Продюсер фільму «Маріуполіс»: Україна не підтримує участь фільму у «Берлінале». Коментар Халпахчі

Продюсер фільму «Маріуполіс»: Україна не підтримує участь фільму у «Берлінале». Коментар Халпахчі

9 Лютого 2016
3562
9 Лютого 2016
16:20

Продюсер фільму «Маріуполіс»: Україна не підтримує участь фільму у «Берлінале». Коментар Халпахчі

3562
За два дні до початку 66-го кінофестивалю «Берлінале» під питанням презентація стрічки «Маріуполіс» виробництва України, Литви, Німеччини та Франції на українському стенді. Про це у своєму дописі у Facebook повідомляє український продюсер фільму Анна Паленчук
Продюсер фільму «Маріуполіс»: Україна не підтримує участь фільму у «Берлінале». Коментар Халпахчі
Продюсер фільму «Маріуполіс»: Україна не підтримує участь фільму у «Берлінале». Коментар Халпахчі

Вона також висловила обурення стосовно того, що не зможе бути присутньою на прем’єрі стрічки у секції «Панорама» 14 лютого. За словами продюсера, вона не змогла знайти фінансову підтримку в Україні для організації поїздки на кінофестиваль.

«Нікому ти не потрібен зі своїм фільмом, - зазначила пані Паленчук. - Є організатор стенду українських фільмів в цьому році на Берлінському кінофестивалі http://www.molodist.com/news/1342 - тут є навіть перелік того, що від України представлено. І тут найцікавіше. Ні трейлера, ні постера, ні будь-яку інформацію у нас не запросили. Нам не допомагають ні з перельотами, ні з проживанням. Який висновок я можу зробити? Ні ми, ні фільм ані стенду, ані Україні не потрібні. Але я знаю що фільм потрібен в Європі, він був підтриманий Medienboard Berlin-Brandenburg, в Німеччині, Литві та Франції працюють над фільмом, над тим, як змонтувати, пофарбувати, звести нашу з вами дійсність…».

Генеральний директор кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі, що виступає організатором українського стенду, у коментарі «Детектору медіа» акцентував, що повідомлення Анни Паленчук не відповідає дійсності.

«Місяць тому була інформаційна розсилка щодо роботи українського стенду на Європейському кіноринку всім українським продюсерам з проханням надати інформаційно-презентаційні матеріали для представлення їх на стенді (інформація також розміщена на офіційному сайті Державного агентства України з питань кіно). З того часу всі бажаючі вже передали свої матеріали, - розповів пан Халпахчі. - Анонсування показу фільму «Маріуполіс» (а також інших українських фільмів, які беруть участь у цьогорічному фестивалі) на українському стенді планувалось від моменту, коли стало відомо, що фільм відібрано до програми «Panorama Dokumente» 66-го Берлінського МКФ. Про те, що цей фільм буде представлений на українському стенді ко-продюсер фільму Анна Паленчук була особисто проінформована телефоном».

Також він розповів, як саме буде презентовано «Маріуполіс»: «Традиційно, стіни стенду будуть оформлені широкоформатними вініловими банерами з розкладом показів українських фільмів у різних секціях і програмах «Берлінале», в тому числі і фільму «Маріуполіс». Крім цього, на Європейському кіноринку будуть розповсюджуватися програмки у форматі флаєрів з розкладом фільмів. Для цього були використані саме ті матеріали фільму «Маріуполіс», які були надані його продюсерами для каталогу «Українські фільми 2015-2016».

Український стенд буде обладнаний плазмовим екраном, на якому упродовж всього періоду роботи стенду демонструватимуться трейлери українських фільмів».

Щодо фінансової підтримки поїздки продюсера на фестиваль, каже Андрій Халпахчі, Анна Паленчук звернулася до кінофестивалю «Молодість» вже за три дні перед початком кінофестивалю: «Вимоги Анни Паленчук до КМКФ «Молодість» покрити її витрати, пов’язані з відвідуванням «Берлінале» (а саме: авіапереліт та проживання), були озвучені за три дні до початку фестивалю, тобто занадто пізно. Кошторис витрат на організацію українського стенду був погоджений ще на початку 2016 року. Частину витрат покриває Державне агентство України з питань кіно. Йдеться про державні кошти, отримання яких відбувається за тендерною процедурою і їх використання є цільовим та регламентованим».

Також він додав: «Враховуючи те, що державного фінансування недостатньо для проведення заходів, пов’язаних з промоцією українського кіно на «Берлінале», дирекції «Молодості» довелося залучити спонсорів для реалізації цих заходів на належному рівні. Крім того, світова практика надання державної підтримки для участі у міжнародних кінофестивалях передбачає фінансове сприяння режисерам і акторам, але аж ніяк не продюсерам. Продюсери та дистриб’ютори мають знаходити бюджет для участі у кінофестивалях самостійно».

Допис Анни Паленчук викликав дискусію у Facebook. Коментуючи його, продюсери акцентували, що Держкіно передбачена програма підтримки продюсерів проектів для участі у фестивалях класу «А». Інші ж обурилися тим, що на Європейському кіноринку Україна буде представлена історичною драмою «Гетьман», що не стала кінематографічним відкриттям року.

Питання фінансування відряджень українських кінематографістів для участі в іноземних кінофестивалях піднімається вже не вперше. Наприклад, поїздка творчої групи стрічки «Плем’я» на Каннський кінофестиваль була організована коштом спонсора. 

«Маріуполіс», як ідеться у прес-релізі «435 філмз»«стрічка не про війну, а про мир під час війни: про життя, яке протікає своїм ходом, незважаючи на зміну кольорів прапору або присутність військових».

Фільм було відзнято протягом весни-осені 2015 року у місті Маріуполь, селищах Широкіне та Сартана. З боку України залучені приватні кошти.

Мантас Кведаравічюс відомий кінематографічним нарисом «Барзах», у якому йдеться про російський слід у Чечні. Цей фільм також було представлено у секції «Панорама» на «Берлінале» у 2011 році. У прес-релізі 66-го Берлінського міжнародного кінофестивалю «Маріуполіс» оцінено як «візуально потужну данину місту в умовах кризи, присвячену його поетам та шевцям».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3562
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду