Монополія на кіно: кінопрокатники та державні органи обговорили розвиток кінопрокатного ринку

Монополія на кіно: кінопрокатники та державні органи обговорили розвиток кінопрокатного ринку

4 Червня 2018
10011
4 Червня 2018
13:00

Монополія на кіно: кінопрокатники та державні органи обговорили розвиток кінопрокатного ринку

Олеся Анастасьєва
журналістка
10011
Антимонопольний комітет планує вслід за кінопрокатниками перевірити й кінотеатри
Монополія на кіно: кінопрокатники та державні органи обговорили розвиток кінопрокатного ринку
Монополія на кіно: кінопрокатники та державні органи обговорили розвиток кінопрокатного ринку

1 червня в Державному агентстві з питань кіно відбувся круглий стіл «Стан конкуренції на ринках дистрибуції та демонстрації фільмів в Україні». Захід за участі представників Антимонопольного комітету, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, дистриб’юторів, кінотеатрів та продюсерів, організував Фонд розвитку конкуренції. Передумовою цього зібрання стала минулорічна ситуація, що склалася довкола прокату фільму «Кіборги».

Нагадаємо, під час зустрічі, що відбулася 11 грудня 2017 року в Держкіно з ініціативи Нацради з питань телебачення і радіомовлення, представники державних інституцій закликали гравців ринку не обмежувати прокат фільму Ахтема Сеітаблаєва «Кіборги» (прокатник – UFD), який вийшов на екрани 7 грудня – за тиждень до голлівудського блокбастеру «Зоряні війни: Останні джедаї» (прокатник – B&H Film Distribution). Вимоги чиновників викликали обурення в засновника та генерального директора B&H Film Distribution Богдана Батруха. Він назвав цю зустріч «перевищенням професійних повноважень». У відповідь на його слова Комітет Верховної ради з питань свободи слова та інформаційної політики з ініціативи голови комітету Вікторії Сюмар звернувся до Антимонопольного комітету з проханням перевірити B&H.

Чим завершилася перевірка, розповів 1 червня голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв. Він повідомив, що АМКУ не відкрив справ щодо порушення антимонопольного законодавства. Проте після перевірки прокатників антимонопольне відомство займеться перевіркою кінотеатрів.

Дані Держкіно щодо розвитку українського кіноринку презентував перший заступник голови Держкіно Сергій Неретін:

Дані Держкіно

Станом на сьогодні в Україні діє шість дистриб’юторських компаній, зазначив Сергій Неретін: «Кіноманія» – представляє Warner Bros., UFD – представляє 20th Century Fox, «Вольга» – представляє незалежні студії, MMD – представляє незалежні студії, «Своє кіно» – представляє незалежні студії, B&H Film Distribution– представляє Paramount, Universal, Disney, Sony. Чомусь він не назвав інших дистриб’юторів, наприклад, «Артхаус Трафік».

За даними директора Ukrainian Film Distribution (UFD) Андрія Дяченка, всі збори в українських кінотеатрах нині розподіляються таким чином: 80% – мейджори, 15% – незалежні зарубіжні компанії, 5% – українські фільми.

Але більше половини касових зборів, за даними Держкіно, збирає компанія B&H. «У країні є одна компанія, яка збирає 55% бокс-офісу, – B&H, – додав Сергій Неретін. – Як нам здається, у цієї компанії є певні важелі впливу на кінотеатри під час переговорів щодо планування виходу в прокат фільмів».

Засновник і гендиректор B&H Film Distribution Богдан Батрух зауважив, що касові збори залежать від якості фільмів: «Комусь пощастило, комусь – ні». Він дорікнув Держкіно, що воно сприяє конкурентам B&H: «8 грудня ми отримали лист за підписом Сергія Неретіна, у якому Держкіно звертається до нас – прокатників “Зоряних воєн”, щоб ми посприяли прокату іншого фільму компанії, яка є конкурентом для нас. А саме – віддали їм сеанси, щоб вони могли показувати свій фільм. Держава практично вимагає від нас зречення підписаних з кінотеатрами контрактів на користь іншої приватної компанії».

Сергій Неретін відповів, що це стандартний лист, який відомство надсилає щоразу, коли в прокат виходить фільм, створений за підтримки Держкіно. І відомство зверталося до всіх інших дистриб’юторів з таким самим проханням.

B&H, своєю чергою, теж проаналізувала статистику розвитку кінопрокатного ринку України за 20 років. Богдан Батрух резюмував, що вбачає єдину проблему – втручання держави.

Тут і далі – дані компанії B&H. Клікніть для збільшення

Варто нагадати, що минулорічна дискусія щодо кінопрокату мала завершитися посиленням санкцій для кінотеатрів за невиконання квот національних фільмів, для яких кінотеатри зобов’язані виділяти 15% загального щомісячного екранного часу. Нині ж на круглому столі пролунали критичні думки щодо квот.

Член Нацради Валентин Коваль вважає, що квотування може призвести до того, що на ринок вийде недостатньо професійно зроблений продукт, який заповнить квоту і «буде заважати професійно зробленому продукту». Схожу думку висловив співзасновник Film.ua Group Сергій Созановський: він проти обмежень, у тому числі й квот, тому що зараз кінотеатри не можуть їх виконати. Але пан Созановський нагадав, що один з фільмів Film.ua Group за один з вікендів зібрав на меншій кількості екранів більше грошей, ніж фільм іншого дистриб’ютора.

Цей круглий стіл став підготовчим етапом до більш предметної розмови в Антимонопольному комітеті. На 20 червня АМКУ анонсує робочу зустріч «щодо обговорення актуальних проблемних питань на ринку кінопродукції».

Фото на заставці: Multiplex.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10011
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду