Євгеній Афінеєвський вимагає від «1+1» вибачень за сюжет «ТСН» про фільм «Зима у вогні» та церемонію «Оскар»

Євгеній Афінеєвський вимагає від «1+1» вибачень за сюжет «ТСН» про фільм «Зима у вогні» та церемонію «Оскар»

5 Березня 2016
5923
5 Березня 2016
16:34

Євгеній Афінеєвський вимагає від «1+1» вибачень за сюжет «ТСН» про фільм «Зима у вогні» та церемонію «Оскар»

5923
Режисер звернувся з листом до Олександра Ткаченка. Генеральний директор «1+1» також прокоментував «ДМ» ситуацію
Євгеній Афінеєвський вимагає від «1+1» вибачень за сюжет «ТСН» про фільм «Зима у вогні» та церемонію «Оскар»
Євгеній Афінеєвський вимагає від «1+1» вибачень за сюжет «ТСН» про фільм «Зима у вогні» та церемонію «Оскар»

Після того, як портал «Детектор медіа» повідомив про конфлікт між українською командою стрічки «Зима у вогні» та її режисером Євгенієм Афінеєвським, наша журналістка звернулася по коментар до останнього. Тим часом у розпорядження редакції потрапив лист пана Афінеєвського до генерального директора групи компаній «1+1 Медіа» Олександра Ткаченка. Копію цього звернення англійською мовою він адресував також кільком фахівцям і організаціям в Україні, які мають стосунок до телебачення.

У листі пан Афінеєвський обурюється сюжетом кореспондентки «ТСН» каналу «1+1» Наталки Пісні, в якому йдеться про церемонію нагородження «Оскаром» і про конфлікт між українською командою «Зими у вогні» та Євгенієм Афінеєвським.

Цей матеріал «ТСН» кінорежисер характеризує як «упереджений», «маніпулятивний» та «однобокий». На думку Афінеєвсього, сюжет здебільшого побудовано на коментарях його опонента, сценариста і продюсера стрічки Костянтина Ігнатчука, якого в титрах «Зими у вогні» зазначено як «копродюсер». Афінеєсвький підкреслює, що у авторки сюжету Наталки Пісні були всі можливості надати коментарі також, зокрема, іншого продюсера стрічки і продюсера «Спільнобачення» Галини Садомцевої та посла України у США Валерія Чалого, але вона цього чомусь не зробила.

Також Євгеній Афінеєвський звертає увагу на те, що такі заяви з боку українських фахівців шокують міжнародну команду фільму «Зима у вогні» та шкодять іміджу України та завдають шкоди журналістській і міжнародній спільноті. Він зауважує, що Наталка Пісня «незаконно отримала першу чорнову копію фільму Pray for Ukraine» та подала ці фрагменти в сюжеті. В її матеріалі, на думку режисера, недостатньо представлені точки зору фахівців, які працювали над фільмом два роки.

У своєму листі пан Афінеєвський вимагає від «1+1» принести вибачення, вилучити всі згадки про зазначений сюжет Наталки Пісні та висловити їй недовіру. Також, як пише режисер, він сподівається, що телеканал підготує ще один – повний і збалансований – матеріал на цю тему.

У сюжеті «ТСН» «Скандал замість "Оскара"» йдеться про те, що стрічку «Зима у вогні» було створено на основі проекту фільму Pray For Ukraine. Продюсер і сценарист Костянтин Ігнатчук та продюсер Ігор Пелішок висловлюють претензії щодо того, що Євгеній Афінеєвський без відома української команди вивіз до США матеріали фільму та не рахується з їхньою думкою. Як повідомляє кореспондентка ТСН Наталка Пісня, українська команда стрічки готує судові позови – як в Україні, так і в США.

Євгеній Афінеєвський у листі, в якому він звертається особисто до Олександра Ткаченка, каже, що Pray For Ukraine – «не фільм, а робочий проект», який він повіз презентувати американським фахівцям. Також кінорежисер закликає українську команду не псувати імідж країни.

Зокрема, він зазначає:

«Від імені команди продакшена з України, Великобританії та США я вимагаю негайно:

…а) видалити всі існуючи посилання, такі як як такі http://uatoday.tv/society/-602677.html / https://www.youtube.com/watch?v=692ACcYA9tk&sns=em / http://ru.tsn.ua/vypusky/tsn , що містять незаконно отримані кадри з першого чорнового фільму, і, попри це, як і раніше транслюються в порушення Закону про авторське право;


б) запросити весь відеоматеріал від пані Пісні, аби Ви переконалися, що саме було навмисно не враховано при підготовці матеріалу;

с) вибачитися за помилки, зумовлені умисними діями пані Пісні як журналістки, щоб не поставити під загрозу надбання Майдану та ім’я телеканалу «1+1». Водночас це відновить репутацію та гідність продакшна команди [проекту], що вклала у нього тяжку працю. Якщо ви хочете продовжити розслідування цього питання, ми будемо раді надати вам всі речові докази та свідчення учасників Майдану - добровольців, продакшн-команди, операторів, звукооператорів, копродюсерів, представників постпродакшена, журналістів…».

Генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко у коментарі ДМ розповів, що окрім листа, Євгеній Афінеєвський телефонував йому особисто.

«Я був украй неприємно здивований дзвінком Євгенія Афінеєвського, в якому він чомусь погрожував мені санкціями з боку Нацради, Адміністрації Президента і чомусь Міністерства іноземних справ. На що я Євгенію відповів, що я не звик, щоби зі мною спілкувалися в такій манері. Зі свого боку, хочемо відзначити, що сюжет (Наталки Пісні. – «ДМ») ми вважаємо повністю збалансованим і таким, що представляє обидві точки зору», - сказав пан Ткаченко.

Тим часом, як повідомляв портал «Детектор медіа», серед користувачів фейсбука розгорівся скандал довкола фільму Євгена Афінеєвського. Це сталося після того, як копродюсер стрічки Павло Донской (Павло Пелішок) поширив у Facebook допис зі звинуваченнями і претензіями на адресу режисера «Зими у вогні».

Як з’ясували журналісти ДМ, інші українські оператори та продюсери теж невдоволені діями Євгенія Афінеєвського. Хоча не всі погодилися надати для публікації коментарі стосовно цього конфлікту.

Як акцентують учасники української команди, пан Афінеєвський продав права на фільм платформі Netflix та буцімто проводить покази стрічки на платній основі. Тепер оператори, які віддали свої зйомки пану Афінеєвському на некомерційних засадах, не зможуть використовувати їх для створення власних фільмів про події Революції гідності. При цьому відео Євгенію Афінеєвському вони передавали на умовах, що стрічку буде створено не для комерційного використання.

«Якщо фільм створювався на спільних матеріалах української команди, то це й має бути народним надбанням, - коментує оператор Володимир Макаревич. – Принаймні, 80% стрічки належать Україні. Фільм про Майдан має побачити якнайширша аудиторія».

Він додає, що відео для фільму надали десятки українських операторів. Серед них і професіонали, і аматори шкільного віку. «Навряд чи з усіма ними було укладено угоди», – припускає пан Макаревич.

Як розповів у коментарі ДМ Костянтин Ігнатчук, від початку ідея створення фільму належала «Спільнобаченню». До роботи над стрічкою залучили Євгенія Афінеєвського. «На прохання "Спільнобачення" та пана Афінеєвського Ukrstream.tv поділився відеоматеріалом. Також ми безкоштовно дали для створення фільму офіс, відеомонтажку. На цих потужностях і здійснювалося виробництво фільму за умови створення некомерційного продукту», додав пан Ігнатчук.

В той же час, продюсер стрічки і «Спільнобачення» Галина Садомцева у коментарі ДМ акцентувала, що автор допису Павло Донской (Павло Пелішок) значно перебільшує і скандалізує ситуацію. Вона переконана, що пан Пелішок невдоволений тим, що не потрапив на церемонію вручення «Оскарів» і вирішив помститися режисеру.

Зазначимо, що копродюсери Павло Пелішок та Юрій Іванишин прибули до Лос-Анджелеса з місця бойових дій на сході України. Про те, що їм не дістанеться запрошень, вони дізналися за кілька годин до початку церемонії.

Відповідаючи на запитання щодо подальшого розвитку ситуації, Костянтин Ігнатчук каже: «Ми захищатимемо свої права. Яким чином, саме радимося і вирішуємо, якою буде стратегія – чи подаватимемо до суду, чи дійдемо мирової угоди».

Тим часом скандал довкола стічки набирає обертів і справді може завдати шкоди українській кіногалузі. На цьому у своєму дописі на Facebook акцентує редактор сайту Національної спілки кінематографістів України Сергій Васильєв.

«Всі звинувачення, які лунають нині на адресу Афінеєвського, є фактично і юридично звинуваченнями на адресу «Нетфлікс», що […] поширив піратський, як нині виявилося, контент, пише Сергій Васильєв. І саме «Нетфлікс» буде стороною в суді, коли українські документалісти забажають справедливих компенсацій і сатисфакцій. Буде у суді, витрачатися на адвоката і... Вчити урок. Як мінімум для українських фільмів виростуть ставки страхування від переслідування судом (без таких страховок випускати фільми в прокат, особливо суперечливі, американські дистрибутори не беруться). Як максимум українські фільми не будуть брати зовсім, аби не обпектися. Раніше теж не особливо брали. Тож другий варіант імовірніший».

У стрічці «Зима у вогні» подано історії учасників Революції гідності. Це перша робота, створена за участі українських документалістів, що висувалася на здобуття «Оскара» у номінації «Найкращий документальний фільм».

Виробниками стрічки є Afineevsky - Tolmor Production, Campbell Grobman Films, Netflix, Passion Pictures, Pray for Ukraine Production, Rock Paper Scissors, SPN Production, UkrStream TV.

У фільмі задіяно шість українських копродюсерів.

Дистрибутор – Netflix. 

Після запуску Netflix в Україні на початку січня протягом місяця українці мали можливість переглянути стрічку «Зима у вогні» безкоштовно – в рамках акції для користувачів сервісу.

 

Подаємо лист Євгенія Афінеєвскього повністю мовою оригіналу:

«March 2, 2016

Dear Mr. Tkachenko,

Hope this letter finds you well.

On behalf of a big international crew, who worked on “Winter on Fire” movie, I would like to let you know that we were absolutely shocked to see a totally biased and manipulative story about our film following the Oscar ceremony, which was presented by 1+1 reporter Natalka Pisnya.

Ms. Pisnya has told a story based on a narrative from one side, ignoring and not showing the recorded material involving the other point of view, taking out of context and cutting out footage involving, among other, my pitch.

But most of all, sadly, this story, that is absolutely tendentious, is causing an irreparable damage to the international image of Ukraine as well as it undermines an international effort to use this movie to promote Ukraine and to tell the truth about its fight for freedom on Maidan.

Ms. Natalka Pisnya and Mr. Kostyantyn Ignatchuk have previously worked together on Channel 5 and established personal relationship, which, I believe, served as personal motivation in creating a biased story. I would also like to point out a fact that Extraordinary and Plenipotentiary Ambassador of Ukraine in the U.S. Mr. Valeriy Chaly, also commented on the situation to Ms. Pisnya providing his view, which she hasn’t used in producing the story.

Same as has she never used any parts of another interview with Mrs. Galyna Sadomtseva-Nabaranchuk, who has been working on the project from day one, being one of the organizers of  SPILNOBACHENNYA (Maidan TV streaming company) and co-producer / line producer and cinematographer of the movie “Winter on Fire”. During the interview Galyna stood right next to me and was giving a broad and credible comment on the situation on camera, but Ms. Pisnya has never made Galya’s voice been heard.  Galyna was representing the Ukrainian side at the Oscar ceremony, as previously agreed with all, including Yuriy Ivanyshyn and Pavel Peleshok, who were claiming a presence on the red carpet at the Oscars. Just to clarify - according to the academy rules, only 2 nominees, which were Den Tolmor and myself, were officially invited. They knew that, but despite this try to obtain red carpet and Oscar access by any legal and illegal possible means.

On the same spot, where Ms. Pisnya was interviewing me, she had a chance to get an opinion from many other people, who were also involved in Winter on Fire filmmaking, including an Golden Reel-nominated sound director Oleg Kulchytskyi (Le Doyen Studio, Kyiv, Ukraine), but she was already set for one narrative and has disregarded her honorable mission of a journalist to establish the truth. Ms. Pisnya has also illegally obtained a copy of the first rough cut of the movie, which was tentatively named “Pray for Ukraine” and showed its irrelevant samples with no legal permission from the ownership, committing full copyright infringement.

Her final product, which came up in TSN on February 29 and later on Ukraine Today, was either a way to pursue personal interests or a mere lack of professionalism. In my opinion and as it is viewed by our crew, she has disregarded the journalists integrity, ignored a say from the real production team, which was in her full disposal at the site, a team, who has spent more than last 2 years working hard to bring this movie to the point where it is now.

My team and myself, are totally devastated with the lies and negative outcome, which is damaging the image of the Nation – the image that my team was working hard to contribute to. Sadly, that approach does also play well into an effort of the Russian propaganda against Ukraine. These emotional words of mine, which I have outcried at the end of the interview, as being outraged with the allegations and lies, have become some rare comments of mine used by Ms. Pisnya in the final story.

We hope that you can obtain all video material and interviews with others including my complete interview, so you can build a more realistic picture. Also, if you are interested in investigating the matter in order to tell the truth to your viewers and clean channel’s reputation, I am more than happy to provide the explicit information, hard evidence and facts from the real production team. I encourage you to look into this and hear from the people, who tirelessly worked on the movie, throughout this endeavor from the very beginning.

As we all know, 1 + 1 Channel is largely associated with Ukraine and simply can’t risk its reputation by transmitting someone’s personal bias and lie’s, and thus damaging image of entire Ukraine’s nation. In light of that, on behalf of our Ukrainian, UK and USA production teams I demand immediately:

  1. a) to take down all excising links as suchhttp://uatoday.tv/society/-602677.html /  https://www.youtube.com/watch?v=692ACcYA9tk&sns=em  /  http://ru.tsn.ua/vypusky/tsn  which all contain illegally obtained footage from movies first rough cut, and despite that still been broadcasted and violated copyright law;
  2. b) to request all video material from Ms. Pisnya so you can see, what was deliberately left out;
  3. c) to apologize for a mistake caused by malicious actions of Ms. Pisnya as journalist not to jeopardize the legacy of Maidan and 1 + 1 channel’s name, same time restoring a name for all hard work of the real production team and its dignity as well. If you do want to further investigate this matter, we will be glad to provide you with all physical evidence and ton’s of the testimony’s from Maidan volunteers, production team, cameraman, soundman, co-producers, officials, post production vendors, journalists, to evidence the truth and prosecute the lies.

Looking forward to bring light to this entire situation and to have those, who through their malicious or unprofessional efforts are damaging the image of Ukraine and undermining integrity of journalists and filmmakers communities, being brought to justice. 

 

Sincerely

Evgeny Afineevsky

(movie director / producer)

  

P.S. Just a rhetoric questions: a) how come same Mr. Kostyantyn Ignatchuk, seen on all pictures with the entire team on August 5th 2014, when we had a wrap movie screening with  the First Lady.  Mr. Ignatchuk, of course, knew that I am leaving with the cut of the movie to USA and then we continued conversations with him over email and Facebook (I have all messages). So it completely contradicts with the story of me taking drives and disappearing. On the contrary, it is him who took from me all of my backup drive and has never given it back when we started re-edit of the movie. B) Same Mr. Ignatchuk illegally took rough cut version of the movie for a fundraising tour across Canada and USA (evidence from Ukrainska Gromada in Toronto and Washington USA) with no legal rights to that, that again contradicts a story of “we were making it to show to people for free”. But the biggest discrepancy in all of this lies, is that these people who’ve barely been on the project, have been seen giving interviews by our side before and have never told this lies. SO where does it make any sense?»

 

Фото - Віра Іванова, Euromaidan Press

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5923
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду