«Пирятинські вісті» поділилися досвідом роздержавлення без кадрових та фінансових втрат

«Пирятинські вісті» поділилися досвідом роздержавлення без кадрових та фінансових втрат

7 Серпня 2017
2473
7 Серпня 2017
10:45

«Пирятинські вісті» поділилися досвідом роздержавлення без кадрових та фінансових втрат

2473
За словами газетярів, вони давно не залежать від своїх співзасновників у фінансовому чи будь-якому іншому плані, водночас відчувають непереборні труднощі в співпраці з «Укрпоштою»
«Пирятинські вісті» поділилися досвідом роздержавлення без кадрових та фінансових втрат
«Пирятинські вісті» поділилися досвідом роздержавлення без кадрових та фінансових втрат

Цього року одна з найбільших районок Полтавської області «Пирятинські вісті» відзначила своє 100 річчя від дня заснування. Нині видання на завершальній стадії реформування з комунального у незалежне ЗМІ, повідомили «Детектору Медіа» в Національній спілці журналістів України.

Самостійності газетярі раді, адже вже давно не залежать від своїх співзасновників у фінансовому чи будь-якому іншому плані. Більше того, видання досить популярне не лише в своєму районі, а й має передплатників у сусідніх. Як газеті вдається не просто триматися на плаву, а й лишатися популярною серед читачів, розповіла головний редактор «Пирятинських вістей» Оксана Бондаренко.

«Видання в процесі роздержавлення. Колишні співзасновники – районна й міська ради, райдержадміністрація – відпустили нас без проблем та зайвих ускладнень, – розповідає вона. – Приміщення також лишається за редакцією на 15 років – незабаром укладемо відповідний договір».

За словами головної редакторки, з виходом співзасновників жодних фінансових труднощів видання не відчуло, адже вже вісім років у редакції налагоджена договірна система роботи: газета надає інформаційні послуги, натомість ради й адміністрація сплачують виставлені рахунки. Такої схеми роботи дотримуються і нині.  

«За великим рахунком, роздержавлення в нас відбулося ще тоді, нині ж воно проходить на паперах, – говорить пані Оксана. – Від колег часто доводиться чути, як вони занепокоєні своєю подальшою долею, де шукатимуть засобів до існування. Ми ж від своїх співзасновників фінансово не залежимо вже багато років. Живемо за рахунок реклами й тиражу. І лише незначний відсоток – надходження за угодами з боку влади».         

Улітку видання передплатили понад 4 тисячі читачів. Щоправда, цей показник дещо нижчий, приблизно на 300 примірників, у порівнянні з першим півріччям, але для літа – це звичне явище. До того ж, багато хто купує газету у роздріб. А ще передплачують навіть у сусідніх районах: Гребінківському, Чернухинському, Оржицькому, Лубенському.

«Не проводили жодних акцій і не поширювали передплатну кампанію на сусідні території. Якось воно так складається самостійно: усе людський поговір – газета цікава, розміщуємо безкоштовні оголошення для читачів, от і рекомендують та передплачують, – переконана головред.

Водночас видання має поки що непереборні труднощі в співпраці з «Укрпоштою». 

«Ніяк не можемо налагодити належної роботи. Приміром, листоноші до передплатної кампанії не долучаються, не зацікавлені в тому, щоб роз’яснювати й розповідати людям про наше чи й будь-яке інше видання, – говорить Оксана Бондаренко. – Хоча з нашого боку проводилися різні кроки на зустріч, намагаємося заохочувати працівників пошти з матеріального боку, виплачуючи невеличкі премії. Але результату це не дає».

 Незадоволені в редакції і доставкою газет, адже часто доводиться приймати скарги від читачів, які нарікають, що газета приходить пізно: число за п’ятницю приносять аж у вівторок. До всього, через здорожчання послуг «Укрпошти» пирятинські газетярі змушені були підняти ціну на своє видання: передплатна зросла на сорок копійок за номер, роздрібна – на гривню. Тож їм дуже хотілося б, щоб поштовики активніше працювали над проведенням передплати районних видань та добросовісно доставляли газети читачам.

Додатково: Газета «Пирятинські вісті» виходить раз на тиждень, щочетверга на 16 сторінках. Колектив – 6 осіб, скорочень не було. На перше півріччя передплата сягала 4 300 примірників.

Фото: piryatin-visti.at.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2473
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду