства. Про це йшлось у  листі генерального директора компанії  Бенджаміна Грукока.

А ті медіа, які не походять із держав — членів Європейського Союзу, має зареєструвати регулятор. Нацрада оприлюднила інструкцію про те, як можна зареєструватись іноземним медіа.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3786
Читайте також
15.06.2023 12:38
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 302
15.06.2023 12:03
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 157
07.06.2023 20:46
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 754
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
KEY
320 дн. тому
Якщо б у всіх випадках користувались думкою нацради з телебачення та її вимогами, то ніякого б телебачення не було б взагалі.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду