На монополію провідних медіагруп поскаржилися в АМКУ

На монополію провідних медіагруп поскаржилися в АМКУ

13:57,
15 Вересня 2020
3452

На монополію провідних медіагруп поскаржилися в АМКУ

13:57,
15 Вересня 2020
3452
На монополію провідних медіагруп поскаржилися в АМКУ
На монополію провідних медіагруп поскаржилися в АМКУ
Громадська організація «Рада захисту конкуренції та споживачів» вважає, що дії медіагруп «1+1 медіа», «Медіа Група Україна», StarLightMedia й Inter Media Group можуть призводити до спотворення конкуренції та ущемлення інтересів інших учасників ринку (провайдерів, телеканалів).

Засновники платформи «Ліга антитрасту», ГО «Рада захисту конкуренції та споживачів», поскаржилися до Антимонопольного комітету на порушення чотирма найбільшими медіагрупами конкурентного законодавства на ринку телевізійного мовлення. Заяву активістів до АМКУ оприлюднили «Наші гроші».

У заяві йдеться про діяльність медіагруп, що належать олігархам  — Ігорю Коломойському («1+1 медіа»), Рінату Ахметову («Медіа Група Україна»), Віктору Пінчуку (StarLightMedia), а також Дмитру Фірташу й Сергію Льовочкіну (Inter Media Group).

Станом на липень 2020 року, згідно з даними, розміщеними на сайті Індустріального телевізійного комітету, частка провідних медіагруп України за комерційною аудиторією по телеканалам (вік від 18 до 54 років, міста 50 тис.+) загалом становить 68,23%. У загальнонаціональному мовленні за загальною аудиторією (вік від 4+ років, вся територія України) спільна частка цих груп складає 61,23%.

«Наші гроші» узагальнили основні тези заяви:

  • сейлз-хауси медіагруп узгоджують між собою умови розміщення реклами на власних телеканалах; «Медіа Група Україна», StarLightMedia та Inter Media Group (умовний «Альянс») пропонують рекламодавцям 30% знижки, якщо рекламу розміщують лише на їхніх телеканалах;
  • «1+1 медіа», «Медіа Група Україна», StarLightMedia та Inter Media Group продають провайдерам для ретрансляції весь «пакет» своїх телеканалів; провайдери не можуть відмовитися від них;
  • «1+1 медіа» спонукала провайдера виключити телеканали, які відмовилися кодувати свій сигнал на супутнику.

«Маючи відповідний інструментарій, медіагрупи можуть змінювати ринок, правила гри на ньому та диктувати умови "буття" на ринку іншим учасникам, які просто змушені підлаштовуватися під них», — відзначили заявники.

Автори заяви просять розглянути вказані факти, почати розслідування дій медіагруп, зобов'язати їх припинити порушувати конкурентне законодавство та притягнути до відповідальності за виявлені порушення.

ДМ уже писав, що «1+1 медіа» та «Медіа Група Україна» планують підвищити ціни на пакети своїх каналів для провайдерів на 30%. Раніше канал «Сонце» поскаржився президенту на тиск медіагруп, які хочуть закодувати «Сонце». У липні 2020 року Інтернет асоціація України закликала владу запобігти втручанню медіагруп у діяльність провайдерів.

Фото автора Savvas Stavrinos з pexels.com

Інфографіка «Ліги антитрасту»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду