Суд Туреччини визнав неконституційним понад дворічне блокування «Вікіпедії»

Суд Туреччини визнав неконституційним понад дворічне блокування «Вікіпедії»

29 Грудня 2019
2056
29 Грудня 2019
16:52

Суд Туреччини визнав неконституційним понад дворічне блокування «Вікіпедії»

2056
26 грудня Конституційний суд Туреччини визнав, що більш ніж 30-місячна заборона доступу до «Вікіпедії» в Туреччині була неконституційною. За таке рішення проголосували 6 із 10 судей.
Суд Туреччини визнав неконституційним понад дворічне блокування «Вікіпедії»
Суд Туреччини визнав неконституційним понад дворічне блокування «Вікіпедії»

У Фонді «Вікімедіа» — американській неприбутковій організації, яка, зокрема, займається технічною підтримкою «Вікіпедії» і поширенням вільних знань, висловили сподівання, що, з огляду на цю ухвалу вищого суду Туреччини, незабаром доступ буде відновлено. 

«Сьогоднішнє рішення Конституційного суду Туреччини є важливим кроком для права на знання. Найвищий суд країни виступив за свободу вираження поглядів та доступ до інформації для турецьких жителів, створивши прецедент для країн усього світу. Ми сподіваємось, що доступ буде відновлено якнайшвидше у світлі цього рішення. У Вікімедіа ми залишаємось відданими забезпеченню всіх і скрізь правом вільно отримувати доступ до інформації»,  — сказала Кетрін Мар, виконавчий директор Фонду «Вікімедіа».

Наразі законність цієї заборони доступу розглядається Європейським судом з прав людини. Справа була порушена в травні 2019 року, і суд надав їй пріоритетний статус. Уряд Туреччини повинен надати свої письмові зауваження у цій справі у січні.

У Фонді «Вікімедіа» сподіваються, що понад 80 мільйонів людей Туреччини знову отримають необмежений доступ до всіх мов «Вікіпедії».

«Сьогодні хороший день для тих із нас, хто вірить у силу знань та діалогу. Нас заохочує цей результат і ми продовжимо працювати у світі, в якому знання є вільно доступними для всіх», — зазначають у Фонді.

Юрій Пероганич, генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України, засновник ГО «Вікімедіа Україна» та «Творча еліта України» зазначив, що в Україні немає загрози припинення доступу до Вікіпедії.

«Також не бачу загрози зупинки доступу до Вікіпедії російською мовою. Згадаймо, коли 10 липня 2012 російська Вікіпедія через страйк, що був викликаний поправками до російського закону "Про інформацію…", зупинилася на добу, доступ до головної сторінки української Вікіпедії виріс у 5 разів. Звісно, з того часу, популярність російської Вікіпедії в Україні значно впала, однак впевнений, що на експерименти з такими наслідками росіяни більше не підуть», - розповів Пероганич.

Нагадаємо, 16 квітня 2017 року у Туреччині відбувся референдум щодо посилення влади президента Ердогана. Як повідомляли ЗМІ, після референдуму деякі користувачі «Вікіпедії» почали виправляти статті про нього, називаючи політика диктатором. Влада Туреччини заблокувала доступ до «Вікіпедії» по всій території країни. Офіціні причини цього не оголошувались.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2056
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду