У роздержавленій газеті на Луганщині непокояться, що підвищення цін на послуги «Укрпошти» вплине на передплату

У роздержавленій газеті на Луганщині непокояться, що підвищення цін на послуги «Укрпошти» вплине на передплату

30 Червня 2017
1579
30 Червня 2017
10:36

У роздержавленій газеті на Луганщині непокояться, що підвищення цін на послуги «Укрпошти» вплине на передплату

1579
У виданні «Селькая новь» вважають, що було б по-партнерськи з боку «Укрпошти» «заморозити» ціну на поштові послуги для газет
У роздержавленій газеті на Луганщині непокояться, що підвищення цін на послуги «Укрпошти» вплине на передплату
У роздержавленій газеті на Луганщині непокояться, що підвищення цін на послуги «Укрпошти» вплине на передплату

Колектив газети «Селькая новь» (Троїцький район Луганщини), яка лише у травні набула нового статусу незалежного ЗМІ, взявся за передплатну кампанію. У ситуації, коли потрібно переукладати угоди про співпрацю з колишніми співзасновниками та шукати нові джерела фінансування, в редакції переживають через зростання цін на послуги «Укрпошти».

Про це повідомили «Детектору Медіа» в прес-службі НСЖУ.

Аби покрити нові витрати, газетярі змушені були підняти ціну на свою продукцію. А це, кажуть у виданні, цілком ймовірно призведе до зменшення кількості передплатників, більшість з яких – пенсіонери.

Водночас альтернативних варіантів колектив не бачить – крім «Укрпошти» у віддалені села жодна компанія їхати не готова.     

«У Троїцькому районі Луганської області поштові послуги надаються Сватівським ЦПС №6, який очолює Світлана Яцина, – розповідає головний редактор газети «Сельская новь» Марина Животкова. – У нас склалися доволі дружні партнерські відносини: газети доставляються вчасно, є контакт із сільськими відділеннями, обмін інформацією у період передплатної кампанії».

Редакція щорічно проводить конкурс для листонош «Сельская новь» – у кожен дім!» із врученням переможцям грошових премій та подарунків. Наразі газета надходить у кожен третій двір – при кількості населення 22 тисячі осіб  наклад 2700-3000 примірників щомісяця. І тут, відзначають працівники видання, велика заслуга саме місцевих листонош, які за маленьку зарплатню – пів, а деколи й чверть ставки – бажані гості у кожній селянській родині.

«Та ми з острахом чекаємо зростання поштових тарифів із липня, – відзначає пані Животкова. – На сьогодні «Укрпошта» є монополістом у доставці преси у сільських районах, «Нова Пошта», «Інтайм» обслуговують міста та районні центри, в малих селах немає навіть їх представників, адже це економічно невигідно».

За 2016 рік були скорочені поштові відділення у двох селах Троїцького району, тепер туди раз на тиждень приїздить поштова машина, яка привозить одразу і передплатні видання, і посилки та бандеролі, і товари першої необхідності. Фактично на території цих сіл діє такий собі «автомагазин». Ця єдина ниточка, за словами головної редакторки, селянам і залишається.

У районі ширяться чутки, що Пенсійний Фонд України агітує своїх клієнтів переоформлювати заявки на отримання пенсій через банкомати.

«Якщо пенсіонери оберуть цей шлях, то їздити на село поштовикам стане ще невигідніше, – підсумовує пані Марина. –  Тут мають підключатися ініціативні менеджери «Укрпошти», щоб показати редакціям газет свою привабливість у співпраці. А на ділі ми маємо підвищення ціни за послуги доставки, та ще й посеред року

Це тягне за собою зрив передплатної кампанії на друге півріччя і інформаційну дезорієнтацію населення, яке, окрім місцевих газет, не має доступу до інформації (у багатьох селах відсутній Інтернет-зв'язок).

«Уже зараз змушені були підвищити ціну, заклавши послуги «Укрпошти» на п’ять гривень: з п’ятнадцяти гривень на місяць вартість зросла до двадцяти. Наче й невелика сума, але для пенсіонера, а саме вони і є нашими основними читачами, в непростій економічній ситуації кожна гривня на рахунку, – говорить Марина Животкова. – Тож очікуємо зниження тиражу. А для видання, яке тільки-но пережило процес роздержавлення, це ще один додатковий стрес».

На думку головреда «Сельской нови», потрібно відкласти підвищення ціни на поштові послуги до кінця року. Пані Марина також відзначила важливість підтримки Національної спілки журналістів, яка розуміє проблеми газетярів і намагається допомогти їх вирішити, проводячи переговори з «Укрпоштою».

Нагадаємо, у березні стало відомо, що державне підприємство поштового зв'язку «Укрпошта» планує підняти розмір тарифів не тільки на доставку передплачених газет і журналів, але й різко збільшити тариф за оформлення (приймання) передплати преси поштою. Таке зростання тарифів має знайти своє відображення у відповідному наказі Міністерства інфраструктури України.

Як писав «Детектор медіа», у НСЖУ запропонували відкласти підвищення тарифів на доставку преси до 2018 року. У березні стало відомо, що «Укрпошта» запроваджуватиме нові тарифи поетапно – з 1 липня вони підвищаться наполовину від того зростання, яке хотіли запровадити поштовики, а з 1 січня 2018 року – на повний обсяг підвищення.

Додатково:

Газета «Сельская новь» виходить щоп’ятниці, наклад – 2500. У травні газета пройшла роздержавлення. Колектив – 8 осіб, поки що скорочення не було. З другого півріччя вартість видання на місяць зросте з 15 грн до 20 грн.

Фото: Status Quo

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1579
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду