Айдер Муждабаєв заявляє, що українська влада не хоче підтримувати кримськотатарський канал ATR

Айдер Муждабаєв заявляє, що українська влада не хоче підтримувати кримськотатарський канал ATR

1 Березня 2016
2040
1 Березня 2016
15:51

Айдер Муждабаєв заявляє, що українська влада не хоче підтримувати кримськотатарський канал ATR

2040
Заступник генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв повідомив про можливе припинення мовлення на Крим каналу ATR і дитячого каналу Lâle. Це друга подібна заява керівника телеканалу, який днями звернувся з проханням надати фінансову допомогу каналу ATR.
Айдер Муждабаєв заявляє, що українська влада не хоче підтримувати кримськотатарський канал ATR
Айдер Муждабаєв заявляє, що українська влада не хоче підтримувати кримськотатарський канал ATR

Про це він написав у своєму Facebook.

За словами Айдера Муждабаєва, українська влада не хоче витрачати кошти на мовлення кримськотатарського телеканалу.

«Не знаю, звідки це стало відомо, ми про конкретику не поширювалися, але вже з двох ЗМІ подзвонили, тому відразу відповім усім. Так, завтра-післязавтра ATR і дитячий телеканал Lâle можуть припинити мовлення на Крим. Тому що кримськотатарський канал, у якого влада Росії забрала все, не може більше оплачувати трансляцію через супутник. А влада України - не хоче», - написав він.

Як повідомляв «Детектор медіа», 24 лютого кримськотатарський канал ATR повідомив про необхідність надання фінансової допомоги, аби «врятувати телеканал». Про це йшлося у зверненні, розміщеному на сайті телеканалу.

За словами Айдера Муждабаєва, за 10 місяців після переїзду редакції мовника з окупованого Росією півострова до Києва держава не зробила нічого для того, щоб зберегти кримськотатарський канал на материковій Україні.

«Менше року тому, першого квітня єдиний в світі кримськотатарський канал виїхав з Криму. Президент України сказав тоді, що для країни є честю підтримати цей канал. Минуло менше року, і ми запустили акцію “Врятуй АТR”. І може виникнути така ситуація, що канал змушений буде закритися через фінансові труднощі. Адже навіть сигнал супутниковий на Крим оплачується силами каналу. І якщо АТR закриється, це стане ганьбою для української держави», - заявив заступник генерального директора, який також є ведучим телеканалу.

Нагадаємо, що 1 квітня 2015 року у Криму закінчився термін перереєстрації українських ЗМІ за російським законодавством. Низка кримськотатарських ЗМІ не змогли перереєструватися – утому числі канал ATR. Роскомнагляд кілька разів повертав документи на перереєстрацію телеканалу, щоразу посилаючись на формальні причини.

З 1 квітня телеканал ATR змушений був припинити мовлення в ефірі, оскільки не зміг отримати дозвільних документів на мовлення у Роскомнагляду. Згодом припинили мовлення у Криму дитячий телеканал Lale і радіостанціяMeydan. У грудні 2015 року про припинення роботи у Криму заявилоінтернет-видання «15 минут» (всі згадані ЗМІ належать до медіахолдингу ATR).

17 червня 2015 року кримськотатарський телеканал ATR відновив мовлення з Києва. Також відновив мовлення і дитячий кримськотатарський телеканал Lale.

18 червня керівництво телеканалу ATR заявило на прес-конференції в Києві про відновлення мовлення з материкової України. При цьому власник телеканалу Ленур Іслямов, підкреслив, що співробітники, які залишились у Криму, не беруть участь у роботі каналу. 5 листопада пан Іслямов заявив, що канал відкриє корпункт на межі з окупованим Росією півостровом і мовитиме звідти через передавачі на Крим.

Вже декілька місяців в окупованому Росією Криму ФСБ проводить обшукипомешкань колишніх співробітників каналу ATR. 1 лютого в будівлі автотранспортної компанії «Сім Сіті Транс» у Сімферополі (в окупованому Криму), де раніше розташовувалися кримськотатарський телеканал ATR, дитячий канал Lаle і радіо Meydan, відбувався черговий обшук.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2040
Читайте також
07.12.2017 22:30
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 574
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду