На ICTV, НТН і «Україні» Нацрада виявила 77% української мови (ІНФОГРАФІКА)

На ICTV, НТН і «Україні» Нацрада виявила 77% української мови (ІНФОГРАФІКА)

20 Березня 2019
3310
20 Березня 2019
11:43

На ICTV, НТН і «Україні» Нацрада виявила 77% української мови (ІНФОГРАФІКА)

3310
Найменше української мови серед загальнонаціональних телеканалів Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виявила в ефірі ICTV, НТН і «Україна» – 77%. І це є перевиконанням встановленої законом квоти 75%. Про це свідчать результати моніторингу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, які презентували 20 березня голова Нацради Юрій Артеменко і член Нацради Сергій Костинський.
На ICTV, НТН і «Україні» Нацрада виявила 77% української мови (ІНФОГРАФІКА)
На ICTV, НТН і «Україні» Нацрада виявила 77% української мови (ІНФОГРАФІКА)

Чергова хвиля моніторингу відбувалася з жовтня 2018 року по лютий 2019 року. Нацрада відстежувала ефір 27 загальнонаціональних, 26 супутникових і 138 регіональних і місцевих телеканалів. Проаналізований обсяг ефіру кожного з каналів – 105 годин, загалом Нацрада промоніторила 20 тис. 30 годин ефіру. Це не остаточні дані моніторингу – остаточний результат по 400 телеканалах за шість місяців Нацрада планує представити в липні 2019 року.

Чинні вимоги законодавства: не менше 75% української мови в ефірі загальнонаціональних, супутникових і регіональних телеканалів, не менше 60% - в ефірі місцевих. Частка української мови в програмах новин – не менше 75%. Квоти мають виконуватися із 7:00 до 22:00. Згідно з методологічними рекомендаціями Нацради, мова програми визначається за мовою ведучих, у програмах без ведучих ідентифікатором є мова учасників програми.

За даними моніторингу, середня частка української мови на загальнонаціональних телеканалах становить 95%, на супутникових – 92%, на регіональних – 97%, на місцевих – 95%. Частка української мови в програмах новин на загальнонаціональних і супутникових каналах становить 100%, на регіональних і місцевих – 99%.

100% української мови Нацрада зафіксувала в ефірі семи загальнонаціональних телеканалів «UA: Перший», «Еспресо», «Рада», М1, «Піксель», «Мега» та «Ескулап», а також в ефірі дев’яти супутникових телеканалів «Футбол 1», «Футбол 2», Music Box UA, Bolt тощо.

Серед загальнонаціональних каналів найменшу кількість української мови Нацрада виявила в ефірі телеканалів ICTV, НТН і «Україна» – 77% (але це більше передбаченої законом квоти 75%). Серед супутникових каналів найменше української мови на телеканалі «Возрождение» – 34%, що є порушенням закону (але телеканал обіцяв виправити порушення, повідомив Юрій Артеменко).

Найкращу динаміку серед загальнонаціональних мовників, за даними Нацради, порівняно з попередньою хвилею дослідження, продемонстрували телеканали «Інтер» (+43 відсоткових пункти), «Індиго» (+55 в.п.), «Ескулап» (+51 в.п.). Серед супутникових – «Дача» (+77 в.п.), «Трофей» (+70 в.п.).

За даними моніторингу, в шести областях частка української мови в ефірі регіональних і місцевих телеканалів становить 100%: Волинська, Рівненська, Черкаська, Чернігівська, Вінницька, Івано-Франківська. Найнижчі показники – в Одеській (83%) і Луганській областях (89%), але вони значно перевищують встановлені законом квоти.

У 20 областях програми новин на регіональних і місцевих каналах виходять 100% українською мовою.

Найбільше зросла частка української мови в ефірі місцевих телеканалів Одеської області – на 24 відсоткових пункти.

За порушення мовних квот на телебаченні Нацрада застосовує санкції – штрафує телеканали на 5% ліцензійного збору. За останні чотири місяці Нацрада оштрафувала сім телеканалів на загальну суму 117 тис. грн: шість супутникових (Bolt, «Дача», «Епоха», «Возрждение», «Наука» і «Терра») та один місцевий СТС із Сумської області.

«Головне не тільки цифри, за цифрами криється інше, – наголосив Юрій Артеменко. – Ми починаємо жити в українськомовному оточенні та середовищі, відповідно, починаємо краще знати мову, більше цінувати Україну і пишатися країною».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3310
Читайте також
08.02.2019 17:38
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 071
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир
1862 дн. тому
Не знаю де Нацрада бере ці фальшиві відсотки але з телевізора постійно волають по москальски.А ще є трюк коли беруть в студію москвоговорящих і ними заповнюють ефір.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду