Нацрада не стала карати «Індиго TV» за порушення з дитячим і недитячим контентом

Нацрада не стала карати «Індиго TV» за порушення з дитячим і недитячим контентом

8 Квітня 2016
2677
8 Квітня 2016
17:21

Нацрада не стала карати «Індиго TV» за порушення з дитячим і недитячим контентом

2677
7 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки позапланової перевірки телеканалу «Індиго TV» (ТОВ «Телерадіокомпанія “Україна”»), що входить до складу холдингу «Медіа Група Україна», та вирішила не застосовувати санкцію, а ще місяць помоніторити канал.
Нацрада не стала карати «Індиго TV» за порушення з дитячим і недитячим контентом
Нацрада не стала карати «Індиго TV» за порушення з дитячим і недитячим контентом

Це вже не перша перевірка «Індиго TV». Ще 26 жовтня 2015 року Нацрада розглянула результати планової перевірки та виявила в каналу низку порушень: недотримання умов програмної концепції, показ фільмів та їхніх анонсів з порушенням умов прокатних посвідчень. Однак тоді регулятор не став застосовувати щодо каналу санкцію, а зобов’язав його привести свою діяльність у відповідність до вимог законодавства. Проведений Нацрадою в грудні 2015 року моніторинг виявив нові порушення, тому 18 лютого 2016 року Нацрада призначила позапланову перевірку каналу.

Ця перевірка зафіксувала порушення мовником вимог закону щодо часу трансляції дитячого й недитячого контенту. Зокрема, станом на 14 грудня 2015 року дитячі програми обсягом 1 година 20 хвилин ішли в нічному ефірі «Індиго TV», хоча за законом мають транслюватися з 6:00 до 22:00. Натомість у денному ефірі канал показував анонси фільму «П’ята варта», які відповідно до умов прокатного посвідчення та чинних на той момент нормативно-правових актів мали транслюватися після 21:00.

«Індиго TV» у письмових поясненнях Нацраді заявив, що це був випадковий технічний збій.

Проект рішення Нацради передбачав оголосити «Індиго TV» попередження. Але заступниця голови Нацради Уляна Фещук запропонувала взяти результати перевірки до відома та «поставити канал на постійний моніторинг». Голова Нацради Юрій Артеменко підтримав цю ідею: «Не хочу вам давати попередження, бо розумію, що ви тоді взагалі викинете дитячі передачі з програмної концепції. Але ми даємо вам останнє китайське попередження».

«А що значить постійний моніторинг?», - запитав директор юридичного департаменту «Медіа Група Україна» Євген Буцан. «Ви у нас завжди на постійному моніторингу», - відповів Юрій Артеменко. «Так навіщо це писати в рішення? Це дійсно дрібне порушення», - зауважив пан Буцан.

У відповідь члени Нацради наголосили, що «Індиго TV» не виконав розпорядження Нацради усунути порушення. «У нас було прохання виконати рішення Нацради. Ви цього не зробили і зараз кажете: Давайте закриємо на це очі”», - зауважив член Нацради Сергій Костинський.

Євген Буцан переконував, що зараз дитячі програми є в сітці «Індиго TV» на відповідному місці. «То була разова ситуація, на яку я прошу не звертати уваги», - додав він.

А умови прокатних посвідчень, як відомо, за цей час теж уже змінилися: тепер обмеження в часі є лише для фільмів, розрахованих на аудиторію старше 18 років, всі інші – можна показувати в будь-який час.

Зрештою, всі члени Нацради підтримали рішення взяти результати перевірки до відома та провести протягом місяці моніторинг каналу «Індиго TV», а у випадку виявлених порушень – застосувати санкцію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2677
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду