Канал «112 Україна» отримав шосте попередження від Нацради

Канал «112 Україна» отримав шосте попередження від Нацради

19 Вересня 2019
2400
19 Вересня 2019
19:37

Канал «112 Україна» отримав шосте попередження від Нацради

2400
За результатами позапланових перевірок Національна рада застосувала до ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «ТВ Вибір» і ТОВ «Лідер ТВ» санкції оголошення попередження через недотримання ліцензіатами законодавства про телебачення і радіомовлення, а також умов власних ліцензій і визначених програмних концепцій мовлення.
Канал «112 Україна» отримав шосте попередження від Нацради
Канал «112 Україна» отримав шосте попередження від Нацради

Про це повідомляється на сайті Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Так, зазначені п'ять компаній відповідно до ліцензій є регіональними мовниками багатоканальної мережі МХ-5. Під час їхніх перевірок регулятор встановив, що мовники у своїй діяльності порушили ч. 7 ст. 27, ч. 8 ст. 28, ч. 1, 3 ст. 46 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Зокрема, у програмній концепції мовлення ними збільшено обсяг інформаційно-аналітичних та публіцистичних передач із 2 год. 30 хв./добу за ліцензією до 22 год. 50 хв./добу фактично. Не транслюються взагалі культурно-мистецькі, науково-просвітницькі, розважальні та музичні, дитячі передачі, а також немає фільмопоказу. Без дозволу регуляторного органу компанії самовільно змінили логотипи.

Заступник голови Нацради Уляна Фещук нагадала, що зазначені регіональні компанії, які отримали ліцензії на конкурсі, більше як чотири роки тому самовільно змінили власні програмні концепції і з тих пір ретранслюють телеканал «112 Україна», хоча мають зовсім інші зобов’язання і повинні забезпечувати місцевою інформацією саме ті регіони, на які вони мають мовити відповідно до своїх ліцензій.

На думку членів Нацради, канал «112 Україна» поширює спотворену інформацію про те, що регулятор забирає в нього ліцензію. Вони зазначають, що канал має супутникову ліцензію, і до неї претензій у регулятора немає. Інші мовники, які ретранслюють цей канал, є регіональними, і через порушення умов власних ліцензій позбавили жителів своїх регіонів можливості отримувати локальний контент про події місцевого значення.

Регулятор зобов’язав ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «ТВ Вибір» і ТОВ «Лідер ТВ» упродовж місяця увідповіднити свою діяльність вимогам чинного законодавства. Далі Національна рада, щоб з’ясувати, чи виправлені порушення,  може призначити  компаніям позапланові перевірки і застосувати санкції, передбачені чинним законодавством.

Це вже шоста санкція оголошення попередження, яку Нацрада застосувала до цих мовників. Крім того, двічі було визнано невиконання ліцензіатами розпоряджень регуляторного органу, через що на них було накладено штрафні санкції, а також ухвалено рішення про звернення до суду щодо анулювання їхніх ліцензій на мовлення.

Раніше повідомлялось, що до Окружного адміністративного суду Києва надійшли заяви про забезпечення позовів, у яких просять заборонити членам Нацради Ользі Герасим’юк, Олександру Ільяшенку та Олегу Чернишу брати участь у засіданнях Нацради, під час яких обговорюються та голосуються питання порядку денного щодо телерадіоорганізацій, які здійснюють мовлення під емблемою «112 Україна».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2400
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду