«Українська правда» запустила новий рівень членства у своєму клубі — платформу «Толока»

«Українська правда» запустила новий рівень членства у своєму клубі — платформу «Толока»

12:17,
1 Жовтня 2020
4792

«Українська правда» запустила новий рівень членства у своєму клубі — платформу «Толока»

12:17,
1 Жовтня 2020
4792
«Українська правда» запустила новий рівень членства у своєму клубі — платформу «Толока»
«Українська правда» запустила новий рівень членства у своєму клубі — платформу «Толока»
Формат нового рівня членства в клубі «УП» передбачає взаємовигідне партнерство незалежного медіа, читачів і бізнесу.

Формат такого об'єднання унікальний у світі, зауважила головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва під час офлайн-презентації платформи 30 вересня. «Толока» має запрацювати 1 жовтня. Також «УП» запускає свій Кіноклуб.

Видання прагнуло зберегти незалежність і відстоювало «чесну журналістику» впродовж 20 років свого існування попри спроби цензури та тиску на редакцію. Про це йшлося в презентаційному відео. Зрештою, «Українська правда» дійшла висновку, що незалежне медіа має орієнтуватися на доходи від читачів.

Готовність до нового етапу показала статистика «УП». У рік заснування, 2000-й, видання відвідувало щоденно 15–20 читачів. З 2005 року почали заробляти на рекламі (до того рекламодавці не йшли на співпрацю через опозиційність видання до влади). Зараз «Українська правда» має до 1 млн читачів щодня, понад 30 млн візитів на місяць, 8 медіапроєктів і більше 70 фахівців, які щоденно працюють над наповненням цих проєктів.

У якості прикладу Севгіль Мусаєва навела британське видання The Guardian. Його клуб нараховує 350 тисяч читачів. З огляду на свою статистику, «Українська правда» за 5 років планує зосередити «сотні тисяч читачів» і отримувати від своїх клубів 30% загального прибутку. Проведене серед читачів «УП» опитування показало, що 5% аудиторії готові постійно платити за контент. Це тенденція й західноєвропейського ринку, додала пані Мусаєва.

Севгіль Мусаєва

«За контент завжди хтось платить», — наголосив Гайгисиз Гелдієв, старший партнер консалтингової компанії Jnomics media. Та про це почали забувати у 2000-х. Пан Гелдієв зауважив, що у світі є 4 види фінансування медіа: державне, олігархічне, рекламне й від читачів. Саме останній вид передбачає редакційну незалежність.

Севгіль Мусаєва та Гайгисиз Гелдієв

У червні видання заснувало Клуб «Української правди». Переваги членства полягають у можливості відвідувати закриті події «УП», спілкуватися з командою редакції, пропонувати теми для матеріалів, отримувати ексклюзивні розсилки тощо. Членство коштує 55 грн/місяць або 500 грн/рік.

На новому рівні членства — «Толоці» —  «УП» вирішила давати не лише інформацію, а й прагматичну користь. Вона полягає в системі лояльності й заохочень від бізнес-партнерів. Партнерів підбирали впродовж двох місяців за результатами опитування членів клубу — на основі їхніх потреб. Виявилося, що це здебільшого книги, освітні платформи, коворкінги тощо. Члени «Толоки» отримують від партнерів промокоди на онлайн і офлайн покупки, а також низку інших привілеїв. Вартість участі в «Толоці» — 125 грн/місяць або 1000 грн/рік.

Наразі в «Толоки» 20 партнерів. Серед них видавництва «Наш формат» і «Видавництво Старого Лева», мережа книгарень «Є», книжковий інтернет-магазин Yakaboo, сервіс поїздок Uber for business, коворкінг Hub 4.0, онлайн-сервіс Megogo, холдинг емоцій Fest, медичний онлайн-сервіс Doc.ua та інші.

Філософія «Толоки» в генетичному коді українців — допомагати один одному в скрутній ситуації, наголосила Севгіль Мусаєва. Під час дискусії з партнерами на тему бізнесу під час кризи спікери визначили, що один із трендів сучасності (у тому числі бізнесу) — об'єднання задля спільної мети.

Третім рівнем членства Клубу УП стане Editor’s club. Він передбачатиме регулярні закриті події з керівництвом «Української правди», закритий канал і розсилки від головного редактора.

Нагадаємо, «Українська правда» 30 квітня 2020 року оновила дизайн сайту. У новому дизайні акцент робили на інформаційній картині дня, власних аналітичних матеріалах та колонках. Крім того, головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва розповіла, що протягом року планують покращити департамент подкастів та відео, запустити спільноту і спеціальну платформу, присвячену питанню COVID-19 і всім викликам, які становлять загрозу.

19 травня видання запустило «гарячу лінію» Pravda.SOS для всіх, хто потребує допомоги або може її надати. Детальніше про платформу читайте тут

«Українську правду» у 2000 році заснували Олена Притула та Георгій Ґонґадзе. Співзасновниця, власниця й колишня головна редакторка «Української правди» Олена Притула розповідала «Детектору медіа», що перший матеріал видання вийшов 15 квітня 2000 року перед референдумом 16 квітня. Видання планували запустити в день референдуму, щоб його висвітлювати, але з технічних причин цього зробити не вдалося. Севгіль Мусаєва у 2014 році замінила пані Притулу на посаді головної редакторки. 16 квітня 2020 року видання «Українська правда» відзначало 20 років з дня заснування

Фото: фейсбук-сторінка Гайгисиза Гелдієва

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду