В Україні найнижчий у Європі рівень роялті на радіо – Дмитро Костюк

В Україні найнижчий у Європі рівень роялті на радіо – Дмитро Костюк

9 Листопада 2016
3022
9 Листопада 2016
10:56

В Україні найнижчий у Європі рівень роялті на радіо – Дмитро Костюк

3022
Україна посідає останнє місце в Європі за зборами роялті (авторські відрахування за використання музичних творів) на радіо. Про це повідомив під час круглого столу у Верховній Раді 8 листопада музичний продюсер Дмитро Костюк, який нині очолює Українське агентство з авторських і суміжних прав (організація колективного управління, яка займається збором роялті).
В Україні найнижчий у Європі рівень роялті на радіо – Дмитро Костюк
В Україні найнижчий у Європі рівень роялті на радіо – Дмитро Костюк

За його даними, збори роялті на радіо в Україні становлять 29 587 євро за рік, що навіть менше, ніж у Молдові та Грузії. Для порівняння: в сусідній Польщі збори роялті на радіо становлять майже 8,5 млн євро на рік, в Угорщині – півмільйона.

За підрахунками пана Костюка, середня місячна виплата роялті від кожної із 17 великих радіостанцій становить близько 3 900 гривень. Таким чином, роялті за ротацію однієї пісні становить 15 копійок, а в місяць один виконавець за середню ротацію своєї пісні (5 разів на день) може заробити від однієї станції на роялті лише 22,5 гривні.

На заперечення генерального директора «Русского радио – Украина» Сергія Кузіна, що «ТАВР медіа» та Радіогрупа УМХ сплачують усі передбачені роялті, пан Костюк відповів, що не конкретизує, а наводить узагальнені дані для всієї радіоіндустрії.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар пообіцяла, що її комітет долучиться до розробки змін до законодавства про авторське право та суміжні права (це прерогатива Комітету з питань культури та духовності), які дадуть можливість заробляти і авторам з виконавцями, і радіостанціям.

Нагадаємо, 8 листопада набув чинності закон «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», який запровадив на радіо квоти на пісні українською мовою та ведення програм українською мовою. Квоти вводяться поступово, протягом трьох років. Але вже з 8 листопада 2016 року радіостанції зобов’язані транслювати у часових проміжках з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 щонайменше 25% пісень українською мовою та вести протягом доби щонайменше 50% програм українською мовою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3022
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Музред
2722 дн. тому
Тут є й інша сторона медалі — в Україні є кілька агенцій з управління авторськими та суміжними правами, і у тому хто як із них працює — без півлітри не розберешся. Тоді як по ідеї мала б бути одна організація, з прозорим статутом і прозорими фінансовими звітами.
Алекс
2722 дн. тому
Костюк совсем сошел с ума от жадности. Как можно ровнять роялти в Германии, Великобритании, Венгрии с Украинскими радостанциями? Ничего что в Германии ВВП на душу населения 70 000EUR а в Украине 2800.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду